
Τωρα που το πρωτο ετος τελειωνει και με αφορμη την αθλια απο πλευρας εκπαιδευτικης διαδικασιας ημερα που περασα σημερα στη σχολη, θα ηθελα να παραθεσω τα προβληματα που διαπιστωσα μεσα στη χρονια.
Αρχικα (απο κει πηγαζει και η αφορμη) τα αρχιτεκτονικα μαθηματα του πρωτου ετους (Τεχνικο Σχεδιο, Γενικη Οικοδομικη, Τεχνικα Υλικα) εκπεμπουν SOS. Η οργανωση τους ειναι απλα τραγικη. Οι καθηγητες για να καλυψουν τις απαιτησεις των μαθηματων αυτων αντι να μας παραδοσουν συγκροτημενα και οργανωμενα ολα οσα μας χρειαζονται (και λιγο παραπανω, πανεπιστημιο ειμαστε εξαλλου), ή μας λενε εντελως ετεροχρονισμενα τι χρειαζεται ή μας παραπεμπουν σε συγγενεις μας πολιτικους μηχανικους ή μας λενε τα δικα τους... Και στο σχεδιο και στην οικοδομικη επρεπε μονοι μας να καταλαβουμε τις απαιτησεις τους, τους συμβολισμους στο χαρτι και μονο αποσπασματικα μπορουσες να τους παρεις κουβεντα για κατι. Καμια συγκροτηση της υλης της θεωριας. Φτασαμε στο τελος του 2ου εξαμηνου και κανεις δεν μπηκε στο αμφιθεατρο μια μερα να μας δειξει εξονυχιστικα πως σχεδιαζουμε ξυλοτυπο και αλλα πολλα που θα επρεπε.
Για τα Τεχνικα υλικα θεωρω πως κι αν η οργανωση ειναι λιγο καλυτερη, απουσιαζει παντελως η πρακτικη επαφη με τον κοσμο των υλικων. Αν και στην αρχη του εξαμηνου ειχα την ελπιδα πως θα εχω ενα μαθημα περισσσοτερο πρακτικο και πιο κοντα στο αντικειμενο μας, γρηγορα απογοητευτηκα. Παλι τυπολογιο και σκορπια θεωρητικα στοιχεια.
Επισης τι πραγμα ειναι αυτο με τη Τεχνικη Μηχανικη ΙΙ. Μπαινω Θεοτοκογλου και ο ανθρωπος εχει απελπιστει. Κοιταει το ρολοι καθε 5 λεπτα να δει ποση ωρα εχουμε. Σιγουρα το μαθημα πρεπει να σπασει σε 2 3ωρα ή και 4 ωρα μαθηματα. Η υλη ειναι απλα ογκωδης για ενα εξαμηνο.
Γιατι η οικολογια; Δε λεω το μαθημα εχει αρκετα καλη οργανωση συγκριτικα. Αλλα δεν θα επρεπε να μας κανει να αποκτησουμε καποια περιβαλλοντικη ευαισθησια, ενα οικολογικο ερεισμα, δεδομενου και του επαγγελματος μας;
Απο την αλλη, δεν καταλαβαινω γιατι να μην υπαρχουν εργαστηριακα μαθηματα στο πρωτο ετος της σχολης σε μαθηματα που το σηκωνουν (γεωλογια, τεχνικα υλικα, προγραμματισμος ισως και αντοχη υλικων). Ολοι οι γνωστοι μου που εχουν περασει επαρχια κανουν τετοια εργαστηρια. Εμεις γιατι; Και τελικα αυτο που διαπιστωνω ειναι οτι ειναι καθαρα θεμα θελησης της σχολης και οχι ελλειψης εγκαταστασεων.
Ακόμα υπαρχει ενα θεμα με τα συγραμματα. Καποια χρειαζονται επειγοντως εκσυχρονισμο (γεωλογια, γεωμετρια, τεχνικα υλικα) και καποια αλλα προσαρμογη στις απαιτησεις των σπουδαστων (γραμμικη αλγεβρα, τεχνικη μηχανικη) ωστε να μη μας ωθουν σε γκαρουτσους ή σε αλλα βιβλια. Δε λεω οταν εχεις μια τοσο μεγαλη βιβλιοθηκη θα την εκμεταλλευτεις αλλα για το κατι παραπανω οχι το ουσιωδες.
Τα μονα μαθηματα απο τα οποια μπορω να πω οτι ειμαι ικανοποιημενος απο τη συνολικη τους εικονα ειναι η Αναλυση Ι και ΙΙ, η Γεωλογια και η Οικονομικη (αν και η ποιοτητα της υλης πρεπει να διαφοροποιηθει κατα τη γνωμη μου).
Γι αυτα και για αλλα περισσοτερα προβληματα που υπαρχουν που ισως μου διαφευγουν ή δεν τα εχω νιωσει εγω, θα και απο τους αλλους πρωτοετεις να αναφερθουν. Αν δουμε οτι συγκλινουν καπου δεν βλεπω το λογο να μην συζητηθουν περαιτερω μεταξυ μας ωστε να καταληξουμε καπου. Και ισως μπορουν να κατατεθουν επισημα στη σχολη. Τωρα που προλαβαινουμε πριν αλλοιωθουμε απο τα παραταξικα συμφεροντα. Αυτα.........