
Η εκπαιδευτική διαδικασία στο μάθημα της Γεωλογίας Μηχανικού διακρίνεται σε δύο μέρη:
Ι. Θεωρία. Το μάθημα της θεωρίας θα γίνεται κάθε Δευτέρα από τις 9:45 έως τις 11:30 στο Αμφιθέατρο των νέων κτιρίων της σχολής Πολιτικών Μηχανικών (Ζωγράφου). Η ύλη του μαθήματος θα καλύπτεται εκτός από τις διαλέξεις (και τις σχετικές προσωπικές σημειώσεις που θα κρατάτε) και από το τεύχος με τις διαφάνειες από τις παραδόσεις του μαθήματος των διδασκόντων καθηγητών Π. Μαρίνου & Γ. Τσιαμπάου.Οι φοιτητές/τριες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ως βασικό βιβλίο για την θεωρία, αφού πρώτα το δηλώσουν στην Γραμματεία της Σχολής, ένα από τα εξής:
- Κεφάλαια Γεωλογίας Μηχανικού, τεύχος ΙΙ, Π. Μαρίνου , ή
- Γεωλογία: H επιστήμη της Γης, Δ. Παπανικολάου και Χρ. Σιδέρη
ΙΙ. Ασκήσεις. Στο εκπαιδευτικό αυτό τμήμα του μαθήματος, περιλαμβάνεται η επίλυση ασκήσεων και η συγγραφή μίας ομαδικής εργασίας.
- Οι ασκήσεις θα γίνονται σε τέσσερα (4) τμήματα, 11.45-13.30. Οι φοιτητές δεν μπορούν να αλλάζουν τμήματα καθώς οι ασκήσεις τους δεν θα μπορούν να διορθωθούν.
Τα τέσσερα (4) παράλληλα τμήματα είναι τα εξής:- Κώδικας: Επιλογή όλων
Α - Γ Αιθ. 02Β Κ. Ανδρικοπούλου
ΚΑΠ – ΜΑ Αιθ. 5 Σ. Μαρονικολάκης
Δ– ΚΑΝ Αιθ. 04Β Γ. Στούμπος
ΜΕ– Ω Αμφιθέατρο Χ. Σαρόγλου
- Συνήθως θα δίνονται 2-3 ασκήσεις σε κάθε μάθημα εκ των οποίων μία ή δυο θα «δουλεύονται» μέσα στο τμήμα στη διάρκεια του διώρου και θα παραδίδονται στο τέλος του μαθήματος για διόρθωση. Οι άλλες θα επιλύονται στο σπίτι και θα παραδίδονται στο επόμενο μάθημα για διόρθωση. Οι ασκήσεις θα επιστρέφονται στους φοιτητές μετά από τη διόρθωση. Όλες οι ασκήσεις θα αποτελούν τμήμα της διδασκόμενης ύλης και συνεπώς απαραίτητο βοήθημα για την προετοιμασία στις εξετάσεις του τέλους του εξαμήνου.
- Οι ασκήσεις ακολουθούν, η μία την άλλη, σε μία λογική σειρά εξελισσόμενης γνώσης. Το στοιχείο αυτό επισημαίνεται ιδιαιτέρως για την σωστή αφομοίωση της ύλης από τον φοιτητή. Οι ασκήσεις πολύ συχνά θα καλύπτουν, από μόνες τους, θέματα της θεωρίας του μαθήματος.
- Οι φοιτητές/τριες πρέπει να έχουν πάντα μαζί τους μολύβι, χαρτί μιλιμετρέ και απλά υλικά σχεδιάσεως.
- Για τις ασκήσεις θα έχετε και ένα βιβλίο-βοήθημα (Κεφάλαια Γεωλογίας Μηχανικού, τεύχος Ι, Μαρίνου - Ι. Διαμαντή).Πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων θα ανατεθεί η σύνταξη εργασίας για το ρόλο της Γεωλογίας σε συγκεκριμένα μεγάλα Τεχνικά έργα που θα εκπονηθεί ανά ομάδα (5-6) φοιτητών. Οι ομάδες θα ορισθούν μέσα από τα κατά περίπτωση τμήματα ασκήσεων. Η εργασία θα γίνει σύμφωνα με οδηγίες σύνταξης που θα σας δοθούν και θα παραδοθεί μετά τα Χριστούγεννα, οπότε και θα γίνει προφορική παρουσίαση από την κάθε ομάδα μέσα στα τμήματα των ασκήσεων.Για την συνολική επίδοση στο μάθημα θα ληφθεί υπόψη, πέρα από το βαθμό του κανονικού διαγωνίσματος στο τέλος του εξαμήνου, η επίδοση στις ασκήσεις του εξαμήνου (που παραδίδονται μέσα στις καθορισμένες προθεσμίες),στο διαγώνισμα-τεστ της θεωρίας (πριν τα Χριστούγεννα), καθώς και στην εργασία ( σύνταξη και παρουσίαση).Στη διάρκεια του εξαμήνου γίνονται διάφορες εκδρομές – επισκέψεις υπαίθρου, συνήθως ημέρα Σάββατο, με θέματα από το περιεχόμενο του μαθήματος που θα αφορούν μεγάλα Τεχνικά Εργα.
Ενδεικτικά αναφέρονται:
Spoiler: show
Το γραφείο και η γραμματεία της Τεχνικής Γεωλογίας είναι στο ισόγειο του κτιρίου του Τομέα Γεωτεχνικής (Ζωγράφου). Στον πίνακα ανακοινώσεων, στην είσοδο του κτιρίου αυτού, θ’ αναρτώνται στο εξής οι ανακοινώσεις οι σχετικές με το μάθημα. Στον διαδικτυακό τόπο για τα μαθήματα της Σχολής (mycourses.ntua.gr) καθώς και στον διαδικτυακό τόπο του Καθ. Π. Μαρίνου ( http://users.ntua.gr/marinos/ ) θα περιλαμβάνονται κατά καιρούς συμπληρωματικές πληροφορίες
Οι Διδάσκοντες
Π. Μαρίνος , Καθηγητής Ε.Μ.Π.
Γ. Τσιαμπάος, Καθηγητής Ε.Μ.Π.
http://mycourses.ntua.gr/announcements/ ... =CIVIL1096