ingenieurin26 έγραψε:Δεν λέω, ας απεργήσουν οι καθηγητές, αλλά θα είχε περισσότερο νόημα αν απεργούσαν όταν ο Σιμήτης έφτιαχνε ΤΕΙ χωρίς επαγγελματική αποκατάσταση σε κάθε πλευρά της Ελλάδος.
Το μαζικό άνοιγμα δεκάδων νέων τμημάτων ΤΕΙ με γνωστικό αντικείμενο και επαγγελματική προοπτική επιπέδου "αυτοματοποιημένης ζαμπονοκοπτικής" έγινε τις χρονιές 1997-98-99 με την περιβόητη μεταρρύθμιση του τότε υπουργού παιδείας της κυβέρνησης Σημίτη, Γεράσιμου Αρσένη, στον οποίο αναφερόταν και το πασίγνωστο σύνθημα-χιτάκι "κάτσε καλάαα Γεράσιμεεεεε".
Απέναντι σε αυτή τη μεταρρύθμιση είχαν ξεσπάσει τότε (κυρίως το 1998) μαζικότατες κινητοποιήσεις μεγάλης διάρκειας σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης, με πορείες δεκάδων χιλιάδων ατόμων κάθε εβδομάδα και καταλήψεις από γυμνάσια-λύκεια μέχρι πανεπιστήμια. Και οι καθηγητές είχαν απεργήσει τότε, τόσο στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση με τις αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής (πανελλήνιες) και με το ΑΣΕΠ, όσο και στην τριτοβάθμια με τις αναδιατάξεις σε ιδρύματα και σχολές. Ιδιαίτερη αναφορά αξίζουν τα γεγονότα στο Πολυτεχνείο Κρήτης με τα ΠΣΕ (προγράμματα σπουδών επιλογής), τα οποία τελικά καταργήθηκαν μετά από 20 μήνες (!) κινητοποιήσεων (περισσότερα
εδώ).
Ένας από τους πυλώνες της μεταρρύθμισης Αρσένη ήταν η ίδρυση νέων τμημάτων σωρηδόν, κυρίως στα ΤΕΙ, τα οποία βασίζονταν σε κατακερματισμένα γνωστικά αντικείμενα με απροσδιόριστη τη μελλοντική προοπτική των αποφοίτων από πλευράς επαγγελματικής διεξόδου και δικαιωμάτων, ενώ συνήθως είχαν και σούπερ-ουάου-ό,τι-να-ναι ονόματα (ας μην ξεχνάμε βέβαια ότι την ίδια περίοδο και με παρόμοια χαρακτηριστικά αποφασίστηκε και η ίδρυση της γειτονικής μας ΣΕΜΦΕ).
Η χρησιμότητα της ίδρυσης τέτοιων τμημάτων για την κυβέρνηση ήταν πολλαπλή (αναφέρω μερικά με τυχαία σειρά):
- με τα νέα τμήματα αυξήθηκε κατά πολύ ο αριθμός των διαθέσιμων θέσεων για εισακτέους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ώστε να μπορεί να υπερηφανεύεται ο Αρσένης ότι "με το νέο σύστημα εισαγωγής (υπενθυμίζω ότι στα πλαίσια της μεταρρύθμισης άλλαξε και ο τρόπος εισαγωγής με την κατάργηση της δέσμης) όλοι όσοι τελειώνουν το λύκειο θα μπαίνουν και στο πανεπιστήμιο". Το ζητούμενο βέβαια ήταν να χωθεί ένα κομμάτι της νεολαίας προσωρινά σε κάποιο τμήμα (έστω και άχρηστο) ώστε όντας σπουδαστές, να μην καταγράφονται στον επίσημο δείκτη ανεργίας (ο οποίος είχε τότε βαρύνουσα σημασία, όχι βέβαια ως ένδειξη ευημερίας του πληθυσμού, αλλά ως μία από τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για την είσοδο στην ΟΝΕ και τη ζώνη του ευρώ - greek statistics κι έτσι).
- τα νέα τμήματα αποτέλεσαν χρυσή ευκαιρία για την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων για δημιουργία υποδομών και ερευνητικών προγραμμάτων (φυσικά αν έχετε πάει σε ΤΕΙ της επαρχίας μπορείτε να καταλάβετε τι μέρος των χρημάτων αυτών πήγε πχ σε εξοπλισμό εργαστηρίων ή καινούρια συγγράμματα και τι "μιζοποιήθηκε" σε διαγωνισμούς προμηθειών και μελέτες σκοπιμότητας).
- οι απόφοιτοι των νέων τμημάτων, έχοντας στην ουσία ως γνωστικό αντικείμενό τους ένα "κομματάκι" από το αντικείμενο κάποιας άλλης υπάρχουσας σχολής, ήταν εξαρχής καταδικασμένοι να αντιμετωπίσουν χειρότερους όρους στην αγορά (=πιο φτηνοί για τους εργοδότες), αποτελώντας παράλληλα και μοχλό πίεσης για την καταπάτηση δικαιωμάτων και των υπόλοιπων απόφοιτων, με αποτέλεσμα εντέλει να χειροτερεύει η κατάσταση
για όλους. Για να μην ξαναπώ για τους ΣΕΜΦίτες που προσπαθούν να στριμωχτούν για καμιά δουλειά φυσικού/μαθηματικού/ηλεκτρολόγου, πάρτε μια μικρή λίστα των σχολών με αντικείμενο μηχανικού που ιδρύθηκαν όλες τότε, και τώρα οι απόφοιτοι ψάχνουν αν και πώς θα γράφονται στο ΤΕΕ.
Μηχανικοί οικονομίας και διοίκησης (πανεπιστήμιο Αιγαίου)
Μηχανικοί σχεδίασης προϊόντων και συστημάτων (πανεπιστήμιο Αιγαίου)
Μηχανικοί πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών (πανεπιστήμιο δυτικής Μακεδονίας)
Τμήμα επιστήμης και τεχνολογίας υλικών (πανεπιστήμιο Ιωαννίνων)
Τμήμα διαχείρισης περιβάλλοντος και φυσικών πόρων (πανεπιστημιακή σχολή με έδρα το Αγρίνιο)
Τμήμα οργάνωσης και διαχείρισης αγροτικών εκμεταλλεύσεων (πανεπιστημιακή σχολή με έδρα το Αγρίνιο)
(στοιχεία από τις ομάδες εργασίας του ΤΕΕ για τα επαγγελματικά δικαιώματα των διπλωματούχων).