Προβλήματα 1ου έτους

Πληροφορίες που αφορούν στο σύνολο της εκπαιδευτικής δραστηριότητας της σχολής και δεν εντάσσονται σε κάποιο έτος.

Συντονιστής: University Editors

Προβλήματα 1ου έτους

Δημοσίευσηαπό akis » Παρ, 05 Ιουν 2009 5:20 pm

Τωρα που το πρωτο ετος τελειωνει και με αφορμη την αθλια απο πλευρας εκπαιδευτικης διαδικασιας ημερα που περασα σημερα στη σχολη, θα ηθελα να παραθεσω τα προβληματα που διαπιστωσα μεσα στη χρονια.
Αρχικα (απο κει πηγαζει και η αφορμη) τα αρχιτεκτονικα μαθηματα του πρωτου ετους (Τεχνικο Σχεδιο, Γενικη Οικοδομικη, Τεχνικα Υλικα) εκπεμπουν SOS. Η οργανωση τους ειναι απλα τραγικη. Οι καθηγητες για να καλυψουν τις απαιτησεις των μαθηματων αυτων αντι να μας παραδοσουν συγκροτημενα και οργανωμενα ολα οσα μας χρειαζονται (και λιγο παραπανω, πανεπιστημιο ειμαστε εξαλλου), ή μας λενε εντελως ετεροχρονισμενα τι χρειαζεται ή μας παραπεμπουν σε συγγενεις μας πολιτικους μηχανικους ή μας λενε τα δικα τους... Και στο σχεδιο και στην οικοδομικη επρεπε μονοι μας να καταλαβουμε τις απαιτησεις τους, τους συμβολισμους στο χαρτι και μονο αποσπασματικα μπορουσες να τους παρεις κουβεντα για κατι. Καμια συγκροτηση της υλης της θεωριας. Φτασαμε στο τελος του 2ου εξαμηνου και κανεις δεν μπηκε στο αμφιθεατρο μια μερα να μας δειξει εξονυχιστικα πως σχεδιαζουμε ξυλοτυπο και αλλα πολλα που θα επρεπε.
Για τα Τεχνικα υλικα θεωρω πως κι αν η οργανωση ειναι λιγο καλυτερη, απουσιαζει παντελως η πρακτικη επαφη με τον κοσμο των υλικων. Αν και στην αρχη του εξαμηνου ειχα την ελπιδα πως θα εχω ενα μαθημα περισσσοτερο πρακτικο και πιο κοντα στο αντικειμενο μας, γρηγορα απογοητευτηκα. Παλι τυπολογιο και σκορπια θεωρητικα στοιχεια.
Επισης τι πραγμα ειναι αυτο με τη Τεχνικη Μηχανικη ΙΙ. Μπαινω Θεοτοκογλου και ο ανθρωπος εχει απελπιστει. Κοιταει το ρολοι καθε 5 λεπτα να δει ποση ωρα εχουμε. Σιγουρα το μαθημα πρεπει να σπασει σε 2 3ωρα ή και 4 ωρα μαθηματα. Η υλη ειναι απλα ογκωδης για ενα εξαμηνο.
Γιατι η οικολογια; Δε λεω το μαθημα εχει αρκετα καλη οργανωση συγκριτικα. Αλλα δεν θα επρεπε να μας κανει να αποκτησουμε καποια περιβαλλοντικη ευαισθησια, ενα οικολογικο ερεισμα, δεδομενου και του επαγγελματος μας;
Απο την αλλη, δεν καταλαβαινω γιατι να μην υπαρχουν εργαστηριακα μαθηματα στο πρωτο ετος της σχολης σε μαθηματα που το σηκωνουν (γεωλογια, τεχνικα υλικα, προγραμματισμος ισως και αντοχη υλικων). Ολοι οι γνωστοι μου που εχουν περασει επαρχια κανουν τετοια εργαστηρια. Εμεις γιατι; Και τελικα αυτο που διαπιστωνω ειναι οτι ειναι καθαρα θεμα θελησης της σχολης και οχι ελλειψης εγκαταστασεων.
Ακόμα υπαρχει ενα θεμα με τα συγραμματα. Καποια χρειαζονται επειγοντως εκσυχρονισμο (γεωλογια, γεωμετρια, τεχνικα υλικα) και καποια αλλα προσαρμογη στις απαιτησεις των σπουδαστων (γραμμικη αλγεβρα, τεχνικη μηχανικη) ωστε να μη μας ωθουν σε γκαρουτσους ή σε αλλα βιβλια. Δε λεω οταν εχεις μια τοσο μεγαλη βιβλιοθηκη θα την εκμεταλλευτεις αλλα για το κατι παραπανω οχι το ουσιωδες.
Τα μονα μαθηματα απο τα οποια μπορω να πω οτι ειμαι ικανοποιημενος απο τη συνολικη τους εικονα ειναι η Αναλυση Ι και ΙΙ, η Γεωλογια και η Οικονομικη (αν και η ποιοτητα της υλης πρεπει να διαφοροποιηθει κατα τη γνωμη μου).
Γι αυτα και για αλλα περισσοτερα προβληματα που υπαρχουν που ισως μου διαφευγουν ή δεν τα εχω νιωσει εγω, θα και απο τους αλλους πρωτοετεις να αναφερθουν. Αν δουμε οτι συγκλινουν καπου δεν βλεπω το λογο να μην συζητηθουν περαιτερω μεταξυ μας ωστε να καταληξουμε καπου. Και ισως μπορουν να κατατεθουν επισημα στη σχολη. Τωρα που προλαβαινουμε πριν αλλοιωθουμε απο τα παραταξικα συμφεροντα. Αυτα.........
akis:-Πάμε για καφέ;
lybe:-Περιμένεις λίγο να πάω τα δίδακτρα στη Γραμματεία;
akis:-ΟΚ. Εγώ τα πλήρωσα χτες. Έμαθα θα σε πάρουν στο πρόγραμμα του ΑΚΤΩΡΑ.
lybe:-Ναι ισχύει. Καλός ο Μπόμπολας. Δίνει πολλά λεφτά στο ΕΜΠ. Δουλεύει κι η αδερφή μου εκεί. Πληρώνεται 500ευρώ το μήνα. Καλά είναι κι αν είναι καλή δεν θα την απολύσουν του χρόνου όπως μπορούν να κάνουν αλλά θα την κρατήσουν με 700ευρώ.
akis
Επίτιμο μέλος

Έτος εισαγωγής: 2008

Re: Προβληματα 1ου ετους

Δημοσίευσηαπό Elendil » Παρ, 05 Ιουν 2009 6:03 pm

Το αρχιτεκτονικό σκέλος των σπουδών μας πάσχει κατά γενική ομολογία (χωρίς ελπίδα αμεσης βελτίωσης...) (και σας περιμένει και η αρχιτεκτονική... :twisted: :lol: ). Η λύση είναι πιο πολλοί καθηγητές: να οργανωθούν οπως τα μαθηματα συνθεσης των αρχιτεκτόνων. Η κατάσταση με τις μηχανκές κοντεύει να γίνει ανέκδοτο: κάθε χρόνο παιχνίδάκια και στη μέση οι φοιτητές - την αντοχή υλικών την κάνανε ασήκωτη - απο μάθημα αιχμής την κατάντησαν ξεπέτα...τι μαθαινεις οταν το ετησιο μαθημα γινεται εξαμηνιαιο ζητημα...και θα τη βρεις κ μπροστα σου....

Ελάχιστοι καθηγητές μπαίνουν στον κόπο να δείξουν πειράματα, ενώ η πολιτική της διοίκησης δεν τα προωθεί (όχι μονο τα τελευταια χρόνια) για ποικίλους λόγους (πολιτικούς συν τοις άλλοις).

Τα τεχνικά υλικά παλιότερα ήταν σπασμένα σε περισσότερα μαθήματα: δηλ. καλύτερη κατανόηση καιν οχι απλη παρθεση τυπων (ισως και πειραματα). Η οικολογία έχει ένα πιο γενικό χαρακτήρα, ίσως για να σου δώσει ένα πιο επιστημονικό υπόβαθρο για οικολογική σκέψη, ως γενική γνώση, απαραίτητη για επόμενα μαθήματα όπως Περιβάλλον και Ανάπτυξη, Περιβαλλοντική Τεχνολογία. (αν και τα στοιχεία περί ρύπων, ας πούμε, φαινονται χρήσιμα)

Συγγράματα γεωλογίας: κλασσικές βιβλιοσημειώσεις Ε.Μ.Π.(θα τις συναντήσετε πολλέεες φορές - ίσως τώρα με τη λίστα λιγότερο) - πλήρεις όμως για το μάθημα θα ελεγα. Της γεωμετρίας θα μπορούσαν να είναι πιο αναλυτικά - και απο αλλα βιβλία που ειδα όμως, η τάση είναι η απεικόνιση των γενικών περιπτώσεων. τα πιο απλά που διδασκόμαστε δεν εχουν ειδικη μνεια. Γραμμική άλγεβρα (χωρίς να ξέρω με βάση ποιο κρίνεις) το πρόβλημα είναι το σύνηθες: τα μαθηματικά διδάσκονται όπως στο λύκειο - χωρίς συνδετικά παραδείγματα με την επιστήμη μας. (αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, αλλά τελοσπαντων.)

[seriously σου άρεσε η διδασκαλια της οικονομικης;;;] η ύλη της παντως αλλαξε προσφατα - η παλια είχε πιο πολλή μάκρο νομιζω
και δε δακρύζεις ποτέ σου μάνα μου Ελλάς
που τα παιδιά σου σκλάβους ξεπουλάς
Νίκος Γκάτσος

If you end up with a boring miserable life because you listened to your mom, your dad, your teacher, your priest, or some guy on television telling you how to do your shit, then you deserve it.
Frank Zappa
Άβαταρ μέλους
Elendil
Επίτιμο μέλος

Έτος εισαγωγής: 2007

Δημοσίευσηαπό akis » Παρ, 05 Ιουν 2009 6:50 pm

Σωστο αυτο για τους περισσοτερους καθηγητες στα αρχιτεκτονικα μαθηματα. Να υπαρχουν τμηματα ας πουμε των 30-40 (οπως στις ασκησεις της γεωλογιας) και ο καθε καθηγητης να αναλαμβανει να διδαξει τοσο τα γενικα θεωρητικα οσο και τα πρακτικα πανω στα εκαστωτε σχεδια.

Για τη γραμμικη αλγεβρα το λεω με βαση και τα 4 συγγραμματα που προτεινονταν. Καθε ενα ειχε διαφορετικους συμβολισμους, διαφορετικη διαταξη της υλης (οχι μονο μεταξυ τους αλλα και με τις παραδοσεις) ενω απουσιαζαν τα απλα παραδειγματα. Δεν εχω βρει κανενα μεχρι στιγμης που να βολευτηκε με τα συγγραμματα για να διαβασει.

Τα τεχνικα υλικα και εγω θεωρω οτι θα επρεπε να σπασουν (δεν επειγει βεβαια αυτο οσο αλλα) οχι μονο για γινει καλυτερη η κατανοηση τους αλλα για να μπορεσει να εμπλουτιστει η υλη τους με πειραματα και μελετη περισσοτερων υλικων...

Κοιτα για την οικονομικη το ειπα κυριως για την ιστιοσελιδα που εχει οτι χρειαζεσαι και για το συγγραμμα που ειναι αρκετα κατανοητο. Τωρα η διδασκαλια δεν με τρελανε (οχι οτι πηγαινα ανελλιπως) αλλα τρωγεται. Ασε που θεωρω οτι θα επρεπε να ηταν υποχρεωτικη οπως πρωτα αλλα προσαρμοσμενη στις αναγκες ενος μηχανικου.

Και κατι που ξεχασα πριν. Το autocad..... Οι μισοι ή και παραπανω υπολογιστες χαλασμενοι 3 ατομα συνηθως πανω από εναν υπολογιστη να περιμενουν να μαθουν να σχεδιαζουν ηλεκτρονικα. Δε λεω ο Σταμος εχει καλες προθεσεις αλλα δεν τον βοηθα το pc lab. Πρεπει οπωσδηποτε οι εγκαταστασεις αυτες να εκσυχρονιστουν και να λειτουργησουν παλι οι ηδη υπαρχουσες. Και ισως να χρησιμοποιουνται και για το μαθημα του προγραμματισμου.

Α και κατι τελευταιο. Για το συγγραμμα της γεωλογιας ναι καλο ειναι σε βοηθα στο διαβασμα. Αλλα χαθηκε ο κοσμος να χει μια εγχρωμη φωτογραφια να μου δειχνει τα πετρωματα να καταλαβω κι εγω τι ειναι τι. Και για τη γεωμετρια παλι για τα σχηματα το ειπα: αχνοφαινονταν. Αν και οι σημειωσεις της Παλλα ηταν πολυ καλες για το διαβασμα οχι ομως για μια βαθυτερη προσεγγυση του αντικειμενου....
lybe:-Ναι ισχύει. Καλός ο Μπόμπολας. Δίνει πολλά λεφτά στο ΕΜΠ. Δουλεύει κι η αδερφή μου εκεί. Πληρώνεται 500ευρώ το μήνα. Καλά είναι κι αν είναι καλή δεν θα την απολύσουν του χρόνου όπως μπορούν να κάνουν αλλά θα την κρατήσουν με 700ευρώ.
akis
Επίτιμο μέλος

Δημοσίευσηαπό Elendil » Παρ, 05 Ιουν 2009 7:24 pm

Όντως οι εκτυπώσεις είναι πρόχειρες έως προβληματικές.
Δε σας πήγε ο Γιαννόπουλος στο pc lab??
Η Λαμπροπούλου ακολοθούσε το βιβλίο των Καρανάσιου Καδιανάκη - έχει συμμετάσχει κ η ίδια στη συγγραφή, οπότε θα έχει τους ιδιους συμβολισμούς κ διάταξη με αυτό.
Τώρα για τον ηλεκτρονικό εξοπλισμο που έχουμε και
α)δεν τον χρησιμοποιουν
β)δεν τον επισκευαζουνε
γ)δεν αφηνουν εμας να τον χρησιμοποιησουμε γιατί
ι) ειμαστε μικροι χαζοι κ ανοητοι μαστροχαλαστες και
ιι) μας βλεπουν σαν τα 3χρονα ανιψακια τους και θελουν να το παιζουν και καθηγητες
αφηνω τον τεχνομανη admin μας να εκφραστει ελευθερα.... :mrgreen:
και δε δακρύζεις ποτέ σου μάνα μου Ελλάς
που τα παιδιά σου σκλάβους ξεπουλάς
Νίκος Γκάτσος

If you end up with a boring miserable life because you listened to your mom, your dad, your teacher, your priest, or some guy on television telling you how to do your shit, then you deserve it.
Frank Zappa
Άβαταρ μέλους
Elendil
Επίτιμο μέλος

Δημοσίευσηαπό akis » Παρ, 05 Ιουν 2009 7:34 pm

Οχι δεν μας πηγε στο pc lab ο Γιαννοπουλος επειδη λεει δεν ξερουμε τα βασικα και δεν προλαβαινουμε. Εν τω μεταξυ εκτος απ το μαθημα αυτης της Δευτερας που χανουμε ειχαμε χασει αλλο ενα με δικη του ευθυνη αφου ελειπε επειδη διορθωνε γραπτα μπετου...
akis
Επίτιμο μέλος

Δημοσίευσηαπό ingenieurin26 » Παρ, 05 Ιουν 2009 7:36 pm

akis έγραψε:Οχι δεν μας πηγε στο pc lab ο Γιαννοπουλος επειδη λεει δεν ξερουμε τα βασικα και δεν προλαβαινουμε. Εν τω μεταξυ εκτος απ το μαθημα αυτης της Δευτερας που χανουμε ειχαμε χασει αλλο ενα με δικη του ευθυνη αφου ελειπε επειδη διορθωνε γραπτα μπετου...

Προσκυνώ!
ingenieurin26
Επίτιμο μέλος

Δημοσίευσηαπό intelx86 » Παρ, 05 Ιουν 2009 9:14 pm

Γιαννόπουλος! :clap: Τι είπες τώρα. Όχι όχι, προτιμώ τους αρχιτέκτονες!

Όσο για το θέμα του pc lab διάβασε το post μου και θα καταλάβεις.

Για τα βιβλία στα τεχνικά υλικά έχω να πω μόνο αυτό: Είναι επιεικώς άθλια. Πήρα κατά λάθος στην εξέταση τα δύο απαγορευμένα. Αφού ζήτησα ευγενικά από τους διπλανούς μου και τα άλλα δύο, τα επιτρεπόμενα, μπόρεσα να απαντήσω μόνο μία άσκηση καθώς αυτή απλωνόταν και στα 4 βιβλία με παραπομπές του στυλ "πίνακας 15.2", χωρίς να αναφέρει τόμο ή σελίδα. Εν τέλει το μάθημα το πέρασα με τη παγκόσμια φοιτητική σταθερά β=5 ενώ σπάω το κεφάλι μου για ένα μέρος της άσκησης που δε βρήκα εν τέλει κάποια δικαιολόγηση στο βιβλίο.

Για τις μηχανικές, από εσωτερική πηγή που μάλλον θα θέλει να μείνει ανώνυμη, έχω να αναφέρω ότι το κάνουμε τα τρία, τέσσερα και τα τέσσερα, τρία είναι συνήθης πρακτική της τελευταίας δεκαετίας.
Ποιος είδε τον ικανοτικό και δεν τον φοβήθηκε

I used to be an adventurer like you.
Then I took a longitudinal reinforcement in the knee.

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Απολαύστε υπεύθυνα...
Άβαταρ μέλους
intelx86
Ιδρυτικό Μέλος

Έτος εισαγωγής: 2006

Δημοσίευσηαπό ingenieurin26 » Παρ, 05 Ιουν 2009 9:23 pm

το μόνο πρόβλημα που υπήρχε με τις ασκήσεις των τεχνικών υλικών και το οποίο λύθηκε φέτος ήταν ότι δεν δίνονταν σε ηλεκτρονική μορφή και ήταν άδικο γι αυτούς που παρακολουθούσαν αλλά δεν έχουν ίσως το ταλέντο να κρατούν καλές σημειώσεις. Φαντάζομαι ότι ο lybe αναφέρεται στην θεωρία, που είναι χαώδης ενώ θα μπορούσε να περιοριστεί στα λίγα και ουσιώδη.
ingenieurin26
Επίτιμο μέλος

Δημοσίευσηαπό intelx86 » Παρ, 05 Ιουν 2009 9:26 pm

Δεν γνωρίζω, ένα σωτήριο σκονάκι εμφανίστηκε από το πουθενά. Ευχαριστώ άγνωστε!
Ποιος είδε τον ικανοτικό και δεν τον φοβήθηκε

I used to be an adventurer like you.
Then I took a longitudinal reinforcement in the knee.

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Απολαύστε υπεύθυνα...
Άβαταρ μέλους
intelx86
Ιδρυτικό Μέλος

Έτος εισαγωγής: 2006

Δημοσίευσηαπό ingenieurin26 » Παρ, 05 Ιουν 2009 9:35 pm

Εγώ πάλι διάβαζα θεωρία όλο το χρόνο και κόπηκα :D
ingenieurin26
Επίτιμο μέλος