Ειδήσεις & Κείμενα

Οι απόψεις σας πάνω σε γενικά κοινωνικοπολιτικά ζητήματα αναλύονται εδώ.

Re: Ειδήσεις & Κείμενα

Δημοσίευσηαπό gandalf » Τρί, 18 Ιαν 2011 7:36 pm

Και οι συνέπειες της "ανοχής" και "αποδοχής":
http://www.youtube.com/watch?v=e3EcdNsP ... r_embedded
"Στου Μακρυγιάννη πριν προλάβεις να μιλήσεις,
Εγγλέζου βόλι σε γονάτισε,
μας κοίταζες με βλέμμα μελαγχολικό,
να σκεφτόσουνα -θαρρείς- πόσο λίγο η μέρα κράτησε..."
Άβαταρ μέλους
gandalf
Ιδρυτικό Μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 1108
Εγγραφή: Σάβ, 17 Μάιος 2008 6:27 pm
Τοποθεσία: Γοργοπόταμος
Έτος εισαγωγής: 2006

Re: Ειδήσεις & Κείμενα

Δημοσίευσηαπό merde_conserve » Τρί, 18 Ιαν 2011 8:48 pm

Υπάρχει κάποιο live feed να το βλέπουμε κάθε φορά να περνάμε καλά; Είπαμε, είναι το πιο cult δημοτικό συμβούλιο που χει γίνει ποτέ. :mrgreen:
CSI computer expert έγραψε:I'll create a GUI interface using Visual Basic, see if i can track an IP Address out of this.

http://www.youtube.com/watch?v=ygB0Zviq ... r_embedded
Άβαταρ μέλους
merde_conserve
Ιδρυτικό Μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 3539
Εγγραφή: Παρ, 16 Μάιος 2008 9:43 pm
Τοποθεσία: Βαζελοχώρι (κοινώς Αμπελόκηποι)
Έτος εισαγωγής: 2005

Re: Ειδήσεις & Κείμενα

Δημοσίευσηαπό paktomenos » Πέμ, 20 Ιαν 2011 9:19 pm

Ορυχείο κίσσηρης (ελαφρόπετρας) στην νήσο Γυαλί κοντά στην Νίσυρο.jpg
Ορυχείο κίσσηρης (ελαφρόπετρας) στην νήσο Γυαλί κοντά στην Νίσυρο.jpg (19.89 KiB) 2341 προβολές

Το Γυαλί βρίσκεται μεταξύ Νισύρου και Κω και μαζί με τα μικρότερα νησιά Άγιος Αντώνιος και Στρογγύλη ανήκει διοικητικά στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Νομός Δωδεκανήσου, Δήμος Νισύρου.



Αποτελείται από δύο λοφώδη τμήματα βορειοανατολικά και νοτιοδυτικά, τα οποία συνδέονται στο κέντρο από μια επίπεδη γλώσσα γης. Έχει έκταση 5 περίπου τ.χλμ. και πληθυσμό 10 κατοίκους.



Το Γυαλί είναι πλούσιο σε ηφαιστειακά πετρώματα, κυρίως ελαφρόπετρα και περλίτη (φυσικό γυαλί), κι αυτό μοιραία το οδήγησε στα χέρια δύο μεγάλων εταιριών (ΛΑΒΑ και ΠΕΡΛΙΤΕΣ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΕ) που, εδώ και 15 χρόνια, το εκμίσθωσαν και ύψωσαν τις σημαίες τους εξορύσσοντας τα παραπάνω υλικά.



Το ένα κομμάτι του νησιού ανήκει στο δήμο Νισύρου και έχει εκχωρηθεί για 20 χρόνια στην εταιρία «ΛΑΒΑ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΛΑΤΟΜΙΚΗ Α.Ε.», (η οποία από το 1977 έχει εξαγορασθεί από την «ΑΓΕΤ Ηρακλής») με ετήσιο μίσθωμα 1.500.000 €, (ποσό που αποτελεί το 70% των συνολικών εσόδων του δήμου). Το μέρος που ανήκει στο ελληνικό δημόσιο έχει εκχωρηθεί για μία πενταετία στην εταιρία «ΠΕΡΛΙΤΕΣ ΑΙΓΑΙΟΥ».



Τα ορυχεία αυτά έχουν ξεκοιλιάσει και συνεχίζουν να κατατρώγουν την πλευρά του νησιού προς τη Νίσυρο δημιουργώντας δύο μεγάλους κρατήρες.

Το Γυαλί κόβεται σε κομμάτια, φορτώνεται στα πλοία και εξάγεται στην Ευρώπη, την Β. Αμερική και τις Αραβικές χώρες. Το μικρό αυτό νησί κατέχει την πρώτη θέση στην εξαγωγή ελαφρόπετρας παγκοσμίως με 900.000 τόνους το χρόνο.



Αγαπητοί κύριοι του Υπουργείου Άμυνας και εσείς όλοι Επιτελάρχες, Στρατηλάτες, Αρχηγοί Γ.Ε.Ν., Γ.ΕΣ., και Γ.Ε.Α., 17 χρόνια πριν σε παρόμοια περίπτωση, αυτή των Ιμίων, δηλώνατε ότι το γεγονός αποτελεί casus belli…



Και σεις αγαπητοί Εθνικόφρονες που διαρρηγνύετε από τότε ίσαμε σήμερα τα ιμάτιά σας…



Και σεις όμως φίλτατοι της Αριστεράς που στέλνατε καταιγιστικά mail πλήρους αγανάκτησης για τα νησιά μας που ξεπουλιόνται από τις κυβερνήσεις…

Για το Γυαλί δεν έχετε κάποιο λόγο να πείτε;



Σύμφωνα με τον διευθυντή της εταιρίας «ΛΑΒΑ Α.Ε.», το υλικό που εξορύσσεται στο Γυαλί είναι αδρανές, γεγονός που σημαίνει ότι δεν επιβαρύνει το περιβάλλον. Περιέχει νερό σε ποσοστό 20%, με αποτέλεσμα να μην προκαλεί την εμφάνιση σκόνης.



Ο κύριος Χριστοφοράκης υποστηρίζει επίσης ότι οι εργαζόμενοι στην εταιρία «ΛΑΒΑ Α.Ε.» δεν κινδυνεύουν από χρόνιες επαγγελματικές παθήσεις. Τα πάντα εντωμεταξύ καλύπτονται στο νησί από παχύ στρώμα σκόνης. Αν και στις συμβάσεις με το ελληνικό κράτος προβλέπεται η αποκατάσταση του φυσικού τοπίου μετά το πέρας της εκμετάλλευσης, που έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, η οικολογική καταστροφή είναι σημαντική.



Ενώ η εταιρεία ΛΑΒΑ Α. Ε. ισχυρίζεται ότι για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος φυτεύονται κάθε χρόνο στο νησί 3.000 – 4.000 φυτά, ανθεκτικά στις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν στις εγκαταστάσεις εξόρυξης. (Ποια είναι άραγε τα φυτά που θα αντισταθούν στις αντίξοες συνθήκες και ποιες είναι αυτές οι αντίξοες συνθήκες, αλήθεια;)



Αγαπητέ Υπουργέ του Πολιτισμού και Τουρισμού

Και όλοι εσείς πράκτορες τουριστικοί…

Όλα αυτά συμβαίνουν σήμερα στο Αιγαίο, σ’ ένα νησί που έχει κηρυχθεί Τοπίο Ιδιαιτέρου Φυσικού Κάλλους (ΤΙΦΚ με κωδικό AT5010083) και προστατεύεται από τη διεθνή νομοθεσία. Η κήρυξη ολόκληρου του νησιού σε Τοπίο Φυσικού Κάλλους οφείλεται στη μεγάλη αισθητική του αξία και στο τοπίο που -μολονότι καταστρέφεται εν τάχει- παραμένει σε αξιόλογο βαθμό φυσικό με τα δάση του από κουμαριές και πεύκα.

Το μέγεθός του δεν υπερβαίνει τη δυνατότητα πεζοπορίας μιας μέρας. Στο Γυαλί μπορεί ο επισκέπτης να θαυμάσει τα φυσικά και οικολογικά χαρακτηριστικά του νησιωτικού οικοσυστήματος, το ανάγλυφο, τη βλάστηση, τη χλωρίδα, την παρουσία πανίδας, τις παραλίες, τις μετεωρολογικές συνθήκες, την πανοραμική θέα του κυρίαρχου πελάγους και την ύπαρξη των προϊστορικών μνημείων.

Στο Γυαλί έγιναν κατά καιρούς επιφανειακές αρχαιολογικές έρευνες οι οποίες εντόπισαν προϊστορικές, ελληνιστικές και ρωμαϊκές θέσεις σε διάφορα σημεία, ανάμεσα στις οποίες σημαντική θέση κατέχουν τα λατομεία οψιανού στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού. Η κατοίκηση του Γυαλιού ανάγεται στα Nεολιθικά χρόνια (Nεότερη Nεολιθική περίοδος, 4500-3200 π.Χ.), όπως συνάγεται από τον οικισμό και το νεκροταφείο στο νοτιοδυτικό τμήμα του. Η ανασκαφή του χώρου αποκάλυψε σύνολο τοίχων και αψιδωτό κτήριο στην κορυφή λόφου. Το νεκροταφείο αποτελείται από λαξευμένους στο φυσικό πέτρωμα ορθογώνιους τάφους. Νεολιθική κεραμική και απολεπίσματα οψιανών συλλέχθηκαν σε διάφορες θέσεις σε όλο το νησί.

Η κατοίκηση της νησίδας συνεχίζεται στους ιστορικούς χρόνους και το Γυαλί ακολουθεί τις τύχες της Νισύρου. Πιθανώς ταυτίζεται με την Κισηρούσα του Πλίνιου, η οποία βρισκόταν απέναντι από το ακρωτήριο της Κνίδου. Στη θέση Κάστρο, στη βόρεια πλευρά του νοτιοδυτικού τμήματος του νησιού, εντοπίστηκαν υπολείμματα οχύρωσης της Ελληνιστικής περιόδου και δεξαμενή. Πλήθος οστράκων ελληνιστικών αγγείων στο βορειοανατολικό τμήμα και αναλημματικός τοίχος μαρτυρούν την κατοίκηση στο Γυαλί, ενώ τάφος στην ίδια περιοχή χρονολογείται στην Παλαιοχριστιανική περίοδο.



Αγαπητοί κύριοι αρχαιολόγοι του ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο),

Της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Της ΚΒ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων,

Διαπιστώνουμε ότι για την προστασία τών, μεγάλης σημασίας, αρχαιολογικών χώρων του νησιού δεν υπάρχει καμία μέριμνα.

Το κύριο αξιοθέατο του νησιού που είναι το νεολιθικό αψιδωτό κτήριο στην κορυφή του λόφου που δεσπόζει πάνω από το λατομείο της εταιρείας ΛΑΒΑ, λόγω και της εύθραυστης κατασκευής του, κοντεύει να χαθεί κάτω από τη σκόνη του λατομείου και είναι άμεση και επιτακτική η στέγασή του.



Τέλος, αγαπητή κ. Υπουργέ Περιβάλλοντος

Όσον αφορά την κήρυξη του νησιού σε Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους μάλλον πρόκειται για κενά περιεχομένου λόγια και έγγραφα μιας και το νησί μέρα τη μέρα χάνεται από το χάρτη.



Μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο του 2010 κυρώθηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο η Σύμβαση του Τοπίου και σεις Εξοχότατε Κύριε Πρωθυπουργέ δηλώνατε: «Αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα να χρησιμοποιήσει τη σημαντική διεθνή εμπειρία της στον τομέα διαχείρισης του τοπίου. Σαν χώρα με πλούτο τοπίου, έχουμε κάθε όφελος να προστατεύσουμε και να ενισχύσουμε τα ελληνικά φυσικά μας τοπία». Αλήθεια, πώς το εννοούσατε αυτό;

Στο Άρθρο 5 της νέας Σύμβασης για το Τοπίο αναφέρεται :

Κάθε μέρος αναλαμβάνει: α. να αναγνωρίζει νομικά τα τοπία ως ένα απαραίτητο συστατικό στοιχείο του ανθρώπινου περιβάλλοντος, ως μια έκφραση της ποικιλίας της κοινής πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς τους, και ως θεμέλιο της ταυτότητάς τους. (*) Νόμος 3827 2010 Κύρωση Σύμβασης για το Τοπίο (ΦΕΚ Α 30/25.2.2010.)

Η πατρίδα έκανε το χρέος, ως όφειλε, και αναγνώρισε το Γυαλί ως βασικό στοιχείο του περιβάλλοντος στο οποίο εξελίσσεται η ζωή μας. Μόνο που ξέχασε ότι το θεμέλιο της ταυτότητάς μας είναι κάτι άλλο, μεγάλο και δυνατό. Κάτι διαφορετικό από την υποκρισία, την καταστροφή και τον αφανισμό.

Σε ποιον, σε ποιον να μιλήσω…


Βιβλιογραφία:
Spoiler: show
- Εuropean Landscape Convention, Συμβούλιο της Ευρώπης, 2000

- Πρόσφατος Νόμος 3827 2010. Κύρωση Σύμβασης για το Τοπίο (ΦΕΚ Α 30/25.2.2010)

- Althaus Egon, Buchholz H.G., Nisyros –Giali –Kos. Ein Vorbericht über archäologisch-mineralogische Forschungen auf griechischen Inseln, Zabern, Mainz am Rhein 1982

- Σάμψων Α., Η Νεολιθική κατοίκηση στο Γυαλί της Νισύρου, Eυβοϊκή Αρχαιόφιλος Εταιρεία, Αθήνα 1988

- Σάμψων Α., Η Εθνοαρχαιολογία του Γυαλιού της Νισύρου, Αθήνα 1997

- Άτλαντας, των γεωλογικών μνημείων του Αιγαίου, η δημιουργία και συγγραφή του ανήκει σε πολυμελή επιτροπή πανεπιστημιακών, έκδοση του Υπουργείου Αιγαίου, Αθήνα 2002

Δικτυογραφία :

- Ν. 1650/86 (ΦΕΚ 160/Α/16-10-86) ασχολείται με θέματα τοπίων απολύτου προστασίας, φυσικού κάλλους κλπ.

http://www.gwstr.gr/sites/default/files ... 803158.pdf

- Γυαλί : http://www.fhw.gr/chronos/01/gr/nl/tn/gialifr.html

- Δίκτυο Αειφόρων Νήσων – ΔΑΦΝΗ :

http://www.dafni.net.gr/gr/members/file ... t.pdf)

- IΔΡΥΜA ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ :

http://www2.egeonet.gr/forms/filePage.aspx?lemmaId=6847

περισσότερα :

- ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ: http://www.gistor.gr/istoria/lithini/20 ... format=pdf

- ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

http://et.diavgeia.gov.gr/f/ypeka/ada/4%CE%99040-%CE%93

- Βιοποικιλότητα στην Ελλάδα :

http://www.biodiversity.gr/landscapedata.php

- ΠΕΡΛΙΤΕΣ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΕ :

http://www.aegean-perlites.com/html/gr/ ... ations.htm


Πηγή: http://www.e-geoponoi.gr
Άρθρο εδώ

Υ.Γ-Casus belli είναι όταν η άρχουσα τάξη μιας άλλης χώρας πάει να εκμεταλλευτεί περιουσία μιας άλλης άρχουσας τάξης εντός των συνόρων της.(έπρεπε να έχετε την εντολή del διαθέσιμη να πετύχει καλύτερα η ειρωνεία ;) )
Όταν δίνω τροφή στους φτωχούς, με λένε άγιο. Όταν ρωτάω γιατί οι φτωχοί δεν έχουν τροφή, με λένε κομμουνιστή.
Έλντερ Πεσσόα Κάμαρα, αρχιεπίσκοπος Ολίντα-Ρετσίφε Βραζιλίας
(καλά σου κάνουν! οι φτωχοί είναι χαζοί! Αξιοκρατία ΡΕ!!!!)
paktomenos
 
Δημοσιεύσεις: 1349
Εγγραφή: Παρ, 05 Μαρ 2010 11:14 pm
Τοποθεσία: Ανάμεσα σε Σκύλλα και Χάρυβδη.
Έτος εισαγωγής: 2008

Re: Ειδήσεις & Κείμενα

Δημοσίευσηαπό PAINTER » Παρ, 21 Ιαν 2011 2:30 pm

Ουστ ηλεκτρονικοί γεωπόνοι!Από το δημοτικό θυμάμαι ότι η Ελλάδα πρέπει να γίνει χώρα τριτογενούς τομέα. Μόνο υπηρεσίες. Να μην παράγουμε τίποτα και να εξαρτόμαστε από τους άλλους. Και στην τελική τί θα γίνουμε;Ενα τεράστιο τουριστικό πάρκο για να έρχονται οι πλούσιοι του κόσμου να τους υπηρετούμε. Και μόνο εμείς δεν θα μπορούμε να απολαύσουμε την Ελλάδα γιατί θα είναι πολύ ακριβή για τα εισοδήματά μας και θα πηγαίνουμε βόρεια για μπάνια. Στον αγύριστο. Διαλύστε το νησάκι να το κάνουμε μπετουδάκι στο αμέρικα.
αυτό το ίδρυμα,εσείς οι ίδιοι το απαξιώνετε κάθε μέρα...με τον να μπαίνετε το πρωί και το να βγαίνετε το βράδυ χωρίς να προσφέρετε τίποτα σ'αυτό,χωρίς να γυρνάτε κάτι σ'αυτό.Εάν κατανοήσετε τη σημασία του να είσαι μέλος του πολυτεχνείου ίσως ανακαλύψετε ότι ο άνθρωπος δεν έχει μόνο έναν ρόλο.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΙΚΙΟΥΝΙΤΕΣ

http://www.youtube.com/watch?v=W3XZqb50SfI
Άβαταρ μέλους
PAINTER
Ιδρυτικό Μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 1438
Εγγραφή: Κυρ, 01 Ιουν 2008 3:40 pm
Τοποθεσία: 109.74.3.51
Έτος εισαγωγής: 2002

Re: Ειδήσεις & Κείμενα

Δημοσίευσηαπό merde_conserve » Παρ, 21 Ιαν 2011 9:43 pm

Yeah,ακόμα μία ευαίσθητη οικολογική ανάλυση εκ του μακρώθεν, απεσταλμένη από την Αθήνα προς την επαρχία με αγάπη και οικολογική συνείδηση.

Εγώ λέω να αφήσετε τις αριστεροχαρουμενιές και την urban alternative αντίληψή σας και να έρθετε από εκεί κάτω, που ζούμε και εμείς (από εκεί κοντά είμαι και εγώ), να δείτε τι παίζει. Όχι μόνο για διακοπές, να μείνετε και λίγο.

Το ξέρετε ότι το Γυαλί, παρά την ομορφιά του (που έχει, όχι ιδιαίτερη βέβαια, αλλά έχει), αποτελεί μία από τις κυριότερες πηγές ελαφρόπετρας στον κόσμο;

Το ξέρετε ότι στο Γυαλί απασχολούνται κάτι δεκάδες Νισύριοι εργάτες; Η Νίσυρος είναι ένα ακριτικό νησί 800 ατόμων, και αυτό ανάγει το ποσοστό απασχόλησης λόγω της εξόρυξης ελαφρόπετρας σε ~5% του πληθυσμού...καλό είναι να μην περιμένουν όλοι να ταϊστούν από τη στρεβλή τουριστική ανάπτυξη αλλά και από άλλους τομείς, όπως (λέμε τώρα) ο πρωτογενής και ο δευτερογενής.

Το ξέρετε ότι το Γυαλί είναι ακατοίκητο, και συνεπώς αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για εξόρυξη χωρίς οχλήσεις ή συνέπειες προς τον κοινωνικό περίγυρο;

Το κατά πόσο αξίζει να αξιοποιηθούν οι αρχαιότητες ή όχι, το κατά πόσο θα πρεπε να διατηρηθούν τμήματα του νησιού ανέπαφα, είναι ένα ζήτημα βιώσιμης διαχείρισης που πρέπει να συζητηθεί και αφορά την τοπική κοινωνία. Σίγουρα όμως δεν αφορά μερικούς "σκεπτόμενους" Αθηναίους εκ του μακρώθεν.

Και τα περί casus belli αφήστε τα σε αυτούς που ζούνε εκεί όλο το χρόνο...καλό και trendy το no-border camp τον Αύγουστο, δε λεω, αλλά μην το μαμήσουμε κιόλας. :ellinofreneia:
CSI computer expert έγραψε:I'll create a GUI interface using Visual Basic, see if i can track an IP Address out of this.

http://www.youtube.com/watch?v=ygB0Zviq ... r_embedded
Άβαταρ μέλους
merde_conserve
Ιδρυτικό Μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 3539
Εγγραφή: Παρ, 16 Μάιος 2008 9:43 pm
Τοποθεσία: Βαζελοχώρι (κοινώς Αμπελόκηποι)
Έτος εισαγωγής: 2005

Re: Ειδήσεις & Κείμενα

Δημοσίευσηαπό m.q.n.i.n.a » Παρ, 21 Ιαν 2011 10:09 pm

Επιτέλους θυμήθηκα πού το έχω ξανακούσει το Γυαλί! Αναφέρεται στο βιβλίο "Κατασκευές από Σκυρόδεμα" της Μπάκα, και συγκεκριμένα στο κεφάλαιο για το ελαφροσκυρόδεμα:
Τα πρακτικά ανεξάντλητα αποθέματα κίσσηρης στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στα νησιά Σαντορίνη, Γυαλί και Νίσυρο, το μικρό βάρος της και οι μονωτικές ιδιότητές της, αποτέλεσαν κίνητρο για σειρά ερευνών για την αξιοποίηση της κίσσηρης στην παραγωγή οπλισμένου ελαφροσκυροδέματος για φέρουσες κατασκευές.
Οι επιφυλάξεις που διατυπώνονταν παλιότερα για κίνδυνο διάβρωσης του οπλισμού στο κισσηρόδεμα είχαν από καιρό αρθεί, καθώς η περιεκτικότητα σε θείο της κίσσηρης δε βρέθηκε απαγορευτική και εκ των υστέρων εξέταση του οπλισμού σε υπάρχον κτίριο από κισσηρόδεμα στο Γυαλί, έδειξε ιδιαίτερα καλή αντιδιαβρωτική προστασία του οπλισμού από το κισσηρόδεμα.
Οι εσωτερικοί πόροι της κίσσηρης είναι κλειστοί και οι ανοιχτοί επιφανειακοί πόροι καλύπτονται από το τσιμεντοκονίαμα και, γι΄αυτό, το μεγαλύτερο πορώδες του κισσηροδέματος δεν συνεπάγεται και μεγαλύτερη διαπερατότητα.Παρά την άρση των επιφυλάξεων αυτών, η αξιοποίηση της κίσσηρης στην παραγωγή φέροντος κισσηροδέματος καθυστερούσε για τεχνολογικούς και οικονομικούς λόγους, όπως: (α) μικρή στάθμη αντοχής του κισσηροδέματος για μεγάλη κατανάλωση τσιμέντου (500 κg/m3) (β) αντίστροφη απόμιξή του και εν γένει κακή εργασιμότητα, (γ) πρόσθετο κόστος για προδιαβροχή των κόκκων της κίσσηρης και αντικατάσταση του λεπτού υλικού με κανονική άμμο (δ) μεγάλες μακροχρόνιες παραμορφώσεις (λόγω της απαιτούμενης μεγάλης ποσότητας τσιμέντου).
Στα πλαίσια (διδακτορικής) ερευνητικής εργασίας στο εργαστήριο σκυροδέματος του ΕΜΠ την περίοδο 1974-1976, μειώνοντας το μέγιστο κόκκο της κίσσηρης στα 8 mm και μη αντικαθιστώντας το λεπτό της υλικό με κανονική άμμο, προέκυψε ένα ιδιαίτερα πλεονεκτικό υλικό και σήμερα το κισσηρόδεμα χρησιμοποιείται και για φέροντα στοιχεία, κυρίως, στην περιοχή της προκατασκευής.
Η μείωση του μέγιστου κόκκου της κίσσηρης είχε ως αποτέλεσμα την άρση των μειονεκτημάτων που συμβατικού κισσηροδέματος.
Το μικροκισσηρόδεμα που προέκυψε έχει:
- (μέγιστη) αντοχή 30-35 MPa (για κίσσηρη από το Γυαλί και τη Νίσυρο),
- βάρος 1500 kg/m3 (έναντι 2400 kg/m3 του κανονικού σκυροδέματος) για κατανάλωση τσιμέντου της τάξεως των 400 kg/m3.),
-συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας 0,50 kcal/mhco (εναντι 1,40 kcal/mhco του κανονικού σκυροδέματος),
-συνάφεια με το χάλυβα καλύτερη και μακροχρόνια παραμόρφωση παρόμοια μ΄ αυτήν του κανονικού σκυροδέματος (με ασβεστολιθικά αδρανή).
Για την παραγωγή του μικροκισσηροδέματος αυτού απαιτείται μόνον ένα κλάσμα αδρανών, μπορεί να αναμιχθεί στους κοινούς αναμικτήρες των κονιαμάτων και δεν απαιτείται προδιαβροχή της κίσσηρης.

Πηγή και περισσότερες λεπτομέρειες εδώ.

Spoiler: show
Ε να μην ξεχνάμε τον μπετατζή μέσα μας... :lolno:
Τι να φταίει γιατρέ μου; Οι κακές συναναστροφές με δομοστατικούς ή μήπως το θέμα στο μπετό; :think:
Άβαταρ μέλους
m.q.n.i.n.a Σημαντική βοήθεια στο MQN.gr
 
Δημοσιεύσεις: 335
Εγγραφή: Τρί, 12 Ιαν 2010 12:39 pm
Έτος εισαγωγής: 0

Re: Ειδήσεις & Κείμενα

Δημοσίευσηαπό merde_conserve » Σάβ, 22 Ιαν 2011 5:47 pm

Μίνι ελικόπτερα-ρομπότ κτίζουν οικοδομές.

http://tvxs.gr/node/76056

Spoiler: show
Ο Daniel Mellinger και η ομάδα του από το Εργαστήριο Εξομοίωσης του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια έχουν αναπτύξει ένα σύστημα που επιτρέπει σε ελικόπτερα ρομπότ να κατασκευάσουν την οποιαδήποτε δομή ή κατασκευή. Αυτό που χρειάζεται να κάνει κάποιος, είναι να καθορίσει το σχέδιο. Κατόπιν ένας αλγόριθμος είναι αυτός που αποφασίζει ακριβώς που θα τοποθετηθούν τα κομμάτια ώστε να δημιουργηθεί η κατασκευή. Στη συνέχεια τα μικροσκοπικά ελικόπτερα ακολουθούν τις οδηγίες και συντονίζονται το ένα με το άλλο βάση μια λίστα που υποδεικνύει τη σειρά των τοποθετήσεων.

Η ομάδα έχει δημιουργήσει επίσης ένα σύστημα που επιτρέπει στα ελικόπτερα να σηκώσουν με ευκολία οποιοδήποτε κάθετο ή οριζόντιο κομμάτι. Όταν ένα κομμάτι βρίσκεται στη σωστή τοποθεσία μαγνήτες το τραβούν τοποθετώντας το ακριβώς στη σωστή θέση. Το μόνο όριο για τα ελικόπτερα είναι ότι η δυνατότητά τους να οικοδομούν εξαρτάται από το χρόνο που διαρκεί η μπαταρίας τους.

Οι ερευνητές την προηγούμενη χρονιά παρουσίασαν μια επίδειξη με τα εν λόγω ελικόπτερα να επιδίδονται σε ακροβατικά κατορθώματα, όπως τριπλές περιστροφές στον αέρα και πτήσεις εντός και εκτός των παραθύρων σε διάφορες γωνίες. Στο μέλλον ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να ενσωματώσουν σε αυτά αυτόματους φορτιστές, ώστε οι μπαταρίες να διαρκούν περισσότερο ενώ στοχεύουν στο να μπορέσουν να συνδυάσουν τα ελικόπτερα ρομπότ με... ρομπότ εδάφους προκειμένου να δημιουργούν κατασκευές.
CSI computer expert έγραψε:I'll create a GUI interface using Visual Basic, see if i can track an IP Address out of this.

http://www.youtube.com/watch?v=ygB0Zviq ... r_embedded
Άβαταρ μέλους
merde_conserve
Ιδρυτικό Μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 3539
Εγγραφή: Παρ, 16 Μάιος 2008 9:43 pm
Τοποθεσία: Βαζελοχώρι (κοινώς Αμπελόκηποι)
Έτος εισαγωγής: 2005

Re: Ειδήσεις & Κείμενα

Δημοσίευσηαπό merde_conserve » Σάβ, 22 Ιαν 2011 6:13 pm

Και ένα άρθρο-απάντηση στη χαζοοικολογία εκ του ασφαλούς του βαθέος άστεως (μένω-Γλυφάδα-μεριά-αλλά-χω-άποψη-για-όλα)

Y.Γ Προφανώς και δεν είμαι αντι-οικολόγος. Είμαι όμως λογικός άνθρωπος και συνεπώς σίγουρα αντι-χαζοοικολόγος. ;)

http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=243910

Περλίτης Μήλου, μπεντονίτης Κιμώλου, κίσσηρις Γυαλιού, ποζολάνη Πέλλας, ατταπουλγίτης Κοζάνης, τάλκης Δράμας, χαλαζίας Θεσσαλονίκης. Γνωστά ως μη μεταλλικά ορυκτά ή αλλιώς βιομηχανικά ορυκτά. Λάμπουν... και ας μην είναι χρυσός, σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα μας.

Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, ο παραγωγικός αυτός κλάδος όχι απλώς επιβιώνει αλλά παρουσιάζει εντυπωσιακά οικονομικά μεγέθη- εμφάνισε στο 9μηνο του 2010 αυξήσεις κύκλου εργασιών μεταξύ 20-30% σε σχέση με το 2009.

Ο κλάδος φαίνεται να απολαμβάνει εντυπωσιακή ανάπτυξη, ειδικά αν αυτή συγκριθεί με τα στοιχεία της παραπαίουσας ελληνικής οικονομίας. Το μυστικό είναι απλό: «Ο κλάδος είναι έντονα εξωστρεφής. Οι εξαγωγές αντιπροσωπεύουν πάνω από το 65% των πωλήσεών του. Και δεύτερον: ο κλάδος είναι κομμάτι του πρώτου κρίκου της παγκόσμιας αλυσίδας παραγωγής.

Ετσι, τα σημάδια ξεπεράσματος της κρίσης και ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας γίνονται πρώτα απ' όλα ορατά σε αυτόν τον πρώτο κρίκο», εξηγεί ο Δημήτρης Καλιαμπάκος, καθηγητής της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων - Μεταλλουργών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Ετσι, δεν είναι περίεργο που η παραγωγή του μπεντονίτη, ενός βασικού βιομηχανικού ορυκτού που παράγει η χώρα μας, μέσα σε λίγους μήνες έχει φτάσει σε ύψη ρεκόρ (1.420.000 τόνοι), επιστρέφοντας σε επίπεδα όχι μόνο πριν από την κρίση αλλά και ψηλότερα του 2006, μια χρονιά σταθμό για τη διεθνή βιομηχανία ορυκτών πρώτων υλών!

Τι είναι τα βιομηχανικά

Οι ορυκτοί πόροι διακρίνονται σε μεταλλικά ορυκτά, από τα οποία εξάγονται τα μέταλλα (όπως για παράδειγμα ο βωξίτης, από τον οποίο παράγεται το αλουμίνιο), σε ενεργειακά ορυκτά, που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας (όπως π.χ. ο λιγνίτης), και στα βιομηχανικά ορυκτά. Τα τελευταία περιλαμβάνουν όλα τα υπόλοιπα ορυκτά τα οποία λόγω των φυσικών και άλλων ιδιοτήτων τους μπορούν να αξιοποιηθούν σε πληθώρα βιομηχανικών εφαρμογών, όπως η τσιμεντοβιομηχανία, οι κατασκευές, η χαλυβουργία, η γεωργία, οι βιομηχανίες χημικών, χαρτιού, καλλυντικών, η βιομηχανία πλαστικών και χρωμάτων, η βιομηχανία πλακιδίων, ειδών υγιεινής και κεραμικών, η βιομηχανία τροφίμων κ.ά.

«Ο ελλαδικός χώρος αποτελεί μια προικισμένη περιοχή με μεγάλο πλούτο βιομηχανικών ορυκτών που οφείλεται στις γεωλογικές διεργασίες που έλαβαν χώρα στα βάθη των αιώνων», αναφέρει η Μαρία Μενεγάκη, λέκτορας ΕΜΠ. «Βιομηχανικά ορυκτά απαντούν σε πολλές περιοχές της χώρας και είναι χαρακτηριστικό πως η Ελλάδα, παρά το μικρό της μέγεθος, κατέχει σημαντική θέση στην παραγωγή βιομηχανικών ορυκτών, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Ο κλάδος των βιομηχανικών ορυκτών παίζει σημαντικό ρόλο στη σύγχρονη κοινωνία αφού ένα πλήθος προϊόντων που χρησιμοποιούμε καθημερινά χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη βιομηχανικά ορυκτά. Αλλά και νέες χρήσεις ανακαλύπτονται συνεχώς: μικροεπεξεργασμένοι περλίτες χρησιμοποιούνται για την παραγωγή θερμομονωτικών σοβάδων, ζεόλιθοι στον καθαρισμό του νερού, χουντίτες ως επιβραδυντικά καύσης των πλαστικών κ.λπ. Το εύρος των εφαρμογών των βιομηχανικών ορυκτών είναι εκπληκτικά μεγάλο και συχνά αποδεικνύεται ότι μια ιδιότητα ενός βιομηχανικού ορυκτού που θεωρείται μειονέκτημα για μια χρήση, αποτελεί πλεονέκτημα για κάποια άλλη».

Αξιοποίηση

Υπάρχει όμως το ερώτημα: «Αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου ή προστασία του περιβάλλοντος».

Ο κ. Καλιαμπάκος, με ειδικότητα στα θέματα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εξορυκτικής βιομηχανίας, απαντάει: «Ενα τέτοιο δίλημμα δεν έχει λογική βάση. Πρώτα απ' όλα, δεν υπάρχει κανενός τύπου σύγχρονη κοινωνία που να μην έχει την ανάγκη από σημαντικές ποσότητες πρώτων υλών. Ακόμα και η ίδια η προστασία του περιβάλλοντος απαιτεί εξαιρετικά σημαντικές ποσότητες πρώτων υλών: μπεντονίτη για την προστασία των υπόγειων νερών, περλίτη και άλλα υλικά για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια, χουντίτη στην πυροπροστασία των δασών κ.λπ. Από την άλλη, η δύσκολη οικονομική συγκυρία δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για να επαναληφθούν αντι-περιβαλλοντικές πρακτικές στην εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου».
CSI computer expert έγραψε:I'll create a GUI interface using Visual Basic, see if i can track an IP Address out of this.

http://www.youtube.com/watch?v=ygB0Zviq ... r_embedded
Άβαταρ μέλους
merde_conserve
Ιδρυτικό Μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 3539
Εγγραφή: Παρ, 16 Μάιος 2008 9:43 pm
Τοποθεσία: Βαζελοχώρι (κοινώς Αμπελόκηποι)
Έτος εισαγωγής: 2005

Re: Ειδήσεις & Κείμενα

Δημοσίευσηαπό paktomenos » Σάβ, 22 Ιαν 2011 7:10 pm

Εμείς που μένουμε Κηφισιά μπορούμε να το(ν) παίζουμε?:P
Όταν δίνω τροφή στους φτωχούς, με λένε άγιο. Όταν ρωτάω γιατί οι φτωχοί δεν έχουν τροφή, με λένε κομμουνιστή.
Έλντερ Πεσσόα Κάμαρα, αρχιεπίσκοπος Ολίντα-Ρετσίφε Βραζιλίας
(καλά σου κάνουν! οι φτωχοί είναι χαζοί! Αξιοκρατία ΡΕ!!!!)
paktomenos
 
Δημοσιεύσεις: 1349
Εγγραφή: Παρ, 05 Μαρ 2010 11:14 pm
Τοποθεσία: Ανάμεσα σε Σκύλλα και Χάρυβδη.
Έτος εισαγωγής: 2008

Re: Ειδήσεις & Κείμενα

Δημοσίευσηαπό merde_conserve » Σάβ, 22 Ιαν 2011 8:40 pm

Εξαρτάται πόσο θεωρείς ότι το(ν) έχεις. Και τέρμα το offtopic. :mrgreen:
CSI computer expert έγραψε:I'll create a GUI interface using Visual Basic, see if i can track an IP Address out of this.

http://www.youtube.com/watch?v=ygB0Zviq ... r_embedded
Άβαταρ μέλους
merde_conserve
Ιδρυτικό Μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 3539
Εγγραφή: Παρ, 16 Μάιος 2008 9:43 pm
Τοποθεσία: Βαζελοχώρι (κοινώς Αμπελόκηποι)
Έτος εισαγωγής: 2005

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Πολιτική-Κοινωνική Συζήτηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 3 επισκέπτες

cron