Επίσης αντιθέσεις υπάρχουν και σε θέματα που αφορούν το επίπεδο των σπουδών και στο αν τελικά οι γνώσεις που παίρνουμε είναι ή όχι της προκοπής
Δεν νομίζω πως τίθεται θέμα αν οι γνώσεις που παίρνουμε είναι "της προκοπής", το ΕΜΠ παρέχει γνώση και μάλιστα υψηλού επιπέδου, το προβλημα περισσότερο εντοπίζεται στη σύνδεση των θεωρητικών - τεχνικών γνώσεων που λαμβάνουμε με την πρακτική εφαρμογή τους. (γιαυτό και είναι αναγκαία τα εργαστήρια, οι εκπαιδευτικές εκδρομές, οι πρακτικές εφαρμογές κτλ). Όσο για τη σύγκριση με το εξωτερικό, νομίζω το ΕΜΠ μπορεί να συναγωνιστεί σε επίπεδο τα καλύτερα ξένα Πολυτεχνειά, έχοντας βέβαια και τις ιδιομορφίες και τα μειονεκτήματα του. Και αυτό φαίνεται απο το πως αντιμετωπίζονται ας πούμε οι φοιτητές του ΕΜΠ που πανε για μεταπτυχιακά στο εξωτερικό. Βέβαια το ΕΜΠ υστερεί κυρίως στο κομμάτι της υποδομής, στην οργάνωση και στις μεθόδους διδασκαλίας (απο το πόσοι φοιτητές είναι μέσα σε ένα αμφιθέατρο μέχρι τις εργασίες που γίνονται και τη χρηση Η/Υ).
Παραθέτω και ενα κομμάτι της Ευρευνας του Ομότιμου Καθηγητή Θ. Τάσιου σε συνεργασία με το ΤΕΕ σχετικά με τη σύγκριση του ΕΜΠ και ξένα Πανεπιστήμια:ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΟΥ Θ.Π. ΤΑΣΙΟΥ
"ΠΕΡΙ ΙΣΟΔΥΝΑΜΙΑΣ ΤΙΤΛΩΝ" ΔΙΠΛ. ΜΗΧ/ΚΟΥ ΕΜΠ ΚΑΙ MASTER IN ENGINEERING
• Στις πανεπιστημιακές σπουδές Μηχανικού στο Η.Β. διαπιστώθηκε η τάση για εγκατάλειψη του παραδοσιακού αγγλοσαξονικού συστήματος 3+1 (με χωριστούς τίτλους σπουδών BSc και MSc). Υιοθετείται σταδιακά το σχήμα 4 ετών αδιάπτωτης πανεπιστημιακής σπουδής, η οποία οδηγεί σε έναν και μόνο τίτλο, το Master in Engineering (M.Eng), κυρίως από τα υψηλότερης στάθμης Βρετανικά Πανεπιστήμια (3 έως 5 RAE). Το Cambridge και της Oxford κατάργησαν τελείως τον 3ετή ενδιάμεσο τίτλο BSc in Engineering.
• Συγκριτικά με τα εξετασθέντα υψηλότερης στάθμης βρετανικά πανεπιστήμια στη στάθμη Master in Engineering 4ετούς φοιτήσεως - σύμφωνα με τον οργανισμό Research Assessment Exercise (R.A.E.) - διαπιστώνεται ότι :
• Η συνολική διάρκεια διδασκαλίας στο ΕΜΠ είναι ουσιωδώς μεγαλύτερη από ό,τι στα υψηλής στάθμης βρετανικά Πανεπιστήμια. Το δίπλωμα ΕΜΠ είναι εμφανώς ανώτερο των 4ετούς διάρκειας σπουδών που οδηγούν σε MSc σ'αυτά τα Πανεπιστήμια
• Ο ενιαίος τίτλος Master in Engineering στο Η.Β. έχει στενότερο και πρακτικότερο αντικείμενο από το ΕΜΠ.Το ΕΜΠ παρέχει τον πληρέστερο κύκλο σπουδών. Η εμβάθυνση στη θεωρία είναι μεγαλύτερη, ενώ οι σπουδές που παρέχει είναι σχεδιασμένες, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς.
• Τα Πανεπιστήμια της αλλοδαπής υπερτερούν σε διδακτικές μεθόδους και σε παροχές προς τους φοιτητές, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνουν καλύτερη και ταχύτερη απορρόφηση της γνώσης.Είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την αγορά εργασίας, κάτι το οποίο δεν ισχύει για τα Πολυτεχνεία και τις Πολυτεχνικές Σχολές της χώρας μας.
• Η φιλοσοφία των αλλοδαπών πανεπιστημίων είναι να περιλαμβάνουν στα προγράμματα σπουδών τους τα απαραίτητα ανά ειδικότητα. Είναι αμεσότερα προσανατολισμένα προς τις ανάγκες των αποφοίτων τους στην εργασία. Οι φοιτητές καλούνται συχνά να εκπονήσουν εργασίες σε συνεργασία με εταιρίες, ενώ ενθαρρύνεται και η καλοκαιρινή εργασία. Είναι προφανές ότι απορροφούνται εύκολα στην αγορά εργασίας, η οποία στη χώρα τους απαιτεί εξειδικευμένο προσωπικό. Το ΕΜΠ προσφέρει περισσότερες θεωρητικές γνώσεις, αντίθετα με τα ξένα πανεπιστήμια, που επικεντρώνονται στα απολύτως αναγκαία ανά ειδικότητα. Στην Ελλάδα, ο διπλωματούχος μηχανικός έχοντας αποκτήσει μόνο κάποια εξειδίκευση, θα αναγκαστεί, ενδεχομένως, να έρθει αντιμέτωπος με την ανεργία και να στραφεί στην ετεροαπασχόληση.
• Όμως, η ελληνική νομοθεσία επιτρέπει - για παράδειγμα -στον Π.Μ. να υπογράφει για έργα που αφορούν όχι μόνο τον τομέα ειδίκευσής του, αλλά όλους τους τομείς. Κατά συνέπεια, ο απόφοιτος του πανεπιστημίου της αλλοδαπής απολαμβάνει του δικαιώματος να υπογράφει ακόμα και για έργα για τα οποία δεν διδάχτηκε ποτέ τίποτα. Επιπλέον, αξίζει να αναφερθεί το γεγονός ότι, για την κατεύθυνση του Δομοστατικού, οι απόφοιτοι των πανεπιστημίων της αλλοδαπής δεν διδάσκονται αρκετές, απολύτως απαραίτητες, έννοιες στην περιοχή της Δομοστατικής (π.χ. αντισεισμικά)
Το ΕΜΠ προσφέρει περισσότερες γνώσεις γύρω από την επιστήμη του Π.Μ., αλλά υστερεί σε μεθόδους διδασκαλίας και οργάνωση. Το πρόγραμμά του εξασφαλίζει τη διακλαδικότητα των αποφοίτων, στοιχείο απαραίτητο σε πολλές εφαρμογές (π.χ. Γεφυροποιία). Ο μεγάλος αριθμός φοιτητών στο ΕΜΠ καθιστά δύσκολη την εφαρμογή σύγχρονων και αμφίδρομων μεθόδων διδασκαλίας.