Αντισεισμικές Κατασκευές (2014-15)

Συντονιστής: University Editors

Re: Αντισεισμικές Κατασκευές (2014-15)

Δημοσίευσηαπό OxYdO » Κυρ, 30 Νοέμ 2014 2:25 am

Στην Άσκηση 11, στο πρώτο ερώτημα, κατά τον υπολογισμό της αναμενόμενης μετακίνησης του κτιρίου (με βάση τη λύση στο site του μαθήματος), πέρα από την παραδοχή των ίσων μετακινήσεων, θεωρούμε ότι η υπεραντοχή (γrd) είναι μονάδα; Δηλαδή η δύναμη διαρροής ταυτίζεται με τη δύναμη σχεδιασμού;

Αν έχω καταλάβει σωστά, η δύναμη σχεδιασμού, ισούται με τη δύναμη διαρροής, μέχρι αποδείξεως του εναντίου; :oops:
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
OxYdO Σημαντική βοήθεια στο MQN.gr

Έτος εισαγωγής: 2011

Δημοσίευσηαπό Lost.in.Athens » Κυρ, 30 Νοέμ 2014 11:06 am

OxYdO έγραψε:Επίσης, επειδή από ό,τι θυμάμαι μας είχαν πει ότι θα μας δίνεται το τυπολόγιο που χρειαζόμαστε, αυτό σημαίνει ότι δε θα επιτρέπεται να έχουμε μαζί μας ούτε τις βασικές διατάξεις του Ευρωκώδικα;

Στις εξετάσεις κανονικά επιτρέπεται μόνο το τυπολόγιο, αλλά για την πρόοδο μπορεί να δίδεται ό,τι τύπος χρειάζεται και να μην επιτρέπεται να έχετε κάτι ανοιχτό.

OxYdO έγραψε:Στην Άσκηση 11, στο πρώτο ερώτημα, κατά τον υπολογισμό της αναμενόμενης μετακίνησης του κτιρίου (με βάση τη λύση στο site του μαθήματος), πέρα από την παραδοχή των ίσων μετακινήσεων, θεωρούμε ότι η υπεραντοχή (γrd) είναι μονάδα; Δηλαδή η δύναμη διαρροής ταυτίζεται με τη δύναμη σχεδιασμού;

Αν έχω καταλάβει σωστά, η δύναμη σχεδιασμού, ισούται με τη δύναμη διαρροής, μέχρι αποδείξεως του εναντίου; :oops:

Για τις απλές κατασκευές που εξετάζονται στο μάθημα, η μετακίνηση σχεδιασμού ορίζεται από τον EC8 ως d=q*de, όπου το q αντιστοιχεί σε δυνάμεις σχεδιασμού (όχι διαρροής) και το de είναι η μετακίνηση σχεδιασμού του ελαστικού συστήματος (βλ. και σελ. 12 από σημειώσεις για EC8). Συνεπώς και τα δύο μεγέθη που εμπλέκονται είναι μεγέθη σχεδιασμού και όχι πραγματικής διαρροής και δεν χρειάζεται να ληφθεί υπόψη η υπεραντοχή, σε αντίθεση με την περίπτωση που χρησιμοποιούμε τη σχέση d=μ*dy=qy*dy, όπου και τα δύο μεγέθη αναφέρονται στη διαρροή. Το παραπάνω άλλωστε είναι λογικό, μιας και όταν λέμε ότι ισχύει η αρχή ίσων μετακινήσεων, η μετακίνηση του πλήρως ελαστικού συστήματος προκύπτει χωρίς να χρησιμοποιηθεί κάπου η όποια θεωρούμενη υπεραντοχή.
Lost.in.Athens
Επίτιμο μέλος

Έτος εισαγωγής: 2008

Δημοσίευσηαπό sepsis » Κυρ, 30 Νοέμ 2014 2:38 pm

12 & 13 (με επιφύλαξη αφού δεν έχει διορθωθεί)

http://cl.ly/3q2a3N0F2p1u/Archive%20201 ... 7%3A01.zip

οι ασκήσεις ανέβηκαν στο πάνελ! σε ευχαριστούμε!

sepsis

Έτος εισαγωγής: 2006

Δημοσίευσηαπό Lost.in.Athens » Κυρ, 30 Νοέμ 2014 4:24 pm

Κάποιες παρατηρήσεις για την παραπάνω λύση της άσκησης 13:
Στο ερώτημα 1β, η τέμνουσα VRd=46.7kN αναφέρεται σε ένα υποστύλωμα, άρα πρέπει να πολ/τεί με 4 για όλα τα υποστυλώματα και τελικά γRd=1.34. Επίσης, στο ε, η επιτάχυνση διαρροής δεν αλλάζει, αλλά αφού ay=0.25g>a'=0.1875g, η κατασκευή συμπεριφέρεται ελαστικά. Ακόμα, στη 2η άσκηση, η απαίτηση σε πλαστιμότητα με την ενίσχυση αυξάνει, αλλά αυξάνει παράλληλα και η ικανότητα ανάπτυξης πλαστιμότητας της κατασκευής με την ενίσχυση (πέραν της αύξησης της ικανότητας της κατασκευής να παραλάβει άλλες μορφές έντασης, πχ τέμνουσα).
Lost.in.Athens
Επίτιμο μέλος

Δημοσίευσηαπό georgecv » Κυρ, 30 Νοέμ 2014 4:32 pm

Γίνεται να ανέβουν και οι εκφωνήσεις των 12,13?
georgecv

Έτος εισαγωγής: 0

Δημοσίευσηαπό little_s_morgh » Κυρ, 30 Νοέμ 2014 11:59 pm

Αυριο τι ωρα ειναι η πρόοδος;
little_s_morgh

Δημοσίευσηαπό Lestat » Δευτ, 01 Δεκ 2014 12:06 am

Από όσο ξέρω, η πρόοδος είναι στις 8:45. Δεν είμαι σίγουρος αν υπάρχει κάποια αλλαγή στις αίθουσες. Μπορεί να μου πει κάποιος αν ξέρει?
Lestat

Δημοσίευσηαπό OxYdO » Δευτ, 01 Δεκ 2014 12:28 am

Lestat έγραψε:Από όσο ξέρω, η πρόοδος είναι στις 8:45. Δεν είμαι σίγουρος αν υπάρχει κάποια αλλαγή στις αίθουσες. Μπορεί να μου πει κάποιος αν ξέρει?

Ποιες είναι οι αίθουσες που έχουν οριστεί; Εκεί που κάνει ο καθένας μάθημα ή όλοι μαζί στα Ζ;
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
OxYdO Σημαντική βοήθεια στο MQN.gr

Έτος εισαγωγής: 2011

Δημοσίευσηαπό Lestat » Τρί, 09 Δεκ 2014 5:10 pm

Στο ερώτημα 3 της 16ης Άσκησης, αν έχω καταλάβει καλά, η ροπή μπορεί να υπολογιστεί με δύο τρόπους:

μέσω Fb, δηλαδή να υπολογίσουμε Fb για κάθε ιδιομορφή, να τα συνδυάσουμε σε SRSS και μετά να υπολογίσουμε ως M=(Fb*h)/2 με h=3.5m (δηλαδή του ορόφου, όχι του κτιρίου)?

μέσω μετακινήσεων και δυσκαμψίας για να βούμε πάλι την δύναμη V και μετά με M=(V*h)/2, αλλά ποιά μετακίνηση και ποια δυσκαμψία χρησιμοποιείται, η u1 και Κ1 ή u2 και Κ2? και ποιό είναι το h αυτή τη φορά, του ορόφου ή του κτιρίου?
Lestat

Δημοσίευσηαπό Lost.in.Athens » Τρί, 09 Δεκ 2014 6:34 pm

Πράγματι υπάρχουν δύο μέθοδοι, με τις οποίες και στις δύο περιπτώσεις καταλήγουμε στην Fb, δηλαδή τη συνολική τέμνουσα των υποστυλωμάτων του ισογείου.
1. Αν βρούμε τη μετατόπιση της πρώτης στάθμης, η τέμνουσα στα υποστυλώματα είναι Vb=K1*u1 (ορισμός δυσκαμψίας K1)
2. Αν βρούμε τις σεισμικές δυνάμεις και στις δύο στάθμες είναι Vb=F1+F2
Αφού βρούμε τη συνολική τέμνουσα, επειδή είναι ίδια τα υποστυλώματα χωρίζεται εξίσου σε όλα και μετά μπορούμε να βρούμε τη ροπή στη βάση του καθενός (αμφίπακτα) με τη γνωστή σχέση, χρησιμοποιώντας το ύψος του υποστυλώματος, όχι όλου του κτηρίου.
Προσοχή χρειάζεται στο σημείο ότι την παραπάνω ροπή πρέπει να τη βρούμε ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΙΔΙΟΜΟΡΦΕΣ που μας ενδιαφέρουν και μετά να κάνουμε SRSS. Αν χρησιμοποιήσουμε στοιχείο που έχει προκύψει από SRSS (εδώ την Fb) για να προκύψουν άλλα αποτελέσματα, μπορεί να βγαίνει σωστό αποτέλεσμα, αλλά είναι θεωρητικό λάθος.
Lost.in.Athens
Επίτιμο μέλος

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο 7ο Εξάμηνο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης