Σελίδα 1 από 1

Εργαστήρια Σχολής Πολιτικών Μηχανικών

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ, 29 Σεπ 2008 10:11 pm
από manolios
Ειναι πλεον γνωστο οτι στη σχολη διδασκομαστε και αποκομοιζουμε θεωρητικες γνωσεις...Ως φοιτητης του 3ου εξαμηνου πλεον θα ηθελα να ρωτησω αν γνωριζει κανεις
1)αν διαθετει η σχολη μας εργαστηρια...ή εστω αν χρησιμοποιει τα εργαστηρια αλλων σχολων
2)Απο ποτε εχουμε την δυνατοτητα να χρησιμοποιουμε τα εργαστηρια και να παρακολουθουμε μαθηματα εκει?
3)Απο εσας που εχετε κανει εργαστηριο...Πιστευετε οτι τα καθαρα θεωρητικα...ειναι μετα ευκολο να τα δουμε στην πραξη...Το εργαστηριο δινει την δυνατοτητα της προσεγγιστικης εστψ επιβεβαιωσης αυτων των θεωριτικων γνωσεων?
4)Πανω κατω ποσα εργαστηρια εχουμε?Οι στατικες εχουν εργαστηρια?
Ξερω ισως ακουγονται λιγο περιεργα ολα αυτα... :) Αλλα οταν εισαι στο πανεπιστημιο, σ αρεσει αυτο που σπουδαζεις και θελεις να αποκτησεις γνωση και πρακτικη εμπειρια τοτε.. :arrow: ειναι απραιτητα και τα εργαστηρια...
Αλλιως αν κανεις μονο θεωριες...τοτε καλυτερα να πας για καθαρα ακαδημαικη καριερα...οπου ουτε και εκει χωρις πρακτικη ...θα μπορεις να εχεις ολοκληρομενη αποψη...
Ευχαριστω... :D

Re: Εργαστήρια Σχολής Πολιτικών Μηχανικών

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί, 30 Σεπ 2008 12:18 am
από lawine
Καθόλου περίεργα αυτά που ρωτάς.
Λοιπόν η σχολή διαθέτει 14 εργαστήρια και το PCLab. Ρίξε μια ματιά στη σελίδα της σχολής
http://www.civil.ntua.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=25&Itemid=46

Το πείραμα όχι μόνο επιβεβαιώνει τα ήδη γνωστά αλλά είναι μέσο για να διατυπωθούν κριτήρια και νέες θεωρίες.
Εργαστηριακά μαθήματα δυστυχώς δεν υπάρχουν αρκετά. Το πρώτο σημαντικότερο (συνιστώ να το δηλώσεις) είναι η πειραματική αντοχή υλικών (Π.Α.Υ.) στο τέταρτο εξάμηνο. Γιατί δε νοείται να κάνεις σε μεγαλύτερα εξάμηνα μπετόν και σίδερα χωρίς να ξέρεις τις ιδιότητες τους, τρόπο θραύσης τους κλπ. Υπάρχουν βέβαια και άλλα σε μεγαλύτερα εξάμηνα, όπως πειραματική εδαφομηχανική, πειραματική υδραυλική.

Το δυστυχές γεγονός είναι ότι ενώ το ΕΜΠ διαθέτει πολλά εργαστήρια και με τον καλύτερο εργαστηριακό εξοπλισμό δεν τα θέτει στη διάθεση των φοιτητών, αλλά σε άλλους ερευνητικούς σκοπούς.
Οι καθηγητές από την πλευρά τους υποστηρίζουν πως ο μεγάλος αριθμός φοιτητών δεν αφήνει πολλά περιθώρια για την εκτέλεση πειραμάτων. Ετσί αρκούμαστε συνήθως σε απλή περιήγηση (το πολύ πολύ επίδειξη πειράματος) στα εργαστήρια.
Πάντως μπορείς αργότερα, αφού σε ενδιαφέρει, να κάνεις πείραμα στη διπλωματική σου εργασία!

Re: Εργαστήρια Σχολής Πολιτικών Μηχανικών

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί, 30 Σεπ 2008 12:31 am
από ingenieurin26
Aυτό που πρέπει να ρωτήσει κάποιος τους καθηγητές αυτούς είναι πόσοι ήταν οι φοιτητές όταν αυτοί φοιτούσαν στη σχολή και τι εργαστήρια κάνανε!Γιατί εγώ ξέρω ότι ήταν 280 σε κάθε εξάμηνο και σε μαθήματα όπως η γεωλογία και τα τεχνικά υλικά(αυτά αναφέω γιατι κι εγώ στο 3ο εξάμηνο θα μπω) κάνανε εργαστηριακό μάθημα.Θα ήθελα πολύ μάλιστα κάποιος να με διαψεύσει σε περίπτωση που π.χ. οι παλιοί που τα λένε αυτά απλά εχουν κάποιο πρόβλημα μνήμης.
Από το κακό στο χειρότερο ...Πράγματα που πριν 30 χρόνια τα θεωρούσαν οι φοιτητές δεδομένα τώρα τα ψάχνουν με μεγενθυντικό φακό και αναρωτιούνται κιόλας μήπως ζητάνε πολλά!

Re: Εργαστήρια Σχολής Πολιτικών Μηχανικών

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί, 30 Σεπ 2008 12:54 pm
από Johnny B
Το μόνο καθαρά εργαστηριακό μάθημα που υπάρχει είναι η Πειραματική Εδαφομηχανική.
Οι φοιτητές χωρίζονται σε ομάδες των ~5 και κάνουν οι ίδιοι μια σειρά πειραμάτων κατά τη διάρκεια του εξαμήνου στο εργαστήριο του τομέα.

Re: Εργαστήρια Σχολής Πολιτικών Μηχανικών

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί, 30 Σεπ 2008 3:42 pm
από merde_conserve
ενώ το ΕΜΠ διαθέτει πολλά εργαστήρια και με τον καλύτερο εργαστηριακό εξοπλισμό


Σωστά όλα αυτά που λες φίλε/η lawine, απλά μια παρατήρηση όσον αφορά στον εργαστηριακό εξοπλισμό και γενικότερα στην οργάνωση των εργαστηρίων.
Το ΕΜΠ όντως διαθέτει τα περισσότερα εργαστήρια σε σχέση με τα υπόλοιπα Πολυτεχνεία (άμεση συνάρτηση της χρηματοδότησης). Ωστόσο απέχουμε πολύ ακόμα από το να χαρακτηριστούν τα εργαστήρια αυτά άρτια και πλήρως εξοπλισμένα. Σε αρκετά (δεν μπορώ να γενικεύσω, γιατί υπάρχουν εξειδικευμένα εργαστήρια τα οποία πρέπει όντως να είναι πολύ οργανωμένα) εργαστήρια, υπάρχουν σοβαρά ζητήματα εξοπλισμού (απαρχαιωμένα μηχανήματα, ελλείψεις σε 'αναλώσιμα' υλικά κτλ). Επίσης αρκετοί εργαστηριακοί χώροι δεν είναι αρκετά φροντισμένοι και οργανωμένοι, με αποτέλσμα να θυμίζουν πιο πολύ αποθήκες παρά χώρους με πειραματικές διατάξεις.

Γενικά το αν ένα μάθημα μπορεί να γίνει εργαστηριακά είναι πιστεύω συνάρτηση των εξής παραγόντων:
  • Του αριθμού των ατόμων. Τα περισσότερα μαθήματα στα μικρά έτη παραέχουν πολλά άτομα για να γίνει εργαστήριο της προκοπής, και οι εργαστηριακές επιδείξεις στα μαθήματα μεγάλης προσέλευσης θυμίζουν καταστάσεις Ινδίας. Αυτό βέβαια δεν είναι πρόβλημα που μπορεί να λύσει άμεσα το ίδιο Ε.Μ.Π, διότι προκαλείται από τον κυβερνητικό σχεδιασμό (;). Εξάλλου έχει δηλωθεί επανειλημμένα από όλους τους φορείς της σχολής το μέγεθος του προβλήματος και η δυσαναλογία διδασκόντων/φοιτητών.
  • Της διάθεσης του καθηγητή να κάνει εργαστήρια (μεγάλο κεφάλαιο). Αν ο καθηγητής δεν έχει ιδιαίτερη όρεξη να εμβαθύνει το μάθημα, τότε αρκείται σε στεγνή θεωρία. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα 'βαρεμένων' καθηγητών, όπως και πολλά παραδείγματα καθηγητών που έχουν όρεξη και προσπαθούν να εμπλουτίσουν το μάθημά τους.
  • Των εγκαταστάσεων, του εξοπλισμού, της οργάνωσης και του προσωπικού του εργαστηρίου (θέμα που συζητήθηκε παραπάνω).

Πάντως εργαστηριακό μάθημα μικρού εξαμήνου που προτείνεται ανεπιφύλακτα στους 'μαζόχες' είναι η Π.Α.Υ.Κάνεις μια έξτρα μηχανική, αλλά βγαίνεις με πολλά εφόδια. Kαθαρόαιμα εργαστηριακά μαθήματα θα κάνεις σε μεγάλα εξάμηνα, εφ'όσον επιλέξεις κάτι αντίστοιχο.

Re: Εργαστήρια Σχολής Πολιτικών Μηχανικών

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί, 30 Σεπ 2008 3:53 pm
από Sentient 6
Δεν γνωρίζω τί γίνεται στα μεγαλύτερα εξάμηνα,αλλά μέχρι το 5ο που ξεκινάω τώρα εγώ μόνο η Πειραματική Αντοχή Ύλικων (4ο εξάμηνο) περιλαμβάνει διεξαγωγή πειραμάτων.Εξαιρετικά ενδιαφέρον και χρήσιμο μάθημα, αλλά και πολύ απαιτητικό!Δεν ξέρω σε άλλα εργαστήρια τί μηχανήματα υπάρχουν,όμως εκεί που κάναμε εμείς πειράματα(Ισόγειο κτιρίου αντοχής υλικών) κάποιες από τις μηχανές ήταν (άκουσον άκουσον) τμήμα της αποζημίωσης από τη Γερμανία για τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο!!! :lol: :lol: Ειλικρινά!Έγραφαν πάνω κάτι χρονολογίες όπως 1938!Αλλά εντάξει,τα πειράματα γίνονταν πολύ άνετα.Και οι καθηγητές φοβεροί οι περισσότεροι!
Α,όσο για τη σχέση πειράματος-θεωρίας σαφώς και η πρακτική βοηθάει στο να αποκτήσεις μια πιο σφαιρική και ρεαλιστική άποψη αλλά σε κάποιες περιπτώσεις βλέπεις ότι αυτά που μαθαίνουμε στην τάξη δεν ισχύουν.Φαντάσου ότι στο πείραμα της κάμψης βγάλαμε μικρότερο βέλος κάμψης στο μέσο από ότι στο 1/4 της δοκού!!!Ρίξαμε το φταίξιμο στην κατανομή των αδρανών!Συνήθως κάναμε δύο διαγράμματα, ένα θεωρητικό και ένα πειραματικό και μετά εξηγούσαμε γιατί διαφέρουν!

Re: Εργαστήρια Σχολής Πολιτικών Μηχανικών

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί, 30 Σεπ 2008 6:19 pm
από neaoktana
Η "Μηχανική των Ρευστών" (4ο) περιλαμβάνει πειράματα "επίδειξης".
Η "Πειραματική Υδραυλική" (επιλογή στην κατεύθυνση) αποτελείται από μικρό τμήμα θεωρίας μοντέλων και μεγάλο τμήμα πειραμάτων - σε διάφορα θέματα του Τομέα - τα οποία γίνονται από τους ίδιους τους Σπουδαστές σε ομάδες 3~4 ατόμων.