airetikos έγραψε:ρε παιδιά αυτή η ερώτηση θυμίζει πολύ μηχανική 2 αλλά θα την κάνω γιατί δεν τα καταφέρνω.
Μπορούμε να βάλουμε τις δυνάμεις όλες εφελκυστικές και να εφαρμόσουμε την εξίσωση συμβιβαστού με + ώστε να βρούμε αρχικά το 1ο ερώτημα και μτη συνέχεια τα υπόλοιπα? ή αφού είναι κάποιες σίγουρα θλιπτικές (στο 1 ερώτημα τουλάχιστον) να βάλουμε - στο Δl στην εξίσωση συμβιβαστού? και άμα κάποια ράβδος δεν γνωρίζουμε αν εφελκύεται ή όχι? γιατί το σύστημα δεν βγαίνει με την πρώτη μεθοδολογία. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Λοιπόν μετά από ψάξιμο και βοήθεια (thnx lybe) κατέληξα στην άκολουθη μεθοδολογία για επίλυση υπερστατικών με την μέθοδο παραμορφώσεων (ας με διαψεύσει κάποιος αν έχω λάθος ή ας με επιβεβαιώσει κάποιος παρακαλώ )
1 Γράφω τις εξισώσεις ισορροπίας με φορές εφελκυστικές και λύνω την ισορροπία.
2 Γράφω την εξισωση συμβιβαστού ως εξίσωση μηκών.
3 Όπου γνωρίζω οτι η δύναμη είναι εφελκυστική γράφω το dl=N*L/(E*A)>0
4 Όπου γνωρίζω οτι η δύναμη είναι θλιπτική γράφω το dl=-(N*L/(E*A))>0
5 Όπου δεν γωρίζω τη δύναμη τότε θεωρώ εφελκυστικές τις δυνάμεις και λύνω το σύστημα όπου το πρόσημο θα μου καθορίσει το αν είναι εφελκυστική ή όχι.
και πάλι ζητώ συγνώμη που είμαι offtopic αλλά πρέπει να ξεκαθαριστεί αυτό για να λύσουμε όλα τα ερωτήματα του προβλήματος.