MQN Help Tutorials: Εμπλουτίστε τα κείμενά σας!

Βοηθείστε μας να γίνουμε καλύτεροι. Σχόλια, προτάσεις, ενστάσεις για το site. Επίσης, λύστε τις απορίες σας σχετικά με τις λειτουργίες του site.

MQN Help Tutorials: Εμπλουτίστε τα κείμενά σας!

Δημοσίευσηαπό merde_conserve » Κυρ, 10 Μάιος 2009 11:17 pm

Θα συνεχίσω στο δεύτερο Help Tutorial του site μας με έναν οδηγό που εξηγεί κάποια βασικά στοιχεία και δυνατότητες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ώστε να εμπλουτίσετε τα κείμενα που γράφετε στο MQN.gr .
Το MQN.gr είναι ένα phpBB forum , και όπως όλες τις κοινότητες αυτού του είδους επιτρέπει στον χρήστη να γράφει μηνύματα αλλά και να καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την εμφάνισή τους (μέγεθος, χρώματα, τύπος κειμένου, γραμματοσειρά κ.ο.κ). Ο καθορισμός την εμφάνισης γίνεται μέσω ορισμένων στοιχείων/εντολών που θα εξηγήσουμε στη συνέχεια.

Το σύνολο των στοιχείων/εντολών αυτών, που σας επιτρέπουν να δημιουργήσετε κείμενο υπογραμμισμένο ή με bold γράμματα, κείμενο χρωματιστό, ή και να εισάγετε εικόνες στο post σας, ονομάζονται BBcode.

Ο ΒΒcode, δηλαδή, είναι μια γλώσσα (markup language) η οποία καθορίζει τη δομή και την εμφάνιση του κειμένου σας, όπως και τα στοιχεία από τα οποία αποτελείται το μήνυμά σας (κείμενα, εικόνες, links, κ.ο.κ). Μια καλή γνώση του BBcode σας επιτρέπει να εισάγετε εικόνες στο κείμενο (όπως αυτή που έχω στην υπογραφή μου), να καθορίζετε την εμφάνιση του μηνύματός σας κ.ο.κ.

Κατ'αρχάς να πούμε ότι όλες τις εντολές του BBcode που χρησιμοποιούνται στο MQN.gr μπορείτε να τις βρείτε συνοπτικά, εύκολα και γραμμένες με ουσιώδη τρόπο στο εξής link:
Όλες οι εντολές του BBCode εδώ.

Τις εντολές αυτές μπορείτε να τις γράψετε μέσα στο post σας, ενώ γράφετε το κείμενο, ή να επιλέξετε το κείμενο και να πατήσετε τα κουμπιά εντολών. Τα κουμπιά εντολών του BBcode φαίνονται ακριβώς πάνω από το πλαίσιο του κειμένου σας όταν απαντάτε σε κάποιο post:

Εικόνα


Όλες οι εντολές έχουν τη μορφή [ ... ] [/ ... ], δηλαδή γράφονται ως λέξεις μέσα σε αγκύλες. Η πρώτη μορφή [ ... ] δηλώνει την έναρξη της εντολής ενώ η δεύτερη μορφή [/ ... ] τη λήξη της εντολής. Το κείμενο ανάμεσα σε αυτές τις δύο μορφές θα χρησιμοποιηθεί από τη συγκεκριμένη εντολή. Ίσως θεωρητικά να σας φαίνονται πολύπλοκα, αλλά ο BBcode, είναι εξαιρετικά εύκολος. Ας ξεκινήσουμε μία προς μία τις εντολές:



α.) Κείμενο με bold, πλάγιους, ή υπογραμμισμένους χαρακτήρες.



Οι πιο απλές εντολές αλλάζουν τον τύπο του κειμένου σας, και είναι οι εντολές [ b ] , [ i ] , και [ u ] .
biu.jpg
biu.jpg (16.01 KiB) 19679 προβολές


  • Η εντολή [ b ] κάνει το κείμενό σας bold , και τη χρησιμοποιείτε πολύ απλά επιλέγοντας το κείμενο που θέλετε να κάνετε έντονο και πατώντας το πρώτο κουμπί B. Αντί της επιλογής αυτής, μπορείτε να γράψετε το κείμενό σας ως εξής:
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    [b]To κείμενο που θέλετε να γράψετε[/b]

    Το αποτέλεσμα και στις δύο περιπτώσεις είναι:
    To κείμενο που θέλετε να γράψετε

  • Η εντολή [ i ] κάνει το κείμενό σας με ιταλικούς χαρακτήρες (πλάγιους), και δουλεύει με τον ίδιο τρόπο. Επιλέγετε το κείμενο που θέλετε να γίνει πλάγιο και πατάτε το κουμπί i, ή γράφετε στο κείμενο σας:
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    [i]To κείμενο που θέλετε να γράψετε[/i]

    Το αποτέλεσμα και στις δύο περιπτώσεις είναι:
    To κείμενο που θέλετε να γράψετε

  • Τέλος ,η εντολή [ u ] κάνει το κείμενό σας υπογραμμισμένο και χρησιμοποιείται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως οι προηγούμενες εντολές. Έχει τη μορφή:
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    [u]To κείμενο που θέλετε να γράψετε[/u]

    ,και αποτέλεσμα:
    To κείμενο που θέλετε να γράψετε


Ας αναφερθεί εδώ ότι όλες οι BBcode εντολές μπορούν να χρησιμοποιηθούν συνδυαστικά. Για παράδειγμα, μπορείτε να κάνετε το κείμενό σας έντονο και υπογραμμισμένο γράφοντας:
Κώδικας: Επιλογή όλων
[code][u][b]Έντονο και υπογραμμισμένο κείμενο[/b][/u][/code]

Και το αποτέλεσμα είναι:
Έντονο και υπογραμμισμένο κείμενο
Προσέξτε μόνο η εντολή που "διαβάζεται" δεύτερη (εδώ η [ b ] ), να "κλείνει" και πρώτη με το τέλος του κειμένου (το [/ b ] κλείσιμο της εντολής να προηγείται του [/ u ] ), γιατί αλλιώς είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθεί σφάλμα στο κείμενο (αφού μια εντολή δεν θα είναι κλειστή σε σωστό σημείο).



β.) Μεγέθη και χρώματα κειμένου



Το μέγεθος και το χρώμα του κειμένου μπορείτε εύκολα να το αλλάξετε μέσω των εξής επιλογών στα κουμπιά των εντολών:
xrwmameg.jpg
xrwmameg.jpg (16.44 KiB) 19679 προβολές


Για να αλλάξετε το μέγεθός του κειμένου σας, επιλέξτε το κείμενο σας και μετά από το μενού επιλογών επιλέξτε μία κατηγορία.
megeth.jpg


Έτσι, μια μεγάλη γραμματοσειρά φαίνεται ως εξής στο κείμενο: Μεγάλο Μέγεθος
Αντίστοιχα μια μικρή φαίνεται ως εξής: Μικρό μέγεθος

Η εντολή δίνεται στο κείμενο με τη μορφή:
Κώδικας: Επιλογή όλων
[size=150]Μεγάλο Μέγεθος[/size]

Κώδικας: Επιλογή όλων
[size=85]Μικρό μέγεθος[/size]

, και έχει τα ίδια αποτελέσμα με τα παραπάνω. Η γενικότερη μορφή της εντολής είναι:
Κώδικας: Επιλογή όλων
[size=χ]Μεγάλο Μέγεθος[/size]
,
όπου χ είναι μια εύλογη τιμή (ως τιμή αναφοράς μπορείτε να πάρετε το 100, που αντιστοιχεί στις κανονικές διαστάσεις κειμένου). Παρακαλείστε βέβαια να μην ξεφεύγετε από την κλίμακα 80-180, ώστε να είναι ευανάγνωστα τα κείμενά σας.


Για να αλλάξετε το χρώμα του κειμένου σας, πρέπει να ενεργοποιήσετε την παλέττα χρωμάτων μέσα από την εντολή "Χρώμα γραμματοσειράς". Πατώντας το σχετικό κουμπί σας ανοίγει μια παλέτα, και μπορείτε, αφού επιλέξετε το κείμενό σας, να επιλέξετε κάποιο χρώμα και το κείμενό σας να χρωματιστεί αντίστοιχα.
paletta.jpg

Η παλέττα χρωμάτων για το κείμενό σας

Το αποτέλεσμά σας θα είναι ένα χρωματιστό κείμενο.
Η εντολή έχει τη γραπτή μορφή:
Κώδικας: Επιλογή όλων
[color=######]χρωματιστό[/color]
,όπου στη θέση του ##### τοποθετείται ένας κωδικός (τριπλέττα) που αντιστοιχεί στον κωδικό κάποιου συγκεκριμένου χρώματος.
Η εντολή είναι αρκετά δύσχρηστη με αυτή τη μορφή, οπότε προτιμήστε την παλέττα χρωμάτων που δίνεται. Περισσότερες πληροφορίες για τους κωδικούς χρωμάτων εδώ:
http://www.computerhope.com/htmcolor.htm

Καλύψαμε εδώ τις βασικές εντολές, που μάλλον όλοι θα έχουμε ανακαλύψει. Στο επόμενο post αυτού του θέματος θα συνεχίσω με κάποιες πιο "προχωρημένες" εντολές, που επιτρέπουν να παρουσιάσεις τα λόγια κάποιου άλλου χρήστη (εντολή QUOTE) , να δημιουργήσεις μία λίστα κειμένου (εντολή LIST), να εισάγεις links και εικόνες.


Spoiler: show
bb1.jpg


γ.) Προσθήκη Συνδέσμου

Η εντολή που χρησιμοποιείται για να εμφανίζεται μια λέξη π.χ. εδώ, αντί του link έχει τη μορφή:
Κώδικας: Επιλογή όλων
[url=http://σύνδεσμος]εδώ[/url]


δ.) Παράθεση

Η εντολή που χρησιμοποιείται για την παράθεση μέρους μιας προηγούμενης δημοσίευσης, έχει τη μορφή:
Κώδικας: Επιλογή όλων
[quote="xρήστης"]κείμενο[/quote]


Το αποτέλεσμα είναι:
xρήστης έγραψε:κείμενο


ε.) Λίστα

Για να γράψετε μία λίστα αντικειμένων χρησιμοποιείτε τα κουμπιά List και [*]. Αρχικά, δημιουργείται τα στοιχεία της λίστας σας, αλλάζοντας γραμμή για κάθε διαφορετικό στοιχείο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κουμπί [*] (ή να γράψετε [*]) στην αρχή κάθε στοιχείου της λίστας ώστε να δηλωθεί με bullet. Για παράδειγμα, γράφουμε:
Κώδικας: Επιλογή όλων
[*]1
[*]2
[*]3


Στο τέλος, για να ολοκληρώσουμε τη λίστα μας, επιλέγουμε όλο το κείμενο και πατάμε το κουμπί link. Το κείμενο τώρα θα έχει τη μορφή:
Κώδικας: Επιλογή όλων
[list][*]1
[*]2
[*]3[/list]


Και το αποτέλεσμα στο τελικό κείμενο είναι:
  • 1
  • 2
  • 3


στ.) Spoiler

Το spoiler χρησιμοποιείται όταν θέλετε να γράψετε κάτι το οποίο να "κρύβεται" μέσα σε μία μόνο γραμμή και να επεκτείνεται σε κανονικό κείμενο εάν το επιλέξει ο χρήστης. Αυτό χρησιμεύει στην περίπτωση που θέλετε να παραθέσετε μεγάλο όγκο πληροφοριών (π.χ κάποιο άρθρο) αλλά δεν θέλετε να κάνετε το post σας ιδιαίτερα μακρύ.
Για να φτιάξετε ένα spoiler απλώς γράψτε το κείμενό σας, επιλέξτε το και πατήστε το κουμπί spoiler. Το κείμενό σας τότε θα έχει τη μορφή:
Κώδικας: Επιλογή όλων
[spoiler]Το κείμενό σας[/spoiler]


ενώ το αποτέλεσμα θα είναι:
Spoiler: show
Το κείμενό σας
CSI computer expert έγραψε:I'll create a GUI interface using Visual Basic, see if i can track an IP Address out of this.

http://www.youtube.com/watch?v=ygB0Zviq ... r_embedded
Άβαταρ μέλους
merde_conserve
Ιδρυτικό Μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 3538
Εγγραφή: Παρ, 16 Μάιος 2008 9:43 pm
Τοποθεσία: Βαζελοχώρι (κοινώς Αμπελόκηποι)
Έτος εισαγωγής: 2005

Re: MQN Help Tutorials: Εμπλουτίστε τα κείμενά σας!

Δημοσίευσηαπό dimos » Σάβ, 23 Ιαν 2010 11:37 am

η.) Εμφάνιση τύπων με χρήση της γλώσσας Latex

Μιας και είναι καιρός εξεταστικής και πολλές φορές γράφουμε "εγώ χρησιμοποίησα τον Χ τύπο, εσύ γιατί τον Υ;" ας γίνει μια σύντομη περιγραφή του κώδικα Latex.
Με τον κώδικα Latex δίνεται η δυνατότητα να γράφετε μαθηματικές παραστάσεις σε σαφώς πιο ευανάγνωστη μορφή, με τρόπο που δεν κουράζει τον αναγνώστη και το τελικό αποτέλεσμα είναι πιο κατανοητό.

Π.χ. για τον υπολογισμό του ks στην Υδραυλική μπορούμε να γράψουμε ks=[10^c-17.225*((D*v/Q)^0.9]*D

Από την άλλη όμως, το παραπάνω μέσω latex θα εμφανίζεται ως:
\small k_s=[10^c-17.225*((D*v)/Q)^{0.9}]*D

H διαφορά είναι προφανής!
Πώς λοιπόν χρησιμοποιούμε το lateχ; O ευκολότερος τρόπος είναι να πάμε στο http://www.codecogs.com/components/equa ... editor.php και στο κίτρινο πεδίο (πάνω μέρος της σελίδας) να γράψουμε την εξίσωση μας, ακριβώς όπως θα την γράφαμε και προηγουμένως. Για οποιοδήποτε σύμβολο θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε απλά το επιλέγουμε ακριβώς από πάνω. Τελευταίο βήμα πριν τελειώσουμε είναι να αλλάξουμε τον κώδικα σε phpbb στο κουτάκι που βρίσκεται κάτω στο κέντρο της σελίδας (είναι προεπιλεγμένο το html edit). Εμφανίζεται ο κώδικας, κάνουμε copy-paste και είμαστε έτοιμοι! ;)
Δυο δυο, τρεις τρεις, να παίξετε, να ερωτευθείτε,
Και να ξεσκάσετε, αδελφέ, μετά από τόση κούραση.

(Μας γέρασαν προώρως, Γιώργο, το κατάλαβες;)
Άβαταρ μέλους
dimos
Ιδρυτικό Μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 1370
Εγγραφή: Δευτ, 02 Ιουν 2008 4:53 pm
Έτος εισαγωγής: 2006

Σύνταξη τύπων με Latex

Δημοσίευσηαπό lybe33 » Κυρ, 07 Φεβ 2010 3:40 pm

Μιας και έγινε η πολλή χρήσιμη προσθήκη για τη σύνταξη τύπων στο forum:
Καταγραφή.JPG

παραθέτω ένα χρήσιμο εργαλείο που βρήκα στο google:
http://users.ira.sch.gr/fergadioti/elm/index.php/lat

Εdit by merde_conserve: το link που παραθέτει ο lybe33 δεν δουλεύει όπως του dimos. Σχηματίζετε τον τύπο σας όμοια με προηγουμένως, στο άνω πεδίο, και τον ελέγχετε πατώντας "Δείτε την εξίσωση". Στο τέλος, ΔΕΝ κανετε copy-paste από το κάτω πεδίο (αφού ο κώδικας δίνεται μόνο σε html και όχι σε phpbb, δηλαδή άλλη γλώσσα από αυτή που χρησιμοποιείται στο forum) αλλά κάνετε copy-paste το ΑΝΩ πεδίο (που συμπληρώσατε πριν) στο post σας. Στη συνέχεια επιλέγετε όλο το κείμενο που μόλις αντιγράψατε και πατάτε το κουμπί "tex" που σας έδειξε ο lybe33 στο screenshot.

Και οι δύο τρόποι (dimos / lybe33) είναι ισοδύναμοι και δίνουν το ίδιο αποτέλεσμα).
Άβαταρ μέλους
lybe33
Επίτιμο μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 2638
Εγγραφή: Τετ, 03 Δεκ 2008 11:55 am
Έτος εισαγωγής: 2008

Re: Σύνταξη τύπων με Latex

Δημοσίευσηαπό Alexander » Κυρ, 07 Φεβ 2010 3:58 pm

Ήταν απαραίτητο, εύγε! :clap:
Alexander Σημαντική βοήθεια στο MQN.gr
 
Δημοσιεύσεις: 465
Εγγραφή: Σάβ, 14 Ιουν 2008 1:00 am
Έτος εισαγωγής: 0

Re: MQN Help Tutorials: Εμπλουτίστε τα κείμενά σας!

Δημοσίευσηαπό merde_conserve » Κυρ, 07 Φεβ 2010 5:56 pm

Με την ευκαιρία της προσθήκης του κώδικα Latex από τον (σύντομα ψόφιο λόγω εξεταστικής) dimos, προσέθεσα των κώδικα list και το spoiler στο αρχικό post. Τώρα μένουν μόνο κάποιες μικρές προσθήκες του κώδικα [img] και του κώδικα [off_topic], και το tutorial μας θα είναι πλήρες. :D
CSI computer expert έγραψε:I'll create a GUI interface using Visual Basic, see if i can track an IP Address out of this.

http://www.youtube.com/watch?v=ygB0Zviq ... r_embedded
Άβαταρ μέλους
merde_conserve
Ιδρυτικό Μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 3538
Εγγραφή: Παρ, 16 Μάιος 2008 9:43 pm
Τοποθεσία: Βαζελοχώρι (κοινώς Αμπελόκηποι)
Έτος εισαγωγής: 2005

Re: MQN Help Tutorials: Εμπλουτίστε τα κείμενά σας!

Δημοσίευσηαπό lybe33 » Τετ, 10 Φεβ 2010 7:12 pm

Βρήκα και επισυνάπτω ένα pdf που περιέχει πλήθος συμβόλων για τον κώδικα Latex:
The%20Comprehensive%20LaTeX%20Symbol%20List.pdf
(2.35 MiB) Έχει μεταφορτωθεί 388 φορές
Άβαταρ μέλους
lybe33
Επίτιμο μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 2638
Εγγραφή: Τετ, 03 Δεκ 2008 11:55 am
Έτος εισαγωγής: 2008

Re: MQN Help Tutorials: Εμπλουτίστε τα κείμενά σας!

Δημοσίευσηαπό lybe33 » Κυρ, 09 Ιαν 2011 9:15 pm

Στο cloudfront του ΕΜΠ υπάρχει Tex Editor για τη σύνταξη μαθηματικών τύπων στην ενότητα Συντάκτες Κειμένου->TeXMaker
Άβαταρ μέλους
lybe33
Επίτιμο μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 2638
Εγγραφή: Τετ, 03 Δεκ 2008 11:55 am
Έτος εισαγωγής: 2008

Re: MQN Help Tutorials: Εμπλουτίστε τα κείμενά σας!

Δημοσίευσηαπό ingenieurin26 » Σάβ, 03 Μαρ 2012 8:54 pm

Links προς mycourses

Για να στείλουμε link στο mycourses πχ στις ανακοινώσεις ενός μαθήματος δεν αντιγράφουμε το link όπως είναι :
http://mycourses.ntua.gr/announcements/announcements.php
-διότι βγάζει αυτόν που στέλνει το λινκ στη σελίδα που επισκέφτηκε τελευταία και τους υπόλοιπους στην κεντρική σελίδα που ζητάει κωδικό εισόδου- , αλλά κολλάμε την κατάληξη του εκάστοτε μαθήματος, πχ ?cidReq=CIVIL1022, δηλαδή :
http://mycourses.ntua.gr/announcements/announcements.php?cidReq=CIVIL1022
Η κατάληξη υπάρχει μόνο στο link που εμφανίζεται με το πρώτο κλικ στο μάθημα
ingenieurin26
Επίτιμο μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 6361
Εγγραφή: Τρί, 03 Ιουν 2008 6:56 pm
Έτος εισαγωγής: 2007


Επιστροφή στο MQN.gr

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες