Απόψεις και ερωτήσεις για τις κατευθύνσεις της σχολής μας

Πληροφορίες που αφορούν στο σύνολο της εκπαιδευτικής δραστηριότητας της σχολής και δεν εντάσσονται σε κάποιο έτος.

Συντονιστής: University Editors

Re: Απόψεις και ερωτήσεις για τις κατευθύνσεις της σχολής μας

Δημοσίευσηαπό merde_conserve » Τρί, 10 Φεβ 2009 3:05 am

Έχω ζήσει συνελεύσεις επί συνελεύσεων αλλά κάποια σοβαρή συζήτηση μεταξύ φοιτητών για το πως θα διαμορφώσουμε το πρόγραμμα σπουδών δεν έχω δει .

Κοίτα, απ'ότι έχω δει στη σχολή και σε σύγκριση με άλλες σχολές δεν υπάρχει το οργανωτικό υπόβαθρο για να γίνει μια διαρκής προσπάθεια βελτίωσης του προγράμματος σπουδών με συμμετοχή των φοιτητών. Βέβαια δεν είμαι και φοβερά ενημερωμένος στο θέμα, οπότε αν κάνω λάθος διορθώστε. Καλό θα ήταν κάποια παιδιά που ήταν στις επιτροπές βελτίωσης όταν αυτές έγιναν να μας πουν την εμπειρία τους, αλλά θεωρώ ότι δεν υπάρχει κάποια σοβαρή, συνεχής προσπάθεια. Και φυσικά, εάν εμπλακούν σε αυτό το θέμα οι παρατάξεις δι'αντιπροσώπων έχει χαθεί η μπάλα. Είναι πολύ καλύτερο πιστεύω να υπάρχουν κάθε χρόνο ανοικτές επιτροπές φοιτητών που θα καταθέτουν ολοκληρωμένες προτάσεις βελτίωσης για κάθε έτος σπουδών. Η μόνη προϋπόθεση θα είναι οι φοιτητές να είναι για παράδειγμα 2 χρόνια μεγαλύτεροι από το έτος για το οποίο καλούνται να φτιάξουν προτάσεις (για μικρά έτη, πτυχιούχοι ή μεταπτυχιακοί για τα μεγάλα :P), ώστε να έχουν δει όλες τις αλληλουχίες των μαθημάτων, και τις πιθανές συνέπειες της ανακατάταξης αυτών.

Επίσης η δική μου άποψη είναι ότι στα πρώτα έτη γίνονται αρκετά πράγματα που δεν έχουν τόσο θέση στο πρόγραμμα σπουδών μας, και θα μπορούσαν να αντικατασταθούν με κάτι πιο χρήσιμο. Τέλος, ακόμα και στα μαθήματα που είναι πιο αναγκαία για τις σπουδές μας, πόσα άραγε γίνονται με το σωστό τρόπο και τα ορθά μέσα;
Για παράδειγμα:
ΓΙΑΤΙ ρε συνάδελφοι επιμένουμε να κάνουμε αυτή τη Fortran, αντί να δώσουμε πιο πολλή βάση σε νεότερα εργαλεία, όπως το εκπληκτικό MatLab; Το "επιχείρημα" του ότι η Fortran έχει μεγάλη πηγή έτοιμων προγραμμάτων για πολιτικούς μηχανικούς δεν στέκει πιστεύω. Αφ'ενός γιατί τα περισσότερα έχουν ήδη μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες, και αφ'ετέρου γιατί θα αρκούσε μια σύντομη κάλυψη της Fortran ώστε να μας δώσει τα εφόδια να αξιοποιούμε τα προγράμματα αυτά. Δεν χρειάζεται να την τρώμε στη μάπα ένα εξάμηνο.
Επίσης αναρωτειθείτε την ποιότητα των αρχιτεκτονικών μαθημάτων στη σχολή (απαραίτητα διότι ως γνωστόν εμείς είμαστε ΚΑΙ αρχιτέκτονες εκτός των άλλων, αλλά δυστυχώς δεν τα καταφέρνουμε και για αυτό κυκλοφορούν τόσα εκτρώματα οικοδομές εκεί έξω). Η διδασκαλία τους είναι ελλιπής σε πολύ μεγάλο βαθμό, και αυτό οφείλεται δυστυχώς στους διδάσκοντες.

Αυτάαα. :mrgreen:
CSI computer expert έγραψε:I'll create a GUI interface using Visual Basic, see if i can track an IP Address out of this.

http://www.youtube.com/watch?v=ygB0Zviq ... r_embedded
Άβαταρ μέλους
merde_conserve
Ιδρυτικό Μέλος

Έτος εισαγωγής: 2005

Δημοσίευσηαπό γάντι του μποξ » Τρί, 10 Φεβ 2009 11:13 am

ili@ έγραψε:Γάντι του μποξ, δεν ξέρω κατά πόσο αυτά που λες αποτελούν διαφήμιση ή δυσφήμιση για την κατεύθυνσή μας... Ίσως να μας φαίνονται πιο εύκολα τα μαθήματα ακριβώς επειδή δεν μας αρέσουν οι στατικές! Δεν είναι "η ανώδυνη επιλογή" η κατεύθυνσή μας! Νομίζω ότι τελικά είναι αυτή που τα έργα της επηρεάζουν το μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων.
Το να λέμε ότι είναι εύκολη κατεύθυνση σχετικά με άλλες δεν πιστεύω ότι είναι δυσφημηστικό. Αν κάποιος αποτρέπεται από την ευκολία τότε πρέπει να είναι μαζοχιστής. Και όπως και να το κάνουμε οποιαδήποτε Στατική, οποιαδήποτε Εδαφομηχανική και οποιαδήποτε Νερά θα είναι πάντα πιο δύσκολα από οποιουδήποτε είδους Κυκλοφοριακή Ροή. Μπορεί άλλοι να βρίσκουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον στις στατικές, άλλοι να τους φαίνονται παιχνιδάκια τα εδάφη και τα νερά οπότε να συγκλίνουν προς τους αντίστοιχους τομείς. Υπάρχουν όμως πολλοί που δεν τρελαίνονται για κάτι συγκεκριμένο και απλά επιθυμούν να συνεχίσουν χωρίς να ξανακούσουν για τάσεις, εδάφη, μπετά, αντισεισμικά, παντός είδους νερά και στατικές. Είναι πολύ δελεαστικό, πως να το κάνουμε! ;)
Εικόνα
Friends help you move. Good friends help you move bodies.
γάντι του μποξ
Επίτιμο μέλος

Έτος εισαγωγής: 0

Δημοσίευσηαπό Wh0cares » Τρί, 10 Φεβ 2009 3:56 pm

γάντι του μποξ έγραψε: Υπάρχουν όμως πολλοί που δεν τρελαίνονται για κάτι συγκεκριμένο και απλά επιθυμούν να συνεχίσουν χωρίς να ξανακούσουν για τάσεις, εδάφη, μπετά, αντισεισμικά, παντός είδους νερά και στατικές. Είναι πολύ δελεαστικό, πως να το κάνουμε! ;)

Νομιζω μολις βρηκα την κατευθυνση μου :lol:
Wh0cares

Έτος εισαγωγής: 2006

Δημοσίευσηαπό Wh0cares » Τρί, 10 Φεβ 2009 6:37 pm

Κατι αλλο επισης: Ποσοι φοιτητες περιπου καθε χρονο επιλεγουν την καθε κατευθυνση, δηλαδη ποια ειναι περισσοτερο δημοφιλης στις επιλογες των φοιτητων ?
Wh0cares

Δημοσίευσηαπό intelx86 » Τρί, 10 Φεβ 2009 7:02 pm

Σε αυτό το θέμα θα ακούσεις χίλιες δυο διαφορετικές απόψεις και ίσως όλοι να έχουν δίκαιο, ο καθένας για τη χρονιά του. Θεωρώ ότι οι κατευθύνσεις είναι σαν τη μόδα, πλην των υδραυλικών που είναι ντεμοντέ! Αν δε δούμε τα επίσημα στατιστικά για τις κατευθύνσεις τα τελευταία 5 χρόνια, δύσκολα θα βγάλουμε άκρη.
Ποιος είδε τον ικανοτικό και δεν τον φοβήθηκε

I used to be an adventurer like you.
Then I took a longitudinal reinforcement in the knee.

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Απολαύστε υπεύθυνα...
Άβαταρ μέλους
intelx86
Ιδρυτικό Μέλος

Δημοσίευσηαπό Johnny B » Τρί, 10 Φεβ 2009 8:01 pm

Παιδιά είναι απλό:

Γουστάρετε στατικές, μητρώα, αντισεισμικά και μπετά; -> Δομοστατικός
Γουστάρετε εδαφομηχανικές, μαρινομαθήματα με βράχους και ιστορίες, αλλά και με τις στατικές δεν χαλιέστε τόσο πολύ; -> Γεωτεχνικός
Γουστάρετε νερά και περιβαλλοντικά, λεκάνες απορροής, στατιστικές κλπ; (Νερά όμως πολύ πιο εύκολα από αυτά που είναι μέχρι το 4ο έτος) -> Υδραυλικός
Τέλος, γουστάρετε να βγάλετε τη σχολή με το λιγότερο δυνατό κόπο, ή γουστάρετε οδοποιίες φάση; (δεν θα έχετε όμως σχεδόν καθόλου ιδέα από μπετά και αντισεισμικά) -> Συγκοινωνιολόγος

Τέλος να τονίσω ότι η πραγματική δυσκολία είναι τα μαθήματα μέχρι και το 3ο έτος. Τα των κατευτθύνσεων δεν είναι αυτά που ζορίζουν κάποιον από το να πάρει πτυχίο. Η στατική 2, τα Τυπικά υδραυλικά, το μπετό 1, μαθήματα που τα έχουν όλοι είναι το μεγαλύτερο ζόρι συνήθως οπότε διαλέγετε αυτό που πραγματικά σας αρέσει περισσότερο.
:D
Johnny B

Δημοσίευσηαπό γάντι του μποξ » Τρί, 10 Φεβ 2009 8:21 pm

Η κατά κράτος επικράτηση των Συγκοινωνιολόγων φαίνεται από το γεγονός ότι μιλάμε για επιλογή ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΩΝ. Αν μη τι άλλο ο όρος κατεύθυνση είναι καθαρά συγκοινωνιακός. Φαντάζεστε αντί για την ερώτηση "τι κατεύθυνση θα επιλέξεις?" να ρωτούσαμε "προς τα που βλέπεις να ρέεις?", "για που έχεις μεγαλύτερη ροπή" ή "έχεις τάση για κάποιον συγκεκριμένο τομέα?" :mrgreen:
Εικόνα
Friends help you move. Good friends help you move bodies.
γάντι του μποξ
Επίτιμο μέλος

Έτος εισαγωγής: 0

Δημοσίευσηαπό neaoktana » Τρί, 10 Φεβ 2009 8:27 pm

1. Το Δίπλωμα είναι ενιαίο, αλλά και οι γνώσεις "κορμού" επαρκούν με οτιδήποτε ασχοληθείτε <μετά >(πλήν "ίσως" Διδακτορικού).
2. Το παραπάνω ευτυχώς συμβαίνει διότι το <μετά> δεν το γνωρίζεις ποτέ + είναι πολύ πιθανό να χρειασθεί να "μετακινηθείς". Μπορεί οι εταιρίες Μελετών να είναι εξειδικευμένες, αλλά οι Κατασκευστικές όχι = πότε εργοτάξιο οδοποιίας (+γεφυροποιίας), πότε λιμενικών, κλπ.
3. Επιλέξτε με βάση το "πόσο σας κάνουν κλικ" τα μαθήματα και ποιο είναι το "στυλ παρακολούθησής σας". πχ. στους Υδραυλικούς η ατμόσφαιρα είναι "οικογενειακή" <για καλό και για κακό>...
4. Δουλέψτε ομαδικά : Οι "κολλητοί" στην ίδια κατεύθυνση (ειδικώς σε "οικογενειακή") βοηθάει. Αλλά και "κολλλητοί" σε άλλη κατεύθυνση (συνεχίζονται ή οφείλονται μαθήματα "κορμού") επίσης βοηθάει...
5. Η "Υδραυλική" δεν είναι <ντεμοντέ>... Απλώς θέλουμε "λίγους και ταλεβάν" στην "οικογένεια" ;)
"Le meteque" - G. Moustaki (- 23/05/2013) & Zazie: https://www.youtube.com/watch?v=O51zyf83mfk
"Et nous ferons de chaque jour toute une eternite d' amour, que nous vivrons a en mourir..."
neaoktana
Επίτιμο μέλος

Έτος εισαγωγής: 1969

Δημοσίευσηαπό amfisvitias » Τετ, 11 Φεβ 2009 1:05 am

Να είμαι ειλικρινής δεδομένου πως ουσιαστικά ακούμε παντού για κόστος σχεδόν σε όποιο μάθημα πάμε και πως επηρεάζει τις αποφάσεις μας θέλω να πάρω πιο "οικονομικά" μαθήματα όπως έλεγχος και διασφάλιση ποιότητας και ειδικά θέματα διαχείρισης τεχνικών έργων που φαίνεται να έχουν ενδιαφέρον, όπως και μερικά περιβαλλοντικά μαθήματα. Γενικά από το 9ο εξάμηνο υπάρχουν αρκετά μαθήματα από την κοινή για τις κατευθύνσεις κατηγορία που μου φαίνονται ενδιαφέροντα και η κατεύθυνση των υδραυλικών σε αφήνει να επιλέξεις ως τρία ενώ των συγκοινωνιολόγων μόλις ένα.

Τώρα για το πόσο δύσκολες είναι οι κατευθύνσεις προφανώς δεν μπορώ να είμαι απόλυτος στην κρίση μου μιας και είμαι ακόμα στο 3ο έτος, αλλά και η κατεύθυνση των υδραυλικών φαίνεται βατή. Έχει σύνολο μόνο 6 μαθήματα υποχρεωτικά λόγω της κατεύθυνσης σου. Στο 7ο την Υδραυλική Ανοικτών Αγωγών και Ποταμών και τις Αντισεισμικές Κατασκευές (που έχουν και οι συγκοινωνιολόγοι), στο 8ο Υπόγεια Νερά, Ακτομηχανική και Υγειονομική Τεχνολογία και στο 9ο την Τεχνολογία Συστημάτων Υδατικών Πόρων. Πέρα από αυτά αφήνουν μεγάλη ελευθερία να διαλέξεις και αρκετές επιλογές για να πιστεύω ότι κάτι μπορεί να βρει ο καθένας που να μην τον απωθεί.

Και κλείνοντας θα ήθελα να σχολιάσω τη συζήτηση που έγινε για δύσκολα και εύκολα μαθήματα. Πιστεύω πως δεν πρέπει να θεοποιούμε το δύσκολο, αλλά να ενδιαφερόμαστε για το χρήσιμο. Για παράδειγμα (και εδώ μάλλον θα συναντήσω αντιρρήσεις από τους δομοστατικούς) και η στατική και η εδαφομηχανική θεωρούνται στο έτος μας δύσκολα. Δεδομένου όμως ότι αν ισχύει αυτό που μας έλεγε ο Καββαδάς ότι το 90% των αστοχιών είναι από αστοχίες στα εδάφη, θεωρώ την εδαφομηχανική πιο χρήσιμη. Ομοίως, αν ήταν να κάνω κάτι που δεν είχε μεγάλους κινδύνους αστοχίας θα θεωρούσα πιο χρήσιμο να ξέρω πως να το φτιάξω οικονομικά και να είναι εργονομικό με χαμηλές ενεργειακές απαιτήσεις κτλ, παρόλο που αυτές οι γνώσεις λογικά είναι πιο εύκολο να αποκτηθούν από αυτές που προσφέρονται στα πιο "βαρβάτα" μαθήματα της σχολής μας.
Perception dictates reality.
amfisvitias

Δημοσίευσηαπό merde_conserve » Τετ, 11 Φεβ 2009 1:33 am

Και κάτι τελευταίο. Μην τρελαίνεστε για τις επιλογές που θα πάρετε και μην το παραφιλοσοφείτε. Μη νομίζετε ότι ό,τι διαλέξετε καθορίζει το τι θα κάνετε μετά. Για την ακρίβεια, η σχολή βάζει μόνο τη βάση των γνώσεών σας. Ολοι όσοι ξέρω και τελειώσαν τη σχολή και έπειτα ξεκίνησαν δουλειά, υποστηρίζουν ότι άρχισαν πρακτικά ξανά από το "μηδέν", δηλαδή ότι η γνώση από τη σχολή ήταν βασική και θεμελιώδης μεν, δεν ήταν όμως και το ουσιαστικό εφόδιο της δουλειάς τους. Ίσα-ίσα, θεωρούν ότι η σχολή δεν δίνει αρκετά εφόδια, και υπάρχει ένα κενό μεταξύ σχολής (θεωρίας) και δουλειάς (πράξης), το οποίο και είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Έτσι και αλλιώς, βλέπεις με τι ασχολείσαι και συμπληρώνεις/επεκτείνεις τη γνώση σου με αυτομόρφωση, με σεμινάρια κ.ο.κ. Όσο ζεις μαθαίνεις :lol: .
CSI computer expert έγραψε:I'll create a GUI interface using Visual Basic, see if i can track an IP Address out of this.

http://www.youtube.com/watch?v=ygB0Zviq ... r_embedded
Άβαταρ μέλους
merde_conserve
Ιδρυτικό Μέλος

Έτος εισαγωγής: 2005

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Μαθήματα-Γενικά

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης