Μανόλης Κορρές:Διάλεξη για τον Τηλέγραφο

Συντονιστής: University Editors

Μανόλης Κορρές:Διάλεξη για τον Τηλέγραφο

Δημοσίευσηαπό vee » Κυρ, 09 Δεκ 2018 6:02 pm

Μετά από πρωτοβουλία του κ. Βλάσιου Κουμούση, την Τεταρτη 12/12/18 , ωρα 13:30 στην Αίθουσα Τελετών της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ φιλοξενούμε στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβιου Πολυτεχνείου τον Δρ. Μανόλη Κορρέ, Ομότιμο Καθηγητή της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ και Ακαδημαϊκό. Η διάλεξη του με θέμα «Τηλέγραφος» πραγματεύεται τους παράκτιους τηλεγραφικούς σταθμούς, που διατηρήθηκαν έως τις αρχές του 20ού αιώνα και στη συνέχεια καταργήθηκαν με την έλευση της ασύρματης τηλεγραφίας. Ειδικότερα, περιλαμβάνει ζητήματα κωδίκων επικοινωνίας και αναδεικνύει λεπτομέρειες της οικοδομικής επιστήμης και μηχανολογίας του 19ου αιώνα.

Όπως αναφέρει σχετικά ο ίδιος: «Η Τηλεγραφία, σχεδόν μισό αιώνα πριν χρησιμοποιηθεί σε αυτήν ο ηλεκτρισμός (περ. 1840) αποτέλεσε σπουδαιότατο πεδίον επιστημονικών εφαρμογών, πρώτα στη Γαλλία (1792 κ.ε.) και την Αγγλία, ακολούθως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και πολύ σύντομα στην Αμερική, την Αυστραλία και αλλού. Τότε δημιουργήθηκαν μηχανές ικανές για τον σχηματισμό οπτικών σημάτων, πολύπλοκοι έντυποι κώδικες και κτίρια-τηλεγραφικοί σταθμοί με τις εν λόγω τηλεγραφικές μηχανές, τηλεσκόπια, σηματωρικούς ιστούς και εξειδικευμένο προσωπικό των Υπηρεσιών Διαβιβάσεων, Ξηράς και Θαλάσσης. Με τον ηλεκτρικό τηλέγραφο η αρχική μορφή της τηλεγραφίας αχρηστεύθηκε, οι σταθμοί κατεδαφίσθηκαν, ο εξοπλισμός λεηλατήθηκε ή κατέληξε στην ανακύκλωση μετάλλου, και ό,τι ακόμη απομένει είναι κάποια τοπωνύμια. Ωστόσο ορισμένοι παράκτιοι σταθμοί, αναγκαίοι για την επικοινωνία με παραπλέοντα πλοία, διατηρήθηκαν ακόμη και έως τις αρχές του 20ού αιώνα, αλλά και αυτοί καταργήθηκαν με την έλευση της Ασύρματης Τηλεγραφίας. Στην Ελλάδα, τέτοιοι σταθμοί υπήρξαν λίγοι, αλλά λίαν σημαντικοί, λόγω της θέσεώς τους σε σημεία της πλέον εντατικής εγχώριας και διεθνούς ναυσιπλοΐας. Η ανάμνησή τους, τελείως αμυδρά, διατηρείται ακόμη, στη Ζάκυνθο, τα Κύθηρα, τον Πειραιά, την Άνδρο, ενώ από αυτούς σώζονται μόνο δύο ερείπια και σχεδόν τίποτα από τον εξοπλισμό τους. Παρά ταύτα, η συστηματική παρατήρηση των λιγοστών καταλοίπων επιτρέπει την ανάκτηση της αρχικής εικόνας»

Ο ομιλητής, κ. Μανόλης Κορρές, αποτελεί εξέχουσα φυσιογνωμία της επιστημονικής κοινότητας που συνέβαλε και συμβάλλει στο έργο της μελέτης και αναστήλωσης μνημείων με δημιουργική αρχαιολογική και αρχιτεκτονική έρευνα. Μεταξύ άλλων έργάστηκε ως υπεύθυνος εργασιών αναστήλωσης του Παρθενώνα (1983-1999). Διετέλεσε Προϊστάμενος του Τμήματος Αναστηλώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού, μέλος των Επιτροπών Συντήρησης των Μνημείων της Ακρόπολης και είναι Τακτικό Μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων και βιβλίων και έχει τιμηθεί με το χάλκινο μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών, με το αργυρό της Academie d’Architecture (Παρίσι), το βραβείο Alexander von Humbolt και το χρυσό της Ακαδημίας της Ρώμης (διεθνές βραβείο Feltrinelli 2013).
Άβαταρ μέλους
vee
 
Δημοσιεύσεις: 237
Εγγραφή: Τετ, 17 Ιουν 2015 1:29 pm
Έτος εισαγωγής: 2014

Re: Μανόλης Κορρές:Διάλεξη για τον Τηλέγραφο

Δημοσίευσηαπό Nestoras » Κυρ, 09 Δεκ 2018 8:31 pm

Εξαιρετικός ο Κορρες, μην το χάσετε. Είχα την τύχη να ακούσω την ομιλία του για το στέγαστρο του Ηρωδείου.
Άβαταρ μέλους
Nestoras
 
Δημοσιεύσεις: 247
Εγγραφή: Κυρ, 12 Ιαν 2014 7:31 pm
Έτος εισαγωγής: 2013


Επιστροφή στο Ειδήσεις

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 6 επισκέπτες