ΕΚΔΗΛΩΣΗ: " Οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο του ΤΕΕ και η εργασιακή προοπτική στον κλάδο των μηχανικών"

Εδώ ανακοινώνονται οι διεργασίες των θεσμικών οργάνων της σχολής και σχολιάζεται η δραστηριότητα και το αποτέλεσμά τους.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ: " Οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο του ΤΕΕ και η εργασιακή προοπτική στον κλάδο των μηχανικών"

Δημοσίευσηαπό Shi » Κυρ, 11 Μαρ 2018 5:22 pm

Εικόνα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

Σήμερα 8/3 Φοιτητικοί Σύλλογοι, με τις αποφάσεις των γενικών τους συνελεύσεων, και πλήθος αγωνιζόμενων φοιτητών/ριων πραγματοποίησαν μαζική κινητοποίηση στο ΤΕΕ για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, την εισαγωγή των κλάσεων αλλά και την συνολικότερη επίθεση στον κλάδο των μηχανικών και των νέων εργαζόμενων στο εργασιακό τους παρόν και μέλλον. Αφού καταλάβαμε τον χώρο πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας ενώ ύστερα από πίεση εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΤΕΕ. Οι δηλώσεις του προέδρου αποτέλεσαν εμπαιγμό προς τους ΦΣ λαμβάνοντας υπόψιν την συνολικότερη στάση του ΤΕΕ το προηγούμενο διάστημα με τις αστυνομοκρατούμενες συνεδριάσεις και τις προσπάθειες οι αλλαγές να γίνουν μακριά από τους μαζικούς φορείς (ΦΣ , σωματεία κλπ).

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εφαρμόζοντας τις οδηγίες της ΕΕ, σε πλήρη σύμπνοια με τις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων, βαθαίνει την επίθεση στα εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα και τις κατακτήσεις. Πάνω σε αυτό το πλαίσιο προωθείται η απελευθέρωση των επαγγελμάτων προς όφελος των εργοδοτών και των μεγάλων εταιριών χτυπώντας τους εργαζόμενους και τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους.

Πιο ειδικά, για τον κλάδο των μηχανικών, οι αλλαγές που αποτελούν μνημονιακές δεσμεύσεις και προτείνονται από το ΤΕΕ είναι :
• Καθορίζονται τρεις βαθμίδες μηχανικών(A, B, Γ). Ουσιαστικά ο τρόπος χορήγησης της άδειας άσκησης του επαγγέλματος θα γίνεται σε μετέπειτα χρόνο και ανάλογα με την πιστοποιημένη εργασιακή εμπειρία από το ΤΕΕ. Για την αποχή από το επάγγελμα προβλέπεται υποβιβασμός βαθμίδας. Ειδικά για τον νέο μηχανικό με μηδενική εργασιακή εμπειρία, που επομένως ανήκει στην Α βαθμίδα, εντάσσεται σε καθεστώς «δόκιμου» με μηδενικά επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα.
• Η λειτουργία του ΤΕΕ ως φορέα πιστοποίησης και αδειοδότησης μέσα από επί πληρωμή σεμινάρια και εξετάσεις στα πλαίσια της διά βίου μάθησης με πιστοποιητικά εμπειρίας που θα χορηγούνται από τους εργοδότες και πλήθος απαιτούμενων προσόντων που θα πιέζουν το εργατικό κόστος προς τα κάτω
• Ανάδειξη των οργάνων του ΤΕΕ με πολύ λιγότερη δημοκρατία και λιγότερη πλειοψηφία

Ο κατακερματισμός του κλάδου, σε συνδυασμό με την διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων, ωθεί στην δημιουργία μηχανικών πολλαπλών ταχυτήτων και κατ’ επέκταση στην ατομική διαπραγμάτευση, την μαύρη, επισφαλή και χαμηλόμισθη εργασία.

Οι ΦΣ από κοινού με τους εργαζόμενους, άνεργους μηχανικούς και το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών θα συνεχίσουν να κινητοποιούνται ενάντια σε αυτές τις αλλαγές όπως συνέβη και το προηγούμενο διάστημα με το μπλοκάρισμα της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου και της δημιουργίας βαθμίδων. Ο αγώνας μας αποτελεί δήλωση πως δεν θα υποταχθούμε στην διάλυση του μέλλοντός μας.

ΚΑΤΩ ΤΟ ΝΕΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΤΕΕ ΚΑΙ ΟΙ ΒΑΘΜΙΔΕΣ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
• ΕΝΙΑΙΟ ΠΤΥΧΙΟ ΑΝΑ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ. ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΜΟΝΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ
• ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. ΠΛΗΡΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
• ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΚΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ


Καλούμε όλους τους φοιτητές στην εκδήλωση της Δευτέρας στις 16:00 στο αμφ. Β1 στο κτήριο Βέη Τοπογράφων με το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών για τις αλλαγές στον κλάδο. Όλοι/ες στις ΓΣ και στις κινητοποιήσεις του επόμενου διαστήματος.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ, ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ, ΣΕΜΦΕ, ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
*O Φ.Σ. Μεταλλειολόγων με απόφαση της Γ.Σ. του καλεί επίσης στην εκδήλωση.
«Απ’ τα τσακάλια δεν γλιτώνεις, με ευχές και παρακάλια»
«Κι (…) Αν είν’ ο λάκκος σου, πολύ βαθής, χρέος με τα χέρια σου, να σηκωθείς».
Άβαταρ μέλους
Shi
 
Δημοσιεύσεις: 256
Εγγραφή: Παρ, 21 Δεκ 2012 6:11 am
Έτος εισαγωγής: 2012

Επιστροφή στο Φοιτητικός Σύλλογος Πολ. Μηχ.

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες