Ειδήσεις & Κείμενα

Οι απόψεις σας πάνω σε γενικά κοινωνικοπολιτικά ζητήματα αναλύονται εδώ.

Re: Ειδήσεις & Κείμενα

Δημοσίευσηαπό bell » Τετ, 09 Νοέμ 2011 7:37 pm

Έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ το Νοέμβριο "βλέπει" think tank

Πιθανότητα 65% εκδήλωσης τραπεζικής κρίσης μεταξύ 23ης και 26ης Νοεμβρίου, μετά την χρεοκοπία της Ελλάδας και μιας μαζικής απόσυρσης καταθέσεων από τη Ιταλία, «βλέπει» το think tank Exclusive Analysis, όπως μεταδίδει το CNBC.

Η εταιρεία ερευνών που εξειδικεύεται στην εξέταση διεθνών κινδύνων προχώρησε στην εξέταση μιας σειράς σεναρίων και μοντέλων, παρουσιάζοντας τις εκτιμήσεις της για την πολιτική και οικονομική κατάσταση στην οποία θα βρεθεί η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης σε καθένα από αυτά τα σενάρια.

Η ομάδα αναλυτών της Exclusive Analysis, αναφέρει ότι το πιθανότερο σενάριο, βάσει
των αποτελεσμάτων της έρευνας, είναι το δυσμενές σενάριο, το οποίο προβλέπει την εκδήλωση μιας ξαφνικής κρίσης τις επόμενες τρεις εβδομάδες στην οποία οι ΗΠΑ, η Μ. Βρετανίας και οι αναδυόμενες χώρες BRIC θα αρνηθούν να παράσχουν χρηματοδότηση στην ευρωζώνη μέσω του ΔΝΤ. Παράλληλα, οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Πορτογαλίας θα καταρρεύσουν λόγω της αδυναμίας συνεννόησης ως προς τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης οδηγώντας σε κοινωνική αναταραχή.

Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι, το πιθανότερο σενάριο δείχνει πως μεταξύ 18-22 Νοεμβρίου αναμένεται υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Γαλλίας, με τις κυβερνήσεις σε Ελλάδα και Ιταλία να έρχονται το ίδιο διάστημα αντιμέτωπες με «κοινωνικές διαδηλώσεις στην προσπάθειά τους να εφαρμόσουν τα μέτρα λιτότητας». Στη συνέχεια, οι διαδηλώσεις θα μεταφερθούν και στην Ισπανία μετά την εκλογή νέας κυβέρνησης που θα κληθεί να εφαρμόσει ακόμα πιο αυστηρά μέτρα λιτότητας, ενώ η Πορτογαλία αναμένεται να ανακοινώσει ότι δεν μπορεί να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους, θέτοντας σε κίνδυνο την χρηματοδότηση που λαμβάνει στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης από ΕΚΤ και ΔΝΤ.

«Οι αυξανόμενοι φόβοι χρεοκοπίας αυτών των οικονομιών θα οδηγήσουν σε μαζική απόσυρση καταθέσεων (bank runs) σε Ελλάδα και Πορτογαλία και στην υποβάθμιση του γαλλικού κρατικού χρεόυς στο ΑΑ από το ΑΑΑ. Στη συνέχεια, η πιστοληπτική αξιολόγηση του EFSF θα υποβαθμιστεί στο ΑΑ+», σημειώνεται στην έκθεση.

«Τα spreads των ομολόγων των χωρών PIIGS θα διευρυνθούν με τις αποδόσεις των δεκαετών ιταλικών ομολόγων να ανέρχονται στο 7,3%. Στη δεύτερη φάση μετάδοσης, οι καταθέτες στην Ισπανία και την Ιταλία θα φοβηθούν ότι η τραπεζική κρίση θα επηρεάσει και τις δικές τους χώρες, γεγονός που θα έχει ως συνέπεια νέο γύρο μαζικών αποσύρσεων καταθέσεων και κατάρρευση της διατραπεζικής αγοράς. Η Ελλάδα χρεοκοπεί».

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, το σενάριο αυτό προβλέπει πως η Ελλάδα θα εγκαταλείψει το ευρώ μεταξύ της 23ης και 26ης Νοεμβρίου και θα τυπώσει νέο χρήμα για την διάσωση του τραπεζικού της τομέα. Το νέο νόμισμα θα υποβαθμιστεί πολύ γρήγορα και οι καταθέτες θα χάσουν μέρος της αξίας των καταθέσεών τους, καθώς αυτές θα μετατραπούν σε δραχμές.

Μέχρι στιγμής η εκτιμήσεις είναι τρομακτικές, για όσους όμως αναζητούν σημάδια αισιοδοξίας η έκθεση της Exclusive Analysis προβλέπει ότι υπάρχουν 25% πιθανότητες η Ευρωπαϊκή Ένωση να συνεχίσει να υφίσταται. Αυτό είναι το ήπιο σενάριο, υπό το οποίο οι ψηφοφόροι θα δώσουν ένα περιθώριο στους νέους πολιτικούς στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να βρουν νέες λύσεις στην κρίση χρέους έως το τέλος του έτους. Και σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, η Πορτογαλία θα εμφανίσει αδυναμία στην επίτευξη των στόχων της, ενώ η Γαλλία θα υποβαθμιστεί λόγω των κινδύνων για ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία.

Σε αυτή την περίπτωση η χρεοκοπία της Ελλάδας θα λάβει χώρα μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, υπό τη μορφή συμφωνίας για κούρεμα 70% στα ελληνικά ομόλογα. Οι αποδόσεις των ισπανικών και ιταλικών τίτλων θα ξεπεράσουν το 7%, και οι δύο χώρες θα προσφύγουν για βοήθεια στο ΔΝΤ. Η κρίση θα συνεχιστεί όλο το 2012 και το 2013, όπου τα πράγματα θα επιδεινωθούν για την Ελλάδα η οποία θα χρεοκοπήσει και θα επιστρέψει στη δραχμή.

«Οι αγορές θα κλείσουν και πάλι για την Ιταλία και την Πορτογαλία στα τέλη του 2012 και θα επανέλθει η πολιτική αναταραχή, σηματοδοτώντας την έναρξη νέου κύκλου κρίσης και φημολογιών για το μέλλον της ευρωζώνης», υπογραμμίσει η έκθεση.

Τέλος, το αισιόδοξο σενάριο της Exclusive Analysis προβλέπει ότι η ευρωζώνη έχει 10% πιθανότητες να βρει λύση στην κρίση χρεόυς. Και σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει αλλά «η ισχυρότερη πολιτική ηγεσία στις PIIGS θα καταφέρει να συγκρατήσει τις συνέπειες».

Υπό το αισιόδοξο σενάριο, «θα δοθεί «περίοδος χάριτος» στις νέες κυβερνήσεις της Ελλάδας, Ισπανίας και Ιταλίας για να εφαρμόσουν τα νέα μέτρα λιτότητας. Νέο αίσθημα εθνικής ευθύνης και σεβασμού στην κρίση θα έχει δομηθεί. Οι ΗΠΑ, Μ. Βρετανία και BRIC δέχονται να βοηθήσουν την ευρωζώνη μέσω της αύξησης της συμμέτοχης τους στο ΔΝΤ, ενώ παράλληλα και η ΕΚΤ προχωρά σε αγορές ομολόγων των υπερχρεωμένων κρατών. Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει το Νοέμβριο με κούρεμα 70% στα ομόλογά της, αλλά η διαδικασία θα είναι ελεγχόμενη υπό τη νέα κυβέρνηση τεχνοκρατών. Η Γαλλία θα επανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της ενώ θα δεχθεί και υποβάθμιση της αξιολόγησής της», αναφέρει η έκθεση.

http://www.capital.gr/gmessages/showTop ... &OrderDir=

αληθη ή ψευδή, πιθανά ή απίθανα όλα τα παραπανω δεν εχω ιδέα...μου κανει όμως μεγαλη ενυπωση ότι θα κατα πασα πιθανοτητα με ολα αυτα θα δημιουργηθει ενα νεο bank run στην Ελλαδα λόγω ανασφαλειας...και ερχεται σε σειρα η Ιταλια (''ειμαστε μια ωραια ατμοσφαιρα'') θα αντεξει ή δε θα αντεξει;;;η ευρωζωνη μηπως δεν επρεπε να δημιουργηθει ποτε και να μεναμε απλα στην ευρωπαικη ενωση;;;

αφου ετσι και αλλιως οι πολιτικοι και η πολιτικη επηρεαζονται αμεσα απο τις αγορες...οποτε θελουν σε ριχνουν ή σε δοξαζουν!!!

τρια πουλακια καθονταν και πλεκανε πουλοβερ...
bell
 
Δημοσιεύσεις: 47
Εγγραφή: Πέμ, 02 Ιούλ 2009 2:35 am
Έτος εισαγωγής: 2003

Re: Ειδήσεις & Κείμενα

Δημοσίευσηαπό paktomenos » Πέμ, 10 Νοέμ 2011 11:28 pm

«Πρέπει να πάρει ο κόσμος την εξουσία»

Του Περικλή Κοροβέση


Εάν, στη σημερινή κατάσταση, δεν πάρει ο ίδιος ο κόσμος πρωτοβουλίες σε όλους τους τομείς, όπως με αγροτικούς συνεταιρισμούς, εμπορικούς συνεταιρισμούς, εναλλακτικό εμπόριο, οτιδήποτε, έχοντας μπει στον αστερισμό του κέρδους θα πηγαίνουμε από φτώχεια σε φτώχεια. Ο Περικλής Κοροβέσης μιλά στην Κρυσταλία Πατούλη, για τον αέναο φαύλο κύκλο ενός οικονομικού πολέμου και προτείνει λύσεις.

Ανάλογα παραδείγματα συνεργασιών υπάρχουν σε όλο τον κόσμο: Γερμανία, Γαλλία, Σουηδία και πολλές άλλες χώρες, που οδήγησαν για παράδειγμα φτωχούς φοιτητές, να μένουν ο καθένας στο δωματιάκι του με κοινή κουζίνα, ή στη Δανία να υπάρχει ένα δίκτυο με κοινά αυτοκίνητα, ή στη Σουηδία (παραδείγματα πλούσιων, μάλιστα, χωρών) να έχουν δημοτικά ποδήλατα, τα οποία τα παίρνεις πηγαίνεις στη δουλειά σου και τα αφήνεις σε ένα άλλο χώρο στάθμευσης, οπότε διευκολύνεται το κοινό και χαμηλώνει το κόστος.

Δεν πρέπει να δεχτούμε παθητικά όλη αυτή την επίθεση και επιπλέον, χρειάζεται να φύγουμε από τη νοοτροπία του ατομικού και μόνο συμφέροντος. Δεν μπορεί να επιβιώσει μόνος του, κάποιος, σε μια τέτοια κατάσταση.
Άλλωστε, όλη αυτή η υπόθεση του χρέους είναι μία μπούρδα. Στην ουσία είναι ένα σχέδιο κατάκτησης της Ελλάδας: Μεταξάς και χρέος. Βενιζέλος και χρέος…, η Ελλάδα, με λίγα λόγια, είχε χρέος από τότε που γεννήθηκε ως κράτος, αφού από το 1830 με το πρωτόκολλο του Λονδίνου ήταν ήδη προτεκτοράτο. Ποτέ δεν ήταν ανεξάρτητο κράτος κι από τη μία μας έκαναν επιθέσεις με πραγματικούς πολέμους και από την άλλη με οικονομικούς που συνεχίζονται μέχρι τώρα.

Η Deutsche Bank είχε χρηματοδοτήσει το Νταχάου. Ήταν ο σπόνσορας. Ο Ford είχε δώσει όλα τα φορτηγά και τα τζιπ για τον Χίτλερ. Η Mercedes τι έκανε στον πόλεμο; Η IBM δεν είχε κάνει εκείνα τα εξελιγμένα μηχανήματα για να εντοπίζουν τους Εβραίους; Η Siemens δεν είχε όλες τις επικοινωνίες; Η BOSS δεν είχε κάνει τα ρούχα των ναζί; Κι αυτές οι εταιρείες ακόμα κυριαρχούνε και καμία δεν έπαθε τίποτα. Μόνοι τους έκαναν τον πόλεμο οι γερμανοί; Όχι. Ήταν, μια ολόκληρη οικονομική κοινωνία από κάτω, βιομηχανική, τραπεζική κλπ., που ενίσχυσε τον Χίτλερ. Τι έγιναν όλες αυτές οι εταιρείες; Δεν έχουν καμία ευθύνη; Και τι κάνανε τα όπλα; Για παράδειγμα, η εταιρεία Remington, με τις γραφομηχανές, προηγουμένως είχε τα όπλα. Δεν υπήρχε, δηλαδή, «Νυρεμβέργη» των εταιρειών, να τους καθίσουνε στο σκαμνί...

Υπήρχε, λοιπόν, και υπάρχει, ένα πλέγμα που αντί να κάνει πόλεμο με όπλα κάνει οικονομικό πόλεμο.

Η απλή λογική, λοιπόν, λέει, ότι θα έπρεπε να δούμε από την αρχή: «Ποιο είναι αυτό το χρέος;». Υπάρχουν διεθνής επιτροπές, κινήσεις σε όλο τον κόσμο, να καθίσουμε όλοι κάτω, να διερευνήσουμε τι είναι αυτό το χρέος. Γιατί εκείνο που λένε ακόμη και οι δεξιοί οικονομολόγοι, είναι ότι δεν γίνεται να παίρνουμε ένα νέο δάνειο για να πληρώσουμε ένα προηγούμενο, όταν το 2020 θα έχουμε φτάσει στο επίπεδο του 2009. Τι νόημα έχει;

Από την άλλη, δεν πιστεύω στην ικανότητα των πολιτικών κομμάτων και βάζω μέσα σε αυτά και τα κόμματα της Αριστεράς, διότι έχει διαμορφωθεί ένα μέτωπο από τα κάτω, από τους χούλιγκανς, από τους δημόσιους υπαλλήλους, από τους δασκάλους, από τους ταξιτζήδες κλπ., ένα μέτωπο, που πρέπει επιτέλους να του δώσουν μία πολιτική προοπτική. Δεν γίνεται να συνεχίσει να αντιμετωπίζεται αυτό το μέτωπο από την αριστερά με αντίστοιχη λογική: Μέτωπο ο ένας, μέτωπο κι ο άλλος.

Από την εποχή που ο Τσίπρας μπήκε επικεφαλής του Συριζα, είχαμε διάσπαση Θεοδωράκη, διάσπαση Κουβέλη, διάσπαση Αλαβάνου… Αρκετά! Μπείτε μέσα και βοηθήστε τον κόσμο, δώστε μία πολιτική προοπτική και μία ανατροπή του συστήματος και όχι μονάχα σε ελληνικό επίπεδο, αλλά σε ευρωπαϊκό και σε παγκόσμιο. Διότι, το ξέρουμε, η κρίση αυτή δεν είναι ελληνική. Είναι δομική του παγκόσμιου καπιταλισμού, που τώρα είναι η αδύναμή του στιγμή. Δώστε, λοιπόν, μια προοπτική που θα στηρίζεται σε μια κοινωνία με κοινότητες, με εναλλακτικούς οργανισμούς, με αυτοδιοίκηση, με συνεργασία. Δεν είναι τυχαίο, το ότι διαβάζουμε από τη Wall Street και από όλες τις χώρες, Ισπανία, Αγγλία, Γαλλία κλπ, πως πάνω-κάτω σε αυτό το πλαίσιο, πλέον, κινείται ο κόσμος παγκοσμίως.

Κάτι πρέπει να γίνει να πάρει ο κόσμος την εξουσία. Αλλά αυτό είναι δύσκολο, γιατί υπάρχουν οι εγωισμοί, υπάρχουν τα συμφέροντα, υπάρχουν οι σημαίες, υπάρχουν πολλά πράγματα, γι αυτό ο καθένας πρέπει να κάνει μία ανατροπή του εαυτού του.

«Με αφορμή την κατάσταση της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» έχω να συστήσω το παράδειγμα της le Monde Diplomatique η οποία πουλήθηκε στους συντάκτες και στους αναγνώστες της, κι αυτή τη στιγμή έχει 2.400.000 φύλλα σε όλο τον κόσμο και βγαίνει σε 27 γλώσσες»,

Το συγκεκριμένο παράδειγμα της le Monde Diplomatique δείχνει ότι υπάρχει και μια άλλη εναλλακτική λύση στο χώρο των εντύπων και όχι μόνο, δηλαδή, να γίνουν συνεταιρισμοί όπως υπήρχαν οι αγρότες που πουλούσαν τα προϊόντα τους στην αγορά, έτσι να μαζευτούν και οι συντάκτες - το διοικητικό προσωπικό και γενικά οι εργαζόμενοι της εφημερίδας, και να πουλάνε οι ίδιοι κατευθείαν το προϊόν τους στον κόσμο.

Αυτή είναι μια βιώσιμη λύση και μπορεί τα έσοδα να είναι περιορισμένα σε μια τέτοια περίπτωση, αλλά είναι καλύτερα από το τίποτα και το κυριότερο, θα είναι δικά τους. Διότι τώρα είμαστε στο έλεος του κάθε εργοδότη που κάνει ότι θέλει. Και ο κάθε εργοδότης δεν εκδίδει ένα πολιτιστικό προϊόν, αλλά ένα εμπορικό προϊόν που θέλει να έχει κέρδος, οπότε το βάρος του είναι οι εργαζόμενοι γι’ αυτό έχουμε και όλες αυτές τις ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Που καταλήγουμε, δηλαδή, ξεκινώντας με αφορμή την Ελευθεροτυπία; Ότι αυτή τη στιγμή, το λόγο έχει η αυτοδιαχείριση του ατόμου, εφόσον δεν έχουν πολιτική λύση τα κόμματα και δεν υπάρχει πολιτική ηγεσία που να μπορεί να δημιουργήσει διέξοδο από αυτόν τον φαύλο κύκλο του οικονομικού πολέμου. Άρα το μήνυμα του κινήματος του Συντάγματος δεν ήταν ανούσιο. Δεν βγαίνει τίποτα με το να λειτουργούμε σαν κόμματα. Οπότε, τουλάχιστον στους αριστερούς, λέω, να χωθούν μέσα στον κόσμο και να δώσουν άλλη πολιτική προοπτική.

Εγώ, λόγου χάριν, είμαι συγγραφέας και έχω συμβόλαια με τους εκδοτικούς οίκους που μου χρωστάνε. Γιατί να μη βγάλω ένα βιβλίο στο διαδίκτυο; Ποιο είναι το νόημα να είμαι σε με έναν εκδότη, να μου δίνει ένα ποσοστό και να μη βγαίνει μετά ούτε στο τηλέφωνο, ασχέτως εάν και αυτός, έχει τα δικά του δίκια ενδεχομένως; Αφού, όμως, έχω διάθεση να δουλέψω για τον κόσμο, γιατί να μην το κάνω;

Καταλήγω λοιπόν, όπως ήδη είπα, ότι οι εργαζόμενοι της Ελευθεροτυπίας θα μπορούσαν να κάνουν διαπραγματεύσεις, όπως έγινε και με την Monde Diplomatique, να καλέσουν τρεις ειδικούς για να τους δώσουν το know how, εφόσον ανάλογοι συνεταιρισμοί υπάρχουν στον κόσμο και είναι πάρα πολλοί. Χρειάζεται δημιουργικό μυαλό και συνεργασία, δηλαδή, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε, και όχι τι θα κάνω εγώ που είμαι εκδότης ή εσύ που είσαι εργαζόμενος.

Από εκεί και πέρα, μπορεί να μην μπορούμε να πούμε στην εκδότρια της Ελευθεροτυπίας, «Μάνια Τεγοπούλου, άφησε τα στάνταρ ζωής που έχεις» αλλά «…Μείωσέ τα. Και αφού είσαι το ιστορικό πρόσωπο της εφημερίδας, πάρε έναν καλό μισθό και άσε τους υπόλοιπους, εμάς δηλαδή τους εργαζόμενους, να μοιραστούμε τα υπόλοιπα».

Αυτό δεν θα έδειχνε και ότι πραγματικά θέλει να την κρατήσει την εφημερίδα; Νομίζω πως ναι. Επειδή παρακολουθώ πολλές ξένες εφημερίδες, η Ελευθεροτυπία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχει τους πιο πολλούς ελεύθερους συντάκτες, δηλαδή, έχει 10, 15, 30; δεν ξέρω ακριβώς πόσους, με πολύ καλά άρθρα τα οποία δεν τα συναντάς στον ευρωπαϊκό τύπο, παρά μόνο στον ειδικό τύπο.

Ε, δεν μπορεί μία μεγάλη εφημερίδα, καθημερινή, να έχει τόσα πολλά ελεύθερα άρθρα. Και νομίζω αυτό ήταν που ενόχλησε και την κυβέρνηση του Πασοκ. Γιατί οι φήμες λένε, αν και όχι επιβεβαιωμένα, ότι η κυβέρνηση εμπόδισε τις τράπεζες να δώσουν χρήματα. Δεν τους κάνει αυτή η εφημερίδα. Να το πω αλλιώς, είναι μια πολιτική δίωξη. Δεν μπορούν να την κλείσουν με λογοκρισία, μπορούν, όμως, να την κλείσουνε μη δίνοντας χρήματα.

Από TVXS

Spoiler: show
Πεστα περίκλαρε...
Όταν δίνω τροφή στους φτωχούς, με λένε άγιο. Όταν ρωτάω γιατί οι φτωχοί δεν έχουν τροφή, με λένε κομμουνιστή.
Έλντερ Πεσσόα Κάμαρα, αρχιεπίσκοπος Ολίντα-Ρετσίφε Βραζιλίας
(καλά σου κάνουν! οι φτωχοί είναι χαζοί! Αξιοκρατία ΡΕ!!!!)
paktomenos
 
Δημοσιεύσεις: 1349
Εγγραφή: Παρ, 05 Μαρ 2010 11:14 pm
Τοποθεσία: Ανάμεσα σε Σκύλλα και Χάρυβδη.
Έτος εισαγωγής: 2008

Re: Ειδήσεις & Κείμενα

Δημοσίευσηαπό lybe33 » Παρ, 11 Νοέμ 2011 6:19 pm

Άβαταρ μέλους
lybe33
Επίτιμο μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 2638
Εγγραφή: Τετ, 03 Δεκ 2008 11:55 am
Έτος εισαγωγής: 2008

Re: Ειδήσεις & Κείμενα

Δημοσίευσηαπό lybe33 » Σάβ, 12 Νοέμ 2011 3:13 pm

Πώς θα σωθεί η «Ελευθεροτυπία»
Μετά από μια πρωτοφανή σε συμμετοχή γενική συνέλευση (500 άτομα), οι εργαζόμενοι της Χ.Κ. Τεγόπουλος αποφάσισαν να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Οι εργαζόμενοι είναι πάνω από τρεις μήνες απλήρωτοι, ενώ τα έσοδα του πρακτορείου μπλοκάρονται από την Τράπεζα Πειραιώς, σύμφωνα με τη δανειακή σύμβαση που έχει υπογράψει η εταιρεία που εκδίδει την Ελευθεροτυπία

Του Δημήτρη Ψαρρά

Μετά από μια πρωτοφανή σε συμμετοχή γενική συνέλευση (500 άτομα), οι εργαζόμενοι της Χ.Κ. Τεγόπουλος αποφάσισαν να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Οι εργαζόμενοι είναι πάνω από τρεις μήνες απλήρωτοι, ενώ τα έσοδα του πρακτορείου μπλοκάρονται από την Τράπεζα Πειραιώς, σύμφωνα με τη δανειακή σύμβαση που έχει υπογράψει η εταιρεία που εκδίδει την Ελευθεροτυπία.

Η απάντηση της επιχείρησης ήταν το ρεπορτάζ της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας (6.11.2011), το οποίο αποδίδει το πρόβλημα στην «αθέτηση του λόγου» ενός τραπεζίτη και στις παρασκηνιακές πιέσεις κυβερνητικών παραγόντων και ανταγωνιστών. Αλλά αν η επιβίωση της εφημερίδας εναπόκειται στην εντιμότητα των τραπεζιτών, στην κυβερνητική βοήθεια ή στην αλληλεγγύη μεταξύ ιδιοκτητών μέσων ενημέρωσης, καλύτερα να το πάρουμε απόφαση ότι δεν υπάρχει ελπίδα.

Και όμως. Δρόμος διεξόδου υπάρχει για την «Ε», αρκεί να αντιμετωπίσουμε τη σημερινή κατάσταση με ειλικρίνεια και χωρίς διάθεση να ρίξουμε σε άλλους το «δικό μας» φταίξιμο στην οικονομική –και όχι μόνο- δυσπραγία της «Ε».

Τα πραγματικά δεδομένα για όποιον δεν θέλει να στρουθοκαμηλίζει είναι αμείλικτα:

1. Το δάνειο των 8 εκατομμυρίων που ζητήθηκε από την Alpha Bank και τελικά απορρίφτηκε δεν προοριζόταν για τρέχουσες ανάγκες χρηματοδότησης, αλλά για την υλοποίηση ενός τερατώδους σχεδίου «ανασυγκρότησης», το οποίο περιλάμβανε την ομαδική απόλυση 400 εργαζομένων, δηλαδή των μισών περίπου του συγκροτήματος. Αυτά όλα είχαν επίσημα ανακοινωθεί από τον γενικό διευθυντή της εταιρείας που προσλήφτηκε το καλοκαίρι για να εφαρμόσει ακριβώς αυτό το σχέδιο. Κατά συνέπεια, η εφημερίδα που έχει κάνει τον αντιμνημονιακό αγώνα σημαία της, ετοίμαζε στο εσωτερικό της την πιο ακραία «μνημονιακή» αντιμετώπιση των εργαζομένων. Πρώτα θύματα οι χαμηλόμισθοι και οι εργαζόμενοι με το «μπλοκάκι», δηλαδή οι μισθωτοί που εμφανίζονται για οικονομικούς λόγους ως «ελεύθεροι επαγγελματίες».

2. Η οικτρή οικονομική κατάσταση της εφημερίδας δεν οφείλεται στους εργαζόμενους, αλλά στην αφαίμαξη της περιουσίας της εταιρείας από τους μετόχους με τη μέθοδο της «επιστροφής κεφαλαίου». Μετά από μελέτη των επισήμων στοιχείων της Χ.Κ.Τεγόπουλος, όπως έχουν δημοσιευτεί στα ΦΕΚ, καταλήγουμε στα εξής συμπεράσματα: α) Τον Ιούλιο του 2006 δημοσιεύτηκε ο ισολογισμός του 2005. Σ’ αυτόν καταγράφεται η είσπραξη δανείου (39.230.000 ευρώ) και ταυτόχρονη επιστροφή κεφαλαίου (30.307.762). β) Τον Απρίλιο του 2009 δημοσιεύτηκε ο ισολογισμός του 2008. Σ’ αυτόν καταγράφεται ως “είσπραξη παγίων στοιχείων” το τίμημα πώλησης της Χρυσής Ευκαιρίας (74.010.000 ευρώ) και ταυτόχρονη “μείωση κεφαλαίου” (50.729.000 ευρώ), με την επιστροφή στους μετόχους. Μάλιστα η πληρωμή έγινε μέσα στο 2009, όταν ήδη είχαν εμφανιστεί τα σημάδια της κρίσης στο χώρο του Τύπου. Συνολικά, δηλαδή, μ’ αυτή τη μέθοδο αντλήθηκαν από την εταιρεία από το 2005 μέχρι σήμερα κεφάλαια συνολικού ύψους 81.036.762 ευρώ και δόθηκαν στους μετόχους. Αν στο ποσό αυτό προστεθούν και οι “συναλλαγές και αμοιβές διευθυντικών στελεχών και μελών της διοίκησης” το ποσό αυτό ενισχύεται ακόμα περισσότερο. Το 2006 το ποσό ήταν 2.320.949, το 2007 2.448.283, το 2008 3.313.249, το 2009 2.996.566, το 2010 1.899.743, και το α’ εξάμηνο του 2011 714.534 ευρώ. Σύνολο, δηλαδή, 13.693.324 ευρώ. Σ’ αυτά τα ποσά δεν αναφέρονται και οι πληρωμές μερισμάτων που έγιναν ορισμένες χρονιές. Τις ίδιες χρονιές που αντλούνταν αυτά τα κεφάλαια από την εταιρεία, η Χ.Κ.Τεγόπουλος προχωρούσε σε δανεισμό για την κάλυψη των αναγκών της. Από εκεί πρόκυψε το σημερινό της πρόβλημα και η υπαγωγή της σε καθεστώς επιτήρησης στο Χρηματιστήριο. Από την πλευρά της ιδιοκτησίας υποστηρίζεται ότι μέρος αυτών των χρημάτων δαπανήθηκε για την εξόφληση παλιών προσωπικών «μετοχοδανείων» των μεγαλομετόχων, αλλά αυτό δεν αίρει το γεγονός ότι υπονομεύτηκε η οικονομική θέση της επιχείρησης προς όφελος των μεγαλομετόχων. Οσο γι΄ αυτά τα «μετοχοδάνεια», η επιβεβαίωση της σύναψής τους ανοίγει μια άλλη γκρίζα σελίδα στην ιστορία της «Ε», κάτι για το οποίο την είχαν κατά καιρούς κατηγορήσει οι ανταγωνιστές στο χώρο του Τύπου.

3. Παράλληλα με την άντληση αυτών των κεφαλαίων από τους μεγαλομετόχους, τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε μια συστηματική υποβάθμιση της ποιότητας και μια κυνική απαξίωση των εργαζομένων της εφημερίδας, η οποία είναι από πρώτη ματιά ανεξήγητη. Αποπέμφθηκαν ένας ένας όλοι οι διευθυντές, ακόμα και ο εκδότης, ενώ άρχισαν σποραδικές απολύσεις συντακτών, ομαδικές απολύσεις εργαζομένων στο πιεστήριο και επιλεκτικές στο εμπορικό τμήμα. Κάποιες από τις κινήσεις αυτές ανακλήθηκαν, σημάδι ότι δεν ήταν καλά σχεδιασμένες, αλλά όλες συνοδεύτηκαν με προσπάθεια διαπόμπευσης του απολυόμενου, κάτι πραγματικά μοναδικό στα χρονικά των επιχειρήσεων και ειδικά του Τύπου. Καμιά απ΄ αυτές τις κινήσεις δεν είχε συγκεκριμένο οικονομικό αντικείμενο. Είχαν όμως όλες πολύ απτή επίδραση στην κυκλοφοριακή κατρακύλα. Γιατί για ποιό λόγο να αγοράσει ένας αναγνώστης μια εφημερίδα, όταν η ίδια λέει ότι οι επί δεκαετίες διευθυντές της και ο εκδότης της υπήρξαν ακατάλληλοι (κατά τον μετριοπαθέστερο χαρακτηρισμό που ακούστηκε);

4. Το σήμα κατατεθέν της εφημερίδας, η πολυφωνία, περιορίστηκε ασφυκτικά με την κατάργηση προσωπικών στηλών (π.χ., Ιός, Ρουμελιώτης, Μιχαηλίδης) και υποδείχτηκε ο δρόμος της εξόδου σε σημαντικούς συνεργάτες (π.χ. Αρκάς). Η λογοκρισία απόψεων και κυρίως το αυταρχικό στιλ έγινε για πρώτη φορά καθημερινή πρακτική της διοίκησης. Αλλά οι συνέπειες αυτής της μετάλλαξης στην κυκλοφοριακή κατρακύλα δεν φαίνεται να απασχολούν τη διοίκηση της επιχείρησης. Ούτε το γεγονός ότι από την πρώτη θέση μεταξύ των εφημερίδων το κυριακάτικο φύλλο έχει πέσει στην έκτη, ενώ το καθημερινό έχει κι αυτό καταρρεύσει.

Ολα αυτά τα έλαβαν υπόψη τους οι εργαζόμενοι όταν αποφάσισαν με μεγάλη πλειοψηφία να απεργήσουν, όχι εναντίον του εαυτού τους –όπως διατείνεται ο Νέστορας του αθλητικού ρεπορτάζ της «Ε»- αλλά για να πιέσουν την ιδιοκτησία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Ποια είναι λοιπόν η λύση;

Μα να αντιμετωπιστούν στη ρίζα τους αυτά τα προβλήματα. Οι ελπίδες μας παραμένουν ακέραιες, γιατί παρά το μαύρο κλίμα που περιγράψαμε παραπάνω, συνεχίζουμε να πιστώνουμε την ιδιοκτησία της «Ε» με έλλειψη επιχειρηματικού ή πολιτικού δόλου.

1. Είναι αυτονόητο το αίτημα των εργαζομένων να χρησιμοποιηθεί μικρό μέρος του κεφαλαίου αυτού που έχει "επιστραφεί" για να δοθεί λύση στο άμεσο πρόβλημα της εταιρείας. Δεδομένου ότι, αντίθετα από ό,τι συμβαίνει συνήθως στις Α.Ε., η μεγάλη πλειοψηφία των μετοχών της Χ.Κ.Τ. βρίσκεται στα χέρια δύο προσώπων, αυτό είναι απολύτως ρεαλιστικό.

2. Να εγκαταλειφθεί το business plan - φάντασμα και να αναζητηθούν με τη συμμετοχή των εργαζομένων οι όροι επιβίωσης της «Ε».

3. Να αποκατασταθεί ο πλουραλιστικός δημοσιογραφικός χαρακτήρας της εφημερίδας με την κατάργηση των πολιτικών αποκλεισμών και των προσωπικών στρατηγικών.

4. Αναγκαίος όρος για να πραγματοποιηθούν τα παραπάνω είναι να αναλάβουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων άμεσα την οικονομική διαχείριση αλλά και τη δημοσιογραφική διεύθυνση του εντύπου.

Κάτω απ’ αυτούς τους όρους οι εργαζόμενοι είναι διατεθειμένοι να υποστηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις την επιβίωση της «Ε».

Αλλιώς, η Χ.Κ.Τεγόπουλος δεν θα ξεχωρίζει σε τίποτα από τις άλλες μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας, στις οποίες ευημέρησαν τα αφεντικά και βρέθηκαν στο δρόμο οι εργαζόμενοι.

Πηγή: RedNotebook
Άβαταρ μέλους
lybe33
Επίτιμο μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 2638
Εγγραφή: Τετ, 03 Δεκ 2008 11:55 am
Έτος εισαγωγής: 2008

Re: Ειδήσεις & Κείμενα

Δημοσίευσηαπό airetikos » Κυρ, 13 Νοέμ 2011 12:10 am

Και τώρα δουλειά για να μη μας κλείσει το... μάτι (μαζί με το σπίτι) η δραχμή!
Χρήστος Σωτηρακόπουλος.
Η ανευθυνότητα των πολιτικών μας φάνηκε σε όλη τη μεγαλοπρέπειά της αυτές τις μέρες που η χώρα βρίσκεται όχι απλώς στο χείλος του γκρεμού, αλλά είναι ήδη με το ένα πόδι αιωρούμενο.

Και η μικροπολιτική σκοπιμότητα, συνδυασμένη με την ανικανότητα που είναι σήμα κατατεθέν των περισσοτέρων που βρίσκονται μέσα στη Βουλή, δημιούργησε αυτή την οπερέτα που παίχτηκε μπροστά στα μάτια μας και που πλέον έκανε τους Ευρωπαίους να αντιλαμβάνονται πως είναι στο DNA μας ο εγωισμός, η κουτοπονηριά και η άκρατη ματαιοδοξία.

Φυσικά σε όλο αυτό το ανεύθυνο πολιτικό σύστημα που οδήγησε τη χώρα κατευθείαν στην καταστροφή, δεν έχει ευθύνη μόνο το διπολικό σύστημα εναλλαγής στην εξουσία αλλά και η αριστερά. Με αναχρονιστικές πρακτικές και ξύλινη γλώσσα για μία ακόμα φορά κατάφερε να ξεγυμνωθεί, αφού επέλεξε τον συνήθη ανέξοδο τρόπο αντιπολίτευσης των τελευταίων τριών δεκαετιών, απέχοντας τη δύσκολη στιγμή από οποιαδήποτε απόφαση, με τις γνωστές χιλιοφορεμένες ατάκες περί μονοπωλίων και ολιγαρχίας!

Ομως εκείνοι που έχουν την τεράστια ευθύνη για το ότι ουσιαστικά έχουμε πτωχεύσει, είναι το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία, που είναι εξίσου επικίνδυνοι και ανεύθυνοι. Και επειδή το πρόβλημα είναι παγκόσμιο και όχι μόνο ευρωπαϊκό, το να κάθονται να κάνουν μικροπολιτικές και να παίζουν μπιλιάρδο στις πλάτες του λαού, ο οποίος άλλωστε θα πληρώσει και τον λογαριασμό είναι ανέντιμο. Αυτό που δεν αντιλαμβάνονται δυστυχώς όλοι, είναι πως ο εχθρός δεν είναι ο πολιτικός αντίπαλος, ούτε οι «κακοί ξένοι», αλλά η δραχμή! Αυτό το φάντασμα του παρελθόντος που απειλεί να βγει ξανά από το χρονοντούλαπο της ιστορίας και να κατασπαράξει όχι μόνο το σήμερα, αλλά και το αύριο αυτής της χώρας, διαλύοντας τα πάντα.

Η νέα κυβέρνηση δεν πρέπει να είναι τυπική, αλλά πέρα για πέρα αποτελεσματική. Ο νέος πρωθυπουργός, που είναι ένας άνθρωπος με τεράστιο κύρος, ο Λουκάς Παπαδήμος, πρέπει να στηριχτεί γιατί ο κίνδυνος είναι ορατός και δεν θα είναι ούτε ένας ακόμα έκτακτος φόρος ούτε μία ακόμα μείωση μισθού, αλλά ολοκληρωτική καταστροφή! Η δραχμή, κάπου από μία γωνία, έβλεπε τα τεκταινόμενα του Μεγάρου Μαξίμου, κλείνοντάς μας το μάτι, πριν μας κλείσει το σπίτι! Για αυτό οφείλουμε όλοι να σηκώσουμε τα μανίκια για να αποφύγουμε αυτό το καταστροφικό σενάριο.

Γιατί όποιος ακόμα ζει στον κόσμο του πιστεύοντας πως με τη δραχμούλα θα ξαναπάμε απλά πίσω στο 2001, κοιμάται τον ύπνο του δικαίου, ή είναι αθεράπευτα ρομαντικός στο όριο της επικινδυνότητας και της βλακείας. Η δραχμή που θα επιστρέψει σε ένα χρεοκοπημένο τόπο όπου τα χρέη όχι μόνο θα παραμείνουν (και δεν θα διαγραφούν όπως κάποιοι παραπληροφορούν τον κόσμο), θα αποτελέσει μία ανυπολόγιστη εθνική καταστροφή, που δεν θα μπορεί να συμμαζευτεί ούτε στον 22ο αιώνα! Και ένοχοι σε εκείνη την περίπτωση δεν θα είναι μόνο όποιοι διοίκησαν αλλά όλοι όσοι έβλεπαν τον όλεθρο να έρχεται ωστόσο ως γνήσιοι πολιτικάντηδες με αντάλλαγμα μία χούφτα ψήφους παραπάνω πούλησαν την ψυχή τους στον διάβολο!
http://www.sday.gr/Articles/Xristos-Sot ... E%B9-.aspx
Αρχιεπίσκοπος Άρειος ο Α'
airetikos
 
Δημοσιεύσεις: 2083
Εγγραφή: Σάβ, 11 Απρ 2009 9:33 pm
Έτος εισαγωγής: 2008

Re: Ειδήσεις & Κείμενα

Δημοσίευσηαπό OxYdO » Κυρ, 13 Νοέμ 2011 12:22 am


:clap: :clap: η πηγή και ο συντάκτης όλα τα λεφτά :lol: :lol: :lol: :lol:
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
OxYdO Σημαντική βοήθεια στο MQN.gr
 
Δημοσιεύσεις: 1644
Εγγραφή: Παρ, 07 Οκτ 2011 12:18 am
Έτος εισαγωγής: 2011

Re: Ειδήσεις & Κείμενα

Δημοσίευσηαπό airetikos » Κυρ, 13 Νοέμ 2011 12:24 am

Από τους πιο μαγκες δημοσιογραφους που ξερω. Αν ειρωνευεσαι...
Αρχιεπίσκοπος Άρειος ο Α'
airetikos
 
Δημοσιεύσεις: 2083
Εγγραφή: Σάβ, 11 Απρ 2009 9:33 pm
Έτος εισαγωγής: 2008

Re: Ειδήσεις & Κείμενα

Δημοσίευσηαπό OxYdO » Κυρ, 13 Νοέμ 2011 12:27 am

για στοιχηματάκι και εγώ τον διαβάζω
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
OxYdO Σημαντική βοήθεια στο MQN.gr
 
Δημοσιεύσεις: 1644
Εγγραφή: Παρ, 07 Οκτ 2011 12:18 am
Έτος εισαγωγής: 2011

Re: Ειδήσεις & Κείμενα

Δημοσίευσηαπό airetikos » Κυρ, 13 Νοέμ 2011 12:29 am

Εγω τον διαβαζω για τα παντα. Ειναι πολυ σοβαρος και οχι δηθεν. :D
Αρχιεπίσκοπος Άρειος ο Α'
airetikos
 
Δημοσιεύσεις: 2083
Εγγραφή: Σάβ, 11 Απρ 2009 9:33 pm
Έτος εισαγωγής: 2008

Re: Ειδήσεις & Κείμενα

Δημοσίευσηαπό paktomenos » Κυρ, 13 Νοέμ 2011 3:22 am

Καλά και όμορφα και ρομαντικά όλα αυτά που λες αιρετικέ περί θεωριών "το πτυχίο σου είναι στάση σου" κλπ.Σε εμάς που δεν είμαστε από Αθήνα και που ούτε τόσα φράγκα ούτε τόσο χρόνο έχουμε θα μας δώσεις λεφτά να βγάζουμε φωτοτυπίες αυτά που έπρεπε να μας δίνουν?Αλλιως τι σκατά "επιστήμονας" θα βγεις αν δεν έχεις το πρωτογενές υλικό?Ο Γαντές μου είπε τις προάλλες όταν τον ρώτησα για τον 2ο τόμο ότι α) του χρόνου μπορεί να μην δίνουν ούτε τον πρώτο β) στις εξετάσεις τα θέματα θα τα γράφουν στον πίνακα γιατί δεν θα έχουν κόλλες γ) όλες οι ασκήσεις μοιράζονται 1 ανά σειρά στο αμφιθέατρο.Άσε τις μαλακίες που ξέρεις λοιπόν και μίλα με βάση την πραγματικότητα και όχι την "πραγματικότητα" σου.
Όταν δίνω τροφή στους φτωχούς, με λένε άγιο. Όταν ρωτάω γιατί οι φτωχοί δεν έχουν τροφή, με λένε κομμουνιστή.
Έλντερ Πεσσόα Κάμαρα, αρχιεπίσκοπος Ολίντα-Ρετσίφε Βραζιλίας
(καλά σου κάνουν! οι φτωχοί είναι χαζοί! Αξιοκρατία ΡΕ!!!!)
paktomenos
 
Δημοσιεύσεις: 1349
Εγγραφή: Παρ, 05 Μαρ 2010 11:14 pm
Τοποθεσία: Ανάμεσα σε Σκύλλα και Χάρυβδη.
Έτος εισαγωγής: 2008

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Πολιτική-Κοινωνική Συζήτηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες