Σελίδα 1 από 5

Γενική Οικοδομική (2009-10)

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί, 02 Μαρ 2010 8:05 pm
από akis
Το θέμα της Οικοδομικής για την φετινή περίοδο όπως ανακοινώθηκε στο mycourses έχει ανέβει εδώ

Άντε καλό κουράγιο στους πρωτοοετείς μας!!!

Re: Γενική Οικοδομική (2009-2010)

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί, 02 Μαρ 2010 8:24 pm
από Kouf
:sick: :silent: :silent: :sick:

Re: Γενική Οικοδομική (2009-2010)

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ, 03 Μαρ 2010 2:31 am
από TechniCalD
Eιληκρινά ζηλεύω και οργίζομαι... 2ο εξάμηνο και τόσο ενδιαφέρον και άρτιο θέμα(ούτε στην αρχιτεκτονική 3ου...) Όχι σαν τις π@#%&ες θέματα που είχαμε εμέις(που αν κ πήραμε 10αρακια δεν ένοιωσα τόση δημιουργικότητα και προτοτυπία όσο αυτή που "υπόσχεται" να εμπνεύσει το φετινό θέμα...) Μην ακούσω γκρίνια και παράπονα! Να τα εκτιμάει κάτι τέτοια η νέα "φουρνιά"!

Re: Γενική Οικοδομική (2009-2010)

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ, 03 Μαρ 2010 5:10 pm
από Elendil
TechniCald, σκέψου όμως λίγο την υποβόσκουσα δουλειά που κάναμε σε αυτό το θέμα. Ήταν η πρώτη φορά που ασχολιόμασταν με μάθημα αρχιτεκτονικής σύνθεσης και ζητήματα τα οποία τώρα σου φαίνονται αυτονόητα (ή τα βγάζεις με τη μία με το μάτι), τότε έπρεπε να τα σκεφτείς - διαστάσεις, προσανατολισμούς, διαφορετικές τοποθετήσεις κλπ. Και εννοώ να μην αντιγράψεις 3 κατόψεις από Neufert, αλλά να καταλάβεις τουλάχιστον το "γιατί έτσι". Βάλε και τις συνθήκες του μαθήματος, που θα πρεπε να λέγεται "Πως να γίνεται αρχιτέκτονας εύκολα και γρήγορα - ετήσια μέθοδος αυτοδιδασκαλίας", εμένα μου φαίνεται ότι δύσκολα θα ανταποκριθεί ομάδα και θα δώσει άρτια δουλειά με δυσανάλογο κόπο.

Το ζητούμενο του μαθήματος, που είναι η μύηση στην αρχιτεκτονική σύνθεση, μπορεί να γίνει, όπως άλλωστε ελεγε και ο ίδιος ο Τζουβαδάκης, από απλά καθημερινά κτήρια, όπως είναι τα συγκροτήματα κατοικιών και οι εγκαταστάσεις μικρομεσαίας εταιρείας. Κτήρια τα οποία ξέρει ο καθένας μας και στα οποία ο άρτιος σχεδιασμός δεν συμπεριλαμβάνει ειδικά κριτήρια τα οποία δυσκολεύουν αυτή τη διαδικασία - εξάλλου γι'αυτό υπάρχει και κλιμάκωση στα αρχιτεκτονικά μαθήματα. Και αν θυμάμαι καλά, πρόπερσι το θέμα της κτιριολογίας ήταν σχολεία. Μέσα σε 3 χρόνια, απ'τα σχολεία στο 7ο εξάμηνο κατεβήκαμε στα αμφιθέατρα του 2ου, με καμία βελτίωση της ποιότητας του μαθήματος (να μην πω χειροτέρευση).

Re: Γενική Οικοδομική (2009-10)

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ, 03 Μαρ 2010 8:37 pm
από TechniCalD
Στο μάθημα οικοδομικής 2ου εξαμήνου το ζητούμενο είναι όχι τόσο η αρχιτεκτονική "σύνθεση"(εντός εισαγωγικών βεβαίως,διότι προς θεού δεν είναι Σύνθεση αυτό που μαθαίνουμε...) όσο τα βασικά σχέδια οριστικής μελέτης μιας κατασκευής(εκσκαφές,θεμελίωση,κατόψεις,τομές,ξυλότυποι). Τώρα πράγματι ένα τέτοιο θέμα θα άρμοζε περισσότερο στην Αρχιτεκτονική 3ου μιας κ δεν ενδύκνειται για τη πρώτη επαφή με τα βασικά της οικοδομικής τεχνικής. Ωστόσο θυμίσου το δικό μας θέμα:3όροφο κτήριο γραφείων εξ Ω.Σ. τετραγωνικής κάτοψης. Δε λέω η απλότητα του σου επέτρεπε να ασχοληθείς και να αφομοίωσεις τα θεμελιώδη(επιμερισμός σταδίων σχεδίασης κ παραγωγής οικοδομικού έργου) αλλά έπειτα στην Αρχιτεκτονική 3ου δεν ένοιωσα ουδέποτε το επίπεδο δημιουργικότητας να μεταβάλλεται(ο βιοκλιματικός σχεδιασμός που "απαιτούσαν" ως ιδιαιτερότητα του θέματος μπορούσε να ικανοποιηθεί με έναν σωστό προσανατολισμό των χώρων ή 2 ηλιακά τζάκια αλλά μέχρι εκεί..από κει κ πέρα οι απαιτήσεις επιλέγοναταν από τον φοιτητή!) Το μόνο καινούργιο(?) ήταν τα 2 λόγια για ύδρευση και αποχέτευση των ορόφων... Στο φετινό θέμα διακρίνω μια φρεσκάδα(αν κ κατ'εμέ ανήκει στο 3ο εξάμηνο). Βλέπεις ακόμα την ελευθερία στο σύστημα(αμφιθέτρο γαρ..) και στο υλικό(μεταλλικές) δόμησης,στοιχεία που θα "αναγκάσουν" το φοιτητή να ασχοληθεί διεξοδικότερα με την αναζήτηση και την επαφή με θέματα πέραν της πεπατημένης και του μονότονου.
Άλλωστε τι στο κόρακα!..Όπως έλεγε και ο Μαρκάτης γαλουχίστε και επαναπαύεστε στη σχεδίαση κουτιών(δε λέω συμπαθέστατα ως προς τη στατική και αντισεισμική λειτουργία τους) αλλά έλα όμως που ο ΄κ.Λελούδης(αρχιτέκτων) θα σου φέρει τα σχέδια-πρόκληση της καριέρας σου!

Re: Γενική Οικοδομική (2009-10)

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ, 03 Μαρ 2010 10:05 pm
από intelx86
Ο φέρων οργανισμός αποτελείται από σκυρόδεμα. Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθούν και μεταλλικά στοιχεία.

ΦΛΩΡΟΙ! Πόσο θα γούσταρα ένα ξύλινο αμφιθέατρο. Έστω και θεωρητικά. Πολύ πιο φιλικό περιβάλλον. Και αν φυσικά είχαν απορίες οι πρωτοετείς θα μπορούσαν να απευθυνθούν στον κ. Κατσαραγάκη ή σε λίγο καιρό και στους 4οετείς.

Re: Γενική Οικοδομική (2009-10)

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ, 03 Μαρ 2010 10:13 pm
από airetikos
Οε οε οε οε οε γίνε απο ξύλο φέροντα οργανισμέ. :D :lol:
Πέρα από το γηπεδικό του πράγματος, είναι πολύ αντιοικολογικό ρε σεις αμφιθέατρο όλο με ξύλο???????????????? Πάνε και τα υπόλοιπα δέντρα.

Re: Γενική Οικοδομική (2009-10)

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ, 03 Μαρ 2010 10:18 pm
από Kouf
Νταξει αυτα τα προσωπακια τα εβαλα διοτι αιφνιδιαστηκα απο το επιπεδο του θεματος!!Σε καμια περιπτωση δεν ειπα πως δεν ειναι εντυπωσιακο και το οτι περιεχει μια δοση διαφορετικοτητας σε σχεση με τα θεματα παλαιοτερων χρονων(οπου ειδα μερικα στο mycourses)!Με καταλαβαινεις?Δηλαδη απο εκει που καναμε μια-δυο οψεις και τομες ξαφνικα εχουμε να ετοιμασουμε αμφιθεατρα,συμφωνα με την δικια μας κριση(σκεψου επισης οτι ενα πολυ μεγαλο ποσοστο των πρωτοετων,απλα αντεγραφε τα σχεδια που εδινε η καλη ΔΑΠ-που αγαπαει τον φοιτητικο κοσμο.)

Re: Γενική Οικοδομική (2009-10)

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ, 03 Μαρ 2010 10:21 pm
από merde_conserve
Πέρα από το γηπεδικό του πράγματος, είναι πολύ αντιοικολογικό ρε σεις αμφιθέατρο όλο με ξύλο???????????????? Πάνε και τα υπόλοιπα δέντρα.


Δεν πιστεύω να νομίζεις ότι πάνε οι τρεις ξυλοκόποι και κατεβάζουν δάση για να τα κάνουν πρώτη ύλη :P...φανταζομαι έχετε ακούσει για την ελεγχόμενη - αειφόρο υλοτόμηση στα δάση και για τις "φάρμες" δέντρων γενικώς.

Ξύλινο αμφιθέατρο ως ολόκληρο φέροντα οργανισμό δύσκολα. Ως επενδύσεις πιθανώς. Εκτός αν μιλάμε για ανοικτό ξύλινο θεατράκι (τι ωραίο που θα ήταν να χαμε ένα τέτοιο στο ΕΜΠ). :D

Re: Γενική Οικοδομική (2009-10)

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ, 03 Μαρ 2010 10:27 pm
από airetikos
Να σου πώ για το δεύτερο δεν το γνωρίζω και αν θες πληροφόρησέ με. Για το πρώτο θα το φανταζόμουν στα πλαίσια μιας ενιαίας αειφόρυ ανάπτυξης. Μακάρι γιατί ο Αμαζόνιος έχει γίνει "μοντέλο" από την υλοτομία.