Σελίδα 1 από 60

Μηχανική των Ρευστών (2009-10)

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Πέμ, 18 Φεβ 2010 6:56 pm
από akis
Σήμερα 18/2 έγινε μια εισαγωγή στο μάθημα (1ο τμήμα). Πιο αναλυτικά:
-Ορισμός συνεχούς μέσου
-Έννοια Ρευστού Σωματιδίου
-Ιδιότητες Ρευστών: Πυκνότητα, Ειδικό Βάρος, Πίεση, Ιξώδες ή Συνεκτικότητα, Συμπιεστότητα
-Ιδεατά-Πραγματικά Ρευστά

Ενδιαφέρουσα η αρχή... Η συνέχεια??? :)

Re: Μηχανική των Ρευστών (2009-10)

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Πέμ, 18 Φεβ 2010 7:06 pm
από merde_conserve
Ενδιαφέρουσα η αρχή... Η συνέχεια??? :)


http://www.youtube.com/watch?v=MIQrSH6LMgA

:ellinofreneia:

Re: Μηχανική των Ρευστών (2009-10)

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Παρ, 19 Φεβ 2010 3:29 pm
από shaman
Σε ποιες αιθουσες κανουμε μαθημα κ πως ειναι χωρισμενα τα τμηματα?

Re: Μηχανική των Ρευστών (2009-10)

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Παρ, 19 Φεβ 2010 4:03 pm
από civil_emp
Το πρωτο τμημα τη δευτερα στο αμφ. υδραυλικης και την πεμπτη αιθ. 3
το δευτερο τμημα τη δευτερα αιθ. 5, πεμπτη αμφ.υδρ.

Re: Μηχανική των Ρευστών (2009-10)

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Κυρ, 21 Φεβ 2010 1:08 pm
από kost_st
Ποιος κα8ηγητής έχει πιο τμήμα?

Re: Μηχανική των Ρευστών (2009-10)

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Κυρ, 21 Φεβ 2010 2:27 pm
από neaoktana
1ο Τμήμα Α ~ Λ: Α. Νανου - Τ. Κατσαρέλης
2ο Τμήμα Μ ~ Ω: Γ. Χριστοδούλου - Γ. Σπαθόπουλος

Re: Μηχανική των Ρευστών (2009-10)

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί, 23 Φεβ 2010 2:55 am
από akis
22.2.2010

1ο τμήμα
-Είδη δυνάμεων στα ρευστά
-Απόδειξη ανεξαρτησίας πίεσης από τη διεύθυνσης της επιφάνειας
-Ισορροπία ρευστών υπό την επίδραση καθολικών δυνάμεων
-Ισοθλιπτικές-Ισοδυναμικές επιφάνειες
-Πεδίο βαρύτητας
-Νόμος υδροστατικής διανομής των πιέσεων

Re: Μηχανική των Ρευστών (2009-10)

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί, 23 Φεβ 2010 12:08 pm
από neaoktana
Την Πέμπτη πρώτη "κρυάδα" μαζί...

Re: Μηχανική των Ρευστών (2009-10)

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί, 23 Φεβ 2010 5:03 pm
από Merlin
22/02

2ο τμήμα
- Δυνάμεις, πιέσεις στα ρευστά
- Ισοθλιπτικές-ισοδυναμικές επιφάνειες
- Πεδίο βαρύτητας
- Νόμος υδροστατικής διανομής των πιέσεων

Re: Μηχανική των Ρευστών (2009-10)

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ, 24 Φεβ 2010 11:18 pm
από neaoktana
Επιτέλους κυκλοφορεί το sequel!
«Ιστορίες Με Δράκους,..Δάκρυα,.. Ζόμπι και…» No2

Σας καλωσορίζω στο 4ο εξάμηνο και το μάθημα «Μηχανική των Ρευστών».
Θα προσπαθήσω – για δευτερη φορά εφέτος διαδικτυακά - να σας προετοιμάσω για το «νέο έτος»…
http://www.youtube.com/watch?v=BSKKLROWgOI
(Wien New Year Concert 2007- J. Mehta conducting “Radetzky March”)

και με τη βοήθεια των σχολίων από παλαιότερους συναδέλφους σας να ανιχνεύσουμε όλοι μαζί τον καλύτερο δρόμο για την επιτυχία του νέου Έργου , το οποίο αναλαμβάνουμε από αύριο από κοινού ως ομάδα.

Κύριοι στόχοι του Έργου είναι :
Να «διέλθετε τη γέφυρα», η οποία ενώνει τα πρώτα τρία εξάμηνα «προετοιμασίας» με τα επόμενα τρία – συναρπαστικά – εξάμηνα «θεμελιωδών γνώσεων».
Να αποκτήσετε τις βάσεις για όλη την «υδάτινη αλυσίδα» μαθημάτων κορμού.
Να ξεπεράσετε το σύνδρομο του «φοιτητή» και να αισθανθείτε αυτό το οποίο είστε : «μαθητευόμενοι Μηχανικοί»
Να πετύχουμε τα παραπάνω με αποτελεσματικότητα και μέσα σε χαρούμενες συνθήκες. (Αυτό δεν είναι υπόσχεση αλλά ευχή. Η πιθανότητα να βγει αληθινή αυξάνει δραματικά εάν κλείσετε τα αυτιά σας στις δοξασίες για «δράκους» και ανοίξετε τα μάτια σας σε ότι εδώ γράφονται.)

Πρόσθετοι στόχοι του Έργου είναι :
Να προβιβασθείτε στο μάθημα και μάλιστα με καλό βαθμό.

Μη – στόχοι του Έργου είναι :
Να ακολουθήσετε κατά πλειοψηφία την υδραυλική κατεύθυνση
Να γίνετε όλες / οι όλοι Μηχανικοί. (Κάποιες / οι βρέθηκαν <εδώ> κατά λάθος. «Δίπλωμα Μηχανικού» θα αποκτήσουν, Μηχανικοί δεν θα είναι… Τουλάχιστον εάν το συνειδητοποιήσουν εγκαίρως θα είναι λιγότερο δυστυχείς στη ζωή τους.)

Αρχίζουμε – όπως πάντα – από τα «κακά νέα»:
Η μετάβαση – γέφυρα (βλ. παραπάνω) είναι δύσκολη. Το μάθημα έχει την «ατυχία» αλλά και τιμή να είναι το πρώτο της ενότητας των «θεμελιωδών» = «από Μηχανικούς για μαθητευόμενους Μηχανικούς» (περισσότερα ακολουθούν στο 5ο κρίσιμο εξάμηνο).
Έχει τη δυσκολία κατανόησης της «φυσικής - πραγματικής σημασίας» εννοιών, οι οποίες εκφράζονται με «μαθηματικούς όρους»…
Ταυτοχρόνως απαιτεί από τους Σπουδαστές / ριες να εμφανίζουν «τελικά αποτελέσματα» και όχι απλώς «μεθοδολογία επίλυσης»…
Ναι, η κατανόηση των εννοιών είναι δύσκολη… Ναι, θα υπάρξουν διαστήματα όπου «δεν θα βλέπετε φως στο τούνελ»… Ναι, κάποιες φορές θα βαρεθείτε, θα απογοητευθείτε, θα θέλετε να τα παρατήσετε (όπως ίσως σας σφύριξαν = «άστο για το πτυχίο και πάμε για καφέ»)… Το μάθημα είναι «Μαραθώνιος»…

Πέρα από τα βιβλία τα οποία θα επιλέξετε, θα σας διανεμηθεί ένα τεύχος «Λυμένων Ασκήσεων» του συναδέλφου Τ. Παπαθανασιάδη. (*)
Επί πλέον στο site του «Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Υδραυλικής» :
http://www.hydro.ntua.gr/appl_hydr/
υπάρχουν δύο τεύχη «Μεθόδων Επίλυσης» και «Λυμένων Ασκήσεων» του γράφοντος (θα αναρτηθεί λίαν προσεχώς τεύχος με παροράματα). Υπάρχουν επίσης οι Λύσεις των Σειρών Ασκήσεων και Θεμάτων Εξεταστικής παρελθόντων ετών, σταδιακώς δε θα αναρτώνται οι φετινές.
Τα πρόσθετα αυτά βοηθήματα υπερ-επαρκούν ως διευκόλυνση της παρακολούθησης των μαθημάτων, επίλυσης των Ασκήσεων, προετοιμασίας για τα Τεστ και τις τελικές Εξετάσεις.

Στη διάρκεια του εξαμήνου θα κληθείτε να παραδώσετε τουλάχιστον (**) έξι (6) Σειρές Ασκήσεων, να συμμετάσχετε (και παραδώσατε έκθεση) σε τουλάχιστον (*) τέσσερα (4) ωριαία Πειράματα και να λάβετε μέρος σε τουλάχιστον (*) δύο ωριαία (2) Τεστ.
Ο συνολικός Μ.Ο. της βαθμολογίας σε αυτά τα τεκμήρια συμμετοχής (***) στο μάθημα προσμετράται ΜΟΝΟ θετικά στο βαθμό του γραπτού με συντελεστή βαρύτητας τουλάχιστον (*) 30 και έως 35%.
Προσοχή ! ο συνολικός Μ.Ο εξάγεται από τους επιμέρους μ.ο. Αυτό σηματοδοτεί ομοιόμορφη συμμετοχή και στα τρία πεδία . Παράδειγμα : μ.ο.Ασκ =7, μ.ο. Πειρ = 8, μη συμμετοχή σε τεστ, άρα μ.ο Τεστ = 0 (7 + 8 + Ο) / 3 = 5 (μόνο…)

(*) Σε ποσοστό περίπου 60% ταυτίζονται με του γράφοντος (όχι όμως οι Σειρές - Τεστ - Διαγωνίσματα προηγουμένων ετών !..).
Η προσέγγιση - <φιλοσοφία> μεθόδων επίλυσης και παρουσίασης τους από τον εκλεκτό συνάδέλφο διαφέρει από εκείνη του γράφοντος. Δεν θα σας εκπλήξει (ελπίζω) το γεγονός ότι έχω διεξάγει <έρευνα αγοράς> και <στατιστική ανάλυση> για το ποιες είναι πλέον χρήσιμες στους Σπουδαστές /ριες. Το σημαντικότερο <εύρημα> είναι: Όσες/ οι παρακολουθούν ΚΑΙ το μάθημα με το γράφοντα προκρίνουν Κατσαρέλη. Όσες/ οι ΔΕΝ παρακολουθούν το μάθημα με το γράφοντα (άλλο Τμήμα ή "εξ' αποστάσεως") προκρίνουν Παπαθανασιάδη.
(**) το τουλάχιστον αναφέρεται σε τι θα διανεμηθεί / διεξαχθεί. ΟΧΙ σε τι θα πρέπει να παραδώσετε / συμμετάσχετε… πχ. αν παραδώσετε 4 Ασκήσεις από τις (τελικώς) 7, ο μ. ο. Ασκ θα διαμορφωθεί με το 7 στον παρονομαστή…
(***) Τον συνολικό Μ.Ο. θα χρησιμοποιήσω στην επόμενη ανάρτηση, ως το μόνο δυνατό μετρήσιμο Δείκτη «παρακολούθησης» του μαθήματος, για να σας μεταφέρω πολύ σημαντικά και ενδιαφέροντα στατιστικά συμπεράσματα.

Μην ξεχνάτε: κλείστε τα αυτιά σας στις φήμες και ανοίξετε τα μάτια σας σε ότι <εδώ> γράφονται, δεν θα χρειαστεί να σας κλάψουν…
http://www.youtube.com/watch?v=2shR99NnwCA
(Sinead O’Connor- “Don’t cry for me Argentina”)

Ας προσεγγίσουμε πιο αναλυτικά και μετρήσιμα τον απαιτούμενο χρόνο ενασχόλησης με το μάθημα, ώστε να πετύχουμε τους Στόχους μας:
Θα υπάρξουν περίπου 60 ώρες «στην τάξη», από τις οποίες περίπου οι 10 (Πειράματα + Τεστ) ανελαστικές. Απαιτούνται επιπλέον περίπου 40 ώρες «στο σπίτι» (επίλυση Ασκήσεων, ραπόρτα Πειραμάτων, προετοιμασία για Τεστ και τελική 5ωρη ΜΟΝΟ προετοιμασία για την εξέταση). Σύνολο = 100 ώρες.

Η ΕΛΑΧΙΣΤΗ «δέσμευση» μετρήθηκε με ημιεμπειρικές στατιστικές μεθόδους σε 75 ώρες. Εξασφαλίζει στατιστικώς (βλ. επόμενο άρθρο)) την προαγωγή και απολύτως την πρόσληψη γνώσεων και δεξιοτήτων ώστε ο επόμενος κρίκος - έργο «Εφαρμοσμένη Υδραυλική», να είναι παιχνίδι… Απαραίτητη προϋπόθεση είναι βεβαίως ο χρόνος αυτός να κατανεμηθεί ισομερώς και στο «τάξη» / «σπίτι» και κατά τη διάρκεια του εξαμήνου. Σημειώνεται πως η ώρα η οποία μεταφέρεται από την «τάξη» στο «σπίτι» επιβαρύνεται με 100% επιπλέον προσπάθεια. Δηλαδή οι 100 ώρες γίνονται 200 και το ελάχιστο για «e-learning» φθάνει στο απαγορευτικό ύψος των 150ωρών.

Απασχόληση 50 ~ 60 ωρών μειώνει δραματικά τις πιθανότητες προαγωγής και σημαντικώς τη θεμελίωση γνώσεων και δεξιοτήτων. Κάτω από αυτό το όριο οι πιθανότητες είναι πλέον απογοητευτικές και η μελλοντική πορεία άσε… (βλ. τίτλο και μουσική προσφορά).

Τα παραπάνω ισχύουν για τους «κανονικούς» του 4ου εξαμήνου. Για τους «6μηνίτες» υπολογίστε την περυσινή προσπάθεια και διαιρέστε δια 2, ώστε να προσεγγίσετε την «παραμένουσα κεφαλαιοποίηση».
Εάν εμπίπτετε εις την κατηγορία «30 ~ 50», ξεκινάτε με «15 ~ 25» = σας υπολείπονται (κατ’ ελάχιστον) «50 ~ 60» ώρες. Είναι εφικτή η προσπάθεια !

Εάν δεν εμπίπτετε… θεωρήστε ότι ξεκινάτε από το μηδέν. Η συμβουλή του γράφοντος είναι ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ, αφήνοντας για αργότερα κάποιες υποχρεώσεις του 6ου εξαμήνου στο οποίο τυπικώς (ίνα μην είπω παρά φύσιν…) εγγραφήκατε.

Μην ξεχνάτε: "ζόμπι" δεν είστε παρά μόνο εάν το νομίζετε...

http://www.youtube.com/watch?v=-mBtlBKq ... re=related
(Dolores O’Riordan- “Zombie”)

συνεχίζεται με στατιστικά και άλλα χρήσιμα στοιχεία…