Ότι στον έρωτα δεν υπάρχει χώρος για πολλή σκέψη είναι γεγονός που ούτε εγώ δεν θα τολμήσω να αμφισβητήσω, εξάλλου αυτός δεν είναι και ο λόγος που οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν τις μεγαλύτερες τρέλλες τους όσο είναι ερωτευμένοι; Αλλά δεν είναι υπερβολή να υποστηρίζει κανείς ότι δεν υπάρχει χώρος έστω για λίγη σκέψη; Πιστεύω πως τα πρωτόγονα συναισθήματα που έρχονται χωρίς σκέψη είναι όντως τα πιο έντονα και πως όσο περισσότερο τα επεξεργάζεσαι τόσο περισσότερο μειώνεις την έντασή τους, αλλά σημαίνει κάτι τέτοιο πως αυτόματα δεν έχουν θέση στον έρωτα; Δυστυχώς υπάρχουν στιγμές που ουσιαστικά σε κάθε ζευγάρι θα βγουν στην επιφάνεια αρνητικά αισθήματα, είτε αυτά είναι φόβοι και ανασφάλειες, είτε ζήλεια, οργή ή κάτι άλλο και δεν πρέπει τότε να ξέρει κανείς πως να τιθασεύσει τα αισθήματά του (τα αρνητικά κυριώς) ; Δεν πρέπει να μπορείς να επικαλεστείς αρκετή λογική ώστε να μειώσεις την επίδραση αυτών των συναισθημάτων και να μην τα αφήσεις να σε παρασύρουν σε ενέργειες που κατευθύνονται από συναισθήματα της στιγμής αλλά με επιπτώσεις που μπορεί να έχουν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια;
Αν πρέπει να κρατάμε κάτι σαν στήριγμα για το εαυτό μας, πόσο επιτυχημένη μπορεί να είναι μία σχέση αν έχεις προαποφασίσει να κρατάς μερικά πράγματα μόνο για σένα; Και γιατί πρέπει να κρατήσεις κάτι μακριά από τον άλλον για να μπορείς να στηριχτείς στον ευατό σου; Δεν πρέπει πάντα να παλεύεις για να έχεις αρκετή αυτοπεποίθηση και να έχεις ένα τρόπο σκέψης που σε κάνει να πιστεύεις πως μπορείς να στηριχτείς στις δυνάμεις σου; Εξάλλου αυτή δεν είναι προυπόθεση για τον πραγματικό έρωτα; Να είσαι μαζί με κάποιον δηλαδή επειδή έτσι θέλεις και όχι επειδή νιώθεις πως δεν μπορείς να τα καταφέρεις μόνος σου; Μήπως αυτό να κουράζει τελικά τους άλλους; Μήπως παρόλο που είναι από τα χειρότερα συναισθήματα το να νιώθεις πως δεν μπορείς να κάνεις κάτι (ή τα πάντα) για αυτόν που αγαπάς, το να νιώθεις συνέχεια την ευθύνη της ψυχικής του ακεραιότητας μπορεί να σε πνίξει;
Όσον αφορά την εκδρομή, μπορεί όντως να μην μπορώ να αναλογιστώ τι μου προσέφερε εκπαιδευτικά, μπορεί να είμαι από τους μόνους που δυσκολεύτηκαν να βρουν το ρήγμα στο δρόμο για το Malpasset (τουλάχιστον ανακάλυψα πως δεν πρέπει να πάω γεωτεχνικός

) αλλά πως είναι δυνατόν να μην εκτιμήσω την αξία αυτής της εκδρομής; Ήτανε 12 μέρες συμπυκνωμένης εμπειρίας, εμπειρίας που ίσως ήθελε χρόνια για να αποκτηθεί αλλιώς, οπότε ξαναρωτώ˙ πως γίνεται να μην αναλογιστώ τι μου προσέφερε αυτή η εκδρομή;
Ενώ στη συγκεκριμένη περίπτωση όντως δεν ήταν απαραίτητο να ζητήσω συγχώρεση, δεν είναι γενίκευση ότι δεν είναι ποτέ αναγκαία σε παρόμοιες περιπτώσεις; Αν έχεις αναλάβει μία υποχρέωση για παράδειγμα τότε δεν αναιρείται αυτή η ελευθερία; Ακόμα και όταν δεν υπάρχει υποχρέωση, αν για παράδειγμα κάποιο κοντινό σου άτομο απλώς εξαφανιζόταν για κάτι μήνες δεν θα περίμενες τουλάχιστον μία εξήγηση; Μήπως τελικά όπως δεν είμαστε εντελώς ελεύθεροι να κάνουμε ότι θέλουμε, μήπως υπάρχουν και περιορισμοί στην ελευθερία μας να απέχουμε από ότι θέλουμε; Και μήπως να ελπίζω πως ο λόγος που ζήτησα συγχώρεση δηλαδή η κάπως παρατεταμένη απουσία μου δεν ήταν ο ίδιος λόγος που σε έκανε να χαρείς;
Ενώ πάντως όντως είπα οι παλιές αγάπες δύσκολα ξεχνιούνται, πότε υποστήριξα πως ποτέ δεν ξεπερνιούνται; Αν τα συναισθήματά μας δεν άλλαζαν ποτέ, τότε δεν θα χρειάζοταν λιγότερη προσπάθεια για να είσαι σε μία σχέση πολύ καιρό; Βέβαια παρόλη την βαρύτητα του ποτέ και του γεγονότος πως τα αισθήματα μπορούν και να ξεθωριάσουν και να αλλάξουν, δεν είναι ουσιαστικά βέβαιο πως να ξεχάσεις (προσοχή δεν λέω να ξεπεράσεις) ένα άτομο που αγάπησες είναι σχεδόν αδύνατο;
Και μήπως να σταματήσω να αναλύω τόσο πολύ τα γεγονότα επειδή κατάντησα να γράφω κείμενα που ακόμα και με τα δικά μου επιεική στάνταρ χαρακτηρίζονται κατεβατά;
Perception dictates reality.