Εφαρμοσμένη Υδραυλική (2008-09)

Συντονιστής: University Editors

Re: Εφαρμοσμένη Υδραυλική (2008-09)

Δημοσίευσηαπό brahe » Παρ, 13 Φεβ 2009 12:26 pm

Επειδή δεν κατάφερα να παρακολουθήσω τη συζήτηση από την αρχή θα ήθελα έστω και καθυστερημένα (με συγχωρείτε γι' αυτό) να εκφράσω τα συμπεράσματα μου από την εξέταση. Θεωρώ ότι ο χρόνος έφθανε εάν δεν έκανες το παραμικρό λάθος έστω και αριθμητικό. Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να αναφερθώ στη δυσκολία των ασκήσεων (όλα γνωστά και χιλιοειπωμένα).Το μόνο που δεν μου άρεσε ήταν το καθεστώς της αρνητικής βαθμολογίας στη θεωρία. Είμαι υπέρ της αρνητικής βαθμολογίας γιατί πράγματι εξαφανίζονται τα φαινόμενα λόττο, ήταν λάθος όμως (όπως τονίστηκε και προηγουμένως) να μετρά το ίδιο με σωστή και μια λανθασμένη απάντηση. Με αυτό το τρόπο κάποιος που απάντησε σωστά σε 1 μόνο ερώτηση θα πάρει τον ίδιο βαθμό με κάποιον που δεν απάντησε καμία! Επομένως πως ξεχωρίζουμε έστω και αυτή τη μικρή διαφορά στη ποιότητα του διαβάσματος; Αυτό είναι ένα θέμα που θα πρέπει να επανεξεταστεί από τους καθηγητές.

Υ.Γ.1: Το παράδειγμα με μια ή καμία σωστή απάντηση είναι ενδεικτικό και σε κάθε περίπτωση καταδικαστέο.

Υ.Γ.2: Παρόλο που μου άρεσε πολύ η Υδραυλική, την καρδιά μου την έχει κλέψει η Στατική οπότε εκτός απρόοπτου πάω για Δομοστατικός. θα ήθελα λοιπόν να ευχαριστήσω το κ. Κατσαρέλη για το εκπληκτικό μάθημα που έκανε τα 2 προηγούμενα εξάμηνα, για τη συμμετοχή του στο forum, για την αμεσότητα του με τους φοιτητές, για τη διάθεση να επιλύσει απορίες τη τελευταίας στιγμής.

Υ.Γ.3: Να επισημάνω ότι ο κος Κατσαρέλης δεν γνωρίζει το πραγματικό μου όνομα!!Γι' αυτό μην έχω πειραχτικά ΠΜ ...χεχεχε :lol:
"Ο τέλειος ο άνδρας,
ο άνδρας ο σωστός,
είναι μονάχα ο έξυπνος...
ο όμορφος...
...ο δομοστατικός"
brahe
Επίτιμο μέλος

Έτος εισαγωγής: 0

Δημοσίευσηαπό dimos » Παρ, 13 Φεβ 2009 1:10 pm

Η άποψη μου είναι πως τα θέματα ήταν αρκετά δύσκολα και το γέγονος ότι μια λάθος απάντηση στη θεωρία σου στοιχίζει 0,6 το βρίσκω υπερβολικό. Όσον αφορά το χρόνο, κάποιος που είχε μαζί του κομπιουτεράκι με μεγάλη μνήμη και δεν εκάνε κάποιο λάθος προλάβαινε να λύσει και τις 2 ασκήσεις, ειδάλλως είχε πρόβλημα και μετα βίας να προλάβαινε το 2ο θέμα.

gg88 έγραψε:Στην ερώτηση 4 της θεωρίας γιατί η απάντηση είναι το β?(αυτό βγαίνει από τον τύπο για τις απώλειες δεν είναι?) Αν πάρουμε τον τύπο που δίνει το f
1/f^0.5=-2*log(0,27*Ks/D+2,51/(Re*f^0,5)), αφού είναι f, Ks και D ίδια προκύπτει ότι θα είναι και ο αριθμός Reynolds ίδιος,άρα και οι παροχές είναι ίδιες (αφού Re=4*Q/(π*D*ν)) .Κάπου βέβαια κάνω λάθος, απλά δεν μπορώ να καταλάβω που!

Αν και απάντησα το β (με τη λογική που εξήγησε και ο κ. Κατσαρέλης), διαπίστωσα το εξής:
Αφού έχουμε ίδια Κs/D και f, προκύπτει ίδιο Re (είτε από τη σχέση colebrook-white, είτε από το Moody), συνεπώς θα έχουμε και την ίδια παροχή σε όλους τους σωλήνες. Από την άλλη, από τη σχέση Darcy-Weissbach έχουμε ως σωστή απάντηση το β. Δεδομένου λοιπόν ότι το f εξαρτάται από τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά του σωλήνα αλλά και από τη ροή, μήπως με τις δεδομένες συνθήκες είναι αδύνατο να έχουμε το ίδιο f; (Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι η άσκηση είναι λάθος. Αν βρίσκει κάποιος λάθος στο συλλογισμό μου ας μου το εξηγήσει please!)
Δυο δυο, τρεις τρεις, να παίξετε, να ερωτευθείτε,
Και να ξεσκάσετε, αδελφέ, μετά από τόση κούραση.

(Μας γέρασαν προώρως, Γιώργο, το κατάλαβες;)
Άβαταρ μέλους
dimos
Ιδρυτικό Μέλος

Έτος εισαγωγής: 2006

Δημοσίευσηαπό merde_conserve » Παρ, 13 Φεβ 2009 2:14 pm

Υ.Γ.2: Παρόλο που μου άρεσε πολύ η Υδραυλική, την καρδιά μου την έχει κλέψει η Στατική οπότε εκτός απρόοπτου πάω για Δομοστατικός.

whut-ian.jpg

2119033153_f94c7d6fe7.jpg
CSI computer expert έγραψε:I'll create a GUI interface using Visual Basic, see if i can track an IP Address out of this.

http://www.youtube.com/watch?v=ygB0Zviq ... r_embedded
Άβαταρ μέλους
merde_conserve
Ιδρυτικό Μέλος

Έτος εισαγωγής: 2005

Δημοσίευσηαπό efp@linos » Παρ, 13 Φεβ 2009 2:35 pm

Δήμο μου φαίνετα ότι βρήκα την απάντηση στο ερώτημα σου ........Να μπώ κάπως θεωρητικά δηλαδή ότι
Αρχικά η σχέση colerbrook - white είναι μία πειραματεική σχέση μικρής σχετικά ακρίβιας σε σχέση πάντα με την Darcy - Weissbach ... Αν υποθέσουμε ότι βρισκόμαστε στην πλήρως τυρβώδη περιοχή τότε παρατηρείς ότι το Re δεν επηρεάζει το f . Σε παραπέμπω και στο βιβλίο του Στάμου σελίδα 67 κάτω κάτω Σύμφωνα με τον Nikuradse οι τιμές τις καμπύλης f δεν εξαρτώνται από το Reynolds αλλά από το ks/ D . Αν νομίζεται ότι αυτό είναι λεπτομέρεια έχω να πώ ότι πόσοι από εμάς δεν χρησιμοποίησαν f κοντικά στις ασκήσεις π.χ. 0.0332 με 0.0333 και βρήκαν διαφορές στις παροχές της τάξης του 0.100 m^3/s ( ίσως και να υπερβάλω λίγο με τους αριθμούς .....απλά το λέω σουρεαλιστικά για να γίνω αντιληπτός ). Άρα σωστότερο θα ήταν να πάρει κανέις το Darcy και να πεί ότι Q^2*L= σταθερό και άρα για L1>L2>L3 έχουμε Q1<Q2<Q3 .

Και για να την σπάσω σε όλους .......... Τα θέματα ήταν από έυκολα ώς γελοία :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
efp@linos

Δημοσίευσηαπό dimos » Παρ, 13 Φεβ 2009 3:19 pm

Και η Darcy-Weissbach προέκυψε κάνοντας συγκεκριμένες παραδοχές συνεπώς δεν μπορείς να έχεις ακρίβεια στο 7ο δεκαδικό πχ.
Επίσης, στη πλήρως τυρβώδη το Re επηρεάζει το f αλλά σε πάρα πολύ μικρό βαθμό (και μιλώντας για Re πάνω από 10^6).
Από τη colebrook-white, αλλά και από τον moody μπορείς να προσδιορίσεις αμφιμονοσήμαντα τα Ks/D, Re, f εφόσον γνωρίζεις τα 2 από τα 3.
Θεωρώ ότι μάλλον ήταν άστοχο σαν θέμα, καθώς δεν εκτιμήθηκαν σωστά οι παράγοντες που επηρεάζουν το f.

Άβαταρ μέλους
dimos
Ιδρυτικό Μέλος

Δημοσίευσηαπό efp@linos » Παρ, 13 Φεβ 2009 3:21 pm

Πάντως το θέμα ήταν ίσως άσχημα διατυπωμένο .... Δηλαδή οκ αν έλεγε ότι είναι στην πλήρως τυρβώδη περιοχή ίσως να ισχύει ο παραπάνω συλλογισμός αν όχι τότε π.χ. για στρωτή ροή f=64/Re και οπότε αλλάζει τότε η απάντηση ομοίως και για την μεταβατική μεταξύ της στρωτής ροή και της πλήρως τυρβώδους ........
efp@linos

Δημοσίευσηαπό efp@linos » Παρ, 13 Φεβ 2009 3:27 pm

dimos έγραψε:
Επίσης, στη πλήρως τυρβώδη το Re επηρεάζει το f αλλά σε πάρα πολύ μικρό βαθμό (και μιλώντας για Re πάνω από 10^6).
.

Προτείνω να γίνει πείραμα στο εργαστήριο υδραυλικής για να επαληθευτώ :mrgreen: :mrgreen: ( πάντοτε μιλάμε για Re > 10^6 ) για να δείς ότι στην πλήρως τυρβώδη περιοχή για μεγάλες διαφορές παροχών έχουμε ακριβώς τα ίδια f ( πάντα με την ακρίβεια των πειραματικών διατάξεων ) ......
efp@linos

Δημοσίευσηαπό dimos » Παρ, 13 Φεβ 2009 3:32 pm

efp@linos έγραψε: Προτείνω να γίνει πείραμα στο εργαστήριο υδραυλικής για να επαληθευτώ :mrgreen: :mrgreen: ( πάντοτε μιλάμε για Re > 10^6 ) για να δείς ότι στην πλήρως τυρβώδη περιοχή για μεγάλες διαφορές παροχών έχουμε ακριβώς τα ίδια f ( πάντα με την ακρίβεια των πειραματικών διατάξεων ) ......

Καλά εσυ δε έλεγες ότι έχει διαφορά f=0.033 από το f=0.332; Τώρα μας τα γυρίζεις; Δε μας τα λες καλά! :lol: :lol:

Άβαταρ μέλους
dimos
Ιδρυτικό Μέλος

Δημοσίευσηαπό efp@linos » Παρ, 13 Φεβ 2009 3:36 pm

Είπα όμως στην συνέχεια ότι οι αριθμοί ήταν σουρεαλιστικοί για να δοθεί έμφαση σε αυτό που σου έλεγα . Αλλά έτσι είσαι συνάδελφε διαστρεβλώνεις τα λόγια μου για να κάνεις εφφέ :evil: :evil:
efp@linos

Δημοσίευσηαπό mazas » Παρ, 13 Φεβ 2009 3:51 pm

μηπως κυριε κατσαρελη γινεται να ρωτησετε τον κοσ Σταμο για την απαντηση αφου του εκθεσετε τουσ παραπανω συλογισμους?γιατι δεν μιλαμε για ενα απλο ερωτημα μιλαμε για παραπανω απο μιση μοναδα!!!! και για την κατανοησει μιας πολυ συμαντικης λεπτομεριας
mazas

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο 3ο Έτος

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης