Μετεγγραφές ακαδημαϊκού έτους 2009-10

Για μετεγγραφές στη σχολή Πολιτικών Μηχανικών Ε.Μ.Π. φοιτητών ακαδ. έτους 2009-2010
με βάση τους νόμους 3282/2004, 3404/2005 & 3794/2009
A. Χωρίς ποσοτικό περιορισμό
Α1. Μετεγγράφονται, χωρίς ποσοτικό περιορισμό, οι γονείς και τα τέκνα πολυτέκνων οικογενειών (άρθρο 1 παρ.1).
Α2 Μετεγγράφονται, χωρίς ποσοτικό περιορισμό, οι γονείς και τα τέκνα των πολυμελών οικογενειών με τρία ζώντα τέκνα από νόμιμο γάμο ή νομιμοποιηθέντα ή νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετηθέντα, εφόσον κανένα από αυτά δεν υπερβαίνει το εικοστό έκτο έτος της ηλικίας του, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων αγάμων μητέρων με τρία μη αναγνωρισθέντα ζώντα τέκνα που δεν υπερβαίνουν το ανωτέρω όριο ηλικίας (άρθρο 1 παρ.1).
Α3. Μετεγγράφονται, χωρίς ποσοτικό περιορισμό, τα τέκνα των θυμάτων της τρομοκρατίας που αναφέρονται στη παράγραφο 1 του άρθρου 1 του Ν. 1897/90 (ΦΕΚ 120 Α΄).
Α4. Μετεγγράφονται, χωρίς ποσοτικό περιορισμό, ορφανοί φοιτητές από τον ένα ή και τους δύο γονείς που δεν θεωρούνται πολύτεκνοι ή μέλη πολυμελών οικογενειών, εφόσον ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος των τριών τελευταίων οικονομικών ετών δεν υπερβαίνει το ποσό των τριάντα πέντε χιλιάδων ευρώ (άρθρο 1 παρ.1 του Ν. 3282/2004). Για τον υπολογισμό του μέσου όρου του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος των τριών τελευταίων οικονομικών ετών των ορφανών από τον έναν ή και τους δύο γονείς δεν λαμβάνεται υπόψη το ατομικό εισόδημα του αποβιώσαντος γονέα ή των αποβιωσάντων γονέων που είχαν τυχόν δηλώσει κατά την τελευταία τριετία πριν από την αίτηση μετεγγραφής (παρ. 1 εδ. Γ άρθρου 1 Ν. 3282/2004 και παρ. 2 άρθρου 12 Ν. 3577/2007).
Α5. Μετεγγράφονται, χωρίς ποσοτικό περιορισμό, οι φοιτητές και σπουδαστές που κατά τη διάρκεια των σπουδών τους σε Πανεπιστήμιο πέτυχαν αθλητική διάκριση που επιτρέπει κατά τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας την εγγραφή τους καθ’ υπέρβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για το λόγο αυτό (παρ. 1 εδ.δ΄άρθρου 1 ν.3282/2004. Ειδικότερα οι ανήκοντες στην παράγραφο 8 του άρθρου 34 του ν. 2725/99 (Α΄121), όπως το άρθρο αυτό αντικαταστάθηκε με την παρ. 8 του άρθρου 34 του ν. 3708/08 (ΦΕΚ 210 Α΄).
Α6. Μετεγγράφονται ανεξαρτήτως ποσοστού φοιτητές και σπουδαστές που εγγράφηκαν σε Τμήμα Πανεπιστημίου για έναν από τους λόγους υγείας που κατά τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας (΄Αρθρο 35 του N. 3794/ΦEK 156 από 4-9-2009) έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε ποσοστό θέσεων 5% σε οποιοδήποτε Τμήμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και λόγω υπέρβασης του προβλεπομένου ποσοστού δεν μπόρεσαν να εγγραφούν στο Τμήμα προτίμησής τους ή που κατά τη διάρκεια των σπουδών τους υπέστησαν μια από τις σοβαρές ασθένειες που αναφέρονται στις παραπάνω διατάξεις.
Επίσης δικαίωμα μετεγγραφής έχουν και όσοι πάσχουν από τις παρακάτω σοβαρές ασθένειες και εγγράφηκαν σε Τμήμα Πανεπιστημίου μετά από συμμετοχή στις εξετάσεις των μαθημάτων που εξετάζονται σε εθνικό επίπεδο, χωρίς να έχουν κάνει χρήση του σχετικού δικαιώματος εγγραφής καθ΄υπέρβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για έναν από τους λόγους αυτούς.
Β. Με ποσοτικό περιορισμό
Β1. Μετεγγράφονται με ποσοτικό περιορισμό σε ποσοστό 5% επί του αριθμού των εισακτέων στην Σχολή, ήτοι 7 φοιτητές, τα τέκνα των γονέων των οποίων ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος των τριών τελευταίων οικονομικών ετών δεν υπερβαίνει το ποσό των τριάντα πέντε χιλιάδων ευρώ. Δικαίωμα υποβολής αίτησης για μετεγγραφή έχουν στην περίπτωση αυτή μόνο όσοι βρίσκονται στο Τρίτο εξάμηνο σπουδών τους και εφόσον έχουν πετύχει στο Τμήμα προέλευσης σε όλα τα υποχρεωτικά και με επιλογή υποχρεωτικά μαθήματα των δύο πρώτων εξαμήνων του εγκεκριμένου προγράμματος σπουδών. Αν υπάρχουν περισσότεροι υποψήφιοι με τις ίδιες προϋποθέσεις προηγούνται τα τέκνα των οικογενειών που έχουν ένα τουλάχιστον αδελφό ή αδελφή που φοιτά σε Πανεπιστήμιο ή ΑΤΕΙ που βρίσκεται σε διαφορετική πόλη από τον τόπο μόνιμης κατοικίας των γονέων (τρία ή περισσότερα σπίτια) (Φ.5/122975/Β3/04 υπουργική απόφαση – Β΄1687). Διευκρινίζεται ότι με τον όρο «υποψήφιοι με τις ίδιες προϋποθέσεις» νοούνται οι υποψήφιοι που βρίσκονται στο γ΄εξάμηνο σπουδών, που έχουν επιτύχει στο Τμήμα προέλευσης σε όλα τα μαθήματα των δύο πρώτων εξαμήνων και των οποίων ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος των τριών τελευταίων ετών δεν υπερβαίνει το ποσό των 35.000 €. Αν υπάρχει ίσος μέσος όρος οικογενειακού εισοδήματος, για την αποφυγή της υπέρβασης, λαμβάνεται υπόψη η συνολική βαθμολογία που έχουν πετύχει οι υποψήφιοι στο Τμήμα προέλευσης. Αν και η συνολική βαθμολογία είναι ίδια, γίνεται κλήρωση μεταξύ των ισοδύναμων υποψηφίων από τη Γενική Συνέλευση του Τμήματος υποδοχής (παρ. 3 άρθρου 1 ν.3282/2004).
Β2. Μετεγγράφονται με ποσοτικό περιορισμό σε ποσοστό 1% του αριθμού των εισακτέων στη Σχολή, ήτοι 1 φοιτητής, τα τέκνα των οποίων ένας τουλάχιστον γονέας είναι τυφλός ή κωφάλαλος ή νεφροπαθής, που υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση ή πάσχει από μυική δυστροφία Duchenne ή ανήκει στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών επειδή έχει κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία άνω του 67%.
Για την αποφυγή της υπέρβασης του προβλεπόμενου ποσοστού μετεγραφής, μεταξύ περισσότερων υποψηφίων με τις ίδιες προϋποθέσεις λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος των τριών (3) τελευταίων οικονομικών ετών, όπως προκύπτει από τα αντίστοιχα εκκαθαριστικά σημειώματα της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα όλων των φορολογούμενων μελών της οικογένειας του υποψήφιου, από κάθε πηγή, είτε δηλώνεται χωριστά είτε από κοινού.
Στις περιπτώσεις αυτές, για την αποφυγή της υπέρβασης του ποσοστού μετεγγραφής, μεταξύ υποψηφίων με τις ίδιες προϋποθέσεις λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος του οικογενειακού εισοδήματος, ή, αν υπάρχει ίσος μέσος όρος εισοδήματος, η συνολική βαθμολογία που έχουν πετύχει οι υποψήφιοι στο Τμήμα προέλευσης ή ο συνολικός αριθμός μορίων που συγκέντρωσαν οι υποψήφιοι κατά την τελευταία συμμετοχή τους στις εξετάσεις των μαθημάτων που εξετάζονται σε εθνικό επίπεδο. Αν και η συνολική βαθμολογία είναι ίδια, γίνεται κλήρωση μεταξύ των ισοδύναμων υποψηφίων από τη Γενική Συνέλευση του Τμήματος υποδοχής (παρ. 5 εδ. β άρθρου 1 ν.3282/2004)
Γενικές Παρατηρήσεις– Διευκρινήσεις
Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3282/04 άρθρο 1 παρ. 6 όπως τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του Ν. 3404/5 άρθρο 14 εφ΄όσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις των προηγούμενων παραγράφων, δικαίωμα μετεγγραφής υφίσταται μόνο για ένα από τα δύο Τμήματα, κατ’επιλογή του ενδιαφερομένου, που:
1. είναι πλησιέστερο στον τόπο της κατοικίας των γονέων ή στην πόλη που φοιτά ήδη ένας τουλάχιστον αδελφός ή αδελφή και
2. είναι αντίστοιχο με το Τμήμα προέλευσης.
Δεν θα ληφθούν υπόψη και δεν θα εξεταστούν:
• Όσες αιτήσεις υποβληθούν μετά τη λήξη της ορισθείσας προθεσμίας υποβολής, (Ν. 3282/2004, άρθρο 1 παράγραφος 8, και εγκύκλιος Φ.1/88308/Β3/8.8.2007).
• Όσα δικαιολογητικά υποβληθούν μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων, έστω και εάν η αίτηση έχει υποβληθεί εμπροθέσμως.
Σύμφωνα με το άρθρο 14 του Ν. 3404/05 οι διατάξεις του άρθρου 1, παρ. 11 του Ν. 3282/2004 δεν εφαρμόζονται για τους φοιτητές που εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με ειδικές διατάξεις ή με προσαύξηση των μορίων εισαγωγής τους ή ύστερα από κατατακτήριες εξετάσεις. Εφαρμόζονται μόνο για όσους εισάγονται στα Πανεπιστήμια της χώρας με βάση τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις των μαθημάτων που εξετάζονται σε εθνικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων των φοιτητών και σπουδαστών που εισάγονται ως υπαγόμενοι στην ειδική κατηγορία όσων προέρχονται από τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης (παρ. 4 άρθρο 14 του Ν. 3404/2005) στις περιπτώσεις των αποφοίτων Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) & Εσπερινών Λυκείων (παρ. 2 άρθρου 33 Ν. 3794/2009) καθώς και στις περιπτώσεις της παρ. 5 του άρθρου 1 του Ν. 3282/2004 (λόγοι υγείας).
Λόγω της απαγόρευσης των μετεγγραφών εξωτερικού (Ν. 3027/2002 Α’ 152), σπουδαστές που εισάγονται σε Τμήματα ή Σχολές του Πανεπιστημίου Κύπρου δεν έχουν το δικαίωμα μετεγγραφής σε αντίστοιχα Τμήματα ή Σχολές Πανεπιστημίων ή ΑΤΕΙ της χώρας.
Σε περίπτωση υποβολής ανακριβών, ψευδών ή πλαστών δικαιολογητικών ή αναληθούς υπεύθυνης δήλωσης, η μετεγγραφή ανακαλείται υποχρεωτικά με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος υποδοχής και ο υπεύθυνος φοιτητής ή σπουδαστής διαγράφεται από τα μητρώα του Τμήματος υποδοχής. Με την αριθμ. Φ1/126470/Β3/10.11.2005 (Β’1613) υπουργική απόφαση έχει συσταθεί Ειδικό Πειθαρχικό Συμβούλιο, το οποίο είναι αρμόδιο για την επιβολή κυρώσεων εφόσον αποδειχθεί υπαιτιότητα. Στην περίπτωση αυτή το Συμβούλιο με απόφασή του αποκλείει την επανεγγραφή του υπεύθυνου φοιτητή ή σπουδαστή στο Τμήμα προέλευσης με βάση την τελευταία συμμετοχή του στις εξετάσεις των μαθημάτων που εξετάζονται σε εθνικό επίπεδο.
Αν διαπιστωθεί ότι πραγματοποιήθηκε μετεγγραφή χωρίς να συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις ή καθ’υπέρβαση του νόμιμου ποσοστού ή χωρίς να υφίσταται αντιστοιχία μεταξύ των Τμημάτων προέλευσης και υποδοχής που δεν οφείλεται σε υποβολή ανακριβών, ψευδών ή πλαστών δικαιολογητικών ή αναληθούς υπεύθυνης δήλωσης εκ μέρους του ενδιαφερομένου, η αναπεμπτική απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων είναι δεσμευτική για το Τμήμα υποδοχής. Στην περίπτωση αυτή η μετεγγραφή ανακαλείται υποχρεωτικά με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος και ο μετεγγραφόμενος φοιτητής ή σπουδαστής διαγράφεται από τα μητρώα του Τμήματος υποδοχής και επανεγγράφεται στα μητρώα του Τμήματος Προέλευσης (παρ. 10 άρθρο 1 ν. 3282/2004).
Η αίτηση για μετεγγραφή υποβάλλεται από τον ίδιο το φοιτητή ή το νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του.
Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για κατατακτήριες εξετάσεις και μετεγγραφές στη Σχολή μας για το τρέχον ακαδ. έτος θα παραταθεί λόγω της επετείου του Πολυτεχνείου μέχρι και τις 18/11/2009.
με βάση τους νόμους 3282/2004, 3404/2005 & 3794/2009
A. Χωρίς ποσοτικό περιορισμό
Α1. Μετεγγράφονται, χωρίς ποσοτικό περιορισμό, οι γονείς και τα τέκνα πολυτέκνων οικογενειών (άρθρο 1 παρ.1).
Spoiler: show
Α2 Μετεγγράφονται, χωρίς ποσοτικό περιορισμό, οι γονείς και τα τέκνα των πολυμελών οικογενειών με τρία ζώντα τέκνα από νόμιμο γάμο ή νομιμοποιηθέντα ή νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετηθέντα, εφόσον κανένα από αυτά δεν υπερβαίνει το εικοστό έκτο έτος της ηλικίας του, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων αγάμων μητέρων με τρία μη αναγνωρισθέντα ζώντα τέκνα που δεν υπερβαίνουν το ανωτέρω όριο ηλικίας (άρθρο 1 παρ.1).
Spoiler: show
Α3. Μετεγγράφονται, χωρίς ποσοτικό περιορισμό, τα τέκνα των θυμάτων της τρομοκρατίας που αναφέρονται στη παράγραφο 1 του άρθρου 1 του Ν. 1897/90 (ΦΕΚ 120 Α΄).
Spoiler: show
Α4. Μετεγγράφονται, χωρίς ποσοτικό περιορισμό, ορφανοί φοιτητές από τον ένα ή και τους δύο γονείς που δεν θεωρούνται πολύτεκνοι ή μέλη πολυμελών οικογενειών, εφόσον ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος των τριών τελευταίων οικονομικών ετών δεν υπερβαίνει το ποσό των τριάντα πέντε χιλιάδων ευρώ (άρθρο 1 παρ.1 του Ν. 3282/2004). Για τον υπολογισμό του μέσου όρου του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος των τριών τελευταίων οικονομικών ετών των ορφανών από τον έναν ή και τους δύο γονείς δεν λαμβάνεται υπόψη το ατομικό εισόδημα του αποβιώσαντος γονέα ή των αποβιωσάντων γονέων που είχαν τυχόν δηλώσει κατά την τελευταία τριετία πριν από την αίτηση μετεγγραφής (παρ. 1 εδ. Γ άρθρου 1 Ν. 3282/2004 και παρ. 2 άρθρου 12 Ν. 3577/2007).
Spoiler: show
Α5. Μετεγγράφονται, χωρίς ποσοτικό περιορισμό, οι φοιτητές και σπουδαστές που κατά τη διάρκεια των σπουδών τους σε Πανεπιστήμιο πέτυχαν αθλητική διάκριση που επιτρέπει κατά τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας την εγγραφή τους καθ’ υπέρβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για το λόγο αυτό (παρ. 1 εδ.δ΄άρθρου 1 ν.3282/2004. Ειδικότερα οι ανήκοντες στην παράγραφο 8 του άρθρου 34 του ν. 2725/99 (Α΄121), όπως το άρθρο αυτό αντικαταστάθηκε με την παρ. 8 του άρθρου 34 του ν. 3708/08 (ΦΕΚ 210 Α΄).
Spoiler: show
Α6. Μετεγγράφονται ανεξαρτήτως ποσοστού φοιτητές και σπουδαστές που εγγράφηκαν σε Τμήμα Πανεπιστημίου για έναν από τους λόγους υγείας που κατά τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας (΄Αρθρο 35 του N. 3794/ΦEK 156 από 4-9-2009) έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε ποσοστό θέσεων 5% σε οποιοδήποτε Τμήμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και λόγω υπέρβασης του προβλεπομένου ποσοστού δεν μπόρεσαν να εγγραφούν στο Τμήμα προτίμησής τους ή που κατά τη διάρκεια των σπουδών τους υπέστησαν μια από τις σοβαρές ασθένειες που αναφέρονται στις παραπάνω διατάξεις.
Επίσης δικαίωμα μετεγγραφής έχουν και όσοι πάσχουν από τις παρακάτω σοβαρές ασθένειες και εγγράφηκαν σε Τμήμα Πανεπιστημίου μετά από συμμετοχή στις εξετάσεις των μαθημάτων που εξετάζονται σε εθνικό επίπεδο, χωρίς να έχουν κάνει χρήση του σχετικού δικαιώματος εγγραφής καθ΄υπέρβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για έναν από τους λόγους αυτούς.
Spoiler: show
Β. Με ποσοτικό περιορισμό
Β1. Μετεγγράφονται με ποσοτικό περιορισμό σε ποσοστό 5% επί του αριθμού των εισακτέων στην Σχολή, ήτοι 7 φοιτητές, τα τέκνα των γονέων των οποίων ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος των τριών τελευταίων οικονομικών ετών δεν υπερβαίνει το ποσό των τριάντα πέντε χιλιάδων ευρώ. Δικαίωμα υποβολής αίτησης για μετεγγραφή έχουν στην περίπτωση αυτή μόνο όσοι βρίσκονται στο Τρίτο εξάμηνο σπουδών τους και εφόσον έχουν πετύχει στο Τμήμα προέλευσης σε όλα τα υποχρεωτικά και με επιλογή υποχρεωτικά μαθήματα των δύο πρώτων εξαμήνων του εγκεκριμένου προγράμματος σπουδών. Αν υπάρχουν περισσότεροι υποψήφιοι με τις ίδιες προϋποθέσεις προηγούνται τα τέκνα των οικογενειών που έχουν ένα τουλάχιστον αδελφό ή αδελφή που φοιτά σε Πανεπιστήμιο ή ΑΤΕΙ που βρίσκεται σε διαφορετική πόλη από τον τόπο μόνιμης κατοικίας των γονέων (τρία ή περισσότερα σπίτια) (Φ.5/122975/Β3/04 υπουργική απόφαση – Β΄1687). Διευκρινίζεται ότι με τον όρο «υποψήφιοι με τις ίδιες προϋποθέσεις» νοούνται οι υποψήφιοι που βρίσκονται στο γ΄εξάμηνο σπουδών, που έχουν επιτύχει στο Τμήμα προέλευσης σε όλα τα μαθήματα των δύο πρώτων εξαμήνων και των οποίων ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος των τριών τελευταίων ετών δεν υπερβαίνει το ποσό των 35.000 €. Αν υπάρχει ίσος μέσος όρος οικογενειακού εισοδήματος, για την αποφυγή της υπέρβασης, λαμβάνεται υπόψη η συνολική βαθμολογία που έχουν πετύχει οι υποψήφιοι στο Τμήμα προέλευσης. Αν και η συνολική βαθμολογία είναι ίδια, γίνεται κλήρωση μεταξύ των ισοδύναμων υποψηφίων από τη Γενική Συνέλευση του Τμήματος υποδοχής (παρ. 3 άρθρου 1 ν.3282/2004).
Spoiler: show
Β2. Μετεγγράφονται με ποσοτικό περιορισμό σε ποσοστό 1% του αριθμού των εισακτέων στη Σχολή, ήτοι 1 φοιτητής, τα τέκνα των οποίων ένας τουλάχιστον γονέας είναι τυφλός ή κωφάλαλος ή νεφροπαθής, που υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση ή πάσχει από μυική δυστροφία Duchenne ή ανήκει στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών επειδή έχει κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία άνω του 67%.
Για την αποφυγή της υπέρβασης του προβλεπόμενου ποσοστού μετεγραφής, μεταξύ περισσότερων υποψηφίων με τις ίδιες προϋποθέσεις λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος των τριών (3) τελευταίων οικονομικών ετών, όπως προκύπτει από τα αντίστοιχα εκκαθαριστικά σημειώματα της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα όλων των φορολογούμενων μελών της οικογένειας του υποψήφιου, από κάθε πηγή, είτε δηλώνεται χωριστά είτε από κοινού.
Στις περιπτώσεις αυτές, για την αποφυγή της υπέρβασης του ποσοστού μετεγγραφής, μεταξύ υποψηφίων με τις ίδιες προϋποθέσεις λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος του οικογενειακού εισοδήματος, ή, αν υπάρχει ίσος μέσος όρος εισοδήματος, η συνολική βαθμολογία που έχουν πετύχει οι υποψήφιοι στο Τμήμα προέλευσης ή ο συνολικός αριθμός μορίων που συγκέντρωσαν οι υποψήφιοι κατά την τελευταία συμμετοχή τους στις εξετάσεις των μαθημάτων που εξετάζονται σε εθνικό επίπεδο. Αν και η συνολική βαθμολογία είναι ίδια, γίνεται κλήρωση μεταξύ των ισοδύναμων υποψηφίων από τη Γενική Συνέλευση του Τμήματος υποδοχής (παρ. 5 εδ. β άρθρου 1 ν.3282/2004)
Spoiler: show
Γενικές Παρατηρήσεις– Διευκρινήσεις
Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3282/04 άρθρο 1 παρ. 6 όπως τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του Ν. 3404/5 άρθρο 14 εφ΄όσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις των προηγούμενων παραγράφων, δικαίωμα μετεγγραφής υφίσταται μόνο για ένα από τα δύο Τμήματα, κατ’επιλογή του ενδιαφερομένου, που:
1. είναι πλησιέστερο στον τόπο της κατοικίας των γονέων ή στην πόλη που φοιτά ήδη ένας τουλάχιστον αδελφός ή αδελφή και
2. είναι αντίστοιχο με το Τμήμα προέλευσης.
Δεν θα ληφθούν υπόψη και δεν θα εξεταστούν:
• Όσες αιτήσεις υποβληθούν μετά τη λήξη της ορισθείσας προθεσμίας υποβολής, (Ν. 3282/2004, άρθρο 1 παράγραφος 8, και εγκύκλιος Φ.1/88308/Β3/8.8.2007).
• Όσα δικαιολογητικά υποβληθούν μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων, έστω και εάν η αίτηση έχει υποβληθεί εμπροθέσμως.
Σύμφωνα με το άρθρο 14 του Ν. 3404/05 οι διατάξεις του άρθρου 1, παρ. 11 του Ν. 3282/2004 δεν εφαρμόζονται για τους φοιτητές που εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με ειδικές διατάξεις ή με προσαύξηση των μορίων εισαγωγής τους ή ύστερα από κατατακτήριες εξετάσεις. Εφαρμόζονται μόνο για όσους εισάγονται στα Πανεπιστήμια της χώρας με βάση τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις των μαθημάτων που εξετάζονται σε εθνικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων των φοιτητών και σπουδαστών που εισάγονται ως υπαγόμενοι στην ειδική κατηγορία όσων προέρχονται από τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης (παρ. 4 άρθρο 14 του Ν. 3404/2005) στις περιπτώσεις των αποφοίτων Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) & Εσπερινών Λυκείων (παρ. 2 άρθρου 33 Ν. 3794/2009) καθώς και στις περιπτώσεις της παρ. 5 του άρθρου 1 του Ν. 3282/2004 (λόγοι υγείας).
Λόγω της απαγόρευσης των μετεγγραφών εξωτερικού (Ν. 3027/2002 Α’ 152), σπουδαστές που εισάγονται σε Τμήματα ή Σχολές του Πανεπιστημίου Κύπρου δεν έχουν το δικαίωμα μετεγγραφής σε αντίστοιχα Τμήματα ή Σχολές Πανεπιστημίων ή ΑΤΕΙ της χώρας.
Σε περίπτωση υποβολής ανακριβών, ψευδών ή πλαστών δικαιολογητικών ή αναληθούς υπεύθυνης δήλωσης, η μετεγγραφή ανακαλείται υποχρεωτικά με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος υποδοχής και ο υπεύθυνος φοιτητής ή σπουδαστής διαγράφεται από τα μητρώα του Τμήματος υποδοχής. Με την αριθμ. Φ1/126470/Β3/10.11.2005 (Β’1613) υπουργική απόφαση έχει συσταθεί Ειδικό Πειθαρχικό Συμβούλιο, το οποίο είναι αρμόδιο για την επιβολή κυρώσεων εφόσον αποδειχθεί υπαιτιότητα. Στην περίπτωση αυτή το Συμβούλιο με απόφασή του αποκλείει την επανεγγραφή του υπεύθυνου φοιτητή ή σπουδαστή στο Τμήμα προέλευσης με βάση την τελευταία συμμετοχή του στις εξετάσεις των μαθημάτων που εξετάζονται σε εθνικό επίπεδο.
Αν διαπιστωθεί ότι πραγματοποιήθηκε μετεγγραφή χωρίς να συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις ή καθ’υπέρβαση του νόμιμου ποσοστού ή χωρίς να υφίσταται αντιστοιχία μεταξύ των Τμημάτων προέλευσης και υποδοχής που δεν οφείλεται σε υποβολή ανακριβών, ψευδών ή πλαστών δικαιολογητικών ή αναληθούς υπεύθυνης δήλωσης εκ μέρους του ενδιαφερομένου, η αναπεμπτική απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων είναι δεσμευτική για το Τμήμα υποδοχής. Στην περίπτωση αυτή η μετεγγραφή ανακαλείται υποχρεωτικά με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος και ο μετεγγραφόμενος φοιτητής ή σπουδαστής διαγράφεται από τα μητρώα του Τμήματος υποδοχής και επανεγγράφεται στα μητρώα του Τμήματος Προέλευσης (παρ. 10 άρθρο 1 ν. 3282/2004).
Η αίτηση για μετεγγραφή υποβάλλεται από τον ίδιο το φοιτητή ή το νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του.
Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για κατατακτήριες εξετάσεις και μετεγγραφές στη Σχολή μας για το τρέχον ακαδ. έτος θα παραταθεί λόγω της επετείου του Πολυτεχνείου μέχρι και τις 18/11/2009.