Ειδήσεις & Κείμενα

Οι απόψεις σας πάνω σε γενικά κοινωνικοπολιτικά ζητήματα αναλύονται εδώ.

Re: Ειδήσεις & Κείμενα

Δημοσίευσηαπό νεχεανές » Κυρ, 02 Απρ 2017 5:17 pm

trauma έγραψε:Αγάπη για την πατρίδα έχουν μπόλικη αυτά τα "παλικάρια" με τις σημαίες της ορθοδοξίας που φωνάζουν <<έξω οι πρόσφυγες>>, ποζάρουν σε φωτογραφίες με κλεμμένα πανό αλληλεγγύης σε εργαζόμενους, στήνουν ενέδρες όταν είσαι μόνος σου και σε ξυλοκοπούν μέχρι να πέσεις αναίσθητος...
Spoiler: show
http://4.bp.blogspot.com/-gqjT6Mzqt5Q/WM7ztW79tmI/AAAAAAAAOno/i-4EqlLGB5IGWw6r2BP2mx0eLon3jFOtwCLcB/s1600/7.jpg

Έχω μεγάλη περιέργεια νεχεανές να μάθω αν εκτιμάς ότι υπήρξε κάποιο πολιτικό πρόσωπο (ή φορέας) τα τελευταία εκατό χρόνια στην Ελλάδα το οποίο να δούλεψε πραγματικά στην κατεύθυνση την οποία περιγράφεις.

Κοίτα, ἄλλο εἶναι νὰ ἀγαπᾶς τὴν πατρίδα σου κι ἄλλο τὸ νὰ μισεῖς τοὺς ἄλλους. Αὐτὰ τὰ φαινόμενα ποὺ κατονομάζεις δὲν εἶναι ὑγιή. Δυστυχῶς ἡ ἀνθελληνική προπαγάνδα ἔχει καταφέρει νὰ ταυτίσει στὸ μυαλό τῶν ἀνθρώπων τὸν πατριωτισμό μὲ τὸν φυλετισμό. Ὁ πατριωτισμός (ὅπως καὶ ὅλες οἱ ἀρετές) εἶναι μεσότης, τὸ ἄριστον μέτρον, ἡ μέση καὶ ἀσφαλής ὁδός. Ὑπάρχουν ἔπειτα καὶ οἱ ἐκπτώσεις του (ὅπως ἴσως θὰ ἔλεγε ὁ Ἀριστοτέλης), ἀμφότερες μακριά ἀπὸ τὴν ἀρετή: στὸ ἔνα ἄκρο βρίσκεται ὁ φυλετισμός καὶ στὸ ἄλλο ἄκρο ὁ ἐθνομηδενισμός/διεθνισμός.

Τὸ θέμα δὲν εἶναι ἄν κάποιο πολιτικό πρόσωπο δούλεψε πατριωτικά, τὸ θέμα εἶναι ἄν ὁ ἐλληνικός λαός ζεῖ πατριωτικά. Ὀ λαός συνήθως ἔχει τοὺς ἡγέτες ποὺ του ἀξίζουν. Λαός χωρίς ἠθικές ἀξίες, μάλλον θὰ ἔχει καὶ ἀνήθικη ἐξουσία. Αὐτό τὸ ὑποδεικνύει ἡ λογική, τὸ δείχνει καὶ ἡ ἰστορία. Καὶ δὲν μποροὺμε νὰ ποῦμε ὅτι ὁ τάδε ἀγαπᾶ τἢν πατρίδα ἄν δὲν ξέρουμε τὰ ἀκριβή κίνητρά του, παρά μόνο ἄν ἐμπράκτως ἀποδείξει τὴν ἀγάπη του αὐτή.
Ὑπὸ αὐτὴν τὴν ἔποψη ὡς πατριώτη πολιτικό θεωρῶ ἀδιάψευστα τὸν Ἰ.Καποδίστρια, τὸν Κ.Κανάρη καὶ τὸν Ἰ.Μακρυγιάννη (γενικά πολλοὺς ἀγωνιστές τοὺ '21 που ἀσχολήθηκαν μὲ τὴν πολιτική ἔχοντας χύσει τὸ αἶμα τους γιὰ τὴν ἐλευθερία μας). Πιὸ μετὰ, ὄχι πῶς δὲν ὑπάρχουν παραδείγματα, ἀλλὰ δυστυχῶς ξεκινάνε οἰ ἀποφάσεις ποὺ κρίνονται καὶ μὲ βάση τὴν πολιτική τους ὀρθότητα, ὁπότε δύσκολα ξεχωρίζεις τὸ σωστό ἀπὸ τὸ λάθος. Παραδείγματα αὐτῆς τῆς ἐποχῆς εἶναι ὁ Χ.Τρικούπης καὶ ὁ Ε.Βενιζέλος. Ὑπάρχουν ὅμως καὶ περιπτώσεις ποὺ τὰ πράγματα εἶναι ξεκάθαρα ὅπως π.χ. ἡ στάση ποὺ κράτησαν ὁ Ἀρχιεπ. Μακάριος καὶ ὁ Γ.Γρίβας τὸ 1955-59 καὶ ὁ Τάσσος Παπαδόπουλος τὸ 2004 στὸ Κυπριακό.
«Τήν Ὀρθοδοξία μας σάν Ἕλληνες τήν ὀφείλουμε στόν Χριστό καί τούς Ἁγίους Μάρτυρες καί τούς Πατέρες τῆς Ἐκκλησίας μας. Καί τήν ἐλευθερία μας τήν ὀφείλουμε στούς ἥρωες τῆς Πατρίδας μας πού ἔχυσαν τό αἷμα τους γιά μᾶς. Αὐτήν τήν ἁγία κληρονομιά ὀφείλουμε νά τήν τιμήσουμε καί νά τήν διατηρήσουμε καί ὄχι νά τήν ἐξαφανίσουμε στίς ἡμέρες μας. Εἶναι κρῖμα νά χαθῆ ἕνα τέτοιο Ἔθνος.»
-Ὁσίου Παϊσίου, Λόγοι
Άβαταρ μέλους
νεχεανές

Έτος εισαγωγής: 2014

Δημοσίευσηαπό OxYdO » Κυρ, 02 Απρ 2017 5:49 pm

@νεχεανες
Ξέχασες τους μεγαλύτερους πατριώτες όλων:

Ο Ορκος της πρώτης αντάρτικης ομάδας στη Ρούμελη που έγραψε ο Αρης Βελουχιώτης και δόθηκε το 1942 στη Γραμμένη Οξιά είναι:

"Εγώ παιδί του ελληνικού λαού, ορκίζομαι να αγωνιστώ πιστά από τις τάξεις του ΕΛΑΣ, χύνοντας και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου, σαν γνήσιος πατριώτης για το διώξιμο του εχθρού από τον τόπο μας, για τις ελευθερίες του λαού μας, κι ακόμα να είμαι πιστός και άγρυπνος φρουρός προστασίας στην περιουσία και το βιος του αγρότη. Δέχομαι προκαταβολικά την ποινή του θανάτου αν ατιμάσω την ιδιότητά μου ως πολεμιστής του Εθνους και του λαού και υπόσχομαι να δοξάσω και να τιμήσω το όπλο που κρατώ και να μην το παραδώσω αν δεν ξεσκλαβωθεί η Πατρίδα μου και δε γίνει ο λαός νοικοκύρης στον τόπο του".

Πηγή (αξίζει να διαβαστεί)
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
OxYdO Σημαντική βοήθεια στο MQN.gr

Έτος εισαγωγής: 2011

Δημοσίευσηαπό νεχεανές » Κυρ, 02 Απρ 2017 7:16 pm

Δέν ἀναφέρθηκα γενικά, παρά μόνο στὴν ἐρώτηση που μου τέθηκε, γιατί ἀλλιῶς δὲν ἔχουμε τελειωμό.
«Τήν Ὀρθοδοξία μας σάν Ἕλληνες τήν ὀφείλουμε στόν Χριστό καί τούς Ἁγίους Μάρτυρες καί τούς Πατέρες τῆς Ἐκκλησίας μας. Καί τήν ἐλευθερία μας τήν ὀφείλουμε στούς ἥρωες τῆς Πατρίδας μας πού ἔχυσαν τό αἷμα τους γιά μᾶς. Αὐτήν τήν ἁγία κληρονομιά ὀφείλουμε νά τήν τιμήσουμε καί νά τήν διατηρήσουμε καί ὄχι νά τήν ἐξαφανίσουμε στίς ἡμέρες μας. Εἶναι κρῖμα νά χαθῆ ἕνα τέτοιο Ἔθνος.»
-Ὁσίου Παϊσίου, Λόγοι
Άβαταρ μέλους
νεχεανές

Δημοσίευσηαπό νεχεανές » Κυρ, 02 Απρ 2017 7:32 pm

Πάντως, βλέπετε ὅτι στοὺς παλιοὺς ἀριστεροὺς δὲν ὑπῆρχε αὐτός ὁ ἐπάρατος διεθνισμός ποὺ ὑπάρχει σήμερα, οὕτε στοὺς παλιοὺς δεξιούς ὑπήρχε ἡ σημερινή ξενολατρεία. Καὶ αὐτό εἶναι τὸ σημαντικό: νὰ εἶσαι πρώτα Ἑλληνας κι ἔπειτα ἀριστερός, δεξιός, κεντρῶος, βόρειος, νότιος κλπ. Ἄν τὸ βλέπαμε ἔτσι, δὲν θὰ εἴχαμε οὕτε τσακωμούς, οὕτε ἐμφυλίους, οὕτε τίποτα.
-Ὁσίου Παϊσίου, Λόγοι
Άβαταρ μέλους
νεχεανές

Δημοσίευσηαπό trauma » Κυρ, 02 Απρ 2017 7:33 pm

Να είσαι πρώτα Άνθρωπος...
Άβαταρ μέλους
trauma

Δημοσίευσηαπό gousia » Κυρ, 02 Απρ 2017 8:01 pm

Οχydο ασε τον Βελουχιωτη. Πετα ενα μπαλακι στον τοιχο να δεις αν γυρισει πισω. Νεχεανες που εμαθες να γραφεις ετσι? Δικαιολογησαι μονο στην περιπτωση που εισαι ανω των 60. Τραυμα σταματα να εισαι τοσο γλυκαναλατος. Ευνουχιζεις το ειναι μου και αποτρεπεις, με σχετικη αποτελεσματικοτητα, το ξεσπασμα της συμπλεγματικης φυσης μου εις τουτον τον διαδικτυακον χωρο. Συμπυκνωμενη χολη για να κοιμηθω ηρεμος το βραδυ.
γιαούρτι με κέτσαπ
gousia

Έτος εισαγωγής: 2010

Δημοσίευσηαπό νεχεανές » Κυρ, 02 Απρ 2017 8:26 pm

:D
-Ὁσίου Παϊσίου, Λόγοι
Άβαταρ μέλους
νεχεανές

Δημοσίευσηαπό fiddlerontheroof » Δευτ, 03 Απρ 2017 1:06 am

νεχεανές έγραψε:Πάντως, βλέπετε ὅτι στοὺς παλιοὺς ἀριστεροὺς δὲν ὑπῆρχε αὐτός ὁ ἐπάρατος διεθνισμός ποὺ ὑπάρχει σήμερα, οὕτε στοὺς παλιοὺς δεξιούς ὑπήρχε ἡ σημερινή ξενολατρεία. Καὶ αὐτό εἶναι τὸ σημαντικό: νὰ εἶσαι πρώτα Ἑλληνας κι ἔπειτα ἀριστερός, δεξιός, κεντρῶος, βόρειος, νότιος κλπ. Ἄν τὸ βλέπαμε ἔτσι, δὲν θὰ εἴχαμε οὕτε τσακωμούς, οὕτε ἐμφυλίους, οὕτε τίποτα.

O διεθνισμος δεν σημαινει πως ο καθε λαος δεν μπορει να διατηρει τα χαρακτηριστικα του στοιχεια αλλα πως ολοι οι λαοι είναι αξιοσέβαστοι και ισότιμοι και προωθει την συνεργασια μεταξυ αυτων.Αναγνωριζει ωστοσο πως οι φτωχοι καθε εθνους εχουν κοινα συμφεροντα και κοινο αντιπαλο ακομα και εντος του.Οσο για το 'να εισαι πρωτα Ελληνας και μετα οτιδηποτε αλλο' θεωρω πως ειναι κατι που ουτε εγινε ποτε ουτε θα γίνει και αυτο επειδη η κοινωνια δεν ειναι μια συμπαγης μαζα ατομων αλλα μεσα σε αυτη υπαρχουν διαφορετικα και αλληλοσυγκρουομενα συμφεροντα.Με αυτο λοιπον το σκεπτικο θεωρω πως εχω περισσοτερα κοινα και πιο κοντα νιωθω σε εναν πακιστανο/κινεζο/γερμανο εργατη παρα σε εναν Ελληνα κροισο.
make Orwell fiction again
Άβαταρ μέλους
fiddlerontheroof
Επίτιμο μέλος

Δημοσίευσηαπό νεχεανές » Δευτ, 03 Απρ 2017 2:38 am

fiddlerontheroof έγραψε:O διεθνισμος δεν σημαινει πως ο καθε λαος δεν μπορει να διατηρει τα χαρακτηριστικα του στοιχεια αλλα πως ολοι οι λαοι είναι αξιοσέβαστοι και ισότιμοι και προωθει την συνεργασια μεταξυ αυτων.Αναγνωριζει ωστοσο πως οι φτωχοι καθε εθνους εχουν κοινα συμφεροντα και κοινο αντιπαλο ακομα και εντος του.Οσο για το 'να εισαι πρωτα Ελληνας και μετα οτιδηποτε αλλο' θεωρω πως ειναι κατι που ουτε εγινε ποτε ουτε θα γίνει και αυτο επειδη η κοινωνια δεν ειναι μια συμπαγης μαζα ατομων αλλα μεσα σε αυτη υπαρχουν διαφορετικα και αλληλοσυγκρουομενα συμφεροντα.Με αυτο λοιπον το σκεπτικο θεωρω πως εχω περισσοτερα κοινα και πιο κοντα νιωθω σε εναν πακιστανο/κινεζο/γερμανο εργατη παρα σε εναν Ελληνα κροισο.

Ἔνας πρόχειρος ὀρισμός που βρῆκα εἶναι ὀ ἐξής.
Διεθνισμός:
1.θεωρία που υποστηρίζει την προώθηση της διεθνούς συνεργασίας και συνεννόησης, πνευματικά και πολιτικοκοινωνικά φέρει την πεποίθηση ότι τα έθνη είναι τεχνητοί και ανεπιθύμητοι σχηματισμοί
2.μαρξιστικό δόγμα που προασπιζεται τη διεθνή αλληλεγγύη με την ένωση των λαών και την κατάργηση των συνόρων.

Νὰ τονίσω τὸ "τα έθνη είναι τεχνητοί και ανεπιθύμητοι σχηματισμοί". Ἄρα, ὁ διεθνισμός δὲν θεωρεῖ τὰ ἔθνη μόνο ἀνεπιθύμητα(καὶ ἄρα πρός ἐξαφάνιση;), ἀλλὰ τὰ θεωρεῖ καὶ τεχνητά, δηλαδή ἀρνεῖται τὴν ἵδια τους τὴν ἰστορική ὑπόσταση! Πῶς λοιπόν στὰ πλαίσια τοῦ διεθνισμοῦ θὰ κρατήσουν οἱ λαοί τὴν ταυτότητά τους; Δηλαδή, ἀκόμα κι ἄν περιορίσουμε τὸ ἔθνος στὰ ἐξής 3: κοινή γλώσσα, θρησκεία, ἤθη/ἱστορία *, καὶ δεχτοῦμε τὴν διεθνιστική θεώρηση(ὅτι αὐτὰ εἶναι ἀνεπιθύμητα), τότε τί μένει ἀπὸ τὰ χαρακτηριστικά τοῦ κάθε λαοῦ;

*Ἠροδότου Ἱστορίαι, "ὅμαιμόν τε καὶ ὁμόγλωσσον, καὶ θεῶν ἱδρύματά τε κοινὰ καὶ θυσίαι ἤθεά τε ὁμότροπα"
Σημ: Γιὰ τὸ 2. αὐστηρή προϋπόθεση ἡ ὑπαρξη τοῦ 1.
-Ὁσίου Παϊσίου, Λόγοι
Άβαταρ μέλους
νεχεανές

Δημοσίευσηαπό fiddlerontheroof » Δευτ, 03 Απρ 2017 5:39 pm

Mα το ότι τα εθνη είναι τεχνητα και ανεπιθυμητα δεν προκυπτει από τον διεθνισμο,αλλα από τον εθνομηδενισμο!(γενικα τα λημματα απο τη βικιπαιδεια δεν είναι παντα αξιοπιστα και μπορουν να γραφτουν από τον οποιονδηποτε,χωρις να λεω πως αυτό είναι απαραιτητα κακο).Οσο για τον ορο τεχνητoς μαλλον καλυτερος είναι ο κοινωνικος σχηματισμος,εκτος και αν θεωρεις πως το εθνος προκυπτει με βαση την καταγωγη-φυλη καποιου και εδώ υπαρχει τρανταχτο αντιπαραδειγμα του αμερικανικου εθνους.(πηγη: oxydo στο σαουτμποξ).Αδιαφορη είναι η υπαρξη του εθνους για τον διεθνισμο και ερχεται να αντικρουσει τον εθνικισμο που θεωρει καποιο εθνος ανωτερο από τα υπολοιπα,δηλαδη την αποψη εγω ειμαι Ελληνιδα και αυτό και μονο με καθιστα αυτοματως καλυτερη από τους αλλους.

Oσο για το ότι τα εθνη είναι ‘ανεπιθυμητα’ που εχει να κανει με την διεθνιστικη προσεγγιση , και όχι τον διεθνισμο ως ορο,τη αριστερας εγω θα το ερμηνευα στο ότι αυτά αποτελουν εμποδιο στο να δουν τα κοινα τους συμφεροντα οι φτωχοτεροι κάθε εθνους.Απο κει και περα το να διατηρησει ο καθενας την γλωσσα,θρησκεια και τα εθιμα του μπορει να γινει με τον ιδιο τροπο που εγω εχω μια προσωπικοτητα ξεχωριστη και ευδιακριτη από τις υπολοιπες χωρις αυτό να σημαινει πως δεν μπορω να συνυπαρξω με άλλες και πως εκεινες είναι λιγοτερο αξιοσεβαστες από την δικη μου.

Off topic:
Eπεσα στην παγιδα να συμμετεχω σε κουβεντα που παει σε καφενειοφιλοσοφιλικι,τωρα θα χορεψω :lol: :)
make Orwell fiction again
Άβαταρ μέλους
fiddlerontheroof
Επίτιμο μέλος

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Πολιτική-Κοινωνική Συζήτηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης