Project FLOK: Πώς ο Ισημερινός σχεδιάζει πολιτικές ριζοσπαστικής κοινωνικής αλλαγής – ένα πρωτότυπο παγκόσμιο εγχείρημα
Ανοικτή γνώση και κοινά αγαθά είναι οι λέξεις-κλειδιά της πρωτοβουλίας που έλαβε η αριστερή κυβέρνηση του Ισημερινού Η πρωτοτυπία του εγχειρήματος αγγίζει το παγκόσμιο γίγνεσθαι, καθώς η κυβέρνηση του Ισημερινού καλεί ανθρώπους από όλον τον κόσμο να συνδράμουν με τις γνώσεις τους στην ανάπτυξη πολιτικών που θα έχουν στόχο το «ευ ζην» των ανθρώπων. Αυτό που μελετάται στο εγχείρημα είναι οι τρόποι μετάβασης της κοινωνίας του Ισημερινού σε μια κοινωνία που οικοδομείται και θεμελιώνεται στα κοινά αγαθά και στην ανοικτή γνώση.
Στο εγχείρημα μπορούν να συμμετέχουν άνθρωποι από όλον τον κόσμο που ασχολούνται με την ριζοσπαστική κοινωνική αλλαγή, εμπνέονται από την ανοικτή και ελεύθερη γνώση, την αλληλεγγύη και τη συνεργασία και αναγνωρίζουν ως στόχο την οικοδόμηση μίας κοινωνίας των κοινών αγαθών ώστε να ευημερούν όλοι/ες.
Project FLOK Society
Το project ονομάζεται FLOK Society, Free/Libre Open Knowledge Society, δηλαδή «Κοινωνία Ελεύθερης και Ανοικτής Γνώσης».
Η έρευνα επικεντρώνεται στους ακόλουθους βασικούς τομείς:
1. Ανθρώπινες Ικανότητες και Ανοικτή Μάθηση
2. Μετασχηματίζοντας την Παραγωγική Δομή
3. Κοινωνικές Υποδομές και Θεσμική Καινοτομία
4. Ανοιχτές Τεχνικές Υποδομές
5. Φυσικά Κοινά
Το έργο βασίζεται στη συμμετοχή και τη συμβολή της τοπικής κοινωνίας των πολιτών, αλλά και του παγκόσμιου κινήματος των κοινών, το οποίο καλείται να βοηθήσει με συμβουλές και προτάσεις πολιτικής. «Είναι πεποίθησή μας ότι ο λαός του Ισημερινού θα εμπνευστεί από το τι συμβαίνει στο εξωτερικό, σε όλες τις χώρες του κόσμου», επισημαίνουν οι υπεύθυνοι του FLOK.
Στόχος του ερευνητικού έργου είναι να δημιουργηθεί μία πρόταση μεταβατικού σχεδίου και ένα πλαίσιο χάραξης πολιτικής που θα παρουσιαστούν σε ένα συνέδριο στις 21 Απριλίου του 2014 όπου θα συμμετέχει ο Πρόεδρος του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορέα, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, συμμετέχοντες από την κοινωνία των πολιτών και εμπειρογνώμονες επί του θέματος των κοινών από όλο τον κόσμο.
«Ούτε ο λαός του Ισημερινού από μόνος του, ούτε φυσικά η ερευνητική ομάδα του FLOK Society μπορεί να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις. Αλλά μαζί, δρώντας σε συνεργασία, μπορούμε να οραματιστούμε και να οικοδομήσουμε προτάσεις για μια βιώσιμη, ανοικτή και ηθική κοινωνία και οικονομία, την πραγματοποίηση της οποίας η κυβέρνηση του Ισημερινού θα μπορούσε να συνεπικουρήσει με συγκεκριμένες πολιτικές και υποστήριξη. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα έθνος-κράτος και ο Πρόεδρος μιας χώρας έχει νομιμοποιήσει την επιθυμία των ομότιμων πολιτών σε όλο τον κόσμο για τη δημιουργία ενός πιο δίκαιου και βιώσιμου πολιτισμού βασισμένου στις αρχές των κοινών», αναφέρεται στο FLOCK Society.
Παγκόσμια ανοιχτό κάλεσμα του FLOK
«Αν ασχολείστε με την ριζοσπαστική κοινωνική αλλαγή που εμπνέεται από την ανοικτή γνώση, τη συνεργασία και την οικοδόμηση των κοινών για την ευημερία όλων, σας ζητάμε να μας στείλετε στοιχεία και προτάσεις σχετικά με κορυφαίες τοπικές ή παγκόσμιες πρωτοβουλίες στον τομέα της εμπειρογνωμοσύνης σας», αναφέρεται στο κάλεσμα που απευθύνουν οι υπεύθυνοι του FLOK Society.
Αναδημοσιεύουμε μερικά ακόμη αποσπάσματα του καλέσματος:
-Φανταστείτε μια κοινωνία που συνδέεται με τα κοινά της ανοικτής γνώσης σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, θεμελιωμένη στην ελεύθερη και ανοιχτή γνώση, τον ανοιχτό κώδικα και το σχεδιασμό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους τους πολίτες μαζί με την κυβέρνηση και παράγοντες της αγοράς, χωρίς τις διακρίσεις και αποκλεισμούς που προκύπτουν από την ιδιωτικοποιημένη γνώση.
-Φανταστείτε μια ηθική και βιώσιμη οικονομία που βασίζεται στη δημιουργία μιας συνεργατικής κοινοπολιτείας θεμελιωμένης στην αμοιβαιότητα, στην ομότιμη παραγωγή και στην κινητοποίηση μιας ενημερωμένης και ενεργητικής κοινωνίας των πολιτών.
-Φανταστείτε την επιτάχυνση της κοινωνικής καινοτομίας και του διαμοιρασμού της γνώσης που τα κοινά της ανοιχτής γνώσης καθιστούν εφικτή στο πεδίο του πολιτισμού, της τεχνολογίας, της επιστήμης, και σε κάθε άλλο τομέα όπου οι τοπικές και παγκόσμιες λύσεις μπορούν να μοιραστούν και να αξιοποιηθούν.
-Φανταστείτε ότι τέτοια ανοικτά κοινά συνδέονται με μια ηθική αγορά και οικονομία, όπου τα άτομα, οι κοινοτικοί οργανισμοί, οι συνεταιρισμοί και οι εμπορικές και κοινωνικές επιχειρήσεις μπορούν ελεύθερα να συν-παράγουν αυτές τις γνώσεις χρησιμοποιώντας κατάλληλα μοντέλα διακυβέρνησης και ιδιοκτησίας που δεν περιφράσουν τα κοινά, αλλά διευκόλυνουν της ανάπτυξη τους.
-Φανταστείτε ένα Κράτος-Εταίρο το οποίο ενθαρρύνει την οικονομική και κοινωνική συνεργασία μέσω δημόσιων/αστικών συνεταιρισμών και χρηματοδοτεί και χτίζει την απαιτούμενη υποδομή για να συμβεί αυτό.
Το FLOK είναι μία πρωτοβουλία της κυβέρνησης του Ισημερινού
Σε ομιλία που έδωσε στις 19 Σεπτεμβρίου 2012, ο Πρόεδρος του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορέα, απεύθυνε έκκληση στους νέους πολίτες της χώρας του να αγωνιστούν για την πραγματοποίηση του οράματος του «ευ ζην» στο πλαίσιο μιας κοινωνίας προσανατολισμένης στα κοινά και στην ανοικτή γνώση.
Το ερευνητικό έργο FLOK Society αποτελεί μια κοινή ερευνητική προσπάθεια που χρηματοδοτείται από το Συντονιστικό Υπουργείο της Γνώσης και των Ανθρωπίνων Ταλέντων του Ισημερινού και την Senescyt (Διεύθυνση Ανώτερης Εκπαίδευσης, Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας) και διευθύνεται από το ΙΑΕΝ (Εθνικό Ινστιτούτο Ανωτάτων Σπουδών).
http://floksociety.org/http://en.wiki.floksociety.org/w/How_Can_You_Help_Ushttp://en.wiki.floksociety.org/w/Resear ... ordinatorshttp://left.gr/news/project-flok-pos-o- ... llagis-enaΑρκετά κοντά και στη μικιουνίτικη φιλοσοφία πιστεύω!