Κοινωνικό-θρησκευτική συζήτηση

Οι απόψεις σας πάνω σε γενικά κοινωνικοπολιτικά ζητήματα αναλύονται εδώ.

Re: Κοινωνικό-θρησκευτική συζήτηση

Δημοσίευσηαπό OxYdO » Τρί, 24 Δεκ 2013 11:22 pm

Christmas Eve. Ο Ήγκλετον για τον Χριστό
Του Χρήστου Λάσκου

[...]Που πάει να πει πως ο Ιησούς, όπως κι αν το δεις, φέρνει πολύ σε αναρχοκομμουνιστικό φρικιό, μίασμα για κάθε ορθώς σκεπτόμενο άτομο της «εποχής» μας. Σίγουρα, πάντως, «δεν φέρνει ούτε κατά διάνοια σε φιλελεύθερο. Δεν θα γινόταν καλό μέλος επιτροπής. Ούτε θα τα πήγαινε καλά στη Γουόλ Στριτ, όπως δεν τα πήγε καλά με τα γραφεία συναλλάγματος στο ναό της Ιερουσαλήμ». Είναι με τους «ανεπρόκοπους», τους «αποτυχημένους», τα αποβράσματα και τα σκουπίδια της κοινωνίας. Απεχθάνεται τους πλούσιους και δεν συναγελάζεται μαζί τους.

Γι’ αυτό και «οποιοδήποτε κήρυγμα του Ευαγγελίου αποτυγχάνει να αποτελέσει σκάνδαλο και ύβρι για το καθεστώς είναι [από τη σκοπιά που διαμόρφωσε ο Ιησούς, με το λόγο, αλλά και το βλέμμα του] άχρηστο». Τελική συναγωγή: «Αν δεν αγαπάς είσαι νεκρός, κι αν αγαπάς θα σε σκοτώσουν»

Ολόκληρο το κείμενο στο spoiler
Spoiler: show
Σκέφτηκα για σήμερα, παραμονή Χριστουγέννων του 2013, αντί επιφυλλίδας να παραθέσω μια σειρά από σκέψεις του γνωστού και μη εξαιρετέου Ιρλανδού μαρξιστή Τέρυ Ήγκλετον. Ο ίδιος τις επεξεργάστηκε στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει έναν ορυμαγδό «αθεϊστικών» γραπτών της πρόσφατης αγγλοαμερικανικής βιβλιοπαραγωγής, μεταξύ των οποίων αυτά του Ρίτσαρντ Ντόκινς, του Κρίστοφερ Χίτσενς και του Ντάνιελ Ντένετ. Τα βιβλία των οποίων, κατά τη γνώμη του, βρήκαν απήχηση αντιστρόφως ανάλογη προς την αξία τους.

Στην πραγματικότητα, αυτό για το οποίο εγκαλεί τους συγκεκριμένους φιλελεύθερους είναι πως πλασάρουν έναν τζάμπα αθεϊσμό, δογματικό όσο και ο ισλαμισμός των ταλιμπάν. Και, ακόμη χειρότερα, πως, αν αυτό στο οποίο επιτίθενται είναι η θρησκεία, τότε δεν μπορούν να την αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά, στο μέτρο που ελάχιστα γνωρίζουν γι’ αυτήν. Πράγμα που, μάλλον, εξηγεί καλύτερα από ο,τιδήποτε άλλο και το ύφος χιλίων καρδιναλίων (!), με το οποίο εκτοξεύουν τις επιθέσεις τους.

Αυτό που κάνει ο Ήγκλετον, εν τέλει, είναι να επισημάνει με όλη του την κριτική δύναμη πόσο άνευ κόστους είναι μια επίθεση στον χριστιανισμό, όταν δεν δείχνει πρωταρχικά την «κοιλάδα των δακρύων», στην οποία η θρησκεία δεν αποτελεί παρά τον «αναστεναγμό του καταπιεσμένου πλάσματος». Μιλήστε για τον καπιταλισμό ή σταματήστε να θορυβείτε, είναι η προτροπή που απευθύνει στους φιλελεύθερους –που πολύ εύκολα, όπως έχει δείξει, άλλωστε η πρόσφατη ιστορία, αναβαθμίζονται πρακτικά σε νεοφιλελεύθερους.

***

Δεν θα πρέπει, ωστόσο, να νομιστεί πως ο ίδιος ο Ήγκλετον είναι θρησκόφιλος (!). Κάθε άλλο. Όπως πολύ χαρακτηριστικά επισημαίνει, «[δ]ύσκολα κανείς αποφεύγει την αίσθηση ότι ένας Θεός τόσο λαμπρός, επινοητικός και ευφάνταστος, όπως αυτός που ενδεχομένως θα μπορούσε να υπάρχει, θα ήταν ικανός να κατεβάσει κάποια καλύτερη ιδέα από την θρησκεία για να σώσει τον κόσμο».

Και, επιπλέον, δεν υπάρχει αμφιβολία πως, παρόλο που δεν γίνεται να μην ελεγχθούν με τον αυστηρότερο τρόπο οι φιλελεύθεροι αθεϊστές για ασύγγνωστη προχειρότητα, «[π]ρωταίτιος της διανοητικής ατημελησίας των επικριτών του είναι βεβαιότατα ο ίδιος ο χριστιανισμός. Με εξαίρεση την ιδιάζουσα περίπτωση του σταλινισμού, είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς ιστορικό κίνημα που να έχει προδώσει με ποταπότερο τρόπο τις επαναστατικές του καταβολές. Ο χριστιανισμός έχει προ πολλού αλλάξει στρατόπεδο […] [Έ]χει ως επί το πλείστον μετατραπεί σε θρήσκευμα των ευκατάστατων προαστίων αντί να εκπροσωπεί την συγκλονιστική υπόσχεση που προσφέρθηκε στους ανυπόληπτους της κοινωνίας και στους μυστικούς αντιαποικιοκράτες μαχητές με τους οποίους έκανε παρέα ο Ιησούς. Η διάθεση των ευκατάστατων προαστίων απέναντι στους […] «ανεπρόκοπους» […] είναι βασικά να τους ξεπλύνουν από τους δρόμους σα λεκέδες. Η εν λόγω συνωμοταξία ευσέβειας τρομοκρατείται στη θέα ενός γυναικείου στήθους, αλλά θορυβείται απείρως λιγότερο από τις αισχρές ανισότητες μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Θρηνεί τον θάνατο ενός εμβρύου, αλλά δεν φαίνεται να συγκινείται με τα παιδιά που γίνονται παρανάλωμα του πυρός στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Σε γενικές γραμμές, λατρεύει έναν Θεό βλάσφημα πλασμένο κατ’ εικόνα της –έναν καλοξυρισμένο, κοντοκουρεμένο, οπλοφορούντα, σεξουαλικό ψυχαναγκαστικό Θεό, με ιδιαίτερη αδυναμία στο οντολογικά προνομιούχο κομμάτι ακριβώς νοτίως του Καναδά και βορείως του Μεξικού […]».

Κι αυτό παρ’ όλο που ο Ιησούς είναι ό,τι περισσότερο απομακρυσμένο και εχθρικό απέναντι στους νερντς των προαστίων, απέναντι στους ωφελιμιστές και παρανοϊκά ατομικιστές προτεστάντες –και όχι μόνο– των μοντέρνων καιρών. Στο λόγο του είμαστε πλάσματα του Θεού στο μέτρο –και μόνο τότε– που υπάρχουμε καθαρά χάριν ευχαρίστησης. Ούτε για τη δουλειά, ούτε για την περιουσία και την «προκοπή». Μόνο για την ευχαρίστηση.

Με τα λόγια του Ήγκλετον και πάλι, «[τ]ο ερώτημα που έθεσε ο ριζοσπαστικός ρομαντισμός, ο οποίος υπό αυτό το πρίσμα συμπεριλαμβάνει τον Καρλ Μαρξ, είναι το ποιοι πολιτικοί μετασχηματισμοί θα ήταν απαραίτητοι για να γίνει κάτι τέτοιο πραγματικά εφικτό. Ο Ιησούς, σε αντιδιαστολή με την πλειονότητα των υπεύθυνων Αμερικανών πολιτών, εμφανίζεται να μην κάνει καμιά δουλειά, ενώ κατηγορείται ως κοιλιόδουλος και μεθύστακας. Παρουσιάζεται ως άστεγος, χωρίς υπάρχοντα, ταγμένος εργένης, πλανόδιος οδοιπόρος, κοινωνικά περιθωριακός, περιφρονητής των συγγενικών δεσμών, ανεπάγγελτος, φίλος των απόβλητων και των παριών, αποστρεφόμενος τα υλικά αποκτήματα, χωρίς φόβο για την ασφάλειά του, αμελής όσον αφορά τους κανόνες αγνότητας, επικριτής της παραδοσιακής αυθεντίας, αγκάθι στο πλευρό του κατεστημένου και μάστιγα για τους πλούσιους και τους ισχυρούς […] Βρίσκεται μεταξύ χίπη και πολεμιστή. Σέβεται το εβραϊκό Σάββατο όχι επειδή το τελευταίο σημαίνει εκκλησιασμό, αλλά επειδή αντιπροσωπεύει μια προσωρινή απόδραση από το βάρος της εργασίας. Το Σάββατο έχει να κάνει με την ξεκούραση, όχι με την θρησκεία. Ένας από τους καλύτερους λόγους για να είσαι χριστιανός, όπως και σοσιαλιστής, είναι το ό,τι δεν σου αρέσει να δουλεύεις και απορρίπτεις την έμφοβη ειδωλολατρία που κάτι τέτοιο εμπεριέχει –ειδωλολατρία τόσο διαδεδομένη σε χώρες σαν τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι αληθινά πολιτισμένες κοινωνίες δεν οργανώνουν έξτρα-δυναμωτικά πρωινά μέσα στα άγρια χαράματα».

Που πάει να πει πως ο Ιησούς, όπως κι αν το δεις, φέρνει πολύ σε αναρχοκομμουνιστικό φρικιό, μίασμα για κάθε ορθώς σκεπτόμενο άτομο της «εποχής» μας. Σίγουρα, πάντως, «δεν φέρνει ούτε κατά διάνοια σε φιλελεύθερο. Δεν θα γινόταν καλό μέλος επιτροπής. Ούτε θα τα πήγαινε καλά στη Γουόλ Στριτ, όπως δεν τα πήγε καλά με τα γραφεία συναλλάγματος στο ναό της Ιερουσαλήμ». Είναι με τους «ανεπρόκοπους», τους «αποτυχημένους», τα αποβράσματα και τα σκουπίδια της κοινωνίας. Απεχθάνεται τους πλούσιους και δεν συναγελάζεται μαζί τους.

Γι’ αυτό και «[ο]ποιοδήποτε κήρυγμα του Ευαγγελίου αποτυγχάνει να αποτελέσει σκάνδαλο και ύβρι για το καθεστώς είναι [από τη σκοπιά που διαμόρφωσε ο Ιησούς, με το λόγο, αλλά και το βλέμμα του] άχρηστο». Τελική συναγωγή: «Αν δεν αγαπάς είσαι νεκρός, κι αν αγαπάς θα σε σκοτώσουν»

***

Θεώρησα καλό, μέρα που είναι να μεταφέρω τις παραπάνω σκέψεις. Η συνολική οπτική του Ήγκλετον καταγράφεται με εξαιρετικά γλαφυρό τρόπο στο βιβλίο του Λογική, Πίστη και Επανάσταση (μτφ. Πέτρος Γεωργίου, Πατάκη, 2011), από το οποίο πήρα τα παραθέματα προκειμένου να τσιγκλίσω για την ανάγνωση του, μια και το θεωρώ ένα από τα καλύτερα δοκιμιακά έργα εδώ και χρόνια. Κάποιες δικές μου σχετικές σκέψεις περιλαμβάνονται στα άρθρα Τα Χριστούγεννα και η Αριστερά και Η Αριστερά και το Ευαγγέλιο.

Καλά Χριστούγεννα.
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
OxYdO Σημαντική βοήθεια στο MQN.gr
 
Δημοσιεύσεις: 1644
Εγγραφή: Παρ, 07 Οκτ 2011 12:18 am
Έτος εισαγωγής: 2011

Re: Κοινωνικό-θρησκευτική συζήτηση

Δημοσίευσηαπό lybe33 » Τετ, 25 Δεκ 2013 4:15 pm

Ωραίος Λάσκος!

Χρόνια πολλά σε όλους :wave:
Άβαταρ μέλους
lybe33
Επίτιμο μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 2638
Εγγραφή: Τετ, 03 Δεκ 2008 11:55 am
Έτος εισαγωγής: 2008

Re: Κοινωνικό-θρησκευτική συζήτηση

Δημοσίευσηαπό Jason_ab » Σάβ, 28 Δεκ 2013 10:14 am

Πλάκα πλάκα μέσα απο κάποιες χαριτωμένες σαχλαμάρες, ορισμένοι "κριτικοί του κόσμου" - "εγώ τα ξέρω όλα και είμαι κουλτουριάρης" αριστεροί, μπορούν εντέλει να δώσουν και κάποια διαμάντια κριτικής προς τον σύγχρονο τρόπο ζωής.
Τί καταπληκτικό σημείο:
" Η εν λόγω συνωμοταξία ευσέβειας τρομοκρατείται στη θέα ενός γυναικείου στήθους, αλλά θορυβείται απείρως λιγότερο από τις αισχρές ανισότητες μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Θρηνεί τον θάνατο ενός εμβρύου, αλλά δεν φαίνεται να συγκινείται με τα παιδιά που γίνονται παρανάλωμα του πυρός στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Σε γενικές γραμμές, λατρεύει έναν Θεό βλάσφημα πλασμένο κατ’ εικόνα της –έναν καλοξυρισμένο, κοντοκουρεμένο, οπλοφορούντα, σεξουαλικό ψυχαναγκαστικό Θεό, με ιδιαίτερη αδυναμία στο οντολογικά προνομιούχο κομμάτι ακριβώς νοτίως του Καναδά και βορείως του Μεξικού"
Τα είπε όλα και δεν κάνω πλάκα.
Ίσως με αυτό τον τρόπο κάποιος "γραφικός αριστερός" να φανεί χρήσιμος ώς μία εκνευριστική μεν, χρήσιμη δε φωνή.
Πιστεύω αυτός είναι και ο ρόλος που έχει δεχθεί η κοινωνία απο τους αριστερούς, αυτός είναι και ο ρόλος που έχουν δεχθεί και αυτοί για τους εαυτούς τους.

Άντε χρόνια πολλά σε όλους!
Μακάρι το 2014 να φέρει σε όλους μας ό,τι μας αξίζει.
If forcing empathy is as clever as you can be
we'll gladly watch while you go down in flames.
Jason_ab
 
Δημοσιεύσεις: 142
Εγγραφή: Τετ, 17 Αύγ 2011 12:12 am
Έτος εισαγωγής: 2004

Re: Κοινωνικό-θρησκευτική συζήτηση

Δημοσίευσηαπό FREEMAN » Σάβ, 28 Δεκ 2013 1:55 pm

Το συγκεκριμένο απόσπασμα αναφέρεται στον ''ευσεβισμό'' και στην αρρωστημένη αντίληψη του χριστιανισμού,τα οποία συνεχώς επικρίνει η Εκκλησία και τονίζει συνεχώς να τα αποφεύγουν οι πιστοί της.υπάρχουν αυτά,αλλά δε σημαίνει πως δεν υπάρχουν εκείνοι που εφαρμόζουν τον υγιή χριστιανισμό.αν εγώ τύχει και πέσω σε τσαρλατάνο γιατρό και σε χάλια νοσοκομείο,δε σημαίνει πως όλοι οι γιατροι και τα νοσοκομεία είναι χάλια και θα απορρίψω την ιατρική.ο συγκεκριμένος αριστερος ίσως να γνώρισε τον καθολικισμό ή άλλες αιρέσεις που δεν έχουν καμμία σχέση με την ορθοδοξία και έχουν έντονα τα στοιχεία που αναφέρει.και δυστυχώς υπήρξαν και στην Ελλάδα τον περασμένο αιώνα κάποιοι χώροι που έπεσαν στην παγίδα του ευσεβισμού και έδωσαν λανθασμένη εικόνα του χριστιανισμού.αυτοί οι χώροι υπήρξαν σημεία αντιλεγόμενα και πολλοί κληρικοί και λαϊκοί διαχώρισαν τη θέση τους και έν τέλει καποιοι έμειναν στα δύο άκρα.το ένα του ευσεβισμού και το άλλο της άκρατης ελευθερίας.κάποιοι τελικά βρήκαν την ισορροπία της Ορθοδοξίας.ας ψάχνουμε λοιπόν τα πράγματα καλύτερα και ας μην αποφασίζουμε κοιτώντας μόνο εξόψεως,αλλά ας ψάχνουμε τον καλό γιατρό που θα μας προσφέρει την επιστήμη του με σοβαρό και σωστό τρόπο.
FREEMAN
 
Δημοσιεύσεις: 269
Εγγραφή: Τρί, 07 Οκτ 2008 5:32 pm

Re: Κοινωνικό-θρησκευτική συζήτηση

Δημοσίευσηαπό teo » Σάβ, 28 Δεκ 2013 6:55 pm

FREEMAN έγραψε:Το συγκεκριμένο απόσπασμα αναφέρεται στον ''ευσεβισμό'' και στην αρρωστημένη αντίληψη του χριστιανισμού,τα οποία συνεχώς επικρίνει η Εκκλησία και τονίζει συνεχώς να τα αποφεύγουν οι πιστοί της.υπάρχουν αυτά,αλλά δε σημαίνει πως δεν υπάρχουν εκείνοι που εφαρμόζουν τον υγιή χριστιανισμό.αν εγώ τύχει και πέσω σε τσαρλατάνο γιατρό και σε χάλια νοσοκομείο,δε σημαίνει πως όλοι οι γιατροι και τα νοσοκομεία είναι χάλια και θα απορρίψω την ιατρική.ο συγκεκριμένος αριστερος ίσως να γνώρισε τον καθολικισμό ή άλλες αιρέσεις που δεν έχουν καμμία σχέση με την ορθοδοξία και έχουν έντονα τα στοιχεία που αναφέρει.και δυστυχώς υπήρξαν και στην Ελλάδα τον περασμένο αιώνα κάποιοι χώροι που έπεσαν στην παγίδα του ευσεβισμού και έδωσαν λανθασμένη εικόνα του χριστιανισμού.αυτοί οι χώροι υπήρξαν σημεία αντιλεγόμενα και πολλοί κληρικοί και λαϊκοί διαχώρισαν τη θέση τους και έν τέλει καποιοι έμειναν στα δύο άκρα.το ένα του ευσεβισμού και το άλλο της άκρατης ελευθερίας.κάποιοι τελικά βρήκαν την ισορροπία της Ορθοδοξίας.ας ψάχνουμε λοιπόν τα πράγματα καλύτερα και ας μην αποφασίζουμε κοιτώντας μόνο εξόψεως,αλλά ας ψάχνουμε τον καλό γιατρό που θα μας προσφέρει την επιστήμη του με σοβαρό και σωστό τρόπο.


Αμήν.
teo
 
Δημοσιεύσεις: 405
Εγγραφή: Τρί, 17 Φεβ 2009 1:41 pm
Έτος εισαγωγής: 2008

Re: Κοινωνικό-θρησκευτική συζήτηση

Δημοσίευσηαπό FREEMAN » Τετ, 01 Ιαν 2014 3:16 pm

Ο παπά Σάββας είναι Ιερέας της Ι.Μ. Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου και διακονεί την Αγία μας Εκκλησία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Παληού Καβάλας. Πρόκειται για ένα νέο κληρικό που έχει αφιερώσει την ζωή του στην διακονία του Θεού και του ανθρώπου.

Μέσα από τα τραγούδια του προσπαθεί να μιλήσει για τα παιδιά... τα παιδιά που πονούν και υποφέρουν, προσκαλώντας μας όλους, με τον μοναδικό του αυτό τρόπο να ξαναγίνουμε όλοι παιδιά... Μεταφέρει μέσα από τους στίχους και την μουσική τον λόγο του Χριστού, που δείχνει τον δρόμο της σωτηρίας ‘’εάν μη στραφήτε και γένησθε ως τα παιδία, ου μη εισέλθητε εις την βασιλείαν των ουρανών ‘’ (Μτθ 18 -3), χωρίς να ξεχνάει όμως, πως η πιο αγνή προσευχή , είναι εκείνη που βγαίνει μέσα από μια παιδική και άδολη καρδιά. Αυτό είναι και το μήνυμα που θέλει να δώσει σε όλους όσους ακούσουν τα τραγούδια της ψυχής του.

...θυμάμαι ήσουν πάντα δίπλα μου Εσύ
Παναγιά μου βράδυ πρωί
...θυμάμαι όλα όσα σου είχα υποσχεθεί
σαν τη γλυκιά τη προσευχή

Μέσα από εκδηλώσεις που διοργανώνει ο ίδιος μας καλεί όλους να προβληματιστούμε, σε έναν προβληματισμό που αρχή και τέλος του έχει τα παιδιά.

"Εάν ο κόσμος μας, διαφέρει τόσο πολύ από τον κόσμο των παιδιών, αυτό οφείλετε στο γεγονός πως τα παιδιά ζουν αληθινά και απολαμβάνουν αυτό που έχουν".

Ασχολείται με θέματα που αφορούν τα παιδιά, όπως η πείνα, οι πόλεμοι, οι ασθένειες και μέσα από τα τραγούδια του εκφράζει έντονα την αγωνία της Ιερατικής του καρδιάς. Τραγουδά για τα παιδιά που βιώνουν τον πόλεμο της Συρίας και ζητά από τον καθένα μας να έρθει στην θέση τους...

Ακούστε και δείτε σχετικό βίντεο σε στίχους μουσική και ερμηνεία του ιδίου, με τίτλο: Αυτή είναι η ζωή
http://www.youtube.com/watch?v=ipVCxE_Tv34#t=151
FREEMAN
 
Δημοσιεύσεις: 269
Εγγραφή: Τρί, 07 Οκτ 2008 5:32 pm

Re: Κοινωνικό-θρησκευτική συζήτηση

Δημοσίευσηαπό OxYdO » Δευτ, 06 Ιαν 2014 8:16 pm

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
OxYdO Σημαντική βοήθεια στο MQN.gr
 
Δημοσιεύσεις: 1644
Εγγραφή: Παρ, 07 Οκτ 2011 12:18 am
Έτος εισαγωγής: 2011

Re: Κοινωνικό-θρησκευτική συζήτηση

Δημοσίευσηαπό mertaghon » Δευτ, 06 Ιαν 2014 11:34 pm


ετσι που θολαινει πισω φαινεται σαν κακοφτιαγμενη φωτοσουπια :) φιλε oxydo

τσιου ειδηση κ ακομα πιο τσιου φωτο..αποθηκευω να την εχω :D
mertaghon
 
Δημοσιεύσεις: 210
Εγγραφή: Σάβ, 05 Σεπ 2009 11:29 am
Έτος εισαγωγής: 0

Re: Κοινωνικό-θρησκευτική συζήτηση

Δημοσίευσηαπό OxYdO » Τρί, 07 Ιαν 2014 12:00 am

@mertaghon
με τσάκωσες :D
είναι υπέροχη φωτοσοπιά, έψαχνα αφορμή να την ανεβάσω και στο φόρουμ :P
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
OxYdO Σημαντική βοήθεια στο MQN.gr
 
Δημοσιεύσεις: 1644
Εγγραφή: Παρ, 07 Οκτ 2011 12:18 am
Έτος εισαγωγής: 2011

Re: Κοινωνικό-θρησκευτική συζήτηση

Δημοσίευσηαπό thev » Τρί, 07 Ιαν 2014 3:07 am

σε ποιο λινκ μπορω να βρω αυτη τη φωτο γτ παταω κ δν την ανοιγει... ειναι καρατσεκαρισμενα φωτοσοπ... και ηλικιας δυο τριων χρονων...
"Στόχευε για το φεγγάρι, ακόμη και αν αστοχήσεις θα βρεθείς κάπου ανάμεσα στ΄αστέρια." (Πλατωνας) Άλλωστε η αστοχία είναι ευτυχία!!! (Εδαφ. ΙΙ)
thev
 
Δημοσιεύσεις: 473
Εγγραφή: Σάβ, 22 Οκτ 2011 2:19 pm
Έτος εισαγωγής: 2010

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Πολιτική-Κοινωνική Συζήτηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Bing [Bot] και 0 επισκέπτες