από Kcr565 » Πέμ, 07 Ιαν 2021 3:09 pm
Αν και δεν συμφωνώ με την παρούσα αντιμετώπιση την κατάστασης στην οποία είμαστε, θα κάνω λίγο τον δικηγόρο του διαβόλου.
Νομίζω αυτή η απόφαση πηγάζει από χρόνια προβλήματα που έχει αυτή η σχολή. Θα πρέπει λίγο να σκεφτούμε ότι δυστυχώς, οι περισσότεροι καθηγητές μας, είναι μίας ηλικίας. Και χωρίς να υπονοώ ότι αυτή η ηλικία να επηρεάζει την διδασκαλία τους, θέλω να υποδείξω άλλα προβλήματα. Πάρα πολλοί καθηγητές μας (νομίζω όλοι ξέρουμε κάποιον) ακόμα και μετά τη σύνταξη τους συνεχίζουν να κάνουν μαθήματα και να είναι στο πολυτεχνείο, όχι επεδή κάνουν απαραίτητα κάποια έρευνα, αλλά επειδή δυστυχώς γνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν σωστοί και αρκετοί αντικαταστάτες . Τόσες περικοπές, τόσες ελλείψεις σε προσωπικό και διδακτορικούς, οδηγούν σε παραπάνω προβλήματα απ'ότι νομίζουμε.
Ποιός καθηγητής αυτή τη στιγμή μπορεί να φτιάξει ένα πρόγραμμα ή ένα καινούργιο σχέδιο εξέτασης εξ αποστάσεως 'ασφαλές' σε αντιγραφή και ταυτόχρονα λογικό προς τα προσόντα και την δυνατότητα των φοιτητών?
Εφόσον απο την μία οι κάμερες απαιτούνται να είναι κλειστές, (προσωπικά τάσσομαι κατά υπέρ αυτού) εύκολο σχέδιο εξέτασης δεν υπάρχει όπως και να το κάνουμε.
Απο την μία, θα γίνει αντιγραφή, και απο την άλλη, όπως πολλοί είδαμε, με πρόφαση την αποφυγή της αντιγραφής σε προόδους, και όσα εξ αποστάσεως έγιναν Ιούνη ~ Σεπτέμβρη, τα διαγωνίσματα ήταν καταστρεπτικά μέχρι και για τον πολύ διαβασμένο. Αυτός που θα έγραφε 9 θα γράψει 7. Και χωρίς να γίνεται κανονικοποίηση σε αρκετά.
Άμα κάποιος θέλει να συγκρίνει τις εξετάσεις αυτές με το εξωτερικό και οτι εκεί που τα κάνουν ηλεκτρονικά είναι καλύτερα, κάνουν λάθος. Στο εξωτερικό υπάρχει η εμπιστοσύνη και ο φόβος. Στα πανεπιστήμια του εξωτερικού η αντιγραφή είναι κάτι αδιανόητο. Μπορούν μάλιστα σε συγκεκριμένα, αν σε πιάσουν να αντιγράφεις πάνω από μία φορά να σε διώξουν. Και δεν θα τολμήσεις εσύ ο ίδιος εύκολα να το κάνεις σε ένα πανεπιστήμιο που ο ίδιος πληρώνεις. Στην Ελλάδα, καλώς κακώς, ούτε οι φοιτητές εμπιστεύονται τους καθηγητές ούτε οι καθηγητές τους φοιτητές, είναι μια πραγματικότητα, δε μπορούν να μπούν στην εξέταση ελπίζοντας και εύχοντας να μην αντιγράψουν.
Οι άλλες σχολές, πχ Ναυπηγοί, δίνουν ένα είδος διπλής εξεταστικής, πρώτα εξ αποστάσεως, και έπειτα απο 20 μέρες, ελέγχονται στο ίδιο μάθημα προφορικά. Μετά απο 20 μέρες. που δεν θα θυμάσαι τι σκεφτόσουν, και ακόμα πιο εύκολα και να είχες αντιγράψει έχεις 20 μέρες να μάθεις απέξω τα θέματα και να τα ξέρεις.
Το να πορευόμαστε με την ελπίδα, ότι θα έχουμε ανοίξει, και αν δεν ανοίξουμε δεν ξέρουμε αν θα δώσουμε μάρτιο ή ιούνη, είναι απλά κακό. Ειλικρινά εύχομαι να έχουμε ανοίξει και να είναι καλύτερη η κατάσταση, αλλά νομίζω αυτό είναι κάτι πολύ αισιόδοξο, αλλιώς η κατάσταση θα μπερδευτεί πολύ, και μπορεί διάβασμα και χρόνος να πάνε λίγο χαμμένα.
“No one gets left behind, remember?”