Εισαγωγή στην Ενεργειακή Τεχνολογία (2015-16)

Δημοσιεύτηκε:
Κυρ, 18 Οκτ 2015 10:30 pm
από fiddlerontheroof
Καλή αρχή σε ένα αρκετά ενδιαφέρον μάθημα,που παρά το ότι είναι επιλογής,είχε αρκετά μεγάλη προσέλευση φοιτητών από τις πρώτες κιόλας διαλέξεις!
Αρκετά πρακτικό και απ'ότι φαίνεται έχει ως στόχο,πέρα των άλλων,την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης των φοιτητών έτσι ώστε να μπορούν να αποφανθούν για την ισχύ καθημερινών δηλώσεων(άρθρα εφημερίδων κτλ).
Παραθέτω την σελίδα του μαθήματος εδώ
http://users.itia.ntua.gr/nikos/energy/ και υπενθυμίζω το ότι το μάθημα περιλαμβάνει εξαμηνιαία εργασία η οποία μετρά θετικά για την γραπτή εξέταση,ανάλογα με τον βαθμό που θα επιτύχει κανείς σε αυτή.
Re: Εισαγωγή στην Ενεργειακή Τεχνολογία (2015-16)

Δημοσιεύτηκε:
Τρί, 20 Οκτ 2015 8:55 pm
από fiddlerontheroof
Στη σελίδα του μαθήματος έχουν αναρτηθεί πληροφορίες για την εξαμηνιαία εργασία.Οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές και οι ενδιαφερόμενες φοιτήτριες που επιθυμούν να αναλάβουν εργασία πρέπει να υποβάλουν τις δηλώσεις τους μέχρι τις 24/10/2015.
Re: Εισαγωγή στην Ενεργειακή Τεχνολογία (2015-16)

Δημοσιεύτηκε:
Τρί, 17 Νοέμ 2015 12:56 am
από mauros.drakos
Λίγα λόγια για την εργασία
οι συντονιστές έχουν ήδη αρχίσει να στέλνουν διάφορες εργασίες στους συμμετέχοντες. αυτές οι εργασίες που αναφαίρονται σε συγκεκριμένα έργα έχουν κάποια στοιχεια.
η εργασία που πρέπει να παραδωθεί ώς τις 9.12.15 αποτελείται από ΜΙΑ(1) διαφάνεια που πρέπει να αναγράφονται τα εξής νούμερα
1) εγκατεστημένη ισχύς
2) κόστος
3) παραγόμενη ενέργεια
καθως και διάφορα άλλα στοιχεία όπως ονομα μέρος και γτ είναι ξεχοριστό.
μια είκόνα / φωτογραφία της διαφάνεια και μία πινέζα στο google earth.
αναλοιτικές οδηγίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα του μαθήματος, παραθέτω το link
επειδη φέτος οι σεμμετέχοντες είναι περίπου με τους συμμετέχονται των 3 προηγουμένων χρόνων οι παλλίες εργασίες δύσκολα αρκούν για όλους που σημαίνει πως πολύ πρέπει να να βρούν δικάτους καινούργια εργά. προβλήματα τέτοια μπορεί να αντιμετωπησθούν σε όλες της ενέργεις εκτώς απο την αιολίκη και την ηλιάκη, που σημαίνει πως άμα κάποιος δε μπορεί να βρέι πχ για το εργοστάσιο πετραιλέου του δεν έχει παρα να αλλάξει ενέργεια.
ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο της εργασία είναι είναι να μήν υπάρχει λάθος στα 3 βασικά στοιχεία. πολλές παλίες εργασίες έχουν αυτους τους αριθμούς και κλίμακες εκτός πραγματικότητας. επομένως είναι σημαντικό ο καθένας να τσεκάρει αυτά τα νούμερα γτ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΛΕΝΧΟΣ.
τα αρχεία( διαφάνεια και εικόνα πρεπει να έχουν όσο το δυνατό μικρότερο μέγεθος για την διευκόλυνση των συντονιστών καθώς και όνομα που να προσδιορίζει τύπο έργου, τοποθεσία, όνομα. (βλέπε οδηγείες)
ΝΑ ΥΠΕΝΘΙΜΙΣΩ. η προθεσμία δήλωσης συμμετοχής έχει περάσει επομένως δεν είναι στα χέρια των συντονιστών αν θα γίνει δεκτή η αίτηση ή όχι.
Re: Εισαγωγή στην Ενεργειακή Τεχνολογία (2015-16)

Δημοσιεύτηκε:
Τρί, 17 Νοέμ 2015 10:31 am
από mauros.drakos
Ολοκληρωμένος Τύπος έγραψε:google translate?
Αν δε σου κάνει! Να το έγραφες εσύ!
Re: Εισαγωγή στην Ενεργειακή Τεχνολογία (2015-16)

Δημοσιεύτηκε:
Δευτ, 14 Δεκ 2015 4:06 pm
από mamassis
Αγαπητοί συνάδελφοι και φοιτητές
Στο επισυναπτόμενο αρχείο ALL_PROJECTS*.kmz (είναι ζιπαρισμένο γιατί δεν το δεχόταν το σύστημα) θα βρείτε τη συλλογική εργασία 123 ατόμων που έγινε στα πλαίσια του μαθήματος «Εισαγωγή στην Ενεργειακή Τεχνολογία» το έτος 2015-16.
Κάθε φοιτητής ασχολήθηκε με ένα ενεργειακό έργο και και ετοίμασε: (α) μια «πινέζα» στο Google Earth η οποία δείχνει τη θέση του και (β) μια φωτογραφία η οποία περιέχει τα σημαντικότερα τεχνικά χαρακτηριστικά του. Για το σκοπό αυτό αξιοποιηθήκαν σχετικές εργασίες, οι οποίες είχαν γίνει στα πλαίσια του μαθήματος τα προηγούμενα έτη, ενώ εξετάστηκαν και νέα έργα.
Τα έργα είναι χωρισμένα σε κατηγορίες και ακολουθώντας το σύνδεσμο που έχει η «πινέζα» κάθε έργου ανακτάται η φωτογραφία με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του. Οι φωτογραφίες είναι αποθηκεύμενες στα Google Web Albums και για την προσβάση σε αυτές απαιτείται σύνδεση στο Διαδίκτυο.
Το τελικό σύστημα περιλαμβάνει την απεικόνιση της θέσης στο Google Earth, 116 ενεργειακών έργων με δυνατότητα άμεσης ανάκτησης των τεχνικών χαρακτηριστικών τους και ειδικότερα: (α) της εγκατεστημένης ισχύος, (β) της μέσης ετήσιας παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας και (γ) του κόστους εγκατάστασης.
Αν και δόθηκαν συγκεκριμένες οδηγίες τυποποίησης της παρουσίασης των έργων, αυτές δεν ακολουθήθηκαν από το σύνολο των συμμετεχόντων. Έτσι ορισμένα έργα περιέχουν μικρά (αφορούν κύριως την ορθογραφία και την κακή χρήση των μονάδων) ή πιο σοβαρά λάθη, όπως η αναντιστοιχία των τριών βασικών μεγεθών (ισχύος-ενέργειας-κόστους εγκατάστασης).
Επιλέξαμε να μην κάνουμε σοβαρές διορθώσεις γιατί: (α) αυτό θα απαιτούσε πολύ χρόνο από τους συντονιστές και (β) έχουμε ως στόχο να ανακαλύψετε τα λάθη κατά την περιήγησή σας στις διάφορες θέσεις, αξιοποιώντας τις γνώσεις που αποκτήσατε στη διάρκεια του μαθήματος.
Τα λάθη αυτά θα διορθωθούν από τις επόμενες τάξεις, οι οποίες πρόσθετα θα κλιθούν να ενσωματώσουν στο σύστημα νέα έργα ώστε στο μέλλον: (α) να αντιπροσωπεύονται καλύτερα όλες οι κατηγορίες (επιλέχτηκαν κυρίως υδροηλεκτρικά και αιολικά), (β) να υπάρχει πιο εκτεταμμένη κάλυψη στο χώρο (η συντριπτική πλειοψηφία των έργων βρίσκονται στην Ευρώπη και στη Βορεια Αμερική).
Συγκεκριμένα στο σύστημα ενσωματώθηκαν 116 έργα (50 υδροηλεκτρικά, 22 αιολικά, 13 ηλιακά, 12 πυρηνικά, οκτώ θαλάσσια, έξι γεωθερμικά, δύο άνθρακα, ένα φυσικού αερίου, ένα βιομάζας και ένα υβριδικό (δεν υπάρχει πετρελαϊκό). Ακόμη μόλις 12 έργα βρίσκονται στην Ασία, τέσσερα στην Αφρική, τρία στη Νότια Αμερική και δύο στη Αυστραλία.
Αν και η κατανομή δεν είναι αντιπροσωπευτική, πολλά μπορούμε να μάθουμε περιηγούμενοι στα ενσωματωμένα έργα. Με μια γρήγορη ματιά αποκαλύπτονται πτυχές όπως: (α) η εκτεταμένη εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας στη Βόρεια Θάλασσα, (β) η ύπαρξη υδροηλεκτρικών τεράστιας ισχύος στην Κεντρική Ασία, (γ) η ιδιαίτερα εντατική χρήση (πολλές ώρες λειτουργίας) των πυρηνικών εργοστασίων, και (δ) η ευρηματικότητα που χαρακτηρίζει τα έργα εκμετάλλευσης της θαλάσσιας ενέργειας.
Η παρουσίαση των έργων θα γίνει στο μάθημα της Ενεργειακής Τεχνολογίας (16/12/2015) όπου θα μπορέσουμε να σχολιάσουμε τους ποικίλους τρόπους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, να συζητήσουμε μάταια ή ασύμφορα για την κοινωνία έργα, και να εντοπίσουμε λάθη προς διόρθωση. Ειδικότερα αυτοί που δεν κατάφεραν να παρακολουθούν τα μαθήματα έχουν μια μοναδική ευκαιρία να έχουν μια συνοπτική και ποσοτικοποιημένη παρουσίαση των μεγεθών, των μεθόδων και των επίλογων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας
Ο τελικός στόχος είναι να μπορούμε ως μηχανικοί να συμβάλλουμε με μια ποσοτικοποιημένη άποψη, στην εκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών και να αποτιμήσουμε ενεργειακές επιλογές που καθορίζονται από γεωπολιτικές παραμέτρους και ιδεολογικά στερεότυπα.
Τέλος, αυτό που θα θέλαμε να μείνει από αυτή την απόπειρα είναι ότι εφόσον υπάρχει πνεύμα συνεργασίας και η κατάλληλη οργάνωση, η μικρή ενασχόληση πολλών ατόμων μπορεί να καταλήξει σε ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα. Εξάλλου ένα αρχαιελληνικό γνωμικό λέει: «Μία μέλισσα μέλι ου ποιεί»
Νίκος Μαμάσης (Συντονιστής του μαθήματος)
Νίκος Γκολιόπουλος, Χρήστος Κνισοβίτης (φοιτητές-συντονιστές των εργασίων)
Re: Εισαγωγή στην Ενεργειακή Τεχνολογία (2015-16)

Δημοσιεύτηκε:
Δευτ, 14 Δεκ 2015 6:17 pm
από OxYdO
Πολλά συγχαρητήρια στον διδάσκοντα και τους φοιτητές που σκέφτηκαν και υλοποίησαν μια τόσο ενδιαφέρουσα ιδέα
Πιστεύω ότι αν συνεχιστεί το πρότζεκτ και συμπληρωθεί και από τα επόμενα έτη, θα βγει κάτι πάρα πολύ όμορφο, πλήρες και, κυρίως, εξαιρετικά χρήσιμο για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Θα πρότεινα από την επόμενη χρονιά,
να καταρτιστούν και charts με το ενεργειακό μίγμα και την κατανάλωση διάφορων χωρών και να μπουν και αυτά με μια πινεζούλα στην αντίστοιχη χώρα.
(Επίσης, μπορεί να μπει και στα χρήσιμα links του φόρουμ.)
Για όποιον ενδιαφέρεται να το ψάξει κι άλλο, υπάρχει και ο
Γεωπληροφοριακός Χάρτης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), που, όμως, δεν έχει τόσο συμπυκνωμένη και απλοποιημένη την πληροφορία, όπως το πρότζεκτ που έκαναν τα παιδιά.
Re: Εισαγωγή στην Ενεργειακή Τεχνολογία (2015-16)

Δημοσιεύτηκε:
Δευτ, 14 Δεκ 2015 8:34 pm
από leo8
πέρα από το να γκρινιάζουμε για ότι γίνεται γύρω μας, καλό είναι κιόλας να μάθουμε να επιβραβεύουμε τέτοιου είδους εγχειρήματα - τρόπους ενασχόλησης κατά τη διάρκεια του εξαμήνου.
Επίσης πολύ καλή ιδέα του oxydo να μπει στα χρήσιμα λινκ στο φόρουμ.
Re: Εισαγωγή στην Ενεργειακή Τεχνολογία (2015-16)

Δημοσιεύτηκε:
Δευτ, 14 Δεκ 2015 8:48 pm
από mamassis
Να διευκρινίσουμε ότι για την ώρα έχει την εγκυρότητα μιας φοιτητικής εργασίας.
Η τυποποίηση δεν είναι ικανοποιητική και υπάρχουν αρκετά (μικρά και μεγάλα) λάθη.
Οπως λέμε στο κείμενο, επίτηδες τα αφήσαμε για να τα ανακαλύψετε. Θα αφιερώσουμε λίγο χρόνο σε αυτά την ημέρα της παρουσίασης.
Ομως το σύστημα μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά του χρόνου, με την διορθώση των υπαρχόντων έργων και την πρόσθεση νέων.