Καταρχήν να παραθέσω το σχόλιο στο οποίο αναφέρεσαι: Είναι αυτός εδώ ο
"Χρυσός οδηγός του Oxydo", για τον οποίον είμαι πολύ περήφανος και έχω ζητήσει να καρφιτσωθεί στην αρχική του MQN, ή, ακόμα καλύτερα, να πετάγεται με pop-up κάθε χρόνο στην αρχή του ακαδημαϊκού έτους , που οι φοιτητές επιλέγουν κατεύθυνση, αλλά η διαχειρίστρια του φόρουμ με έγραψε εκεί που ξέρει...
Giannisrad, μπαίνω στη διαδικασία να γράψω πέντε πράγματα, όχι από εγωισμό, που μου "επιβάλλει" να απαντήσω, αλλά επειδή, βάζεις ορισμένα πράγματα στην κουβέντα ιδιαιτέρως σημαντικά, που δεν συζητήθηκαν ποτέ.
Γνωστικό εύρος και Εμβάθυνση:Ακόμα και σε εκείνους που δεν αρέσουν ιδιαίτερα τα μπετά και τα σίδερα, όπως εγώ, θεωρώ ότι αποτελούν πολύ σημαντικά εφόδια, ακόμα κι αν δεν σκοπεύω να σηκώσω πολυκατοικία στη ζωή μου. Εξηγούμαι:
Πολλά έργα πολιτικού μηχανικού πλέον είναι τόσο πολυσύνθετα, που απαιτούν ανθρώπους με αρκετή εμβάθυνση. Π.χ. ένα φράγμα απαιτεί έναν τύπο που ξέρει τούμπανη υδρολογία, έναν καλό γεωτεχνικό, έναν καλό
"project enterpreneuership ISO social responsibility development manager" κ.ο.κ. Αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς. Για να φτάσει μάλιστα κάποιος σε αυτό το επίπεδο εμβάθυνσης, πάει να πει ότι, πράγματι, το έχει κάνει "εις βάρος" των υπολοίπων αντικειμένων του Πολιτικού Μηχανικού.
Παρ΄όλα αυτά, ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις των πολυσύνθετων έργων είναι δεδομένο ότι όλοι αυτοί θα κληθούν σίγουρα να συνεννοηθούν, ενδεχομένως θα χρειαστεί να λύσουν και αλληλοεφαπτόμενα προβλήματα, πράγμα που για να γίνει, απαιτεί ο καθένας τους να μπορεί να έχει μια εποπτεία και "ολιστική" αντίληψη του έργου, έστω και σε μη-εξειδικευμένο επίπεδο.
Και το "ολιστικό" ας μην το υποτιμούμε. Πάρτε για παράδειγμα τους μηχανικούς που ασχολούνται με τις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων. Δεν είναι ενδεχομένως ούτε τόσο καλοί στη βιοχημεία, όπως οι χημικοί μηχανικοί, αλλά ούτε και τούμπανοι μπετατζήδες, για να κάνουν όλα τα στατικά της ΕΕΛ μόνοι τους. Παρ΄όλα αυτά είναι οι μόνοι που έχουν τις βασικές απαιτούμενες γνώσεις και από τα δύο πεδία. Ήτοι, είναι οι μόνοι που μπορούν να συνδυάσουν τα δύο αντικείμενα και να ασχοληθούν με τη χωροθέτηση, τη διαστασιολόγηση και να έχουν τη συνολική εποπτεία του έργου.
Συνεπώς, ανεξαρτήτως αν μου αρέσουν τα μπετά ή όχι, ανεξαρτήτως αν θέλω να σηκώσω πολυκατοικίες ή όχι, εξακολουθώ να θεωρώ ότι χωρίς αυτά θα είχα πρόβλημα και στο "δικό" μου αντικείμενο.
Θεωρητικό υπόβαθρο:Να μην μπερδεύουμε το θεωρητικό υπόβαθρο με το γνωστικό εύρος. (Όπως το γράφεις @giannisrad νομίζω ότι τα συγχέεις λίγο).Θα δώσω χαρακτηριστικά παραδείγματα:
α)Είμαι από τους άτυχους που χρησιμοποιούν τη Matlab στη διπλωματική τους. Το πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζω δεν έχει να κάνει με τη σύνταξη του Matlab, αλλά με το γεγονός ότι δεν είμαι καλός στις μητρωϊκές πράξεις. Αναφέρω ενδεικτικά, ότι με το υπό πρόταση πρόγραμμα, η γραμμική άλγεβρα συμπτύσσεται με την ανάλυση 1.
β)Στο μάθημα "Υδραυλικές Κατασκευές - Φράγματα", στα πλαίσια του εξαμηνιαίου θέματος του μαθήματος, οι φοιτητές καλούνται να κάνουν και ορισμένα χωματουργικά (για την τοποθέτηση μιας υδροληψίας, αλλά και για τη διαμόρφωση των ίδιων των πρανών του φράγματος). Περιττό να σου πω ότι οι περισσότεροι δυσκολευτήκαμε με τα χωματουργικά περισσότερο από ό,τι με το υπόλοιπο θέμα.
Με το προς ψήφιση πρόγραμμα ο φοιτητής που παίρνει το μάθημα Φράγματα, θα έχει 50% πιθανότητες να μην έχει επιλέξει το μάθημα "Παραστατική Γεωμετρία" που είναι πλέον κατ΄επιλογήν. Άρα, τι θα γίνει στην προκείμενη περίπτωση; Θα κάτσει να του μάθει Γεωμετρία ο διδάσκων των Φραγμάτων; Προφανώς και όχι. Θα του δώσει το Autocad-Civil3d, θα του μάθει πώς να πατάει τα κουμπιά και τέλος η ιστορία.
Αν θέλουμε αυτόν τον μηχανικό, οκ, πάσο.
Το ερώτημα όμως που τίθεται είναι "Πόσα μπετά; Πόσα σίδερα; Και μέχρι πού το καθένα;"Αν θες τη γνώμη μου, και, αυτό είναι προσωπική άποψη, η σχολή μας ακόμα φέρει τα κατάλοιπα του παρελθόντος και έχει έναν ισχυρά δομοστατικό κορμό. Θεωρώ ότι
δεν θα ήμουνα φτωχότερος αν στα μπετά του κορμού δεν έκανα διάτρηση, κοντό πρόβολο, υπολογισμό βελών και εύρους ρωγμών.
Θα μπορούσα αντ΄αυτών να κάνω κάποιο άλλο μάθημα; Π.χ. κάποιο μάθημα οικονομικό, περιβαλλοντικό, δικαίου, διαχείρισης κ.ο.κ.; Για μένα ναι. Και θα είχε και πολύ περισσότερο νόημα.
Τι συζήτηση έχει γίνει στην Επιτροπή;Όπως καταλαβαίνεις, τόσο τα ζητήματα που βάζεις εσύ, όσο και οι "απαντήσεις" που δίνω, σηκώνουν πολύ μεγάλη συζήτηση, που ξεκινά από το
"Τι στο διάολο θέλουμε να μαθαίνει ένας πολιτικός μηχανικός;" "Πόσο ευρύ θέλουμε να είναι το γνωστικό του αντικείμενο και τι μπορεί αυτό να περιλαμβάνει;" Όπως θα έχεις αντιληφθεί πρώτα βγήκαν οι τίτλοι μαθημάτων και θα ακολουθήσουν οι ύλες. Η επιτροπή ξεκίνησε με μόνο δεδομένο το ότι τα μαθήματα "πρέπει να γίνουν 54".
Από αυτό υπάρχει κάποιος που να καταλαβαίνει ότι η επιτροπή όντως έχει κάνει την παραπάνω απαραίτητη συζήτηση εις βάθος; Ακόμα κι αν λέει μαλακίες ο Oxydo επειδή είναι αριστερός και του αρέσει να λέει όχι, ακόμα κι αν λέει ψέμματα ο Oxydo ότι ο ΤΥΠΠΕΡ συζήτησε για το νέο πρόγραμμα στις 14:21 (ύστερα από δική μου παρέμβαση, αλλιώς ήμασταν έτοιμοι να πάμε στο επόμενο θέμα), ενώ στις 14:30 ξεκινούσε η ΓΣΤ, ακόμα κι αν λέει ψέμματα ο Oxydo ότι πολλά μέλη ΔΕΠ παραδέχονται ότι το νέο πρόγραμμα είναι προβληματικό, σε ιδιωτικές συζητήσεις...... Υπάρχει κάποιος που διαβάζοντας το πρόγραμμα πιστεύει ότι έχει γίνει αυτή η συζήτηση;
Εγώ το μόνο που βλέπω είναι ότι το νέο πρόγραμμα είναι μια σύντομη βερσιόν του παλιού και, μάλιστα, πολύ χειρότερη.
Και το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι οι φοιτητές, όπως ο Giannisrad, ασχέτως αν διαφωνώ ή συμφωνώ μαζί τους, έχουν επιδείξει μια ωριμότητα ως προς το βάθος της συζήτησης που πρέπει να γίνει, που δεν την έχουν επιδείξει οι καθηγητές. Μπορώ να προβώ και σε αιτιολογία για το πώς γίνεται να έχουν δείξει τέτοια ανωριμότητα τα μέλη ΔΕΠ, αλλά οκ, ας βγάλει ο καθένας μόνος του τα συμπεράσματά του. Τα έχουμε γράψει ούτως ή άλλως πολλάκις και εδώ μέσα για τα
διατομεακά παζάρια και τα μαγαζάκια.