ΚΑΛΕΣΜΑ ΕΓΚΕΛΑΔΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ

Συντονιστής: University Editors

ΚΑΛΕΣΜΑ ΕΓΚΕΛΑΔΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ

Δημοσίευσηαπό anarchoaplutos » Τρί, 12 Δεκ 2023 9:10 pm

ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ?: ΟΧΙ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ!

Η συζήτηση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και την παράκαμψη/αναθεώρηση του άρθρου 16 είναι ήδη μια συζήτηση που έχει ανοίξει εμφατικά στο δημόσιο διάλογο εκ νέου η κυβέρνηση της ΝΔ με τις πολλαπλές εξαγγελίες και δηλώσεις του υπουργού παιδείας Πιερακάκκη για νέο νομοσχέδιο που θα αφορά τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και την έμμεση αναθεώρηση του άρθρου 16. Το νομοσχέδιο αυτό θα παρουσιαστεί μάλιστα την Παρασκευή 15/12 στην Σύνοδο των Πρυτάνεων από τον υπουργό όπου θα τοποθετηθούν πάνω σε αυτό οι πρυτάνεις των ιδρυμάτων. Πρόκειται για μία συζήτηση που θα γίνει πίσω από κλειστές πόρτες χωρίς καν να ξερουμε την τοποθέτηση του ίδιου του πρύτανη του ΕΜΠ Χατζηγεωργίου, την στιγμή που και δεν έχει πραγματοποιηθεί Σύγκλητος όπου θα μπορούσαν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες να πουν τα αιτηματα τους και να έχουν λόγο για το τι θα συμβεί στις σπουδές τους και την επαγγελματική τους προοπτική. Μάλιστα, σε ένα μπαράζ απαράδεκτων δηλώσεων στην κινητοποίηση των Φοιτητικών Συλλόγων στην πρυτανεία του ΕΜΠ, ο πρύτανης αρνούνταν να τοποθετηθεί δημόσια για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και το νέο νομοσχέδιο εν όψει της συνόδου και ισχυριζόταν ότι το πρόβλημα στα πανεπιστήμια είναι οι Σύλλογοι και οι διεκδικήσεις τους.

Ποιά είναι τα βήματα που έχουν γίνει για την αναθεώρηση/παράκαμψη του άρθρου 16;
Δεν είναι η πρώτη φορά όμως που βλέπουμε να ανοίγεται αυτή η συζήτηση, η αναθεώρηση του άρθρου 16 είναι διαχρονική επιδίωξη των κυβερνήσεων. Προσπάθειες για την αναθεώρηση του άρθρου 16 - του άρθρου που κατοχυρώνει συνταγματικά ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν - είχαν γίνει από το 2006-7, αντίπαλό τους όμως βρήκαν το φοιτητικό κίνημα και σύσσωμη την κοινωνία που με τους αγώνες τους κατάφεραν να την αποτρέψουν. Επιπλέον, η ΝΔ τα τελευταία χρόνια έχει φέρει νόμους όπως η ισοτίμηση των πτυχίων των ιδιωτικών με τα αντίστοιχα των ΑΕΙ και την ΕΒΕ που κόβει το ⅓ των υποψηφίων και στέλνει μεγάλο μέρος τους πελατολόγιο στα ιδιωτικά. Παράλληλα, οι κυβερνήσεις διαχρονικά υποχρηματοδοτούσαν και υποβάθμιζαν τα δημόσια ιδρύματά μας. Όλα αυτά στην πραγματικότητα προλειαίνουν το έδαφος για την παράκαμψη/αναθεώρηση του άρθρου 16! Αυτή τη στιγμή μάλιστα η ΝΔ ήδη έχει βρει “παραθυράκι” το άρθρο 28 μέσω του οποίου ιδρύθηκε η πρώτη μη κρατική σχολή ιατρικής στην Λευκωσία και φέρνει αυτή τη στιγμή νομοσχέδιο!

Γιατί είναι κακό να υπάρχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια;

1. Αρχικά με βάση την εικόνα που υπάρχει στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπου συνυπάρχουν δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια, είναι πιθανό να επιβληθούν δίδακτρα στα δημόσια. Αυτο θα γίνει, διότι η διαρκής υποχρηματοδότηση απο το κράτος προς τα δημόσια πανεπιστήμια, σε συνδυασμό με την πίεση που θα τους ασκείται από τα ιδιωτικά μέσω του ανταγωνισμού, θα τα αναγκάσει να αναζητήσουν τρόπους υποχρηματοδότησης για να καλύψουν τα κόστη λειτουργίας τους, βάζοντας έτσι δίδακτρα. Σε αυτό το πλαίσιο είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως όσο το δημόσιο πανεπιστήμιο δεν είναι “αποδοτικό” με βάση τα κριτήρια που ορίζει ο νόμος αξιολόγησης η χρηματοδότηση από το κράτος θα μειώνεται. Δεν νοείται, όμως, να πληρώνουμε για τις σπουδές μας! Η γνώση είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα που πουλιέται ή αγοράζεται. Όποιος θέλει να σπουδάζει πρέπει να το κάνει αποκλειστικά στο δημόσιο πανεπιστήμιο χωρίς κανένα οικονομικό φίλτρο!

2. Παράλληλα όσο θα υπάρχουν ιδιωτικά πανεπιστήμιο θα υπάρχει κόσμος ο οποίος πληρώνοντας θα παίρνει ισότιμο πτυχίο με αυτά των δημοσίων και θα διεκδικούν τις ίδιες θέσεις εργασίας με τους αποφοίτους των δημοσίων αυξάνοντας έτσι στον ανταγωνισμό στην αγορά εργασίας. Βλέπουμε λοιπόν πως έτσι κινδυνεύει και η επαγγελματική μας προοπτική. Επιπλέον ενισχύεται ο κίνδυνος κατάτμησης των προγραμμάτων σπουδών και των τίτλων σπουδών στα δημόσια (κάτι το οποίο ήδη προβλέπεται από τον νόμο νέοι ορίζοντες). Γιατί όμως θα συμβεί αυτό; Στα πλαίσια του ανταγωνισμού και της πίεσης στα δημόσια μέσω του νόμου της αξιολόγησης που ισχύει ήδη (20% της χρηματοδότησης θα δίνεται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια) τα προγράμματα θα υπερεξειδικεύονται, θα επιλέγονται συγκεκριμένα μαθήματα και κατευθύνσεις ώστε να ξεκλειδώνονται συγκεκριμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Έτσι θα επηρεάζονται τόσο τα επαγγελματικά δικαιώματα όσο και η ενιαιότητα των πτυχίων. Ως αποτέλεσμα οι απόφοιτοι των δημοσίων πανεπιστημίων θα είναι πλήρως εκματελλεύσιμοι απο την αγορά εργασίας καθώς θα βρίσκονται συνεχώς σε μία διαδικασία επανακατάρτισης επί πληρωμή με σκοπό να βρουν θέσεις εργασίας. Για μας πρέπει το πτυχίο να είναι ενιαίο και με όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα και ταυτόχρονα να αποτελεί μοναδική προϋπόθεση για την εύρεση εργασίας.

3. Για να συνεχίσουν τα δημόσια πανεπιστήμια να λαμβάνουν έστω και αυτήν την χαμηλή χρηματοδότηση θα πρέπει να είναι ανταγωνιστικά προς τα ιδιωτικά. Αυτό σημαίνει ότι θα λειτουργούν στα πρότυπα των ιδιωτικών και θα εφαρμόζουν νόμους όπως οι διαγραφές, θα έχουν ακόμα πιο ασφυκτικά και ενατιτκοποιημένα προγράμματα σπουδών ενώ η συλλογική διεκδίκηση θα τσακίζεται! Αυτά θα επηρεάσουν άμεσα την καθημερινότητα μας με ακόμα περισσότερες υποχρεωτικές εργασίες και προόδους ή και υποχρεωτικές παρακολουθήσεις,με δίδακτρα στα προπτυχιακά κλπ. Άρα, θα έχουμε μια ακόμα περισσότερο ασφυκτική καθημερινότητα όπου ο ελεύθερος μας χρόνος θα είναι υπό εξαφάνιση και δεν θα μπορούμε να σηκώσουμε κεφάλι από το διάβασμα!

Τι λέει η ΝΔ και η νεολαία της η ΔΑΠ για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια;
Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ πανηγυρίζει σε ανακοινώσεις της αυτή τη στιγμή για την παράκαμψη του άρθρου 16 και μας λέει ότι είναι και πάγια θέση της η αναθεώρησή του. Βλέπουμε ξεκάθαρα όμως ότι η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και ο ανταγωνισμός που θα προκύψει με τα δημόσια δεν θα τα “βελτιώσει” όπως μας λένε. Όσον αφορά ακόμα το επιχείρημά τους ότι η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων θα λύσει το πρόβλημα του brain drain και θα αποτρέψει κόσμο από το να φεύγει για το εξωτερικό για να σπουδάσει είναι τουλάχιστον υποκριτικό από μέρος τους, όντας η νεολαία της ΝΔ να το λένε αυτό! Οι ίδιοι μαζί με τις προηγούμενες κυβερνήσεις υποβάθμιζαν, υποχρηματοδοτούσαν και συκοφαντούσαν τα δημόσια ιδρύματα. Είναι ακόμη τουλάχιστον γελοίο οι ίδιοι που έλεγαν ότι η ΕΒΕ είναι αναγκαία γιατί δεν χρειάζεται να υπάρχουν τόσοι απόφοιτοι από τα δημόσια πανεπιστήμια να λένε τώρα ότι το πρόβλημα αυτό θα το λύσουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια! Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι η ΔΑΠ δεν είναι στο πλευρό των φοιτητών όπως διατείνεται τόσα χρόνια ότι είναι! Είναι αυτοί που υποστηρίζουν κάθε νόμο της ΝΔ που διαλύει το δημόσιο δωρεάν πανεπιστήμιο, τις σπουδές μας, την επαγγελματική μας προοπτική και τη συλλογική διεκδίκηση.

Δεν θα τους κάνουμε την χάρη! Η αναθεώρηση/παράκαμψη του άρθρου 16 δεν θα περάσει αναίμακτα!
Θα υπερασπιστούμε την δημόσια δωρεάν παιδεία και την επαγγελματική μας προοπτική!


Όλοι και όλες στη Σύνοδο πρυτάνεων την Παρασκευή 15/12 για να δώσουμε το πρώτο ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση ενάντια στο νέο νομοσχέδιο και την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων!


ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
Συνημμένα
ΣΥΝΟΔΟΣ.jpg
Άβαταρ μέλους
anarchoaplutos
 
Δημοσιεύσεις: 55
Εγγραφή: Δευτ, 30 Ιαν 2023 4:06 pm
Έτος εισαγωγής: 2021

Επιστροφή στο Ειδήσεις

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης