lybe33 έγραψε:13/10
Και μια απορία:Στην άσκηση Σ5 από το συμπληρωματικό φυλλάδιο το e κάτω από τον υδροφόρο ορίζοντα μου βγαίνει 0,675...Κάνω εγώ λάθος ή είναι τυπογραφικό?
Ο καλός φοιτητής θα πρέπει να περιμένει, ώστε να κάνουν και οι υπόλοιποι τις ασκήσεις τους...
Νομίζω ότι το e πάνω και κάτω από τη στάθμη του υδροφόρου ορίζοντα είναι το ίδιο (δεν επηρεάζεται από την ύπαρξη του νερού, έχει να κάνει με τη δομή των κόκκων). Οπότε έχουμε: ρξ=ρσ/(1+ε)=>γξ=γσ/(1+ε)=>1+ε=γσ/γξ=>ε=γσ/γξ-1=27/16-1=0,6875
edit: Κατάλαβα πού δημιουργείται πρόβλημα... Αν βάλουμε τα αποτελέσματα που δίνει στη σχέση ρσ*w=ρw*Sr*e, το Sr βγαίνει 0,9818 και όχι 1... Προσπάθησα να λύσω το σύστημα ρ=ρσ*(1+w)/(1+e) και ρσ*w=ρw*Sr*e με άγνωστα τα e και w και Sr=1 και μου βγήκε e=0,7 και w=0,259! Οπότε οι τιμές που δίνει ως δεδομένα ίσως να μην είναι απολύτως ακριβείς και είναι και εξαρτώμενες. Θεωρώντας δεδομένο ότι το e πριν και μετά είναι το ίδιο (δεν ισχύει αυτό; ), προκύπτει από τη σχέση ρσ*w=ρw*Sr*e, w=0.2546 και από τη σχέση γ=γσ*(1+w)/(1+e), γ=20,074 και όχι 20 που δίνει η εκφώνηση. Επίσης, όταν λέμε ρ=ρξ*(1+w), εμμέσως παραδεχόμαστε ότι ρξ=ρσ/(1+ε), οπότε ε=0,6875
Οπότε τα δεδομένα που δίνει το πρόβλημα είναι περισσότερα από όσα χρειάζονται;