Ειδήσεις & Κείμενα

Οι απόψεις σας πάνω σε γενικά κοινωνικοπολιτικά ζητήματα αναλύονται εδώ.

Re: Ειδήσεις & Κείμενα

Δημοσίευσηαπό dionikkwna » Δευτ, 16 Φεβ 2015 2:39 am

προφανώς όταν κάποτε η φράση "σκληρή δουλειά" σε εκφράζει θα έχεις αλλάξει τροπο σκέψης ...

Για να τελειώνουμε με τον ορισμό που θέλουν κάποιο λαοπλάνοι μονοπώλιο των πλούσιων επιχειρηματιών , θα σου φέρω για παράδειγμα συγγενικό μου πρόσωπο.Γιατι αληθινά σκληρή δουλειά φίλε μου, δεν είναι να κάνεις το γιάπη στέλεχος στη γραφειάρα, έστω και αν το κάνεις 15 ώρες την μέρα. Σκληρή δουλειά θα πει σκεπάρνι και να ρίχνεις μπετά στους 40 βαθμους το καλοκαίρι,να γυρνάς σκισμενος από τις πρόκες και να πέφτεις κατάκοπος για ύπνο χωρίς να βλέπεις τα παιδιά σου. Και αφού μάλιστα με τη σκληρή σου δουλειά (και βγάζοντας λεφτά) από τα 16 σου στην οικοδομή να χεις δικό σου συνεργείο , να ξαναπιάνεις στα 50 σου το σκεπάρνι κάνοντας τον εργάτη και να γαμάς την πλάτη σου, γιατί η κρίση στα τέλειωσε όλα. (Για την ιστορία από το 12 άλλαξε δουλειά για να βγάλει κανα σίγουρο μεροκάματο). Τράβα πες τα αυτά σε άνθρωπο που δουλεύει χειρορονακτικά και θα σε φάει ζωντανο. Προφανώς και δεν είναι ταμπέλα η σκληρή δουλειά, και σίγουρα είναι πολύ σκληρο και να διευθύνεις επιχείρηση είτε είναι πολυεθνική είτε ψιλικατζίδικο, δεν λέω. Όμως δεν είναι μονοπώλιο του επιχειρηματία, ή όπως είδα σε άλλο εμετικό άρθρο της AV του "πολυσπουδαγμένου στελέχους". Ελεος με την προπαγάνδα , ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ, θα τα πάρει όσους δουλεύουν σκληρά. Μη φαβάσαι όσους δούλευαν όντως σκληρά, τους πήδηξαν τα μνημόνια ήδη, είτε μικρομεσαίους επιχειρηματίες είτε εργαζόμενους. Δεν ποινικοποιείται [i]καθόλου[i] το εισόδημα, πρέπει οπωσδήποτε να ενισχυθεί η μικρομεσαία επιχείρηση ,όμως, ΟΛΟΙ πρέπει να πληρώνουν τα ανάλογα.Και όπως βλέπω συμφωνείς σε αυτό. Αλλά θεωρείς ότι δεν θα σε εκφράζει όταν δουλεύεις σκληρά.Αλήθεια δεν καταλαβαίνω τι είδους διαστρέβλωση είναι αυτή. Δεν νομίζω πάντως να σπάει τα βελάκια. Αν έχουν κάποιο κύκλοι της χώρας πρόβλημα με αυτό θα πρότεινα να αλλάξουν το συνταγμα της χώρας όταν (αν) μπορέσουν ξανά.
P.S. Δεν είναι θέμα δόγματος. Είναι προφανώς θέμα κοινής λογικής, συνείδησης και του κοινού περί δικαίου αισθήματος.
dionikkwna
 
Δημοσιεύσεις: 153
Εγγραφή: Κυρ, 10 Φεβ 2013 1:08 pm
Έτος εισαγωγής: 2008

Re: Ειδήσεις & Κείμενα

Δημοσίευσηαπό gousia » Τετ, 18 Φεβ 2015 1:52 am

Θορυβημένη η ολιγαρχία του πλούτου μετά τη νίκη της Αριστεράς. http://www.protothema.gr/economy/articl ... iafthoras/
γιαούρτι με κέτσαπ
gousia
 
Δημοσιεύσεις: 502
Εγγραφή: Τρί, 22 Φεβ 2011 2:10 pm
Έτος εισαγωγής: 2010

Re: Ειδήσεις & Κείμενα

Δημοσίευσηαπό leo8 » Πέμ, 19 Φεβ 2015 3:32 pm

Πώς έχουν αυτήν τη στιγμή τα πράγματα (10 σημεία)

Spoiler: show
Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2015
Από τον τοίχο του Aristides Hatzis στο φ/β

Πώς έχουν αυτήν τη στιγμή τα πράγματα (10 σημεία)

Θα προσπαθήσω να συμπυκνώσω σε λίγες γραμμές ποια είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή. Αν βιάζεσαι μπορείτε να περιοριστείς σ’ αυτό: οι ψευδαισθήσεις τελείωσαν, τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά. Πλήρης απομόνωση.

Λίγο πιο λεπτομερώς:

1. Ήταν λάθος της ελληνικής κυβέρνησης να ζητήσει αναδιαπραγμάτευση; Όχι. Η κυβέρνηση έπρεπε να το κάνει για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι πήρε σαφή εντολή από τον ελληνικό λαό – ο οποίος τη στήριξε και τη στηρίζει για να αναδιαπραγματευτεί. Επιπλέον η αναδιαπραγμάτευση μπορεί, αν καταλήξει σε συμφωνία, να βελτιώσει την κατάσταση, έστω οριακά.

2. Πώς πήγε ο πρώτος γύρος των συναντήσεων, συνομιλιών, «διαπραγματεύσεων»; Πολύ άσχημα. Οι πάντες απέρριψαν τις προτάσεις μας. Δεν έκαναν καμία παραχώρηση. Δεν δέχτηκαν, σε κάποιες περιπτώσεις, ούτε καν να συζητήσουν μαζί μας ουσιαστικά.

3. Όλοι ή οι Γερμανοί; Οι πάντες, ακόμα και η ΕΚΤ, ακόμα και οι χώρες του Νότου, ακόμα και η Γαλλία. Η απόρριψη είχε διάφορες μορφές (άλλες πιο απότομες, άλλες πιο ευγενικές) αλλά ήταν απόρριψη. Η κάπως διαφορετική αντιμετώπιση από τις ΗΠΑ (τελικά όμως όχι και τόσο διαφορετική) έχει μικρή πρακτική σημασία.

4. Και η Ρωσία; Αν πραγματικά ελπίζεις ότι η Ρωσία μπορεί να μας βοηθήσει ουσιαστικά με καλύτερους όρους από εκείνους των εταίρων μας έχεις χάσει πολλά επεισόδια. Αν πραγματικά πιστεύεις ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τους εταίρους μας για να προσκολληθούμε στη Ρωσία βρίσκεσαι σε λάθος σελίδα και διαβάζεις το λάθος κείμενο.

5. Ποιος φταίει για την αποτυχία; Φταίνε και οι δύο αλλά σ’ αυτήν τη φάση ευθύνεται κυρίως η ελληνική κυβέρνηση. Για μια σειρά λόγων που θα μπορούσαμε να αναλύουμε σε πολλές σελίδες αλλά θα περιοριστώ στους δύο σημαντικότερους: (α) Η κυβέρνηση ξεκίνησε πολύ άσχημα τις επαφές. Έδωσε ένα στίγμα έλλειψης σοβαρότητας. Δεν αναφέρομαι στις ενδυματολογικές επιλογές αλλά στη λανθασμένη απόφαση να διαπραγματευτεί έχοντας το βλέμμα στο εσωτερικό κοινό και όχι στους εταίρους. Ήταν μια συγκρουσιακή, κουτοπόνηρη, επιπόλαια και τελικά ανερμάτιστη εικόνα που επιβεβαίωσε όλα τα αρνητικά στερεότυπα. Μ’ αυτήν την εικόνα κανείς δεν ετοιμάζεται να κάνει πραγματική διαπραγμάτευση. Απλά σε απορρίπτει και περιμένει να επανέλθεις με σοβαρότητα και πραγματική διάθεση για διαπραγμάτευση. (β) Ο δεύτερος λόγος είναι πιο ουσιαστικός. Η βασική διαπραγματευτική θέση ήταν η εξής: κουρέψτε μας το χρέος ή, αν αντιδρούν οι φορολογούμενοι στις χώρες σας ας το κουρέψουμε με διάφορες αλχημείες για να μην μπορούν να το καταλάβουν, και αφήστε μας ήσυχους να τα ξοδέψουμε σε διορισμούς και παροχές. Προφανώς δεν θα κάνουμε καμιά πραγματική μεταρρύθμιση και προφανώς δεν θα ανοίξουμε τις αγορές. Θα ακυρώσουμε μάλιστα και τις ελάχιστες μεταρρυθμίσεις που έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

6. Οι εταίροι μας τι λάθη έκαναν; Είναι προφανές ότι το μείγμα λιτότητας που έχει εφαρμοστεί στην Ελλάδα έχει αποτύχει. Είναι επίσης προφανές ότι χρειάζεται να «ανακουφίσουν» κι άλλο την εξυπηρέτηση του χρέους (debt relief). Εμφανίζονται όμως ανένδοτοι. Αυτό οφείλεται βέβαια στην κακή πρώτη εμφάνιση της κυβέρνησης αλλά δυστυχώς και στον τρόπο που αρκετοί μας αντιμετωπίζουν. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι κακόπιστοι και σε κάποιες άλλες αδυνατούν να αντιληφθούν τα όρια υποχώρησης της ελληνικής κυβέρνησης.

7. Υπάρχει τελικά δυνατότητα για αμοιβαίως επωφελή συμφωνία; Βεβαίως και υπάρχει. Θα είναι μια συμφωνία «ανακούφισης» (debt relief) που θα περιλαμβάνει μεγαλύτερη περίοδο χάριτος, ίσως κάποια ρήτρα ανάπτυξης, επέκταση της διάρκειας ωρίμανσης των ομολόγων ακόμα και μείωση των ήδη πολύ χαμηλών επιτοκίων. Αλλά όλα αυτά θα συνοδεύονται απαραίτητα από ένα ιδιαίτερα δεσμευτικό μνημόνιο (όπως και να ονομαστεί) που θα υποχρεώνει σε πρωτογενές πλεόνασμα και δομικές μεταρρυθμίσεις και θα αποτελεί ταυτόχρονα και απόδειξη της δέσμευσης της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν θα παραβιάσει τους όρους της συμφωνίας.

8. Γιατί δεν θα θέλει να συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση στα παραπάνω; Για δύο λόγους: (α) διότι υποσχέθηκε μόνο παροχές, προσλήψεις και ακύρωση των μεταρρυθμίσεων και (β) διότι λόγω ιδεολογικής αγκύλωσης και έλλειψης εμπειρίας δεν αντιλαμβάνεται ότι χωρίς μεταρρυθμίσεις η ελληνική οικονομία θα παραμείνει στάσιμη (ή ακόμα χειρότερα, σε ύφεση) τα επόμενα χρόνια. Αν μας χάριζαν τα χρέη ή δεν χρειαζόταν να τα εξυπηρετούμε και η κυβέρνηση εφάρμοζε την πολιτική της, πολύ σύντομα θα βρισκόμασταν με μεγάλα ελλείμματα και νέο χρέος που δεν θα μπορούσε να εξυπηρετηθεί.

9. Ναι, αλλά στο εσωτερικό έχει κατορθώσει να συσπειρώσει. Αυτό είναι καλό για την κυβέρνηση βραχυπρόθεσμα αλλά κακό μακροπρόθεσμα. Καταρχήν δείτε ποιους συσπείρωσε. Επιπλέον οι προσδοκίες που καλλιέργησε και το συγκρουσιακό και διχαστικό κλίμα που ενισχύει θα το βρει μπροστά της όταν θα χρειαστεί να κάνει τη στροφή.

10. Θα γίνει τελικά αυτή η στροφή; Κι αν δεν γίνει; Συνεχίζω να πιστεύω ότι θα γίνει. Ήδη έγινε μια μεγάλη στροφή από τον Γιάνη Βαρουφάκη. Έχει κάνει πολλές υποχωρήσεις σε πολλά θέματα. Φαίνεται έτοιμος και για άλλες – ειδικά μετά το σοκ αυτής της εβδομάδας. Αν δεν υπάρξουν υποχωρήσεις, δεν θα υπάρξει συμφωνία. Αν δεν υπάρξει συμφωνία, η έξοδος από το Ευρώ είναι δεδομένη. Η έξοδος θα είναι πολιτικά και οικονομικά καταστροφική. Αν δεν αντιλαμβάνεσαι γιατί, διαβάζεις λάθος κείμενο. Έχασες άδικα τον χρόνο σου.

Έχω και μία συμβουλή να δώσω. Δεν υπάρχει κανένας λόγος διχασμού αυτήν τη στιγμή. Όλοι μας πρέπει να ευχόμαστε να επιτύχει η ελληνική κυβέρνηση να συμφωνήσει με όρους που θα εξασφαλίσουν ανάπτυξη και ανακούφιση από την κρίση. Στη δημόσια συζήτηση έχει εμφιλοχωρήσει, όπως πάντα, πολλή παράνοια, αρκετή χολή αλλά και ένας κακοπροαίρετος κυνισμός. Δεν μας χρειάζονται, ας τα απορρίψουμε.

πηγή: capital.gr
Ο καλύτερος τρόπος για να αξιολογείς μια ηγεσία είναι να διερωτάσαι τι σφάλματα είναι ικανοί να κάνουν.
Άβαταρ μέλους
leo8
 
Δημοσιεύσεις: 955
Εγγραφή: Δευτ, 14 Νοέμ 2011 11:07 pm
Έτος εισαγωγής: 2011

Re: Ειδήσεις & Κείμενα

Δημοσίευσηαπό Yuko » Πέμ, 19 Φεβ 2015 4:58 pm

Τωρα για πολιτικα δεν θα συζητησω αλλα επειδη εγω γενικα υποστηριζω τον Χατζη...οσοι εχετε σκοπο ή εχετε διαβασει Το Δογμα του Σοκ, ριχτε μια ματια σε αυτο το κειμενακι http://users.uoa.gr/~ahatzis/BooksJournal_2011_10.pdf
Yuko
 
Δημοσιεύσεις: 61
Εγγραφή: Κυρ, 05 Οκτ 2014 10:52 pm
Έτος εισαγωγής: 0

Re: Ειδήσεις & Κείμενα

Δημοσίευσηαπό dionikkwna » Πέμ, 19 Φεβ 2015 6:40 pm

Γιατί δεν θα θέλει να συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση στα παραπάνω; Για δύο λόγους: (α) διότι υποσχέθηκε μόνο παροχές, προσλήψεις και ακύρωση των μεταρρυθμίσεων
Επίσης και πΆταξη της φορροδιαφυγής και παραγωγική ανασυγκρότηση, αλλά βέβαια ορισμένοι επιμένουν οτι ο ΣΥΡΙΖΑ έστησε το πρόγραμμα του γύρω από 200 καθαρίστριες,και το πολώνουν εκεί.
dionikkwna
 
Δημοσιεύσεις: 153
Εγγραφή: Κυρ, 10 Φεβ 2013 1:08 pm
Έτος εισαγωγής: 2008

Re: Ειδήσεις & Κείμενα

Δημοσίευσηαπό Nestoras » Παρ, 20 Φεβ 2015 2:16 pm

leo8 έγραψε:Πώς έχουν αυτήν τη στιγμή τα πράγματα (10 σημεία)

Spoiler: show
Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2015
Από τον τοίχο του Aristides Hatzis στο φ/β

Πώς έχουν αυτήν τη στιγμή τα πράγματα (10 σημεία)

Θα προσπαθήσω να συμπυκνώσω σε λίγες γραμμές ποια είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή. Αν βιάζεσαι μπορείτε να περιοριστείς σ’ αυτό: οι ψευδαισθήσεις τελείωσαν, τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά. Πλήρης απομόνωση.

Λίγο πιο λεπτομερώς:

1. Ήταν λάθος της ελληνικής κυβέρνησης να ζητήσει αναδιαπραγμάτευση; Όχι. Η κυβέρνηση έπρεπε να το κάνει για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι πήρε σαφή εντολή από τον ελληνικό λαό – ο οποίος τη στήριξε και τη στηρίζει για να αναδιαπραγματευτεί. Επιπλέον η αναδιαπραγμάτευση μπορεί, αν καταλήξει σε συμφωνία, να βελτιώσει την κατάσταση, έστω οριακά.

2. Πώς πήγε ο πρώτος γύρος των συναντήσεων, συνομιλιών, «διαπραγματεύσεων»; Πολύ άσχημα. Οι πάντες απέρριψαν τις προτάσεις μας. Δεν έκαναν καμία παραχώρηση. Δεν δέχτηκαν, σε κάποιες περιπτώσεις, ούτε καν να συζητήσουν μαζί μας ουσιαστικά.

3. Όλοι ή οι Γερμανοί; Οι πάντες, ακόμα και η ΕΚΤ, ακόμα και οι χώρες του Νότου, ακόμα και η Γαλλία. Η απόρριψη είχε διάφορες μορφές (άλλες πιο απότομες, άλλες πιο ευγενικές) αλλά ήταν απόρριψη. Η κάπως διαφορετική αντιμετώπιση από τις ΗΠΑ (τελικά όμως όχι και τόσο διαφορετική) έχει μικρή πρακτική σημασία.

4. Και η Ρωσία; Αν πραγματικά ελπίζεις ότι η Ρωσία μπορεί να μας βοηθήσει ουσιαστικά με καλύτερους όρους από εκείνους των εταίρων μας έχεις χάσει πολλά επεισόδια. Αν πραγματικά πιστεύεις ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τους εταίρους μας για να προσκολληθούμε στη Ρωσία βρίσκεσαι σε λάθος σελίδα και διαβάζεις το λάθος κείμενο.

5. Ποιος φταίει για την αποτυχία; Φταίνε και οι δύο αλλά σ’ αυτήν τη φάση ευθύνεται κυρίως η ελληνική κυβέρνηση. Για μια σειρά λόγων που θα μπορούσαμε να αναλύουμε σε πολλές σελίδες αλλά θα περιοριστώ στους δύο σημαντικότερους: (α) Η κυβέρνηση ξεκίνησε πολύ άσχημα τις επαφές. Έδωσε ένα στίγμα έλλειψης σοβαρότητας. Δεν αναφέρομαι στις ενδυματολογικές επιλογές αλλά στη λανθασμένη απόφαση να διαπραγματευτεί έχοντας το βλέμμα στο εσωτερικό κοινό και όχι στους εταίρους. Ήταν μια συγκρουσιακή, κουτοπόνηρη, επιπόλαια και τελικά ανερμάτιστη εικόνα που επιβεβαίωσε όλα τα αρνητικά στερεότυπα. Μ’ αυτήν την εικόνα κανείς δεν ετοιμάζεται να κάνει πραγματική διαπραγμάτευση. Απλά σε απορρίπτει και περιμένει να επανέλθεις με σοβαρότητα και πραγματική διάθεση για διαπραγμάτευση. (β) Ο δεύτερος λόγος είναι πιο ουσιαστικός. Η βασική διαπραγματευτική θέση ήταν η εξής: κουρέψτε μας το χρέος ή, αν αντιδρούν οι φορολογούμενοι στις χώρες σας ας το κουρέψουμε με διάφορες αλχημείες για να μην μπορούν να το καταλάβουν, και αφήστε μας ήσυχους να τα ξοδέψουμε σε διορισμούς και παροχές. Προφανώς δεν θα κάνουμε καμιά πραγματική μεταρρύθμιση και προφανώς δεν θα ανοίξουμε τις αγορές. Θα ακυρώσουμε μάλιστα και τις ελάχιστες μεταρρυθμίσεις που έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

6. Οι εταίροι μας τι λάθη έκαναν; Είναι προφανές ότι το μείγμα λιτότητας που έχει εφαρμοστεί στην Ελλάδα έχει αποτύχει. Είναι επίσης προφανές ότι χρειάζεται να «ανακουφίσουν» κι άλλο την εξυπηρέτηση του χρέους (debt relief). Εμφανίζονται όμως ανένδοτοι. Αυτό οφείλεται βέβαια στην κακή πρώτη εμφάνιση της κυβέρνησης αλλά δυστυχώς και στον τρόπο που αρκετοί μας αντιμετωπίζουν. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι κακόπιστοι και σε κάποιες άλλες αδυνατούν να αντιληφθούν τα όρια υποχώρησης της ελληνικής κυβέρνησης.

7. Υπάρχει τελικά δυνατότητα για αμοιβαίως επωφελή συμφωνία; Βεβαίως και υπάρχει. Θα είναι μια συμφωνία «ανακούφισης» (debt relief) που θα περιλαμβάνει μεγαλύτερη περίοδο χάριτος, ίσως κάποια ρήτρα ανάπτυξης, επέκταση της διάρκειας ωρίμανσης των ομολόγων ακόμα και μείωση των ήδη πολύ χαμηλών επιτοκίων. Αλλά όλα αυτά θα συνοδεύονται απαραίτητα από ένα ιδιαίτερα δεσμευτικό μνημόνιο (όπως και να ονομαστεί) που θα υποχρεώνει σε πρωτογενές πλεόνασμα και δομικές μεταρρυθμίσεις και θα αποτελεί ταυτόχρονα και απόδειξη της δέσμευσης της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν θα παραβιάσει τους όρους της συμφωνίας.

8. Γιατί δεν θα θέλει να συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση στα παραπάνω; Για δύο λόγους: (α) διότι υποσχέθηκε μόνο παροχές, προσλήψεις και ακύρωση των μεταρρυθμίσεων και (β) διότι λόγω ιδεολογικής αγκύλωσης και έλλειψης εμπειρίας δεν αντιλαμβάνεται ότι χωρίς μεταρρυθμίσεις η ελληνική οικονομία θα παραμείνει στάσιμη (ή ακόμα χειρότερα, σε ύφεση) τα επόμενα χρόνια. Αν μας χάριζαν τα χρέη ή δεν χρειαζόταν να τα εξυπηρετούμε και η κυβέρνηση εφάρμοζε την πολιτική της, πολύ σύντομα θα βρισκόμασταν με μεγάλα ελλείμματα και νέο χρέος που δεν θα μπορούσε να εξυπηρετηθεί.

9. Ναι, αλλά στο εσωτερικό έχει κατορθώσει να συσπειρώσει. Αυτό είναι καλό για την κυβέρνηση βραχυπρόθεσμα αλλά κακό μακροπρόθεσμα. Καταρχήν δείτε ποιους συσπείρωσε. Επιπλέον οι προσδοκίες που καλλιέργησε και το συγκρουσιακό και διχαστικό κλίμα που ενισχύει θα το βρει μπροστά της όταν θα χρειαστεί να κάνει τη στροφή.

10. Θα γίνει τελικά αυτή η στροφή; Κι αν δεν γίνει; Συνεχίζω να πιστεύω ότι θα γίνει. Ήδη έγινε μια μεγάλη στροφή από τον Γιάνη Βαρουφάκη. Έχει κάνει πολλές υποχωρήσεις σε πολλά θέματα. Φαίνεται έτοιμος και για άλλες – ειδικά μετά το σοκ αυτής της εβδομάδας. Αν δεν υπάρξουν υποχωρήσεις, δεν θα υπάρξει συμφωνία. Αν δεν υπάρξει συμφωνία, η έξοδος από το Ευρώ είναι δεδομένη. Η έξοδος θα είναι πολιτικά και οικονομικά καταστροφική. Αν δεν αντιλαμβάνεσαι γιατί, διαβάζεις λάθος κείμενο. Έχασες άδικα τον χρόνο σου.

Έχω και μία συμβουλή να δώσω. Δεν υπάρχει κανένας λόγος διχασμού αυτήν τη στιγμή. Όλοι μας πρέπει να ευχόμαστε να επιτύχει η ελληνική κυβέρνηση να συμφωνήσει με όρους που θα εξασφαλίσουν ανάπτυξη και ανακούφιση από την κρίση. Στη δημόσια συζήτηση έχει εμφιλοχωρήσει, όπως πάντα, πολλή παράνοια, αρκετή χολή αλλά και ένας κακοπροαίρετος κυνισμός. Δεν μας χρειάζονται, ας τα απορρίψουμε.

πηγή: capital.gr

Ούτε bold χρειάζονται ούτε underline ούτε τίποτα. Ο καθένας σε αυτή την κοινότητα έχει κριτική σκεψη να αξιολογήσει και να αμφισβητήσει τα λεγόμενα του καθενός, και θα πρέπει να το κάνει γιατί από ειδικούς και αυθεντίες έχουμε ''πήξει''. Όλη η αξιολόγηση για το πώς είναι η κατάσταση θα πρέπει να γίνει με γνώμονα την παγκόσμια γεωπολιτική και όχι με την στενή προοπτική που προωθούν τα δυτικά ΜΜΕ και οι εγχώριοι απατεώνες. Έχοντας πεί αυτά σας δίνω τροφή για σκέψη.

1. Τι θα κάνει η γερμανοκατευθυνόμενη ευρώπη με το τελεσίγραφο της Ρωσίας ότι ο αγωγός φυσικού αερίου θα περνάει υποχρεωτικά από την Ελλάδα και όχι από Ουκρανία; Θέλουν μια Ελλάδα δουλική γιατί ο έλεγχος της κυκλοφορίας του αερίου είναι δύναμη τεράστια.

2. Κλείνουν σταδιακά τα πυρηνικά εργοστάσια ηλεκτροδότησης της Γερμανίας και παράλληλα δημιουργείτε ευρωπαϊκή εταιρία ηλεκτρισμού όπου επενδύονται εκατοντάδες δις ευρώ. Απαιτούν το ξεπούλημα της ΔΕΗ (γιατί;;;;) για να έχουν ενεργειακό έλεγχο (αντίστοιχο πράγμα γίνεται σε όλες τις χώρες τις ένωσης δεν είμαστε μοναδικοί).

Δεν είναι η πληρωμή του χρέους το πρόβλημα. Εξάλλου σε αυτό τον πλανήτη χρωστάνε όλοι σε όλους πολλαπλάσια ποσά από εμάς. Δεν θέλουν ισοδύναμα μέτρα για να πετύχουμε δημοσιονομικούς στόχους. Θέλουν απλά την εφαρμογή των μέτρων του μνημονίου δηλάδη ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Αυτά . . .
Άβαταρ μέλους
Nestoras
 
Δημοσιεύσεις: 247
Εγγραφή: Κυρ, 12 Ιαν 2014 7:31 pm
Έτος εισαγωγής: 2013

Re: Ειδήσεις & Κείμενα

Δημοσίευσηαπό Zagreus » Παρ, 20 Φεβ 2015 8:02 pm

Πλησιάζει Καθαρά Δευτέρα ή Σκυλοδευτερα όπως τη λένε σε κάποια μέρη. Από που προέρχεται όμως η δεύτερη ονομασία; Την απάντηση δίνει ο λαογράφος και ακαδημαϊκός Γεώργιος Α. Μέγας:

''Αυτή η ονομασία της ημέρας προέρχεται από ανάρμοστο αστείο, στο οποίο θύματα γίνονται οι αδέσποτοι σκύλοι. Για να γελάσουν οι χωρικοί, κρεμούν το σκύλο από ένα σκοινί που το δένουν σε δύο στύλους και το περιστρέφουν με ένα στριφτάρι. Όταν στη συνέχεια το σκοινί αφεθεί ελεύθερο, ξετυλίγεται με ορμή, παρασύροντας στην περιστροφική του κίνηση και το σκύλο που τελικά τινάζεται μακριά.''
Spoiler: show
How cuuuuute :sick: :sick: :sick: :sick: Φήμες λένε ότι το έθιμο παραμένει ζωντανό σε κάποια χωριά :sick: :sick: :sick:
Άβαταρ μέλους
Zagreus Σημαντική βοήθεια & οικονομική ενίσχυση στο MQN.gr
 
Δημοσιεύσεις: 942
Εγγραφή: Πέμ, 01 Σεπ 2011 2:01 pm
Τοποθεσία: Κέντρο Απόκεντρο
Έτος εισαγωγής: 2014

Re: Ειδήσεις & Κείμενα

Δημοσίευσηαπό Shi » Κυρ, 22 Φεβ 2015 2:15 am

Πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν τη διαγραφή του χρέους. Εργαζόμενοι και συνδικαλιστές από σωματεία και εργατικούς χώρους με κείμενο υπογραφών, υπογραμμίζουν την ανάγκη να παρθούν άμεσα πρωτοβουλίες για να δημιουργηθεί ένα μεγάλο κοινωνικό μέτωπο που θα απαιτεί την μη αναγνώριση και την διαγραφή του ληστρικού χρέους.

Η συλλογή των υπογραφών συνεχίζεται. Ολόκληρο το κείμενο των υπογραφών έχει ως εξής:

Διαγραφή του χρέους οριστική – αυτή είναι η απάντηση η εργατική

Σαν εργαζόμενοι, βιώσαμε πολύ καλά στις πλάτες μας τις βάρβαρες αντεργατικές πολιτικές στο όνομα του «δημόσιου χρέους» της χώρας. Με απαίτηση των περίφημων δανειστών, για τα συμφέροντα του κεφαλαίου και με αποφάσεις των κυβερνήσεων, είδαμε να καταργούνται κατακτήσεις ενός αιώνα, να ισοπεδώνονται τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα.

Στο όνομα της αποπληρωμής του χρέους και της λήψης νέων δανείων για την αποπληρωμή των προηγούμενων και την ενίσχυση των τραπεζών, υπογράφτηκαν από τις ελληνικές κυβερνήσεις η προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ, οι δανειακές συμβάσεις και όλα τα μνημόνια των προηγούμενων 5 χρόνων. Ψηφίστηκαν 400 περίπου «εφαρμοστικοί» νόμοι, που οδήγησαν στην εργατική γενοκτονία, με την απώλεια του 30-40% του εισοδήματος των εργαζόμενων, με την εκτόξευση της ανεργίας σε 1,5 εκατομμύρια ανθρώπους, με σχεδόν 1 εκατομμύριο απλήρωτους εργαζόμενους, με όλη σχεδόν την εργατική νομοθεσία καταργημένη.

Το χρέος αυτό,
το οποίο τα 5 αυτά χρόνια αυξάνεται αντί να μειώνεται ενώ εφαρμόζεται η πιο σκληρή και βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική, ούτε το δημιουργήσαμε, ούτε το αναγνωρίζουμε. Η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, οι νέοι, έχουν πληρώσει ακριβά το χρέος. Όπως φωνάξαμε και στους μεγάλους αγώνες και τις απεργίες μας αυτά τα 5 χρόνια, εμείς πληρώσαμε το χρέος 2 και 3 φορές, ώρα να πληρώσουν οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές και οι πολυεθνικές.

Χρέος και μνημόνια-όπως και αν αυτά ονομάζονται και όποια μορφή και να παίρνουν- πάνε μαζί. Η αναγνώριση του χρέους και της υποχρέωσης αποπληρωμής του στους τοκογλύφους της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και της Ε.Ε., στις τράπεζες και τα κάθε λογής ιδιωτικά τοκογλυφικά «ιδρύματα», σημαίνει ότι όλες οι εργατικές απαιτήσεις της πενταετίας θα μπουν στο «ψυγείο» και ακόμη χειρότερα, θα συνεχιστεί η λιτότητα, οι ιδιωτικοποιήσεις, η ανεργία και θα ανοίξει ο δρόμος για να έρθουν νέα αντεργατικά μέτρα, νέες πολιτικές λιτότητας και περικοπών, συνέχιση των «διαρθρωτικών» αλλαγών σε βάρος της εργαζόμενης κοινωνικής πλειονότητας, σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και των εργοδοτών. Το ζήτημα του χρέους είναι θηλιά που πνίγει τα εργατικά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα της λαϊκής πλειοψηφίας. Στερεί το δικαίωμα του λαού να αποφασίζει κυρίαρχα για το μέλλον του. Η επιταγή της αποπληρωμής του υπονομεύει κάθε δυνατότητα άσκησης μιας άλλης πολιτικής με κέντρο την ικανοποίηση των εργατικών-λαϊκών συμφερόντων, αποτελεί τείχος στο οποίο προσκρούει κάθε εργατική διεκδίκηση. Με τρόικα ή απευθείας υποταγή στις ΕΚΤ- ΕΕ-ΔΝΤ, με μνημόνιο ή με νέο πρόγραμμα ή «γέφυρα», με «συμβόλαιο» ή «συμφωνία» στα πλαίσια της φυλακής του χρέους, του ευρώ και της Ε.Ε., θα βρισκόμαστε σε ένα διαρκές αδιέξοδο και σε τροχιά αντιλαϊκών μέτρων.

Γι’ αυτό είναι απαραίτητο σήμερα το εργατικό και λαϊκό κίνημα να παλέψει αποφασιστικά:

– Ούτε ευρώ για το χρέος. Να μην πληρωθεί άλλη «δόση» και τόκοι στους τοκογλύφους.
– Καμία συμφωνία και νέο πρόγραμμα με ΕΚΤ-ΔΝΤ-ΕΕ. Καμία αποδοχή του ληστρικού χρέους και της ανάγκης μνημονίων με όποια μορφή και όνομα κι αν παρουσιαστούν. Όχι διαπραγμάτευση για νέα υποταγή! Σύγκρουση και ρήξη με ευρώ-ΕΕ-ΔΝΤ. Ούτε ΗΠΑ, ούτε Ε.Ε., πάρε την κατάσταση στα χέρια σου λαέ!
-Μονομερής και πλήρη διαγραφή του χρέους, παύση πληρωμών.

– Άμεση κατάργηση όλου του μνημονιακού πλαισίου, των δανειακών συμβάσεων και των εφαρμοστικών τους νόμων, που επιβάλλουν την μνημονιακή αντιλαϊκή πολιτική
– Απειθαρχία στο σύμφωνο σταθερότητας της Ε.Ε., κανένας «ισοσκελισμένος» ή και «πλεονασματικός» προϋπολογισμός λιτότητας. Νέος προϋπολογισμός κάλυψης των εργατικών και λαϊκών αναγκών τώρα.
– Άμεσα μέτρα ουσιαστικής βελτίωσης της ζωής των εργαζομένων. Αυξήσεις τώρα στους μισθούς, με πρώτο μέτρο την άμεση άρση όλων των μειώσεων και περικοπών που επιβλήθηκαν από το 2009 από τα μνημόνια.
- Εθνικοποίηση των τραπεζών που έχουν «διασωθεί» και πληρωθεί με δις από τα λεφτά των εργαζομένων και του λαού μας. Χωρίς ούτε ευρώ αποζημίωση στους τραπεζίτες και κάτω από τον έλεγχο των εργαζόμενων.

Εμείς που υπογράφουμε το κείμενο, πιστεύουμε πως χρειάζεται, μαζί με τους νέους αγώνες για την επιβολή των αιτημάτων που παλέψαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια και την επαναφορά των κατακτήσεων του εργατικού κινήματος, να δημιουργηθεί ένα μεγάλο κοινωνικό μέτωπο που θα απαιτεί την μη αναγνώριση και την διαγραφή του ληστρικού χρέους. Μαζί με άλλα τμήματα του λαού, τη νεολαία, διανοούμενους και αγρότες, αυτοαπασχολούμενους και επιστήμονες, να πάρουμε πρωτοβουλία για τη διαγραφή του χρέους. Από διεθνιστική σκοπιά, μαζί με τους λαούς και τους εργαζόμενους της Ευρώπης, να φωνάξουμε ότι αυτά τα χρέη δεν είναι δικά μας. Τα δημιούργησε η κρίση του συστήματος που στηρίζεται στο κέρδος και τον ανταγωνισμό, στην εκμετάλλευση και την βαρβαρότητα.

ΠΗΓΗ & υπογραφές
«Απ’ τα τσακάλια δεν γλιτώνεις, με ευχές και παρακάλια»
«Κι (…) Αν είν’ ο λάκκος σου, πολύ βαθής, χρέος με τα χέρια σου, να σηκωθείς».
Άβαταρ μέλους
Shi
 
Δημοσιεύσεις: 256
Εγγραφή: Παρ, 21 Δεκ 2012 6:11 am
Έτος εισαγωγής: 2012

Re: Ειδήσεις & Κείμενα

Δημοσίευσηαπό Shi » Τρί, 24 Φεβ 2015 8:23 pm

Παραδόθηκε, και έγινε αποδεκτή απο το Eurogroup σήμερα, η επιστολή της συγκυβέρνσης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στην οποία περιλαμβάνεται μια σειρά μέτρων στη λογική ενός 4μηνού προγράμματος, το οποίο ακολουθεί την πρόσφατη υπογραφή επέκτασης της δανειακής σύμβασης.Η σειρά των μέτρων αυτών πρέπει τώρα να εγκριθεί και από κάποια Ευρωπαϊκά κοινοβούλια (+ το ελληνικό). Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τα εξής ενδιαφέροντα σημεία:
----------------------------------------------------
Οι ελληνικές αρχές θα/η Ελλάδα δεσμεύεται να:

Μεταρρύθμιση της κοινωνικής ασφάλισης

*Ενοποιήσουν συνταξιοδοτικά ταμεία προκειμένου να υπάρξει εξοικονόμηση

Πολιτικές για την ενίσχυση της ανάπτυξης - Ιδιωτικοποιήσεις και διαχείριση δημοσίων assets

* Δεσμευτούν ότι δεν θα καταργήσουν ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ολοκληρωθεί. Στην περίπτωση που ο διαγωνισμός έχει προκηρυχθεί η κυβέρνηση θα σεβαστεί τη διαδικασία σύμφωνα με τον νόμο.
* Επανεξετάσουν τις ιδιωτικοποιήσεις που δεν έχουν προκηρυχτεί με στόχο την βελτίωση των όρων ώστε να βελτιστοποιηθούν τα μακροπρόθεσμα οφέλη του δημοσίου, δημιουργηθούν έσοδα, ενισχυθεί ο ανταγωνισμός, προωθηθεί η οικονομική ανάκαμψη (για ΠΟΙΟΥΣ??) και ενισχυθούν οι μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης.

Αγορά εργασίας

-Να υιοθετήσει την βέλτιστη πρακτική της ΕΕ σε όλο το εύρος της νομοθεσίας που αφορά την αγορά εργασίας μέσω διαβουλεύσεων με τους κοινωνικούς εταίρους, ενώ θα ωφεληθεί από την τεχνογνωσία των ILO, ΟΟΣΑ και της υπόλοιπης τεχνικής συνδρομής. (τους οποίους (ενώσεις, οργανισμούς) συμβουλευόνταν/ υπάκουαν μέχρι στιγμής και οι τρεις μνημονιακές κυβερνήσεις, ιδιαίτερα όσον αφορά τα εργασιακά, μειώσεις μισθών, συντάξεων κ.α.)
-Επεκτείνει και αναπτύξει τα υπάρχοντα σχέδια που παρέχουν προσωρινή απασχόληση στους ανέργους,
(VOUCHER,KOX) σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους και όταν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια. Παράλληλα να αναβαθμίσει τα προγράμματα επιμόρφωσης των μακροχρόνια ανέργων.
-Προχωρήσει σε μια σταδιακή νέα προσέγγιση στους συλλογικές συμβάσεις εργασίας με ισορροπία μεταξύ ευελιξίας και δικαιοσύνης. Αυτό περιλαμβάνει την φιλοδοξία για εξορθολογισμό και σε βάθος χρόνου την αύξηση του κατώτατου μισθού με ένα τρόπο που θα διαφυλάσσει την ανταγωνιστικότητα και τις προοπτικές της απασχόλησης.
Η έκταση και το timing των αλλαγών στον κατώτατο μισθό θα γίνουν με διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και τους Ευρωπαϊκούς και Διεθνούς Θεσμούς, (συμπεριλαμβάνεται το ILO) και θα λάβει σοβαρά υπόψη τις συμβουλές ενός νέου ανεξάρτητου σώματος για το αν οι αλλαγές στους μισθούς είναι σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στην παραγωγή και την ανταγωνιστικότητα.

Ανθρωπιστική κρίση
* Αντιμετωπίσει ανάγκες που προκύπτουν από την πρόσφατη αύξηση της απόλυτης φτώχειας (ανεπαρκή πρόσβαση σε τροφή, στέγη, υπηρεσίες υγείας και την παροχή ρεύματος) μέσω ιδιαίτερα στοχευμένων μη χρηματικών μέσων (π.χ. κουπόνια τροφίμων).
* Εξασφαλίσει ότι η μάχη κατά της ανθρωπιστικής κρίσης δεν έχει αρνητικό δημοσιονομικό αντίκτυπο».

----------------------------------------------------------
Είναι χαρακτηριστικό ότι ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΝΑΦΟΡΑ Η ΙΣΟΔΥΝΑΜΙΑ ΑΡΣΗΣ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια, εκτός απο αναιμικά μέτρα για διαφάλιση της 1ης κατοικίας και των οφειλών των μικροεισοδηματιών, καθώς και πενιχροί τρόποι αντιμετώπισιη της αθλιότητας ("ανθρωπιστική κρίση") που επικρατεί στον κόσμο, μέσω μιας "κρατικής φιλανθρωπίας" βλ. κουπόνια τροφίμων, ίσως φαρμάκων κ.α.
Η συμφωνία της νέας συγκηβέρνησης με την "θεσμο-τρόϊκα" λοιπόν, επεκτείνει, όπως και αν θέλουν να το ονομάζουν, την μνημονιακή κατάσταση στην Ελλάδα, όλα εκείνα τα κρατικά νεοφιλελεύθερα μέτρα που ενισχύουν την εργοδοτική επίθεση και αυθαιρεσία απέναντι στην κοινωνία και την εργαζόμενη πλειοψηφία, που βάζουν το ελληνικό κράτος κάτω από την απόλυτη εποπτεία της ΕΕ, που αποδέχεται πλήρως το ληστρικό χρέος (που κάποτε θα διέγραφε μερικώς, διαπραγματευόταν κλπ) και την αποπληρωμή του. Πάει τελικά κόντρα στη βούληση του λαού, που διαρκώς επικαλείται, ο οποίος δεν ψήφισε παράταση της μνημονιακής πραγματικότητας αλλα για απαλλαγή από αυτήν.


Ολόκληρη η επιστολή, τα σχόλια δικά μου
«Απ’ τα τσακάλια δεν γλιτώνεις, με ευχές και παρακάλια»
«Κι (…) Αν είν’ ο λάκκος σου, πολύ βαθής, χρέος με τα χέρια σου, να σηκωθείς».
Άβαταρ μέλους
Shi
 
Δημοσιεύσεις: 256
Εγγραφή: Παρ, 21 Δεκ 2012 6:11 am
Έτος εισαγωγής: 2012

Re: Ειδήσεις & Κείμενα

Δημοσίευσηαπό Zagreus » Τρί, 24 Φεβ 2015 9:21 pm

Πάντως όποιος θέλει να δει τα νέα από μια άλλη οπτική προτείνω να διαβάζει . . .

Spoiler: show
ΤΩΡΑ ΞΕΚΙΝΑ Η ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΜΗΝΩΝ

Έγκριση από το Eurogroup της λίστας Γ. Βαρουφάκη - Η Ελλάδα πήρε αυτό που ήθελε: "Ανάσα" μέχρι το καλοκαίρι

Ενέκρινε και μάλιστα σε πολύ μικρή χρονική διάρκεια το Eurogroup την αποκαλούμενη "λίστα Βαρουφάκη" τις διευκρινίσεις δηλαδή που ζητήθηκαν μετά την συμφωνία της Παρασκευής από την Ελλάδα για την έναρξη της τετράμηνης παράτασης της δανειακής σύμβασης.

Η τηλεδιάσκεψη η οποία ξεκίνησε λίγα λεπτά με τις 15:00 με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης έδωσε τελικά το «πράσινο» φώς στις μεταρρυθμίσεις του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γ.΄Βαρουφάκη ολοκληρώνοντας με αυτόν τον τρόπο επιτυχώς τις έντονες και επίπονες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με το Eurogroup.

Ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας και λίγο αργότερα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ανέφεραν πως «ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων που παρουσίασε η Ελλάδα είναι επαρκώς περιεκτικός, ώστε να αποτελέσει αξιόπιστο σημείο εκκίνησης για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης» και συμπληρώνοντας πως «οι εθνικές διαδικασίες για την επέκταση του ελληνικού προγράμματος μπορούν να ξεκινήσουν».

Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι τελείωσε τίποτα.. Τώρα ξεκινά το κρίσιμο το τετράμηνο στο οποίο η κυβέρνηση θα κριθεί εν τοις πράγμασι. Στο τετράμηνο αυτό θα κριθεί εάν σημειωθούν ουσιαστικά βήματα προς τα εμπρός ή προς τα πίσω.

Η συμφωνία σε κάθε περίπτωση ήταν αναγκαία για να πάρει η χώρα «ανάσα» και να διαπραγματευτεί τη νέα συμφωνία η οποία έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τον Ιούνιο για την ουσιαστική έξοδο στις αγορές.

Ήταν ακριβώς αυτό που ζητούσε η Ελλάδα: Μια συμφωνία "γέφυρα" στην οποία θα δοθεί χρόνος για οριστικές λύσεις όπως αυτή του εξωτερικού χρέους, των πλεονασμάτων αλλά κυριότερα για την απουσία νέων μέτρων και περικοπών σε μισθούς και συντάξεις και για την πολυπόθητη ανάπτυξη της ελληνικής Οικονομίας.

Η συμφωνία για την παράταση αναμένεται στη συνέχεια να εγκριθεί από τα κοινοβούλια των κρατών μελών της ευρωζώνης, με τελευταίο το γερμανικό. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν δύο αξιολογήσεις από τους θεσμούς μια τον Απρίλιο και μια η τελευταία πριν την εκπνοή της δανειακής σύμβασης τον Ιούνιο.

Πηγή defencenet.gr :lolno:
Άβαταρ μέλους
Zagreus Σημαντική βοήθεια & οικονομική ενίσχυση στο MQN.gr
 
Δημοσιεύσεις: 942
Εγγραφή: Πέμ, 01 Σεπ 2011 2:01 pm
Τοποθεσία: Κέντρο Απόκεντρο
Έτος εισαγωγής: 2014

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Πολιτική-Κοινωνική Συζήτηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες