
Μέχρι και το 2ο έτος (4ο εξάμηνο), η σχολή δεν μου άρεσε. Είχα "προσγειωθεί" απότομα, ειδικά στα πρώτα 2 εξάμηνα, που περίμενα μια άρτια οργανωμένη σχολή, με υπερσύγχρονα εργαστήρια, πολύ καλούς καθηγητές κ.ο.κ. Αντ'αυτού βρήκα παλιά αμφιθέατρα χωρίς κλιματισμό τιγκαρισμένα στους φοιτητές και εξοπλισμένα μόνο με μία...Αναστασέλλου, ασυνεννοησία και ανοργανωσιά σε πάρα πολλά μαθήματα, έλλειψη συνεργασίας με τους φοιτητές, τα ανεκδιήγητα "αρχιτεκτονικά" μαθήματα όπου αντί να μας μάθουν τα στοιχειώδη της λειτουργικότητας και της αισθητικής μας μάθαιναν "πόσο μπαλκόνι μπορούμε να βγάλουμε" κτλ.
Μετά το τρίτο έτος, ωστόσο, η άποψή μου για τη σχολή άλλαξε άρδην . Βρήκα αρκετά μαθήματα με ενδιαφέρον που τα θεωρώ πολύ χρήσιμα, πολύ καλύτερα οργανωμένα και με περισσότερα πολυμέσα των οποίων είμαι fan.

Στους..."γραφικούς" υδραυλικούς μάλιστα που είναι μετά βίας 20 άτομα μπορώ να πω ότι βρήκα αρκετά στοιχεία που λείπαν από άλλα μαθήματα, ανεξαρτήτως της μεταδοτικότητας των καθηγητών και της φύσεως του μαθήματος. Βρήκα προσωπική επαφή διδασκόντων-διδασκόμενων. Όχι την "επαφή" της αρνητικής έννοιας και των πελατειακών σχέσεων, αλλά αυτή της άνεσης που έχεις με τον καθηγητή, ώστε να μπορείς να τον ρωτήσεις, να τον ωθήσεις να αναλύσει περισσότερα πράγματα, ακόμα και να συζητήσεις μαζί του τη δομή του μαθήματος. Βρήκα ενδιαφέρον και αμοιβαιότητα. Και όλα αυτά οφείλονται στο γεγονός ότι τα άτομα έγιναν "κανονικά" και επανακτήθηκε η ισορροπημένη σχέση καθηγητή-φοιτητών που πρέπει να υπάρχει. Πλέον , οι καθηγητές δεν κουράζονταν να διδάσκουν σε 100 άτομα, ούτε και οι φοιτητές έτρεχαν να βρουν θέση για να μην τη βγάλουν στη γαλαρία.
Επειδή αυτό το 50% του βαθμού είναι κάτι που εφαρμόζεται συχνά στην Πάτρα (αλλά και στους υδραυλικούς μας, νομίζω) όπως καταλαβαίνεις θα πρέπει να προηγηθεί συνεννόηση με τους φοιτητές - και φαντάζεσαι πόσο δύσκολο είναι να καταλήξεις σε ομόφωνη απόφαση για το αν η πρόοδος θα μετράει 50%. Προφανώς αντιλαμβάνεσαι ότι δε γίνεται να μετράει προαιρετικά 50%, γιατί τότε δεν μπορούν μπουν αντιπροσωπευτικά θέματα στο τέλος, όπως και το ότι δε γίνεται να έχεις 2 διαφορετικά θέματα γιατί τότε πάει περίπατο το επί ίσοις όροις. Και προφανέστατα δεν υποχρεώνεις κάποιον να συμμετάσχει σε πρόοδο....
Ακριβώς μάλιστα επειδή είμαστε λίγα άτομα, υπάρχει "πειραματισμός" στη δομή και στην εξέταση των μαθημάτων και δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στην παρακολούθηση. Ναι, είχα τώρα μάθημα στο οποίο υπήρχε προαιρετική πρόοδος στη μισή ύλη στα μέσα του εξαμήνου, και στην οποία αν έγραφες καλά είχες τη δυνατότητα να κρατήσεις το βαθμό και να γράψεις για την άλλη μισή ύλη, για το 50% του βαθμού στην εξεταστική. Δεν φαντάζεστε πόσο ωραίο και βοηθητικό ήταν αυτό. Γιατί άραγε δεν γίνεται και σε πιο πολλά μαθήματα, ακόμα και κορμού;

Στο 9ο εξάμηνο θα έχω επίσης μαθήματα που περιλαμβάνουν θέμα εξαμήνου που μετράει στο σύνολο του βαθμού, χωρίς να γράφεις στο τέλος. Θα έχω εργαστήρια που μετράνε στην πλειοψηφία του βαθμού σου, αντί αυτού της εξεταστικής (Πειραματική Υδραυλική νομίζω). Και όλα αυτά επειδή είναι εξειδικευμένα μαθήματα σε ολιγομελή τμήματα. Ωστόσο, θα μπορούσαν να επεκταθούν ως λογική και σε περισσότερα μαθήματα. Συγγνώμη, αλλά ο κόπος που ρίχνω για 10-15 ασκήσεις μου φαίνεται λίγος για 20%. Και εκ φύσεως απεχθάνομαι αυτές τις ηλίθιες περιόδους που πρέπει σαν ρομποτάκι να "φορτώνεις" και να "ξεφορτώνεις" ύλες μαθημάτων στη μνήμη RAM σου, και να πηγαίνεις περιοδικά να λιώνεις στο γράψιμο, και ονομάζονται εξεταστικές. Η κατανόηση ενός μαθήματος δεν κρίνεται από την απόδοσή σου σε μία μέρα εξέτασης. Δυστυχώς, η σχολή βασίζεται σε αυτή τη μέθοδο και δυστυχώς, το αποτέλεσμα μετράει.
