Ειδήσεις & Κείμενα

Οι απόψεις σας πάνω σε γενικά κοινωνικοπολιτικά ζητήματα αναλύονται εδώ.

Re: Ειδήσεις & Κείμενα

Δημοσίευσηαπό Reporter » Δευτ, 12 Μαρ 2012 6:17 pm

Η Δημοκρατία της Βαϊμάρης και η θεωρία των «άκρων»

Το θέμα «Δημοκρατία της Βαϊμάρης» έχει γίνει προσφιλές θέμα αρθρογραφίας στον αστικό Τύπο. Συνδέεται με την προπαγάνδα των άκρων που τάχα βάζουν σε κίνδυνο τη «δημοκρατία» και έτσι συνδέουν «τα άκρα» με «το τέλος της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης». Λένε περίπου το εξής: «Τα κόμματα των άκρων εκτινάζονται σε επίπεδα πρωτόγνωρα. Αυτό μοιάζει πολύ με το τέλος της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης».
Υπάρχει και η άλλη εκδοχή της ίδιας προπαγάνδας. Η ταύτιση της δράσης διαφόρων ομάδων προβοκατόρων, παρακρατικών, εθνικιστών, ακροδεξιών, με τη δράση του εργατικού κινήματος. Για παράδειγμα, περίσσεψε η προβολή για τα επεισόδια στην παρέλαση της Ρόδου, από ομάδες εθνικιστών, ακροδεξιών. Σε αστικό τηλεοπτικό κανάλι με αφορμή αυτό άνοιξε συζήτηση δημοσιογράφου και αστού πολιτικού για τα λίγα άτομα που κλείνουν λιμάνια, βάζουν πανό στην Ακρόπολη, δημιουργούν εικόνες βίας, ταυτίζοντας τη δράση των ακροδεξιών στοιχείων στην παρέλαση της Ρόδου με τη δράση του ταξικού εργατικού κινήματος, του ΠΑΜΕ, αλλά και του ΚΚΕ συνεχίζοντας την επικίνδυνη προπαγάνδα των κινδύνων από «τα άκρα». Ταυτίζοντας, δηλαδή, την οργανωμένη ταξική εργατική δράση κόντρα στον καθολικό πόλεμο του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του, των κομμάτων του στην εργατική τάξη, στα φτωχά λαϊκά στρώματα, στις κατακτήσεις και τα δικαιώματά τους, στο αναφαίρετο δικαίωμα ως παραγωγών του πλούτου που τους τον κλέβουν οι καπιταλιστές, να ζουν οι οικογένειές τους καλύπτοντας όλες τις σύγχρονες ανάγκες τους, με τη δράση ομάδων και μηχανισμών που στοχεύουν στην υπονόμευση, στο τσάκισμα του οργανωμένου εργατικού, λαϊκού κινήματος, της αντιμονοπωλιακής αντικαπιταλιστικής πάλης. Εμφανίζουν ένα δικό τους μοχλό στήριξης της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας και εξουσίας, αυτό κάνουν οι ομάδες παρακρατικών, ακροδεξιών, προβοκατόρων, ως δήθεν εχθρό της κοινωνίας, αφού τάχα δρα ενάντιά τους με ακραίες ενέργειες και δράσεις, και τον ταυτίζουν, για να τρομοκρατήσουν τις λαϊκές δυνάμεις, να τις αποτρέψουν από τη συμμετοχή στον οργανωμένο αγώνα, να τις χειραγωγήσουν, με το οργανωμένο εργατικό λαϊκό κίνημα η πάλη του οποίου επίσης χαρακτηρίζεται ακραία, αντικοινωνική. Ετσι λένε, «τα άκρα» οδηγούν στην καταστροφή, στο χάος.
Η ίδια προπαγάνδα εντάθηκε μετά τη μεγαλειώδη λαϊκή κινητοποίηση στις 12 Φλεβάρη, όταν ψηφιζόταν στη Βουλή το μνημόνιο και την προβοκάτσια που στήθηκε για να χτυπηθεί η λαϊκή διαδήλωση. Τότε είχαμε καταγγείλει κρατικό σχέδιο καταστολής και τρομοκράτησης του λαού. Οτι τα γεγονότα στην Αθήνα, όπως χτύπημα των διαδηλώσεων και φωτιές στα κτίρια, είναι κρατική προβοκάτσια για να χτυπηθεί το λαϊκό κίνημα, να συκοφαντηθεί ο αγώνας ρήξης και ανατροπής με την αξιοποίηση των κουκουλοφόρων, των λεγόμενων αντιεξουσιαστών, ακροδεξιών συμμοριών, μπράβων της νύχτας κ.λπ. Οι φωτιές σε κτίρια στην Αθήνα, καταστρέφοντας ταυτόχρονα κτίρια και σε άλλες πόλεις, η οργάνωση και εκτέλεση του σχεδίου, η άμεση και σε δευτερόλεπτα εξάπλωση της φωτιάς στα κτίρια έτσι που να δυσκολεύεται σημαντικά το σβήσιμό της, σαν καταδρομικές ενέργειες, αλλά και με «εμπρηστικά πυρομαχικά» που δε βρίσκονται εύκολα στην αγορά, σύμφωνα με τους πυροσβέστες, δείχνουν καλά εκπαιδευμένους ανθρώπους, με εκπαίδευση που παραπέμπει σε μηχανισμό για κατασταλτικές ενέργειες σε κατοικημένες περιοχές. Προετοίμαζαν δε από πριν τις λαϊκές συνειδήσεις με την προπαγάνδα περί εμφυλίου, περί χαοτικών καταστάσεων, περί των άκρων κ.λπ. Και σ' αυτήν την προπαγάνδα περί δημιουργίας δυνάμεων που δημιουργούν χαοτικές καταστάσεις είχαν εντάξει το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ, αλλά και το ΚΚΕ. Δεν είναι τυχαία η βρώμικη επίθεση στο ΚΚΕ του Ευ. Βενιζέλου μέσα στη Βουλή. Μίλησε για τραμπουκισμούς μέσα και έξω από τη Βουλή, εκτόξευσε τόνους ψέματα ότι το ΚΚΕ θέλει την καταστροφή της χώρας, δε θέλει ανάπτυξη, ενώ απείλησε τη λαϊκή δράση, λέγοντας πως το Σύνταγμα διαβάζεται και αλλιώς, (τέτοιο ήταν και το Σύνταγμα της Βαϊμάρης), εννοώντας πως υπάρχει και η καταστολή της δράσης του εργατικού κινήματος. Διάφορα αστικά ΜΜΕ μίλησαν μέχρι για εμφύλιο, αν δεν ψηφιστεί το μνημόνιο. Αλλά μήπως ο ιμπεριαλισμός και το αστικό κράτος δεν επιβάλλουν τους εμφυλίους; Και όλ' αυτά, την ώρα που έξω από τη Βουλή εξελισσόταν η προβοκάτσια για να χτυπηθεί η λαοθάλασσα που είχε κατακλύσει το κέντρο της Αθήνας. Και αυτή την περίπτωση τη συνέδεσαν προπαγανδιστικά πάλι με το τέλος της «Δημοκρατίας της Βαϊμάρης», ενώ ξανατροφοδότησαν τη θεωρία των επικίνδυνων άκρων.
Παλιά η θεωρία «των άκρων». Ο Ευ. Αβέρωφ, υπουργός της ΝΔ στη 10ετία του '70, ο επονομαζόμενος και γεφυροποιός γιατί αθώωνε τους χουντικούς πραξικοπηματίες για να συσπειρώσει όσους τους ακολουθούσαν στη ΝΔ, ήταν ο «νονός» της θεωρίας του «αριστεροχουντισμού», δηλαδή της ταύτισης του ΚΚΕ με τους χουντικούς. Αυτός προπαγάνδιζε μ' αυτόν τον τρόπο τη θεωρία «των άκρων» και την αναπαρήγαγαν τότε τα αστικά ΜΜΕ. Αυτή η προπαγάνδα των άκρων είναι η ίδια βρώμικη προπαγάνδα ταύτισης φασισμού - κομμουνισμού.
Η «Καθημερινή» σε άρθρο της για «τα άκρα» και πόσο επικίνδυνα είναι, έγραφε ότι έτσι πήρε ο Χίτλερ την εξουσία, κυριάρχησε με τέτοιες ομάδες και όπλα στις γειτονιές. Σκόπιμα ξέχασε να γράψει ότι τον Χίτλερ τον ανέβασαν στην κυβερνητική εξουσία οι καπιταλιστές, οι αστικές πολιτικές δυνάμεις, αφού το κόμμα του ήταν στο δικό τους μπλοκ και ότι τη μεγαλύτερη συμβολή στην άνοδό του είχε το Γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. Ακόμη και κόντρα στις εκκλήσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας για κοινή δράση με τη σοσιαλδημοκρατία ώστε να αποτραπεί η άνοδος στην κυβέρνηση του Χίτλερ. Τουλάχιστον τρεις φορές στα 1933, Γενάρης, Φλεβάρης, Μάρτης πριν τις εκλογές (και άλλες πριν απ' αυτές) το ΚΚ Γερμανίας απευθύνθηκε στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας για ενιαίο μέτωπο αντιμετώπισης του Χίτλερ. Και τις τρεις φορές οι σοσιαλδημοκράτες το απέρριψαν.
Το «τέλος» της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης
Τι είναι λοιπόν αυτό το διαβόητο τέλος της «Δημοκρατίας της Βαϊμάρης»; Στις 28 Φλεβάρη 1933, ύστερα από πρόταση της κυβέρνησης του Χίτλερ, ο πρόεδρος της Γερμανίας Χίντενμπουργκ ανέστειλε με έκτακτο διάταγμα όλα τα άρθρα του Συντάγματος της Βαϊμάρης που εγγυόντουσαν την ελευθερία του ατόμου, του λόγου, του Τύπου, των συγκεντρώσεων και της ίδρυσης συνδικαλιστικών Οργανώσεων. Ετσι λένε, καταλύθηκε το Σύνταγμα της Βαϊμάρης και επικράτησε ο φασισμός. Αντικαταστάθηκε μια μορφή διακυβέρνησης της δικτατορίας των μονοπωλίων με μία άλλη.
Ποια είναι όμως η πραγματική ιστορία; Στην περίοδο της οικονομικής κρίσης 1929-1933, οι ιδιοκτήτες των μονοπωλίων στη Γερμανία είχαν να αντιμετωπίσουν την ανάπτυξη του αντικαπιταλιστικού κινήματος και το δυνάμωμα της επιρροής του Κομμουνιστικού Κόμματος, αυτός ήταν ο αντίπαλός τους, αυτό φοβούνταν. Η ανησυχία τους μεγάλωνε γιατί το κύρος των παλαιών αστικών κομμάτων - του γερμανικού Λαϊκού, του γερμανικού Δημοκρατικού, του βαυαρικού Λαϊκού και άλλων - έπεφτε συνεχώς στις εργατικές συνειδήσεις. Ταυτόχρονα, έπεφτε και η επιρροή του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. Οι εργάτες έδειχναν ολοένα και πιο μεγάλη δυσαρέσκεια, γιατί οι ηγέτες της σοσιαλδημοκρατίας που ήταν στην κυβέρνηση ψήφιζαν έκτακτα διατάγματα και αντιδραστικά μέτρα ενάντια στα εργασιακά και άλλα δικαιώματα.
Μήπως τηρουμένων των αναλογιών σήμερα στην Ελλάδα δεν υπάρχουν παρόμοια φαινόμενα; Αδυναμία διαχείρισης της οικονομικής κρίσης έτσι που να χειραγωγούν το λαό, πτώση της επιρροής των αστικών κομμάτων;
Το κόμμα του Χίτλερ, το «εθνικοσοσιαλιστικό γερμανικό εργατικό κόμμα», έτσι ονομαζόταν, δυνάμωνε την επικίνδυνη προπαγάνδα πως όλα τα δεινά των εργαζομένων της Γερμανίας τα προκαλούσε η Συνθήκη των Βερσαλιών (συνθήκη που υπογράφτηκε με βαρείς όρους για τη Γερμανία μετά την ήττα της στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο) και υπόσχονταν μόλις πάρουν την εξουσία να καταργήσουν αμέσως τη Συνθήκη των Βερσαλιών και τους περιορισμούς που σχετίζονταν με τους εξοπλισμούς, να αγωνιστούν για να ξαναπάρει η Γερμανία τα εδάφη που είχε χάσει ύστερα από τον παγκόσμιο πόλεμο του 1914-1918 και να αποκτήσει καινούρια εδάφη. Δηλαδή υπόσχονταν να ανοίξουν δρόμους κερδοφορίας των μονοπωλίων της Γερμανίας, η δράση των οποίων περιοριζόταν από τη μεταπολεμική κατάσταση που διαμόρφωσε σε βάρος τους η ήττα από τον πόλεμο. Και μέσα απ' αυτή την προοπτική θα έλυναν και προβλήματα των εργαζομένων, του λαού. Ετσι υπόσχονταν στους άνεργους εργασία και αύξηση των βοηθημάτων, στους εργάτες μεγαλύτερα μεροκάματα και καλυτέρευση των όρων εργασίας, στους μικροαγρότες την κατάργηση των ενοικίων για τη γη, των χρεών και τη χορήγηση επιχορηγήσεων, στους μικρεμπόρους και στους επαγγελματοβιοτέχνες μείωση των φόρων και χορήγηση πιστώσεων με χαμηλό τόκο, στους πληγέντες από τον πληθωρισμό οικονομική αποζημίωση, στους πρώην αξιωματικούς τη δημιουργία καινούριου στρατού και την εφαρμογή της ρεβανσιστικής ιδέας.
Στις εκλογές για το Ράιχσταγκ του Μάη 1928, το κόμμα του Χίτλερ συγκέντρωσε μόλις το 2,6% των ψήφων, αλλά δύο χρόνια αργότερα, στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 1930 τα ποσοστά του εκτοξεύονται στο 18,3%, συγκεντρώνοντας 6,4 εκατ. ψήφους, και 107 βουλευτές με επικεφαλής τον Γκέρινγκ. Τα παλαιά αστικά κόμματα και το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα έχασαν πολλές ψήφους. Το Κομμουνιστικό Κόμμα συγκέντρωσε 4.590.000 ψήφους.
Στις 27 Γενάρη του 1932 σε μυστική συγκέντρωση που έγινε στο Ντίσελντορφ με τη συμμετοχή τριακοσίων εκπροσώπων των μονοπωλίων και του χρηματιστικού κεφαλαίου, ο Χίτλερ ανέπτυξε το πρόγραμμα του εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος και υποσχέθηκε «να ξεριζώσει το μαρξισμό στη Γερμανία». Οι μονοπωλιακοί κύκλοι δυνάμωσαν την υποστήριξη και τη χρηματοδότηση των χιτλερικών.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα στις 28 Γενάρη του 1932 σε μήνυμα «Προς τους εργάτες της Γερμανίας και τους εργαζόμενους της πόλης και του χωριού» τόνιζε πως το φλέγον ζήτημα είναι η δημιουργία ενιαίου εργατικού μετώπου και καλούσε σε ενεργό αγώνα εναντίον της μείωσης του μεροκάματου, των έκτακτων φόρων, για να αποκατασταθούν οι δημοκρατικές ελευθερίες και για να οργανωθούν στα εργοστάσια και στις συνοικίες ομάδες ένοπλης αυτοάμυνας που να αποκρούουν τις φασιστικές τρομοκρατικές συμμορίες.
Η σοσιαλδημοκρατία και ο Χίτλερ
Την άνοιξη του 1932 έγιναν προεδρικές εκλογές. Υποψήφιος ο Χίντενμπουργκ. Οι σοσιαλδημοκράτες τον υποστήριξαν δηλώνοντας πως η εκλογή του Χίντενμπουργκ θα σώσει τάχα τη χώρααπό το φασισμό. Οι φασίστες είχαν υποψήφιο τον Χίτλερ και το γερμανικό εθνικό λαϊκό κόμμα τον Ντίστερμπεργκ. Υποψήφιος του Κομμουνιστικού Κόμματος ήταν ο Ερν. Τέλμαν. Οι κομμουνιστές κατέβηκαν στις εκλογές με το σύνθημα: «Οποιος ψηφίζει Χίτλερ ψηφίζει πόλεμο!». Επειδή κανένας υποψήφιος δε συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία, γι' αυτό στις 10 Απρίλη έγιναν πάλι εκλογές. Εκλέχτηκε ο υποψήφιος που στήριζε η σοσιαλδημοκρατία, ο Χίντενμπουργκ.
Με πρόταση του Χίντενμπουργκ στις 30 Μάη 1932, σχηματίστηκε κυβέρνηση στη Γερμανία με επικεφαλής τον Φραντς φον Πάπεν, που αύξησε πρώτα πρώτα τη φορολογία και μείωσε δραστικά τα κονδύλια για την κοινωνική ασφάλιση. Ταυτόχρονα οι ιδιοκτήτες των μονοπωλίων επιχορηγήθηκαν με εκατομμύρια μάρκα.
Στο συνέδριο της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας, που έγινε στη Λιψία το 1931, ένας απ' τους ηγέτες της, ο Φ. Ταρνόφ, δήλωσε ανοιχτά: «Στεκόμαστε δίπλα στο κρεβάτι του άρρωστου καπιταλισμού όχι μόνο για να κάνουμε διάγνωση. Είμαστε υποχρεωμένοι... να γίνουμε ακριβώς ο γιατρός, που θέλει σοβαρά να θεραπεύσει τον άρρωστο και ωστόσο να διατηρήσουμε το αίσθημα ότι εμείς είμαστε οι κληρονόμοι». «Είναι αυτονόητο - έγραφε ο ηγέτης της κοινοβουλευτικής ομάδας των σοσιαλδημοκρατών στο γερμανικό Ράιχσταγκ Ε. Χάιλμαν - ότι όλη η σοσιαλδημοκρατία εργάζεται για ν' αποτρέψει την κατάρρευση του καπιταλισμού».
Οι ηγέτες της σοσιαλδημοκρατίας απέτρεπαν τους εργάτες από τις απεργίες, έριξαν μάλιστα και το σύνθημα: Στις συνθήκες της κρίσης είναι εγκληματικό να διεξάγονται απεργίες, γιατί αυτό οδηγεί στην ακόμα μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής. Υποστηρίζοντας τα αντιδραστικά αντεργατικά μέτρα των αστικών κυβερνήσεων, δήλωναν ότι αυτό πρέπει να γίνει εν ονόματι του «μικρότερου κακού», δηλαδή για να αποτραπεί ο φασισμός ή ο «ριζοσπαστισμός από τα αριστερά». Να που και εδώ γίνεται η προπαγάνδα περί «άκρων» που είναι επικίνδυνα. Αλλά μήπως και σήμερα η αστική προπαγάνδα στην Ελλάδα δεν προβάλλει το ίδιο επιχείρημα ότι σε συνθήκες κρίσης οι απεργίες, οι εργατικοί αγώνες υπονομεύουν την οικονομία; Μήπως τα μνημόνια και οι εφαρμοστικοί τους που γδέρνουν το λαό τσακίζοντας μισθούς, συντάξεις, παροχές υγείας, επιβάλλοντας φοροληστεία με τα χαράτσια, τη δραστική μείωση του αφορολόγητου εισοδήματος, κάνοντας τη ζωή του κόλαση, δε γίνονται για τη σωτηρία του κεφαλαίου από την κρίση;
Στις εκλογές για το Ράιχσταγκ που έγιναν στις 31 Ιούλη 1932, το εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα του Χίτλερ πήρε 13,7 εκατ. ψήφους και έβγαλε 230 βουλευτές. Τα πιο πολλά από τα παλαιά αστικά κόμματα είχαν μεγάλες απώλειες. Το Κομμουνιστικό Κόμμα, παρά την τρομοκρατία, συγκέντρωσε 5,3 εκατ. ψήφους και πήρε 89 έδρες και το σοσιαλδημοκρατικό 8 εκατ. περίπου ψήφους και 133 έδρες. Οι χιτλερικοί διεκδίκησαν να τους δοθεί η κυβερνητική εξουσία.
Το Νοέμβρη του 1932 έγιναν καινούριες βουλευτικές εκλογές που έδειξαν πως το κομμουνιστικό κόμμα είχε αυξήσει ακόμη πιο πολύ την επιρροή του. Πήρε 6 εκατ. περίπου ψήφους. Το κόμμα του Χίτλερ είχε χάσει 2 εκατ. ψήφους και οι έδρες του από 230 περιορίστηκαν σε 196. Οι εθνικοσοσιαλιστές έχασαν και στις εκλογές για τα τοπικά όργανα αυτοδιοίκησης.
Το αίτημα των βιομήχανων και η Βαϊμάρη
Η κυβέρνηση του Πάπεν δεν κατόρθωσε να εξασθενίσει το ταξικό εργατικό κίνημα και γι' αυτό πολλοί ιδιοκτήτες των μονοπωλίων ήθελαν τον Χίτλερ στην κυβέρνηση. Ετσι το Νοέμβρη, μια ομάδα βιομήχανων και τραπεζιτών υπέβαλαν στον πρόεδρο Χίντενμπουργκ ένα υπόμνημα και ζητούσαν να τον διορίσει καγκελάριο του Ράιχ. Και βεβαίως το δρομολόγησαν στα πλαίσια της αστικής δημοκρατίας που καθοριζόταν από το «Σύνταγμα της Βαϊμάρης», που αναμασούν σαν παράδειγμα αστοί δημοσιολόγοι και πολιτικοί στην Ελλάδα, παραλληλίζοντας τους κινδύνους για τη δημοκρατία με το τέλος της Βαϊμάρης. Μ' αυτό το Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης ήρθε το «τέλος της». Δηλαδή όχι της αστικής εξουσίας αλλά μιας μορφής άσκησής της από τις αστικές πολιτικές δυνάμεις.
Στις 17 Νοέμβρη 1932 ο Πάπεν παραιτήθηκε και καγκελάριος έγινε ο στρατηγός Σλάιχερ που γι' αυτόν ο Ερν. Τέλμαν είπε πως η κυβέρνησή του θα παίξει το ρόλο «μιας κυβέρνησης με ψεύτικους κοινωνικούς ελιγμούς», προκειμένου να εκτονώσει το εργατικό κίνημα, να μπορέσει να χειραγωγήσει το λαό. Ο Σλάιχερ πραγματικά κατάργησε μερικά από τα έκτακτα αντιδραστικά διατάγματα του Πάπεν, αλλά δεν πέτυχε να εκτονώσει το εργατικό, λαϊκό κίνημα.
Τις πρώτες μέρες του Γενάρη του 1933 στην Κολονία, στο σπίτι του τραπεζίτη Σρέντερ, συναντήθηκαν οι ιδιοκτήτες μονοπωλίων, Φέγκλερ, Κίρντορφ, Τίσεν και Σρέντερ με τον Πάπεν, τον Χούγκεμπεργκ και τον Χίτλερ. Στη συνάντηση αυτή λύθηκε οριστικά το πρόβλημα της παράδοσης της εξουσίας στον Χίτλερ.
Στις 30 Γενάρη του 1933 ο Πρόεδρος Χίντενμπουργκ διόρισε τον Χίτλερ καγκελάριο. Ο Πάπεν έγινε αντικαγκελάριος.
Στις 20 Φεβρουαρίου 1933, λίγο πριν από τις γερμανικές εκλογές της 5ης Μαρτίου 1933, μετά από πρόσκληση του Γκέρινγκ, περίπου 25 από τους μεγαλύτερους βιομήχανους της Γερμανίας, μαζί με τον Σαχτ (σ.σ. Πρόεδρο της Τράπεζας Διεθνών Διευθετήσεων από το 1930, Διευθυντή της Τράπεζας του Ράιχ και από το 1934 υπουργό Οικονομικών των ναζί), συναντήθηκαν στο Βερολίνο. Στη συνάντηση αυτή ο Χίτλερ ανακοίνωσε την πρόθεση των ναζί να αποκτήσουν τον ολοκληρωτικό έλεγχο της Γερμανίας, να διαλύσουν το κοινοβουλευτικό σύστημα, να χτυπήσουν κάθε αντιπολίτευση με βία και να αποκαταστήσουν τη δύναμη της Βέρμαχτ. Είπε μάλιστα πως «οι εκλογές της 5ης Μαρτίου θα είναι οι τελευταίες για τα επόμενα δέκα χρόνια, ίσως μάλιστα και για τα επόμενα εκατό χρόνια». Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν ο Γουστάβος Κρουπ, επικεφαλής της πολεμικής βιομηχανίας Alfried Krupp A.G., και πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων, τέσσερα ηγετικά στελέχη της I. G. Farben, ενός εκ των μεγαλυτέρων μονοπωλίων χημικών στον κόσμο, ο Αλβέρτος Βόγκλερ, επικεφαλής της United Steel Works της Γερμανίας και άλλοι επιφανείς βιομήχανοι.
Η συνάντηση έληξε με τη σύσταση ειδικού ταμείου υποστήριξης των ναζί στις επερχόμενες εκλογές του Μάρτη 1933, ύψους 3.000.000 μάρκων.
Στις εκλογές του Μάρτη του 1933, το Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα του Χίτλερ πήρε το 43,9% των ψήφων και την πλειοψηφία στη Βουλή.
Με το Σύνταγμα της Βαϊμάρης ανέβασαν τον Χίτλερ στην εξουσία οι καπιταλιστές, με την τεράστια βοήθεια της σοσιαλδημοκρατίας.
Τι ήταν η «Δημοκρατία της Βαϊμάρης»;
Ηταν η αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία, που εγκαθιδρύθηκε στη Γερμανία με την κατάργηση της μοναρχίας και με την υιοθέτηση νέου συντάγματος από τη Γερμανική Εθνοσυνέλευση, στην πόλη Βαϊμάρη της Θουριγγίας (28/2/1919) μετά την προλεταριακή επανάσταση του Νοέμβρη του 1918, που βεβαίως δε νίκησε. Η συντακτική εθνοσυνέλευση που εκλέχτηκε το Γενάρη του 1919 και η υιοθέτηση του Συντάγματος της Βαϊμάρης (4-28 Φλεβάρη), κατέγραφαν την εδραίωση της εξουσίας των αστών.
Το Σύνταγμα της Βαϊμάρης, σε σύγκριση με το προηγούμενο του Βίσμαρκ (1871) εμπεριείχε πιο προωθημένες διατάξεις (όπως η γενίκευση του δικαιώματος ψήφου σε όλους τους «πολίτες» άνω των 20 ετών, η δυνατότητα διεξαγωγής δημοψηφισμάτων κ.λπ.), που απλά απέβλεπαν στην πρόσδεση του λαού στα συμφέροντα των καπιταλιστών. Αλλά το άρθρο 48 του Συντάγματος έδινε στον Πρόεδρο της χώρας που εκλεγόταν με άμεση ψηφοφορία από το λαό να αναστέλλει όλες τις συνταγματικές ελευθερίες και να διατάσσει την επέμβαση των Ενόπλων Δυνάμεων, στην περίπτωση «που παρεμποδίζεται σημαντικά ή απειλείται η δημόσια ασφάλεια και τάξη» (αντίστοιχες διατάξεις έχουν όλα τα αστικά συντάγματα.)
Αυτό το άρθρο αξιοποιήθηκε κατά κόρον την περίοδο 1919-1933 για την καταστολή εργατικών απεργιακών αγώνων, για τη διάλυση συνταγματικά εκλεγμένων κυβερνήσεων των κρατιδίων όταν αυτές δεν ταίριαζαν απόλυτα με τις επιδιώξεις των καπιταλιστών, για το πέρασμα στην ανοιχτή φασιστική δικτατορία των εθνικοσοσιαλιστών.
Ολη την περίοδο 1919-1932, στην κυβέρνηση το σοσιαλδημοκρατικό και τα άλλα αστικά κόμματα είτε εναλλάσσονταν, είτε συγκυβερνούσαν. Και βέβαια δεν μπόρεσαν να κρατήσουν τη Γερμανία έξω από τη δίνη της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης του 1929. Η οικονομική κρίση στον καπιταλισμό είναι νομοτελειακή.
Το 1932, καθώς η επίδραση της οικονομικής κρίσης, η δράση των κομμουνιστών και η άνοδος της επιρροής τους, η σημαντική άνοδος του οργανωμένου εργατικού κινήματος, οι αστοί δρομολογούν με το Σύνταγμα της Βαϊμάρης την άνοδο του Χίτλερ.
Αρα, όλη η αστική προπαγάνδα για τη Βαϊμάρη στοχεύει να υπονομεύσει, να τσακίσει το ταξικό εργατικό κίνημα, χειραγωγώντας το λαό στην αστική πολιτική. Αλλωστε, η εξουσία των καπιταλιστών, είτε με αστικό κοινοβουλευτικό μανδύα, είτε με μη κοινοβουλευτικό μανδύα τον ίδιο ταξικό χαρακτήρα έχει. Είναι στυγνή δικτατορία του κεφαλαίου.

Πηγή : ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Reporter
 
Δημοσιεύσεις: 1330
Εγγραφή: Δευτ, 11 Οκτ 2010 1:04 pm
Έτος εισαγωγής: 0

Re: Ειδήσεις & Κείμενα

Δημοσίευσηαπό lybe33 » Δευτ, 12 Μαρ 2012 6:31 pm

Reporter έγραψε:Το θέμα «Δημοκρατία της Βαϊμάρης» έχει γίνει προσφιλές θέμα αρθρογραφίας στον αστικό Τύπο.

Και επειδή στο Red Notebook αρθρογραφούν πολλοί αστοί διανοούμενοι (και χωρίς KKE-generator): http://www.rednotebook.gr/details.php?id=5068
url.jpeg
Άβαταρ μέλους
lybe33
Επίτιμο μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 2638
Εγγραφή: Τετ, 03 Δεκ 2008 11:55 am
Έτος εισαγωγής: 2008

Re: Ειδήσεις & Κείμενα

Δημοσίευσηαπό Reporter » Δευτ, 12 Μαρ 2012 6:37 pm

lybe33 έγραψε:Και επειδή στο Red Notebook αρθρογραφούν πολλοί αστοί διανοούμενοι (και χωρίς KKE-generator):


Δε νομίζω οτι ο ριζοσπάστης αναφέρεται στο red notebook οταν μιλάει για αστικό τύπο (αν εννοείς αυτό). Πράγματι ασχολήθηκαν και αστικές εφημερίδες με το θέμα μέχρι και ο σαμαράς. Thanks για το λινκ . Θα το διαβάσω.
Reporter
 
Δημοσιεύσεις: 1330
Εγγραφή: Δευτ, 11 Οκτ 2010 1:04 pm
Έτος εισαγωγής: 0

Re: Ειδήσεις & Κείμενα

Δημοσίευσηαπό stalin » Τρί, 13 Μαρ 2012 12:36 am

Είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε για τα ιδανικά μας, αλλά, δόξα τω Θεό, δεν πιστεύουμε πια σε τίποτα.
stalin
 
Δημοσιεύσεις: 487
Εγγραφή: Σάβ, 28 Φεβ 2009 5:15 pm
Έτος εισαγωγής: 2007

Re: Ειδήσεις & Κείμενα

Δημοσίευσηαπό paktomenos » Τρί, 13 Μαρ 2012 1:47 pm

O lybe απο Rednotebook, ο Reporter απο Ριζοσπάστη. Παιδια....σταματήστε να μας εκπλήσσετε!!
Όταν δίνω τροφή στους φτωχούς, με λένε άγιο. Όταν ρωτάω γιατί οι φτωχοί δεν έχουν τροφή, με λένε κομμουνιστή.
Έλντερ Πεσσόα Κάμαρα, αρχιεπίσκοπος Ολίντα-Ρετσίφε Βραζιλίας
(καλά σου κάνουν! οι φτωχοί είναι χαζοί! Αξιοκρατία ΡΕ!!!!)
paktomenos
 
Δημοσιεύσεις: 1349
Εγγραφή: Παρ, 05 Μαρ 2010 11:14 pm
Τοποθεσία: Ανάμεσα σε Σκύλλα και Χάρυβδη.
Έτος εισαγωγής: 2008

Re: Ειδήσεις & Κείμενα

Δημοσίευσηαπό Reporter » Τρί, 13 Μαρ 2012 2:49 pm

merde_conserve γιατί έσβησες το post σου, στο οποίο με έβριζες και με έλεγες ημιμαθή για τον όρο ''προσάρτηση'' που χρησιμοποίησα, και λόγω του οποίου τάχα οι παππούδες των δωδεκανήσων θα πάθαιναν εγκεφαλικά? Αν σε αποθάρρυνε η λέξη ''κωλοτρυπίδια'' που χρησιμοποίησες σβήστη και άφησε το υπόλοιπο post. Δεν είναι κακό να έχεις το θάρρος της γνώμης σου... Εκτός κι αν αλλαξες γνώμη για το ποιόν μου μέσα σε μισή ώρα...
Reporter
 
Δημοσιεύσεις: 1330
Εγγραφή: Δευτ, 11 Οκτ 2010 1:04 pm
Έτος εισαγωγής: 0

Re: Ειδήσεις & Κείμενα

Δημοσίευσηαπό paktomenos » Τρί, 13 Μαρ 2012 9:57 pm

Ο μαγικός κόσμος της τεχνικής (μέρος 5ο): material girl

¨we are living in a material world, and I am a material girl¨

Ο αρχικός τίτλος ήταν “οι ιδέες και η ύλη”, αλλά όταν θυμήθηκα την τσιριχτή φωνή της μαντόνα να κοπιάρει cindy lauper δεν μπόρεσα να αντισταθώ απέναντι σε κάτι που βρωμάει ακαδημαϊκίλα και μου χαλάει το προφίλ του καραγκιόζη.

Για αρχή πρέπει να δηλώσω πως είμαι ένας μεγάλος τεμπέλης, οπότε όταν μιλάω για δουλειά, τη σκέφτομαι μόνο ως τον τρόπο για την εξασφάλιση των μέσων που χρειαζόμαστε για να περνάμε ευχάριστα σε αυτόν το μάταιο κόσμο. Κάθε έννοια υπερεργασίας με την έννοια της συσσώρευσης, παρότι είναι απαραίτητη στον κόσμο που ζούμε, μου είναι ξένη και καθόλου επιθυμητή. Αν δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τη διάρκεια της ζωής μας, πώς μπορούμε να συσσωρεύουμε για το μέλλον και μάλιστα με τρόπο τέτοιο που να υπονοεί ότι θα ζήσουμε για πάντα?



Οπότε και η θέση μου για τα gadget δεν είναι καμιά απόλυτα χρησιμοθηρική. Το ηλεκτρονικό ρολόι χεριού ήταν μια υπέροχη άχρηστη ανακάλυψη που μας απελευθέρωσε από τη φασαρία και την ανακρίβεια των μηχανικών ρολογιών. Δεν ήταν κάτι σημαντικό όπως το πλυντήριο πχ, αλλά ήταν σίγουρα ευχάριστο και μάλιστα μηχανικά πολύ πιο απλό και με εξαιρετικά μικρότερο κόστος. Αυτό το μικρό και πάμφθηνο κομματάκι χαλαζία (το quartz που διαβάζαμε στην ετικέτα) ήταν τρομακτικά πιο ακριβές από τα γρανάζια και τα βαρίδια των μηχανικών ρολογιών. Αλλά άπαξ και τον ανακαλύψαμε αυτόν τον τύπο ρολογιού και έγινε της μόδας, δεν υπάρχει κανένας μα κανένας λόγος να διαθέτουμε μια ντουζίνα από δαύτα ο καθένας, όπως είναι η διαδεδομένη θεωρία (παραγωγής και) κατανάλωσης σήμερα. Η μια ντουζίνα ρολόγια δεν υπάρχει γιατί ικανοποιεί εμάς, αλλά διότι ικανοποιεί το εργοστάσιο που τα παράγει, το οποίο, από τη στιγμή που θα κατάφερνε να πουλήσει ρολόγια σε όλους τους ανθρώπους, θα είχε κλείσει αν δεν τους έπειθε στη συνέχεια να πάρουν κι ένα δεύτερο κι ένα τρίτο.



Να εξετάσουμε όμως τι σημαίνει θα είχε κλείσει? Η εργατίστικη φαντασίωση που τόση πέραση έχει σε αφεντικά, εργαζόμενους και αριστερούς, βλέπει το κλείσιμο ενός εργοστασίου ως μια καταστροφή. Οι άνθρωποι θα μείνουν χωρίς δουλειά, ακούμε συχνά, σαν η δουλειά να είναι η μοναδική αξία που μετράει σε αυτό τον κόσμο και καθαγιάζει τα πάντα, χωρίς να εξετάζουμε τι είναι αυτή η δουλειά. Τι προσφέρει ως αποτέλεσμα και γιατί να τη διατηρήσουμε αν είναι να αναγκάζει τους ανθρώπους να σπαταλάνε 8 ώρες από τη ζωή τους κάθε μέρα?



Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της σχιζοφρενικής κατάστασης είναι τα διάφορα ΜΜΕ τα οποία ετοιμάζονται για φούντο εδώ και ένα χρόνο. Την ίδια στιγμή που βρίζουμε αυτά τα άντρα της διαπλοκής που τόσο ρόλο έπαιξαν στη διαφθορά και τις παλιές ισορροπίες του ελληνικού μαγαζιού, ακούμε από την αριστερά κυρίως το αίτημα να μη χαθεί καμία θέση εργασίας. Κανείς δεν ρωτάει όμως, ΠΟΙΑΣ εργασίας? Διότι αυτή η λογική λέει πως ας διατηρήσουμε τη διαπλοκή, τη διαφθορά και τη συνδιαλλαγή της πολιτικής τάξης με τα ΜΜΕ αν είναι οι εργαζόμενοι να κρατήσουν τη δουλειά τους. Για να φέρω την πρόταση στην ακρότητά της, από τη στιγμή που δεν εξετάζουμε το είδος της εργασίας, θα μπορούσαμε εξίσου να πούμε ας διατηρήσουμε το άουσβιτς διότι έδινε τόσες δουλειές στην τοπική κοινότητα. Τόσοι φύλακες, βασανιστές, τοπικοί προμηθευτές και λυκόσκυλα θα μείνουν άνεργοι?





Της Αγίας Εργασίας (πρόσχωμεν)

Είναι προφανές πως εδώ έχει συστηματοποιηθεί και γίνει πραγματικότητα ένα “λογικό άλμα” σύμφωνα με το οποίο η εργασία έχει μπει πρώτη στη σειρά των προτεραιοτήτων μας, αναγκάζοντας όλα τ’ άλλα (όπως η ζωή μας) να γίνουν δευτερεύοντα. Ας επιστρέψουμε όμως στο παράδειγμα των ηλεκτρονικών ρολογιών που κανείς πια δεν χρειάζεται διότι όλοι διαθέτουν από δύο. Ξαφνικά λοιπόν το εργοστάσιο αυτό είναι άχρηστο. Επιτέλεσε το σκοπό για το οποίο φτιάχθηκε και τώρα δεν έχει σκοπό ή στόχο. Κανονικά θα έπρεπε να δώσουμε σε κάθε έναν από μια τιμητική πλακέτα που να τον ευχαριστεί για τη συμβολή του στην προμήθεια όλου του κόσμου με ηλεκτρονικά ρολόγια και να κρατήσουμε το 1/20 του εργατικού δυναμικού προκειμένου να παράγει τα επιπλέον ρολόγια που χρειάζονται προκειμένου να αναπληρώσουν τα σπασμένα ή χαλασμένα που θα επιστραφούν.

Σύμφωνα με το σημερινό οικονομικό σύστημα αυτό είναι μια καταστροφή. Οι τράπεζες δεν θα πάρουν πίσω τα δανεικά με το 1/20 της παραγωγής, οι εργαζόμενοι δεν θα παίρνουν άλλα χρήματα ως μισθούς και μπόνους και οι ιδιοκτήτες δεν θα παίρνουν καινούργια κότερα. Κι έτσι τι κάνουν? Όλοι μαζί προσπαθούν να παρατείνουν τη χρησιμότητα του εργοστασίου τους πάνω σε αυτό τον κόσμο. Πώς το κάνουν αυτό? Κυρίως με 2-3 κολπάκια. Το ένα είναι να κάνουν τα ηλεκτρονικά ρολόγια περισσότερο εύθραυστα για να χαλάνε εύκολα. Το δεύτερο είναι να φτιάχνουν συνεχώς καινούργια ελαφρώς διαφορετικά αλλά στην ουσία ίδιας χρησιμότητας ρολόγια, προκειμένου να πείσουν μετά με τη διαφήμιση πως το νέο βελτιωμένο ρολόι είναι πολύ καλύτερο ή ομορφότερο από το περσινό. Μάλιστα είναι τόσο προβλέψιμο αυτό ως διαδικασία, που ανακυκλώνουμε μόδες των προηγούμενων δακαετιών. Βλέπετε όταν η μόδα έγινε της μόδας στην αγγλία του 19ου αιώνα, δεν μπορούσαν να φανταστούν πως θα υπήρχε τόσο μεγάλη ζήτηση στον 20ο.

Το τρίτο κόλπο είναι να φτιάχνουν έναν αναλώσιμο χαλαζία (quartz) που να χρειάζεται αλλαγή κάθε μήνα, προκειμένου να σου πουλάνε ακριβά αναλώσιμα quartz για να βάζεις στο ρολόι σου (το λεγόμενο μοντέλο πωλήσεων της gillette, που οι περισσότεροι έχετε νιώσει στο πετσί σας με τους εκτυπωτές). Το τέταρτο, και παλιό, κόλπο είναι να βάλουμε την κυβέρνηση να ψηφίσει ένα νόμο που θα υποχρεώνει τους πάντες να διαθέτουν ρολόι με μπλε λεντάκι, αντί για τα παλιότερα που διέθεταν πράσινο ή πορτοκαλί.

Στην ουσία όλα τα παραπάνω δεν είναι παρά τρόποι της κοινότητας που ονομάζεται εργοστάσιο ρολογιών προκειμένου να ξεγελάσει τους πάντες πως είναι χρήσιμη για μια ακόμη χρονιά. Και αυτό το παιχνίδι είναι διατεθειμένοι να το παίξουν όλοι οι συντελεστές του με αποτέλεσμα να έχουμε φτιάξει ένα οικονομικό σύστημα όπου ο καθένας προσπαθεί να κοροϊδέψει όλους τους υπόλοιπους πως χρειαζόμαστε τις υπηρεσίες του όλο και περισσότερο. Με λίγα λόγια μιλάμε για ένα σύστημα στο οποίο όλοι προσπαθούν να δημιουργήσουν άχρηστη εργασία, σαν μικρά ποντικάκια που τρέχουν μέσα στον τροχό τους. Δεν πάνε πουθενά ιδιαίτερα, όμως θεωρούν σημαντικό να συνεχίζουν να τρέχουν.

Πήρα ως δείγμα το εργοστάσιο ρολογιών (και όχι μολυβιών), προκειμένου να δώσω ένα παράδειγμα τέτοιας ματαιότητας στην πραγματική παραγωγή. Διότι αν επεκταθούμε στις υπηρεσίες, αυτή η μόνιμη και σταθερή κοροϊδία δεν έχει όρια και δεν ξέρω καν από πού να ξεκινήσω. Είναι τα 4000καταστήματα κινητής τηλεφωνίας χρήσιμα? Είναι οι 3000 τράπεζες απαραίτητες, είναι τα δεν ξέρω κι εγώ πόσες χιλιάδες σουπερμάρκετ τόσο παραγωγικά? Και αυτά είναι 3 κλάδοι που κάνουν δεκάδες δις σε τζίρο κάθε χρόνο και αποτελούν πολύ μεγάλους εργοδότες.

Κάπως έτσι έφτασα στο τριπλό μου πρόβλημα. Διότι ενώ ξεκίνησα να γράφω για ένα εργαλείο που έχει τη δυνατότητα να επιφέρει αρκετά σημαντικές αλλαγές στους τρόπους παραγωγής μας (αλλαγές που κανένα γκάτζετ τύπου smartphone δεν έχει επιφέρει), αυτό το αφιέρωμα έχει ξεχειλώσει, διότι το βασικό μας πρόβλημα είναι για ακόμη μια φορά κοινωνικό. Σε αντίθεση με τον τεχνικό χιλιασμό του wired, δεν πιστεύω πως η λύση στα προβλήματά μας είναι περισσότερη τεχνολογία. Έχουμε αρκετή τεχνολογία για να εργαζόμαστε 4 ώρες την ημέρα, κι αντί αυτού, έχουμε απλά 25-30% ανεργία και πάρα πολλά άχρηστα “αναλώσιμα” προιόντα.



Έτσι, σιγά σιγά, το εργαλείο που ήθελα να σας περιγράψω (και ναι, πολλοί το καταλάβατε, είναι το 3D printer) είδα πως είναι μόνο ένα κομμάτι του προβλήματός μας. Και ότι υπάρχουν μερικά ακόμα σημαντικά κομμάτια που είναι εντελώς ιδεολογικά. Η εργασία/ανεργία (που είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος) και οι μέθοδοι οργάνωσης της παραγωγής, που όπως λέω στα προηγούμενα επεισόδια, τα συνδικάτα ως εκφραστές των μισθωτών εργατών ποτέ δεν ασχολήθηκαν να αλλάξουν. Κι αν στην ελλάδα η μισθωτή εργασία δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα της μόδας για διάφορους ιστορικούς λόγους, στη δυτική ευρώπη αποτελούσε σχεδόν μονοκαλλιέργεια μέχρι πριν λίγα χρόνια.


Ιδεαλισμός και τέλος για τώρα

Μέσα στην αιώνια διαμάχη ιδεαλισμού και υλισμού, και στην επίπλαστη θεωρητική επικράτηση του δεύτερου στις μοντέρνες κοινωνίες μας, έχει “ξεχαστεί” μια πολύ βασική συνιστώσα της ιδεαλιστικής προσέγγισης. Διότι ο ιδεαλισμός δεν είναι κάτι τύποι που χαζεύουν τα σύννεφα και φαντάζονται πώς θα θέλανε να είναι ο κόσμος. Ο ιδεαλισμός είναι το ίδιο απτός και υλικός, το ίδιο “αληθινός” με το πληκτρολόγιο που ακουμπάτε αυτή τη στιγμή.



Όταν φτιάξαμε πχ τις ρατσιστικές θεωρίες, ανεξάρτητα με το εάν αυτές δημιουργήθηκαν για να “δικαιολογήσουν” μια υπαρκτή βολική υλική αντινομία (η σκλαβιά απαγορεύεται από τη θρησκεία και είναι ταμπού στην κοινωνία, οι σκλάβοι όμως μας βολεύουν για να τρώμε ζάχαρη, καφέ και κακάο, οπότε γιατί να μην πούμε απλά πως οι αραπάδες δεν είναι άνθρωποι?), αυτές οι θεωρίες είχαν ένα πολύ πρακτικό και υλικό αντίκτυπο. Διότι η ιδέα πως οι αράπηδες είναι πίθηκοι που δεν έχουν γίνει ακόμα άνθρωποι είναι μια απλή ιδέα. Όταν όμως δεν άφηνες το μαύρο να μπει στο ίδιο μαγαζί με εσένα, αυτό δεν είχε να κάνει με κάποια υλική ανάγκη. Είχε να κάνει με τη φαντασίωσή σου πως οι μαύροι είναι βρώμικοι ή/και κατώτεροι και θα έπρεπε να απαγορεύεται να μπαίνουν στα μαγαζιά (για τα σκυλιά το συζητούσαμε).

Όταν όλοι οι λαοί της ευρώπης σήκωσαν τις σημαίες τους και πήγαν να πεθάνουν στα κρεοπωλεία του 1ου πολέμου το 1914, δεν είχαν καμία υλική ανάγκη να το κάνουν. Η αγγλική άρχουσα τάξη ξεκληρίστηκε (το 1/5 των απογόνων της πέθανε στον πόλεμο) και δεν κατάφερε ποτέ να ανακάμψει από αυτή την καταστροφή. Οι σοσιαλιστές έβλεπαν με τρόμο τους φτωχούς εργάτες να θέλουν να δώσουν ένα μάθημα στους … (εδώ βάζετε τον λαό της επιλογής σας) και χρειάστηκαν τουλάχιστον 1 με 2 χρόνια σφαγής για να συνειδητοποιήσουν το πού βάδιζαν. Είμαι σίγουρος πως δεν χρειάζεται παρά μία βδομάδα ηρεμίας στο μέτωπο για να καταλάβεις τον παραλογισμό του. Κι όμως κανείς (πέρα από μερικούς “τρελούς” ντανταϊστές) δεν το καταλάβαινε. Όλα τα παραπάνω δεν έχουν καμία ικανοποιητική εξήγηση μόνο με “πραγματικές” (υλικές) αίτιες. Οι ιστορικοί ακόμα βασανίζονται για τα αίτια αυτού του πολέμου.

Και ο λόγος που βασανίζονται είναι κι αυτός ιδεολογικός. Δεν θέλουν να παραδεχθούν πως μια ιδέα, μια φαντασίωση για τον κόσμο μας, μπορεί να έχει τόσο απτές και υλικές επιδράσεις στη ζωή των ανθρώπων. Πως οι ιδέες και η ύλη μπλέκονται τόσο πολύ μεταξύ τους που στην ουσία πολλές φορές είναι αδύνατο να ξεχωρίσουμε ποια ευθύνεται για τι.

Και δεν θέλουν να το κάνουν, διότι κάνοντάς το, ο σημερινός μας κόσμος θα αποδειχθεί εξίσου ιδεαλιστικός (και υλικός) όπως και κάθε άλλος. Η επίπλαστη επιστημονικότητα με την οποία δικαιολογούνται οι ιδεολογικές αποφάσεις είναι στην ουσία κι αυτή μια ιδεολογία την οποία αποδεχόμαστε. Λέμε πχ πως τα επιστημονικά δεδομένα είναι αυτά που μας οδηγούν να χρησιμοποιήσουμε την πυρηνική ενέργεια, αλλά δεν είναι τα επιστημονικά δεδομένα που μας οδηγούν, είναι η ανάγκη μας να πείσουμε (εμάς και τους υπόλοιπους) για τη φαντασίωσή μας πως η πυρηνική ενέργεια είναι καλή και επιθυμητή. Και εκεί απλά προσθέτουμε μερικά δεδομένα που να μας βολεύουν. Ο πρώτος πυρηνικός αντιδραστήρας πουλήθηκε με ψεύτικα δεδομένα αποτελεσματικότητας και οι υπόλοιποι πουλήθηκαν με βάση τη λογική πως για να τον επιλέξουν οι πρώτοι τα νούμερα βγαίνουν. Κι όμως 40χρόνια τώρα τα νούμερα ποτέ δεν βγήκαν και συνεχίζουμε να φτιάχνουμε αντιδραστήρες που οικονομικά δεν είχαν κανένα νόημα. (για την φαντασίωση της ασφάλειας ας μη μιλήσουμε είναι και χρονιάρες μέρες). Πως είναι δυνατό να συνεχίζεται αυτός ο παραλογισμός? Γιατί το κάνουμε αυτό? Μα γιατί όλοι έχουν πεισθεί πως ό,τι ονομάζεται επιστημονικό είναι και αληθινό, μια αναντίρρητα φαντασιακή απόφαση

Είναι η το ίδιο το λογικό κενό στο οποίο βουτήξαμε μέσα στα μοντέρνα χρόνια και δεν φαίνεται πουθενά καλύτερα από τα γραπτά των πατέρων των μοντέρνων χρόνων. Ο μοντέρνος κόσμος δεν φτιάχθηκε στα εργοστάσια. Αυτά ήρθαν πολύ πολύ αργότερα. Ο μοντέρνος κόσμος φτιάχθηκε στις φαντασιώσεις των συγγραφέων του 18ου αιώνα και είχε ελάχιστη σχέση με την υλική πραγματικότητα. Παρόλαυτά την επηρέασε και την επηρεάζει με τρόπους που όλοι τους νιώθουμε στο πετσί μας.

Σταματώ εδώ πριν το μπλέξω ακόμα περισσότερο. Αυτό που ήθελα να πω λίγο πολύ είναι πως οι ιδέες και η ύλη είναι μπλεγμένες μεταξύ τους κι αυτό δεν είναι κακό φτάνει να το έχουμε υπόψη μας. Και άρα μια αλλαγή στις υλικές συνθήκες (όπως το 3D printer) δεν είναι ικανή από μόνη της να φέρει δομικές αλλαγές στην κοινωνία. Όπως συνέβη και παλιότερα, χρειάζεται να μετατοπιστεί ο τρόπος που βλέπουμε τον κόσμο για να αλλάξει το παράδειγμα. Κι αυτό δεν είναι απλό, γιαυτό οι κοινωνίες κινούνται τόσο αργά, γιαυτό και ο καπιταλισμός που σήμερα μας φαίνεται αιώνιος ήταν το σύνολο πρακτικών αλλά κυρίως ιδεών για τον κόσμο, που πρώτα άλλαξαν στο φαντασιακό επίπεδο και μετά μετασχημάτισαν τον υλικό μας κόσμο. Γιαυτό και η αποστροφή του παππού, πως η βιομηχανική επανάσταση δεν ήταν ούτε πολύ επανάσταση και σίγουρα δεν ήταν βιομηχανική, κρύβει πολύ περισσότερο βάθος μέσα της από την απλή αντινομία που αναδεικνύει.

Από TechieChan
Όταν δίνω τροφή στους φτωχούς, με λένε άγιο. Όταν ρωτάω γιατί οι φτωχοί δεν έχουν τροφή, με λένε κομμουνιστή.
Έλντερ Πεσσόα Κάμαρα, αρχιεπίσκοπος Ολίντα-Ρετσίφε Βραζιλίας
(καλά σου κάνουν! οι φτωχοί είναι χαζοί! Αξιοκρατία ΡΕ!!!!)
paktomenos
 
Δημοσιεύσεις: 1349
Εγγραφή: Παρ, 05 Μαρ 2010 11:14 pm
Τοποθεσία: Ανάμεσα σε Σκύλλα και Χάρυβδη.
Έτος εισαγωγής: 2008

Re: Ειδήσεις & Κείμενα

Δημοσίευσηαπό lybe33 » Τρί, 13 Μαρ 2012 10:38 pm

stalin έγραψε:Greek Students Fight Stray Dogs and Despair Amid College Cuts
http://www.bloomberg.com/news/2012-03-11/greece-s-students-fighting-stray-dogs-and-despair-amid-college-budget-cuts.html

Από το λινκ:
Greek students pay no tuition, a fact enshrined in the constitution, so there’s no incentive to leave college, said Alan Ruby, a senior fellow for international education at the University of Pennsylvania in Philadelphia.

“Greece has a high consumption of higher education without effective application,” Ruby said. “It’s not being used in economically productive terms. The state is not getting a return on investment.”

Η άποψη αυτή τα συμπυκνώνει όλα και δε χρειάζεται περαιτέρω σχολιασμό για το πως φαντάζονται μερικοί το πανεπιστήμιο...
''economically productive terms''
Κάτι σα τη νέα αφίσα της δαπ: ''ναι στη γενιά που θα τα γαμήσει όλα!''
Και για να προλάβω τον stalin, φυσικά μπορεί να έχει τέτοια όνειρα για το πανεπιστήμιο και το άρθρο του Bloomberg (the leader in global business & financial information όπως λέει στο site του) να τον εκφράζει απόλυτα. Αλλά δυστυχώς μπαίνουν και κάποιοι πιο υλικοί όροι στο πως θα είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο και εκεί δυστυχώς δε του πέφτει λόγος (εκτός αν δύναται να πληρώσει και για τις δικές μου σπουδές).
Φυσικά στις αφίσες του μπορεί να γράφει ό,τι θέλει (ναι, όχι, ίσως, μπορεί, κτλ.), αλλά σας παρακαλώ όχι άλλα άρθρα που υποτιμούν τη νοημοσύνη μας σε αυτό το φόρουμ!
Άβαταρ μέλους
lybe33
Επίτιμο μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 2638
Εγγραφή: Τετ, 03 Δεκ 2008 11:55 am
Έτος εισαγωγής: 2008

Re: Ειδήσεις & Κείμενα

Δημοσίευσηαπό stalin » Τρί, 13 Μαρ 2012 10:55 pm

Το κράτος δαπανά χρήματα (που θα μπορούσαν να πάνε σε συντάξεις κτλπ) για να συντηρεί 5 σχολές πολιτικών μηχανικών (που οι απόφοιτοι είναι μελλοντικοί άνεργοι ή μετανάστες) για να παράγει έναν τεράστιο αριθμό επιστημόνων που δεν χρειάζεται, ενώ θα μπορούσε να κλείσει 3 από τις 5 και οι 2 να λειτουργούν πρότυπα. Μην μιλήσω τώρα για ΤΕΙ σε κάθε χωριό. Πλέον χωρίς ορθολογική διαχείριση πόρων και χωρίς βελτιστοποίηση δεν πάμε πουθενά. Δεν μπορεί το κράτος να κόβει συντάξεις και να υπάρχει αυτό το όργιο σπατάλης στην παιδεία και γενικότερα στις δαπάνες του δημοσίου, η κατάσταση απαιτεί τολμηρά, άμεσα, γενναία βήματα αλλά αυτά μόνο μια κυβέρνηση τεχνοκρατών θα μπορούσε να τα υλοποιήσει, οι πολιτικοί μπροστά στον πελάτη και την εξουσία, δεν λογαριάζουν ούτε πατρίδα, ούτε τίποτε...
Είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε για τα ιδανικά μας, αλλά, δόξα τω Θεό, δεν πιστεύουμε πια σε τίποτα.
stalin
 
Δημοσιεύσεις: 487
Εγγραφή: Σάβ, 28 Φεβ 2009 5:15 pm
Έτος εισαγωγής: 2007

Re: Ειδήσεις & Κείμενα

Δημοσίευσηαπό lybe33 » Τρί, 13 Μαρ 2012 10:59 pm

Θέλει τέχνη για να χωρέσουν όλες οι συνιστώσες του κυρίαρχου ιδεολογήματος (κακοδιαχείριση, βελτιστοποίηση, τεχνοκράτες, πατρίδα) σε 3-4 σειρές...Σε αυτή τη μαεστρία δε μπορώ παρά να υποκλιθώ! :clap:
Άβαταρ μέλους
lybe33
Επίτιμο μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 2638
Εγγραφή: Τετ, 03 Δεκ 2008 11:55 am
Έτος εισαγωγής: 2008

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Πολιτική-Κοινωνική Συζήτηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες