Απεβίωσε ο John McCarthy, πρωτοπόρος στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.Ο Οκτώβριος υπήρξε ένας σκληρός μήνας για την κοινότητα της πληροφορικής. Μετά τους θανάτους των Steve Jobs και Dennis Ritchie, το Stanford επιβεβαίωσε το θάνατο του John McCarthy, δημιουργό της γλώσσας προγραμματισμού Lisp και έναν από τους πρωτοπόρους της τεχνητής νοημοσύνης (AI), απεβίωσε την Κυριακή σε ηλικία 84 ετών.
Η επιρροή του McCarthy ξεκίνησε στο Dartmouth, όπου και επινόησε τον όρο «τεχνητή νοημοσύνη», ενώ σχεδιάζε την πρώτη διάσκεψη στο επιστημονικό αυτό πεδίο, η οποία πραγματοποιήθηκε το 1956. Αν και αργότερα επιθυμούσε να είχε ονομάσει το χώρο με διαφορετικό τρόπο - «υπολογιστική νοημοσύνη» θα ήταν πολύ πιο εύστοχη, αν είναι λιγότερο δελεαστική - ο McCarthy συνέχισε να συνεισφέρει σημαντικά στο χώρο, δημιουργώντας τη Lisp, τη γλώσσα προγραμματισμού της επιλογής των περισσότερων εφαρμογών AI.
Αναπτύχθηκε το 1958 κατά τη διάρκεια της σύντομης παραμονής McCarthy στο ΜΙΤ, η Lisp είναι σημαντική για τη σύλληψη της υπολογιστικής πολυπλοκότητας με συμβολικές εκφράσεις αντί για αριθμούς και για τη βασισμένη σε λίστες δομή της. Ο ίδιος ο McCarthy είχε αναφερθεί σε ένα «κομψό μαθηματικό σύστημα, όπως καθώς και μια πρακτική γλώσσα προγραμματισμού. " Η Lisp έχει γνωρίσει αξιοσημείωτη μακροβιότητα: Είναι η δεύτερη αρχαιότερη γλώσσα προγραμματισμού που χρησιμοποιείται ακόμη (μετά Fortran), ενώ από αυτήν έχουν "ξεφυτρώσει" μια σειρά από νέες διαλέκτους, συμπεριλαμβανομένων των Arc, Nu και Clojure.
Ο McCarthy πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, όπου βοήθησε στη δημιουργία του Stanford AI Laboratory (SAIL), ενώ συνέχισε να διδάσκει την επιστήμη των υπολογιστών ακόμα και μετά τη συνταξιοδότησή του. Στόχος του ήταν να καταφέρει να κάνει ένα σύστημα AI να περάσει το τεστ Turing, με γνώμονα τη γνωσιακή αντιπροσώπευση και τις ικανότητες συλλογισμού, ενώ αποθαρρυνόταν από μια φαινομενική στροφή προς τη χρήση ωμών προσεγγίσεων ισχύς στο AI.
Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, ο McCarthy τιμήθηκε με το βραβείο Turing Υπολογιστικών Μηχανών (1971), το Βραβείο Κιότο στην Επιστήμη της Πληροφορίας (1988), και το Εθνικό Μετάλλιο Επιστημών (1991). Μόλις τον τελευταίο χρόνο εισήχθη στο AI IEEE Intelligent Systems "Hall of Fame μαζί με τον Marvin Minsky, ο οποίος τον βοήθησε να ιδρύσει το Project MAC του MIT και συνέγραψε την κλήση για το πρώτο συνέδριο του AI στο Dartmouth. Με την ευκαιρία αυτή, ο Ulrich Furbach έγραψε, «Είναι σχεδόν αδύνατο για κάθε ερευνητή στο AI να μην σταθεί στους ώμους [του McCarthy]."
Πηγή:
thelab.grΠηγή:
ieee Spectrum