Τρίτη 29/11:Ενημέρωση και συζήτηση σχετικά με το Πρόγραμμα Σπουδών

Πληροφορίες που αφορούν στο σύνολο της εκπαιδευτικής δραστηριότητας της σχολής και δεν εντάσσονται σε κάποιο έτος.

Συντονιστής: University Editors

Re: Τρίτη 29/11:Ενημέρωση και συζήτηση σχετικά με το Πρόγραμμα Σπουδών

Δημοσίευσηαπό GiannisRad » Πέμ, 15 Δεκ 2016 5:44 pm

Ρε σεις, τελικα ψηφίστηκε την Τριτη τιποτα ή οχι; Ολο ακουω σημερα οτι ψηφίστηκε το νεο πρόγραμμα, προς έκπληξη μου.
Άβαταρ μέλους
GiannisRad
 
Δημοσιεύσεις: 385
Εγγραφή: Δευτ, 03 Ιουν 2013 9:14 pm
Έτος εισαγωγής: 2011

Re: Τρίτη 29/11:Ενημέρωση και συζήτηση σχετικά με το Πρόγραμμα Σπουδών

Δημοσίευσηαπό stevent » Παρ, 16 Δεκ 2016 1:58 am

Ευχαριστώ!!
stevent
 
Δημοσιεύσεις: 2
Εγγραφή: Τετ, 02 Νοέμ 2016 7:42 am
Έτος εισαγωγής: 2009

Re: Τρίτη 29/11:Ενημέρωση και συζήτηση σχετικά με το Πρόγραμμα Σπουδών

Δημοσίευσηαπό Εκρηκτικός Μηχανικός » Παρ, 16 Δεκ 2016 6:01 pm

Παιδια οσοι εχουμε δηλωσει πανω απο 12 μαθηματα θα πρεπει να παμε ξανα στην γραμματεια να δηλωσουμε ποια θα δωσουμε στο χειμερινο? γτ στην ανακοινωση ετσι εγραφε αλλα σημερα που πηγα γραμματεια δεν ηξεραν να μου πουν....
Εκρηκτικός Μηχανικός
 
Δημοσιεύσεις: 59
Εγγραφή: Κυρ, 20 Οκτ 2013 5:15 pm
Έτος εισαγωγής: 2013

Re: Τρίτη 29/11:Ενημέρωση και συζήτηση σχετικά με το Πρόγραμμα Σπουδών

Δημοσίευσηαπό georgecv » Παρ, 16 Δεκ 2016 10:19 pm

Έχει διευκρινιστεί τι γίνεται με τα μαθήματα που ενοποιούνται στο νέο πρόγραμμα;
Πχ αν έχεις περάσει Οικοδομική απαλλάσεσαι από το νέο μάθημα ''Γενική Οικοδομική-Σχέδιο''?
georgecv
 
Δημοσιεύσεις: 72
Εγγραφή: Παρ, 12 Αύγ 2011 3:31 am
Έτος εισαγωγής: 0

Re: Τρίτη 29/11:Ενημέρωση και συζήτηση σχετικά με το Πρόγραμμα Σπουδών

Δημοσίευσηαπό GiannisRad » Παρ, 16 Δεκ 2016 10:29 pm

Δεν εχει διευκρινιστει η υλη, θα εχει διευκρινιστει τι συμβαινει στις ειδικες περιπτωσεις;
Οπως ειπε και ο Βαγιας, θα φανταστουμε την υλη και αυτη θα βγει μονη της!
Άβαταρ μέλους
GiannisRad
 
Δημοσιεύσεις: 385
Εγγραφή: Δευτ, 03 Ιουν 2013 9:14 pm
Έτος εισαγωγής: 2011

Re: Τρίτη 29/11:Ενημέρωση και συζήτηση σχετικά με το Πρόγραμμα Σπουδών

Δημοσίευσηαπό OxYdO » Σάβ, 17 Δεκ 2016 12:06 am

GiannisRad έγραψε:Δεν εχει διευκρινιστει η υλη, θα εχει διευκρινιστει τι συμβαινει στις ειδικες περιπτωσεις;
Οπως ειπε και ο Βαγιας, θα φανταστουμε την υλη και αυτη θα βγει μονη της!

Συν τοις άλλοις, ύστερα από την κινητοποίηση του Συλλόγου, το νέο ΠΣ δεν έχει ψηφιστεί ακόμα.

Να τονίσουμε ότι ήταν μία από τις μαζικότερες παρουσίες, αν όχι η μαζικότερη, του Συλλόγου σε Γενική Συνέλευση της Σχολής, που έχω βιώσει εγώ, τουλάχιστον, τα τελευταία 6 χρόνια. :thumbup:
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
OxYdO Σημαντική βοήθεια στο MQN.gr
 
Δημοσιεύσεις: 1644
Εγγραφή: Παρ, 07 Οκτ 2011 12:18 am
Έτος εισαγωγής: 2011

Re: Τρίτη 29/11:Ενημέρωση και συζήτηση σχετικά με το Πρόγραμμα Σπουδών

Δημοσίευσηαπό GiannisRad » Κυρ, 18 Δεκ 2016 1:18 am

Αρχικα, να αναφερω το σημειο κλειδι του ποστ μου, πως οποιοδηποτε κακο πλανο με καλη εφαρμογη ειναι καλυτερο απο οποιοδηποτε καλο πλανο με κακη εφαρμογη : τα παντα ειναι ζητημα εφαρμογης, ειτε ειναι τεχνικη μελετη, ειτε διαχειρηση πορων, ειτε οποιαδηποτε αλλη περιπτωση. (Το παραδειγμα που θα αναφερω ειναι, πιθανως, μπουρλωτιαρικο, γιαυτο τυχον αντιρρησεις δεν θελω να μονοπωλησουν τη συζητηση (εαν υπαρξει), οποτε πλιζ νο κομμεντς επι του παραδειγματος.) Ενα τελειο συστημα (οπως π.χ. ο κομμουνισμος) με κακη εφαρμογη (οπως π.χ. ολες οι προσπαθειες μεχρι σημερα εφαρμογης του) δινουν χειροτερα αποτελεσματα απο ενα κακο συστημα (καπιταλισμος) που εφαρμοζεται καλυτερα (ειναι αρκετα ευκολοτερος ο καπιταλισμος να εφαρμοστει καθως ειναι λιγο πολυ φυσικο επακολουθο της λογικης και της φυσης μας). Η πρωτη αυτη παραγραφος εχει μπει για να θεσει την συζητηση σε τελειως θεωρητικο πλαισιο, οπου θεωρουμε οτι η εφαρμογη της τελικης λυσης ειναι σωστη και δεν υπαρχουν χαμενοι και κερδισμενοι. Προς θεου, μην αρχισουμε τα "ο GiannisRad ειναι υπερ της καταπιεσης του μηχανικου και του ανακυκλωσιμου μηχανικου που ειναι εργαλειο των εταιριων και δεν εχει ολιστικη εποπτεια της δουλειας". Ο GiannisRad ειναι υπερ του να βρει δουλεια ο καθε αποφοιτος και γιαυτο κανει σκεψεις ωστε να βρει στο μυαλο του μια λυση, απο φιλοσοφικο ενδιαφερον. Επισης ειναι ανοιχτος σε ιδεες και πιστευει οτι δεν ειναι καθολου κολλημενος.

Εχει ακουστει πολλες φορες απο διαφορες μεριες το ζητημα του ενιαιου πτυχιου που δινει η σχολη και το κατα ποσο μπορουν να χωρεσουν τοσα καρπουζια κατω απο μια μασχαλη. Αποψη μου ειναι οτι το τωρινο προγραμμα ειναι δυσλειτουργικο ή τουλαχιστον πισω απο τις εξελιξεις. Δεν πιστευω οτι πλεον μας αρκει να γινεται μια δουλεια στο περιπου και αυτο ειναι που συμβαινει με τη σχολη : δεν υπαρχει περιπτωση το 95% των φοιτητων να μπορει να κανει και τα μπετα, και τα σιδερα, και τα υδραυλικα, και τα συγκοινωνιακα, και και και.. Ισως μια γνωση στο περιπου να ηταν αρκετη πριν 30 χρονια ομως σημερα με τις δυνατοτητες που υπαρχουν, δεν γινεται εμεις να εχουμε τον επιδοξο μηχανικο περιβαλλοντος που εχει κανει 4-5 μαθηματα περιβαλλοντικα και 15 δομοστατικα και να λεμε οτι ειναι αρτια καταρτισμενος να βγει στην αγορα εργασιας και να πετυχει τα βελτιστα αποτελεσματα.

Εαν με το καλο ο μηχανικος αυτος βγει στην αγορα εργασιας και βρει μια δουλεια στο αντικειμενο του, σε 5 χρονια θα εχει ξεχασει οτιδηποτε ειχε σχεση με μπετα, σιδερα, στατικες (περα απο τα βασικα) και θα πρεπει να ασχοληθει αρκετα ωστε να μαθει ολα οσα δεν διδαχθηκε στη σχολη και εχει διδαχθει ο αποφοιτος του Π.Κρητης που εκανε ενα εξαμηνο ατμοσφαιρικη ρυπανση και οχι ενα ακυρο τριωρο στο τελος της περιβαλλοντικης τεχνολογιας. Αυτο, σαν "οικονομικη εννοια" ειναι ο ορισμος της αντιπαραγωγικοτητας, αφου ναι μεν γινεται ο μηχανικος μας να τα μαθει τελικα, αλλα θα εχει αφιερωσει χρονο σε αντικειμενα που δεν τον βοηθανε σε τιποτα, αντι να εχει μαθει ηδη οσα του χρειαζονται.

Παντοτε υπαρχει το επιχειρημα οτι εαν κατεχεις γενικοτερη γνωση εχεις περισσοτερα εφοδια και ευελιξια στην εργασια, αλλα προσωπικα δεν πιστευω οτι σημερα θα παρει κανεις αποφοιτο συγκοινωνιολογο ή υδραυλικο για να κανει στατικα, οταν υπαρχει τετοια υπερπροσφορα εργατικου δυναμικου, και το αντιστροφο, δεν θα παρει ο δομοστατικος τη δουλεια του υδραυλικου. Κατα την αποψη μου, δινεται μια χωρις ουσια δυνατοτητα "ευρυτερης εμβελειας" η οποια δεν προσφερει τιποτα αφου ειναι αρκετα δυσκολο για τον μεσο μηχανικο να ξερει ολα τα αντικειμενα εξ'ισου καλα.

Επισης, εμφανιζεται και το ερωτημα για το ποια ειναι τα ορια αυτης της ευρυτερης και γενικοτερης γνωσης. Γιατι να μην βαλουμε και 10 μαθηματα ηλεκτρολογικα, να βγαινουμε και ηλεκτρολογοι απο τη σχολη, να ειμαστε ακομα πιο ευελικτοι. Μιας και ειμαστε σε αυτη τη φαση, βαλε και 10 computer science να ζηταμε δουλεια και απο την google. Αυτα τα λεω γιατι υπαρχει και η αποψη οτι δεν πρεπει να διαιρεθει το πτυχιο καθως τοτε θα ειναι σε μειονεκτικη θεση οσοι διαλεξαν τομεα που δεν υπαρχει εργασια, π.χ. δεν εχει συγκοινωνιακα εργα οποτε οι συγκοινωνιολογοι που θα δουλεψουν? Ενω το επιχειρημα αυτο ειναι πολυ δυνατο, δυστυχως εχουμε ηδη κανει μια παρομοια επιλογη οταν διαλεγαμε σχολη, γιατι κατα πως φαινεται οι πολιτικοι δεν θα εχουν δουλεια και οι ηλεκτρολογοι θα εχουν, οποτε εγω προτεινω να δινεται πτυχιο μηχανικου απο το ΕΜΠ, οπου ο μηχανικος αυτος θα ειναι παντογνωστης (και μηδε-γνωστης ταυτοχρονως), θα ξερει τα παντα και θα εχει την απολυτη ευελιξια να μπορει να ζητησει δουλεια παντου (και πουθενα). Θα τον προσλαμβανει η εταιρια, θα της βγαζει τα σχεδια (τοπογραφικα, αρχιτεκτονικα, στατικα, ηλεκτρολογικα, υδραυλικα), μετα θα φτιαχνει τα ασανσερ, θα φτιαχνει και τρανζιστορς για τους υπολογιστες, οπου στη συνεχεια θα γραφει και το λογισμικο. Φυσικα, δεν θα μπορουσε να μην φτιαξει και 2-3 πλοια στην καθισια του (δεν αναφερθηκε πριν αλλα η εταιρια ειναι ναυσιπλοικη) και φυσικα, εχοντας παρει πολλες γνωσεις απο το μαθημα "εφαρμοσμενη οικονομικη", να κραταει και τα λογιστικα βιβλια.

Το ολο προβλημα
Spoiler: show
(εγω το ονομαζω προβλημα βεβαια, που ειμαι και υπερ της εξειδικευσης και υπερ της παγκοσμιοποιησης και ολα τα κακα του κοσμου)
προερχεται απο το ενιαιο πτυχιο που δινει ενιαια επαγγελματικα δικαιωματα, χωρις ουσιαστικα να κανει καποια διαφορα αφου ο εργαζομενος υδραυλικος δεν θα χρησιμοποιησει ποτε τα δικαιωματα που εχει στη γεφυροποιια και ο εργαζομενος γεωτεχνικος δεν θα χρησιμοποιησει τα δικαιωματα που εχει στον σχεδιασμο μεταφορικων συστηματων. Ουσιαστικα, δεν εχει νοημα η ευελιξια αυτη, αφου ναι μεν χανεις την εμβελεια που ειχες στις δουλειες των αλλων, αλλα ταυτοχρονα οι αλλοι χανουν την εμβελεια τους στις δικες σου.

Δυστυχως, δεν γινεται να δινεις δικαιωματα χωρις να εχεις διδαξει μαθηματα. Οι δομοστατικοι θα αισθανονται αδικημενοι γιατι οι αλλοι δεν ξερουν αντισεισμικα, οι υδραυλικοι επειδη οι αλλοι δεν θα ξερουν λυμματα, οι συγκοι επειδη οι αλλοι δεν θα ξερουν κυκλοφοριακη και οι γεωτεχνικοι επειδη οι αλλοι δεν θα ξερουν τι ειναι το critical state, χωρις ουσιαστικα να ειναι κανεις αδικημενος αφου δεν παιζει να φαει τη δουλεια δομοστατικου υδραυλικος και το αντιστροφο. Επισης, δεν υπαρχει λογος να διδασκεται ο ενας τα μαθηματα του αλλου, εφοσον υπαρχει ακομα πολλη γνωση που δεν καλυπτεται. Δεν μπορω να καταλαβω γιατι ενω ο ΥΠΠΕΡ μας δεν εχει ιδεα απο ατμοσφαιρικη ρυπανση (ή αν εχει, δειτε λιγο το λινκ παρακατω και θα βρειτε πολλα που δεν εχει), πρεπει να κατσει να μαθει ποσα αντικειμενα που ειναι σε δευτερο πλανο στην μελλοντικη επαγγελματικη σταδιοδρομια που ελπιζει να εχει( αυτο το τελευταιο μπηκε επειδη δεν πιστευω οτι σχεδιαζεις προγραμμα σπουδων με κυρια υποθεση οτι ο αποφοιτος δεν θα βρει δουλεια, δεν νοειται να σχεδιαζεις με βαση τα μαθηματα που θα του χρειαστουν αν δεν κανει αυτο που θελει, ελεος!).

Στον βωμο αυτων των εργασιακων δικαιωματων πιστευω πως συντηρουμε ενα προγραμμα σπουδων που για να δικαιολογησει τα δικαιωματα για την τοξωτη γεφυρα που (δεν) θα χτιστει, φορτωνει τον μηχανικο με μαθηματα που δεν θελει/χρειαζεται. Δεν πιστευω οτι υπαρχει αποφοιτος του τομεα ΥΠΠΕΡ που προτιμαει να κανει "στατικη 3" απο "βελτιστοποιηση περιβαλλοντικων συστηματων" και οποιος ειναι αυτος να βγει και να με πει ψευτη, θα το δεχτω. Τα λεω αυτα επειδη ενω το civil εχει αρχισει και παντου λεγεται civil and environmental, εμεις ακομα εχουμε κολλησει σε εννοιες ξεπερασμενες οπως το γενικολογο "πολιτικος μηχανικος" την εποχη που η τεχνολογια και οι εξελιξεις τρεχουν. Πιστευω οτι ο καθε μηχανικος εχει υποχρεωση να γνωριζει τα βασικα του ευρυτερου επαγγελματικου χωρου (βλεπε πολιτικος μηχανικος) ωστε να μπορει να συνεννοειται με τους συνεργατες του ή τα βασικα για να μπορει να ειναι σε θεση αυριο μεθαυριο να ανοιξει 2-3 βιβλια και να κυνηγησει σχετικα ευκολα εναν αλλο επαγγελματικο χωρο, ομως πρωτα πρεπει να μαθει οσα υπαρχουν στην εξειδικευση του και υστερα τα υπολοιπα. Περαν ολων αυτων, υπαρχουν και ατομα (νομιζω ο Oxydo ειναι ενας, αν οχι ας με διορθωσει) που δεν εχουν καμια επιθυμια να σηκωνουν πολυκατοικιες, δεν τους αρεσε το αντικειμενο και (κατα τα λεγομενα του) βρηκαν ενδιαφερον στη σχολη μετα το 4ο ετος οπου ξεκινας να εμβαθυνεις και να εξειδικευεσαι, κανοντας επιλογες(πολυ σημαντικη λεξη αυτη).


Παραθετω το προγραμμα σπουδων του τμηματος Μ.Περιβαλλοντος του Πολυτεχνιου Κρητης,εδω, για να κανω μια ερωτηση, αρχικα σε φοιτητες του τομεα ΥΠΠΕΡ που θεωρω οτι εχει το σημαντικοτερο προβλημα αλλα και γενικα σε ολους τους φοιτητες που θα δουν το ποστ.

Παραβλεποντας την ιερη αγελαδα που ακουει στο ονομα "επαγγελματικα δικαιωματα" (ας υποθεσουμε οτι βρισκοταν μια λογικη λυση που καλυπτε τους παντες, προφανως με διαιρεση των επαγγελματικων δικαιωματων, οπως π.χ. δικαιωματα για ενα βασικο επιπεδο που να καλυπτει τις αναγκες της οικοδομης και πληρη για την κατευθυνση του αποφοιτου, εαν επιθυμει επιπλεον να περναει -σχετικα δυσκολες- εξετασεις που αποδεικνυουν πως εχει γνωση του αντικειμενου) και τον (τυχον) υπερβολικο τροπο γραφης του γραφοντα, ποσο θα θελατε (ή δεν θα θελατε) να εχετε τη δυνατοτητα να βγαλετε μαθηματα απο το τωρινο προγραμμα σπουδων μας που ελαχιστη σχεση εχουν με το αντικειμενο που ευελπιστειτε να ασχοληθειτε στο μελλον και να τα αντικαταστησετε με αντιστοιχα απο το προαναφερθεν προγραμμα σπουδων; Ποσο θελετε (ή δεν θελετε) να εχετε μεγαλυτερη ευελιξια οσον αφορα τις σπουδες σας, σε βαρος επαγγελματικων δικαιωματων που λογικα δεν θα κανετε χρηση ποτε; Ποσο ικανοποιημενοι ειστε απο το προγραμμα σπουδων της σχολης μας και τι θα θελατε (αν θελατε) να αλλαξει;
Άβαταρ μέλους
GiannisRad
 
Δημοσιεύσεις: 385
Εγγραφή: Δευτ, 03 Ιουν 2013 9:14 pm
Έτος εισαγωγής: 2011

Re: Τρίτη 29/11:Ενημέρωση και συζήτηση σχετικά με το Πρόγραμμα Σπουδών

Δημοσίευσηαπό OxYdO » Κυρ, 18 Δεκ 2016 5:33 pm

Καταρχήν να παραθέσω το σχόλιο στο οποίο αναφέρεσαι: Είναι αυτός εδώ ο "Χρυσός οδηγός του Oxydo", για τον οποίον είμαι πολύ περήφανος και έχω ζητήσει να καρφιτσωθεί στην αρχική του MQN, ή, ακόμα καλύτερα, να πετάγεται με pop-up κάθε χρόνο στην αρχή του ακαδημαϊκού έτους , που οι φοιτητές επιλέγουν κατεύθυνση, αλλά η διαχειρίστρια του φόρουμ με έγραψε εκεί που ξέρει...

Giannisrad, μπαίνω στη διαδικασία να γράψω πέντε πράγματα, όχι από εγωισμό, που μου "επιβάλλει" να απαντήσω, αλλά επειδή, βάζεις ορισμένα πράγματα στην κουβέντα ιδιαιτέρως σημαντικά, που δεν συζητήθηκαν ποτέ.

Γνωστικό εύρος και Εμβάθυνση:
Ακόμα και σε εκείνους που δεν αρέσουν ιδιαίτερα τα μπετά και τα σίδερα, όπως εγώ, θεωρώ ότι αποτελούν πολύ σημαντικά εφόδια, ακόμα κι αν δεν σκοπεύω να σηκώσω πολυκατοικία στη ζωή μου. Εξηγούμαι:
Πολλά έργα πολιτικού μηχανικού πλέον είναι τόσο πολυσύνθετα, που απαιτούν ανθρώπους με αρκετή εμβάθυνση. Π.χ. ένα φράγμα απαιτεί έναν τύπο που ξέρει τούμπανη υδρολογία, έναν καλό γεωτεχνικό, έναν καλό "project enterpreneuership ISO social responsibility development manager" κ.ο.κ. Αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς. Για να φτάσει μάλιστα κάποιος σε αυτό το επίπεδο εμβάθυνσης, πάει να πει ότι, πράγματι, το έχει κάνει "εις βάρος" των υπολοίπων αντικειμένων του Πολιτικού Μηχανικού.
Παρ΄όλα αυτά, ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις των πολυσύνθετων έργων είναι δεδομένο ότι όλοι αυτοί θα κληθούν σίγουρα να συνεννοηθούν, ενδεχομένως θα χρειαστεί να λύσουν και αλληλοεφαπτόμενα προβλήματα, πράγμα που για να γίνει, απαιτεί ο καθένας τους να μπορεί να έχει μια εποπτεία και "ολιστική" αντίληψη του έργου, έστω και σε μη-εξειδικευμένο επίπεδο.
Και το "ολιστικό" ας μην το υποτιμούμε. Πάρτε για παράδειγμα τους μηχανικούς που ασχολούνται με τις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων. Δεν είναι ενδεχομένως ούτε τόσο καλοί στη βιοχημεία, όπως οι χημικοί μηχανικοί, αλλά ούτε και τούμπανοι μπετατζήδες, για να κάνουν όλα τα στατικά της ΕΕΛ μόνοι τους. Παρ΄όλα αυτά είναι οι μόνοι που έχουν τις βασικές απαιτούμενες γνώσεις και από τα δύο πεδία. Ήτοι, είναι οι μόνοι που μπορούν να συνδυάσουν τα δύο αντικείμενα και να ασχοληθούν με τη χωροθέτηση, τη διαστασιολόγηση και να έχουν τη συνολική εποπτεία του έργου.
Συνεπώς, ανεξαρτήτως αν μου αρέσουν τα μπετά ή όχι, ανεξαρτήτως αν θέλω να σηκώσω πολυκατοικίες ή όχι, εξακολουθώ να θεωρώ ότι χωρίς αυτά θα είχα πρόβλημα και στο "δικό" μου αντικείμενο.

Θεωρητικό υπόβαθρο:
Να μην μπερδεύουμε το θεωρητικό υπόβαθρο με το γνωστικό εύρος. (Όπως το γράφεις @giannisrad νομίζω ότι τα συγχέεις λίγο).Θα δώσω χαρακτηριστικά παραδείγματα:

α)Είμαι από τους άτυχους που χρησιμοποιούν τη Matlab στη διπλωματική τους. Το πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζω δεν έχει να κάνει με τη σύνταξη του Matlab, αλλά με το γεγονός ότι δεν είμαι καλός στις μητρωϊκές πράξεις. Αναφέρω ενδεικτικά, ότι με το υπό πρόταση πρόγραμμα, η γραμμική άλγεβρα συμπτύσσεται με την ανάλυση 1.

β)Στο μάθημα "Υδραυλικές Κατασκευές - Φράγματα", στα πλαίσια του εξαμηνιαίου θέματος του μαθήματος, οι φοιτητές καλούνται να κάνουν και ορισμένα χωματουργικά (για την τοποθέτηση μιας υδροληψίας, αλλά και για τη διαμόρφωση των ίδιων των πρανών του φράγματος). Περιττό να σου πω ότι οι περισσότεροι δυσκολευτήκαμε με τα χωματουργικά περισσότερο από ό,τι με το υπόλοιπο θέμα.
Με το προς ψήφιση πρόγραμμα ο φοιτητής που παίρνει το μάθημα Φράγματα, θα έχει 50% πιθανότητες να μην έχει επιλέξει το μάθημα "Παραστατική Γεωμετρία" που είναι πλέον κατ΄επιλογήν. Άρα, τι θα γίνει στην προκείμενη περίπτωση; Θα κάτσει να του μάθει Γεωμετρία ο διδάσκων των Φραγμάτων; Προφανώς και όχι. Θα του δώσει το Autocad-Civil3d, θα του μάθει πώς να πατάει τα κουμπιά και τέλος η ιστορία.
Αν θέλουμε αυτόν τον μηχανικό, οκ, πάσο.


Το ερώτημα όμως που τίθεται είναι "Πόσα μπετά; Πόσα σίδερα; Και μέχρι πού το καθένα;"

Αν θες τη γνώμη μου, και, αυτό είναι προσωπική άποψη, η σχολή μας ακόμα φέρει τα κατάλοιπα του παρελθόντος και έχει έναν ισχυρά δομοστατικό κορμό. Θεωρώ ότι δεν θα ήμουνα φτωχότερος αν στα μπετά του κορμού δεν έκανα διάτρηση, κοντό πρόβολο, υπολογισμό βελών και εύρους ρωγμών.
Θα μπορούσα αντ΄αυτών να κάνω κάποιο άλλο μάθημα; Π.χ. κάποιο μάθημα οικονομικό, περιβαλλοντικό, δικαίου, διαχείρισης κ.ο.κ.; Για μένα ναι. Και θα είχε και πολύ περισσότερο νόημα.

Τι συζήτηση έχει γίνει στην Επιτροπή;
Όπως καταλαβαίνεις, τόσο τα ζητήματα που βάζεις εσύ, όσο και οι "απαντήσεις" που δίνω, σηκώνουν πολύ μεγάλη συζήτηση, που ξεκινά από το "Τι στο διάολο θέλουμε να μαθαίνει ένας πολιτικός μηχανικός;" "Πόσο ευρύ θέλουμε να είναι το γνωστικό του αντικείμενο και τι μπορεί αυτό να περιλαμβάνει;"

Όπως θα έχεις αντιληφθεί πρώτα βγήκαν οι τίτλοι μαθημάτων και θα ακολουθήσουν οι ύλες. Η επιτροπή ξεκίνησε με μόνο δεδομένο το ότι τα μαθήματα "πρέπει να γίνουν 54".
Από αυτό υπάρχει κάποιος που να καταλαβαίνει ότι η επιτροπή όντως έχει κάνει την παραπάνω απαραίτητη συζήτηση εις βάθος; Ακόμα κι αν λέει μαλακίες ο Oxydo επειδή είναι αριστερός και του αρέσει να λέει όχι, ακόμα κι αν λέει ψέμματα ο Oxydo ότι ο ΤΥΠΠΕΡ συζήτησε για το νέο πρόγραμμα στις 14:21 (ύστερα από δική μου παρέμβαση, αλλιώς ήμασταν έτοιμοι να πάμε στο επόμενο θέμα), ενώ στις 14:30 ξεκινούσε η ΓΣΤ, ακόμα κι αν λέει ψέμματα ο Oxydo ότι πολλά μέλη ΔΕΠ παραδέχονται ότι το νέο πρόγραμμα είναι προβληματικό, σε ιδιωτικές συζητήσεις...... Υπάρχει κάποιος που διαβάζοντας το πρόγραμμα πιστεύει ότι έχει γίνει αυτή η συζήτηση;
Εγώ το μόνο που βλέπω είναι ότι το νέο πρόγραμμα είναι μια σύντομη βερσιόν του παλιού και, μάλιστα, πολύ χειρότερη.

Και το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι οι φοιτητές, όπως ο Giannisrad, ασχέτως αν διαφωνώ ή συμφωνώ μαζί τους, έχουν επιδείξει μια ωριμότητα ως προς το βάθος της συζήτησης που πρέπει να γίνει, που δεν την έχουν επιδείξει οι καθηγητές. Μπορώ να προβώ και σε αιτιολογία για το πώς γίνεται να έχουν δείξει τέτοια ανωριμότητα τα μέλη ΔΕΠ, αλλά οκ, ας βγάλει ο καθένας μόνος του τα συμπεράσματά του. Τα έχουμε γράψει ούτως ή άλλως πολλάκις και εδώ μέσα για τα διατομεακά παζάρια και τα μαγαζάκια.
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
OxYdO Σημαντική βοήθεια στο MQN.gr
 
Δημοσιεύσεις: 1644
Εγγραφή: Παρ, 07 Οκτ 2011 12:18 am
Έτος εισαγωγής: 2011

Re: Τρίτη 29/11:Ενημέρωση και συζήτηση σχετικά με το Πρόγραμμα Σπουδών

Δημοσίευσηαπό Zagreus » Κυρ, 18 Δεκ 2016 6:53 pm

Άβαταρ μέλους
Zagreus Σημαντική βοήθεια & οικονομική ενίσχυση στο MQN.gr
 
Δημοσιεύσεις: 942
Εγγραφή: Πέμ, 01 Σεπ 2011 2:01 pm
Τοποθεσία: Κέντρο Απόκεντρο
Έτος εισαγωγής: 2014

Re: Τρίτη 29/11:Ενημέρωση και συζήτηση σχετικά με το Πρόγραμμα Σπουδών

Δημοσίευσηαπό GiannisRad » Κυρ, 18 Δεκ 2016 8:55 pm

Πιστευω οτι ο καθε μηχανικος εχει υποχρεωση να γνωριζει τα βασικα του ευρυτερου επαγγελματικου χωρου (βλεπε πολιτικος μηχανικος) ωστε να μπορει να συνεννοειται με τους συνεργατες του ή τα βασικα για να μπορει να ειναι σε θεση αυριο μεθαυριο να ανοιξει 2-3 βιβλια και να κυνηγησει σχετικα ευκολα εναν αλλο επαγγελματικο χωρο, ομως πρωτα πρεπει να μαθει οσα υπαρχουν στην εξειδικευση του και υστερα τα υπολοιπα.


Στο σημειο αυτο εννοουσα αυτο ακριβως που ειπες, Oxydo, οτι προφανως πρεπει ο αποφοιτος καθε κατευθυνσης να εχει μια καλη ιδεα για ολα τα αντικειμενα, η οποια να αποτελει και τη βαση της γνωσης του αλλα και τη δικαιολογηση των δικαιωματων του. Σιγουρα ο καθε αποφοιτος πρεπει να κανει μπετα, σιδερα, σμσ, περιβαλλοντικη, εδαφομηχανικες. Πιστευω ομως (και απο οτι καταλαβα συμφωνεις) πως η σχολη ειναι ακομα στην εποχη δομοστατικος-πολιτικος, γιαυτο και επικεντρωθηκα στον τομεα ΥΠΠΕΡ, που πιστευω οτι αδικειται περισσοτερο απο ολους σε αυτο το θεμα, αφου υπαρχει πολλη γνωση η οποια μπαινει σε δευτερη μοιρα, αφου κυριαρχει ο δομοστατικος χαρακτηρας της σχολης.

Αποψη μου ειναι πως πρεπει να ειμαστε σε μια συνεχη διαδικασια βελτιστοποιησης του προγραμματος σπουδων και της γνωσης που παρεχει η σχολη, ομως προφανως αυτο πρεπει να γινεται υπο σοβαρα κριτηρια. Το να γινουν τα μαθηματα 54 απο 65 ειναι η μεγαλυτερη μαλακια που εχει ακουστει, αφου και τα 5 χρονια δεν μειωνονται σε 4 (ωστε να φυγει αυτο το ζητημα της ανισης χρονικης διαρκειας των σπουδων με το εξωτερικο) και υπαρχει ο κινδυνος η μονη αλλαγη να ειναι οτι θα πρεπει να διαβαζει ο φοιτητης περισσοτερο στο σπιτι γιατι η υλη θα παραμεινει ιδια, οποτε ο φορτος εργασιας των φοιτητων να μην μειωθει τελικα.

Πιστευω οτι πρεπει να γινει μια συζητηση περι του προγραμματος και των επιλογων που παρεχει στους φοιτητες, μια συζητηση για την ισοτιμια των διαφορων κατευθυνσεων (π.χ. δεν νοειται να κοπει η περιβαλλοντικη και να διατηρηθει η στατικη 3 στα κορμου) και αν ειναι να κοπουν μαθηματα, ας ειναι ανωτερων ετων και οχι των αρχικων. Ενας αποφοιτος που εχει γερες βασεις σε μαθηματικα και μηχανικη, μπορει ευκολα να ψαχτει και να μορφωθει σε θεματα της ευρυτερης επιστημης του μηχανικου, ενας που ξερει σιδηρες αλλα οχι αντοχη των υλικων, δεν μπορει να κανει ιδια μεταβαση απο ενα κλαδο σε εναν αλλο. Δεν γινεται να μορφωνεις μηχανικους που ειναι καλοι σε ολους τους τομεις, ομως γινεται να μορφωνεις μηχανικους με εργαλεια που τους δινουν τη δυνατοτητα να ειναι ευελικτοι, να εχουν σφαιρικη αποψη και κατανοηση σε βαθος των αντικειμενων που ασχολουνται.

Η σχολη μας εχει ως δυνατο χαρτι την θεωρητικη γνωση που προσφερει, ομως αυτη προερχεται απο τα πρωτα ετη και οχι απο τα τελευταια. Ειναι πολυ ευκολο να περασεις ενα μαθημα, αλλα δυστυχως αυτο δεν λεει τιποτα για την κατανοηση σου επι του μαθηματος, οποτε το να φορτωνεις μαθηματα κορμου στα μεγαλυτερα ετη, τα οποια προυποθετουν θεωρητικη γνωση την οποια εχεις πετσοκοψει απλα για να κανεις τα μαθηματα 54 απο 65, ειναι συνταγη για αποτυχια. Ακομα και αν αλλαζαμε το προγραμμα με βαση απλα την μειωση των μαθηματων, ειναι προφανες οτι επρεπε να κοψουμε απο πανω και οχι απο κατω.

Θεωρω οτι η ολη συζητηση γινεται σε ακυρο πλαισιο, αυτο της μειωσης των μαθηματων της σχολης. Εγω δεν βλεπω την πλειοψηφια των φοιτητων να επιθυμει κατι τετοιο, αλλα και εαν το επιθυμει, ας ειναι ετοιμη για αλλαγες στα επαγγελματικα δικαιωματα, διοτι αυτα τα δυο ειναι αντικρουομενα. Η συζητηση πρεπει να γινει γυρω απο την εννοια του Π.Μ. στην συγχρονη κοινωνια, τι πρεσβευει και τι εργαλεια πρεπει να εχει για να ειναι πετυχημενος και να προσφερει και στην κοινωνια αλλα και στον εαυτο του. Ας θυμηθουμε και τι εγραψε ο κ.Σπηλιοπουλος στο φορουμ της σχολης, για τους αποφοιτους που στο εξωτερικο πλεον ανταγωνιζονται και ηλεκτρολογους/μηχανολογους σε θεματα προγραμματισμου, γεγονος που φανερωνει τις τελειως διαφορετικες γνωστικες αναγκες του συγχρονου Π.Μ.

Το παλιο προγραμμα ηταν φτιαγμενο για την Ελλαδα της οικοδομης, το καινουριο θα πρεπει να φτιαχτει για τον Π.Μ. της εποχης της παγκοσμιοποιησης, του προγραμματισμου, της εξειδικευσης και του μεγαλου ρυθμου αναπτυξης της υπαρχουσας γνωσης. Αυτος ο μηχανικος χρειαζεται γερα γνωστικα θεμελια ωστε να ανταπεξελθει, χρειαζεται ομως και κατανοηση σε βαθος στο αντικειμενο του, οποτε υπο αυτο το πρισμα ισως να μην χρειαζεται καν μειωση του αριθμου των μαθηματων αλλα απλα μια ανακατανομη. Ειναι προφανες λοιπον για ποιο λογο υπαρχει τετοια αντιδραση απο τους φοιτητες της σχολης.
Άβαταρ μέλους
GiannisRad
 
Δημοσιεύσεις: 385
Εγγραφή: Δευτ, 03 Ιουν 2013 9:14 pm
Έτος εισαγωγής: 2011

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Μαθήματα-Γενικά

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης