Σελίδα 1 από 2

Modeling the uber-efficient house

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Παρ, 26 Ιουν 2009 1:40 pm
από neaoktana

Re: Modeling the uber-efficient house

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Παρ, 26 Ιουν 2009 10:23 pm
από stalin
Πραγματικά τουλάχιστον αντιαισθητικό... Νομίζω ότι αυτός ο παροξυσμός με την μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης μπορεί να οδηγήσει σε <<εγκλήματα>>...
Η λύση , για μένα τουλάχιστον, είναι ο ενεργειακός σχεδιασμός των κτηρίων, που σε κτήριο που μας είχε παρουσιάσει το αρχιτεκτονικό γραφείο τομπάζη στο ομώνυμο συνέδριο πετυχαίνει κατανάλωση μειωμένη κατά 60% χωρίς να χρησιμοποιεί ούτε ένα ενεργητικό σύστημα και φυσικά με απαράμιλλη αισθητική και λειτουργικότητα... :idea:

Re: Modeling the uber-efficient house

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Παρ, 26 Ιουν 2009 10:29 pm
από Elendil
Stalin, έχεις κάποιο link με υλικό (φωτογραφίες κλπ) από τις δουλειές του Τομπάζη;; Κάποιες συνεντεύξεις του ίσως ή κατι σχετικό... :roll:

Re: Modeling the uber-efficient house

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Παρ, 26 Ιουν 2009 11:41 pm
από merde_conserve
που σε κτήριο που μας είχε παρουσιάσει το αρχιτεκτονικό γραφείο τομπάζη στο ομώνυμο συνέδριο πετυχαίνει κατανάλωση μειωμένη κατά 60% χωρίς να χρησιμοποιεί ούτε ένα ενεργητικό σύστημα και φυσικά με απαράμιλλη αισθητική και λειτουργικότητα... :idea:


O Τομπάζης (για όσους ξέρουν), ήταν παλιά ένας από τους ένθερμους υποστηρικτές των "γυάλινων κτιρίων", με πολλά έργα στον Ελληνικό χώρο. Ευτυχώς, κάποια στιγμή παραδέχτηκε το σχεδιαστικό του λάθος και πλέον διαφημίζει-προωθεί μέσω της δουλειάς και της μεγάλης του αρχιτεκτονικής ικανότητας τα βιοκλιματικά κτίρια και τον ορθολογιστικό ενεργειακό σχεδιασμό.

Υπενθυμίζω ότι τα κτίρια που έχουν σε πολύ μεγάλη επιφάνειά τους υαλοπετάσματα, επειδή ακριβώς είναι κλειστά και θερμαίνονται πολύ από τον ήλιο απαιτούν συνεχή κλιματισμό, ο οποίος ειδικά τους εαρινούς μήνες αντιστοιχεί σε ένα δυσβάσταχτο και παράλογο ενεργειακό κόστος.
Η Ελλάδα είναι η καλύτερη περίπτωση για να αξιοποιείται η βιοκλιματική αρχιτεκτονική και η ενεργειακή αυτονομία στα κτίρια. Δυστυχώς, μας λείπει η οργάνωση από την πολιτεία και η γνώση/βάση που παίρνουμε, τόσο από το εργασιακό, τυποποιημένο περιβάλλον όσο και από τις ίδιες τις σπουδές μας.

Re: Modeling the uber-efficient house

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Σάβ, 27 Ιουν 2009 3:08 am
από SoundOfSilence
Μάλλον δεν έχουμε καταλάβει οτι ο βιοκλιματικός σχεδιασμός δεν είναι κάτι καινούριο. Αυτό σημαίνει την προσαρμογή των κτηρίων με το περιβάλλον τους. Για το λόγο αυτό είναι κακή η επιλογή των γυάλινων κτηρίων για την Ελλάδα, που έχει περισσότερες μέρες το χρόνο ανάγκη από κλιματισμό και όχι από θέρμανση. Επιπλέον, τα γυάλινα κτήρια αντανακλούν τις ακτίνες του ηλιου και δημιουργούν αύξηση της θερμοκρασίας στο περιβάλλον μικροκλίμα τους. Αντίθετα, οι νησιώτες έφτιαχναν τα σπίτια τους με μικρά ανοίγματα στην πλευρα που φυσά βορράς το χειμώνα και με μεγάλα στην νότια για να έχουν μεγάλες ηλιακές οφέλειες. Τέλος, να αναφέρω οτι το άσπρο χρώμα ειναι το κατάλληλο για να βάφουμε τα σπίτια μας και να έχουμε ενεργειακά κέρδη και όχι σκούρα και κοκκινοπά που ειναι τώρα στη μόδα. Δεν θυμίζει πάλι λίγο κυκλαδες η περιγραφή;
Γιατί αναγάγαμε σε κάτι νέο τον σχεδιασμό αυτό, αφού απλώς στην προσπάθεια να καινοτομήσαμε αντιγραψαμε άλλους λαούς, πχ σκανδιναβικές χώρες που είναι γεμάτες γυάλινα κτήρια αλλά με τελείως διαφορετικό κλιμα απο μας; Και γιατί ένας ηλιακός, ένα φωτοβολταικό κέντρο μπορεί να βλάψουν την αισθητική μας; Δεν κοιτάμε τις πόλεις που ζούμε που έχουν μεγάλη ανάγκη απο αισθητική παρέμβαση και να αφήσουμε όλες τις καλές προσπάθειες για αξιοποίηση των εναλλακτικών να λειτουργήσουν...

Re: Modeling the uber-efficient house

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Σάβ, 27 Ιουν 2009 3:14 am
από stalin
Τσέκαρε http://www.meletitiki.gr
Το πιο σπουδαίο κατεμέ έργο του είναι ο ναός τησ fatima στην Πορτογαλία 9000 καθισμάτων με προαύλιο χώρο δυναμικότητας 500.000 ανθρώπων.
Το κτήριο που πετυχαίνει τις παραπάνω επιδόσεις είναι το κτήριο της alpha bank επί της λεωφόρου αθηνών στο οποίο έχει γίνει εκτεταμένη χρήση γυαλιού σε συνδυασμό με σκίαστρα. Νιώθω πολύ μικρός για να κρίνω τον συγκεκριμένο αρχιτέκτονα-καλλιτέχνη και θα σου συνιστούσα και εσύ να απέφευγες τις εύκολες κρίσεις-επικρίσεις. Σίγουρα η ενεργειακή απόδοση των κτηρίων είναι ένα θέμα που σε ένα κτήριο πριν τριάντα χρόνια δεν λαμβάνετο υπόψη απο κανένα αρχιτέκτονα αλλά ας το κλείσω εδώ γιατί σε λίγο θα διαφωνήσουμε και για την ποιότητα της δουλειάς του Le Corbusier...

Re: Modeling the uber-efficient house

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Σάβ, 27 Ιουν 2009 3:27 am
από SoundOfSilence
Δεν είχα σκοπό να κατηγορήσω κανέναν, ειδικά αν δεν ξέρω τη δουλειά του..απλά είπα την αποψή μου για τα γυάλινα κτήρια και τον βιοκλιματικό σχεδιασμό...Όσο για τις βασικές αρχές του βιοκλιματικου σχεδιασμού, όπως προσανατολισμος και σκεπαστρα επετρεψέ μου να διαφωνήσω οτι δεν τα λαμβανε κανένας αρχιτέκτονας υπόψη του, απλάδεν τα ονόμαζε έτσι...Νομίζω υπάρχουν και στο Neufert μία έκδοση του 70 κατι που δείχνουν οτι πανω απο 30 χρόνια συνεβαινε αυτό ή ασυναίσθητα στις κυκλαδες και με τα ιγκλού στην ανταρκτική ακόμα πιο παλια.

Re: Modeling the uber-efficient house

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Σάβ, 27 Ιουν 2009 3:40 am
από stalin
Θα με συγχωρέσεις αλλά θα σου πώ οτι όποιος έχει ασχοληθεί με το θέμα γνωρίζει αυτά που παρέθεσες για τις ρίζες της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής. Και εσύ όμως υποκύπτεις σε εύκολες παραδοχές. Αυτά που προτείνεις αν τα εφαρμόσεις στο μέτσοβο ή γενικά στην ήπειρο που έχουμε βροχες 200 μέρες το χρόνο, απέτυχες. Δεν υπάρχουν πανάκεια για τον επιστήμονα. Πολλά που εμπειρικά 'εκαναν απο την αρχαιότητα οι άνθρωποι στις κατασκευές τους σήμερα ενσωματόνονται στις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού αλλά εξηγούνται και πλαισιόνονται απο μοντέρνες τεχνικές και αρχές . μην δαιμονοποιείται υλικά, μην αφορίζεται μεθόδους, ερευνείστε

***Σκέψου πόσο άσχημα είναι τα κτήρια με τους ηλιακούς στις ταράτσες, σ' αυτό πρόσθεσε και φωτοβολταικα και σκέψου το αποτέλεσμα. Γενικά είναι καλό να αποφευγονται σε οικιακές χρήσης λόγω μεγάλου κόστους συντήρησης και μεγάλης ευπάθειας.

**όπως είπες ασυναίσθητα και ο προσανατολισμός είναι σημαντικός αλλά ελάχιστος σε σχέση με τις σημερινές αρχές.

Re: Modeling the uber-efficient house

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Σάβ, 27 Ιουν 2009 12:34 pm
από SoundOfSilence
Μάλλον εμένα θα πρέπει να συγχωρέσεις που λέω τόσο προφανή πραγματα και κουράζω. Προσωπικά έχω ασχοληθεί ελάχιστα με το βιοκλιματικό σχεδιασμό και σε καμία περίπτωση δεν ήθελα ούτε να διδάξω, ούτε να κατηγορήσω κανένα. Απλά θαύμασα οτι αυτό είναι τόσο παλιό.
Δεν είναι σωστό νομίζω να απαξιώνουμε τους παλιούς που έφτιαχναν κάτι με την εμπειρία τους και μόνο. Δεν σημαίνει οτι δεν ήταν κατόρθωμα να κάνουν κάτι να σταθεί, επειδή δεν είχαν πεπερασμένα ή τις σύγχρονες μεθοδολογίες.Πάντως ρωτώντας κάποτε ένα δασκαλό μου για το γιοφύρι της Άρτας, μου είπε με τόσο σεβασμό και θαυμασμό: αυτοί ήταν μάστορες...
Και αυτά τα λευκά σπιτάκια τα ανάφερα για το Αιγαίο και τα κυκλαδονισια συγκεκριμένα που πάνω στο βραχο με ελάχιστη βλάστιση αποτελούσαν νησίδες δροσιάς για τους ανθρώπους. Τι κι αν δεν ήξεραν οτι το λευκο χρωμα αντανακλα την ηλιακή ακτινοβολία; Το είχαν παρατηρήσει και το εφάρμοσαν. Αυτό είναι μαγκιά και είναι μαγκιά γιατι παρατηρούσαν και προσαρμόζονταν με τη φύση, όπως ακριβώς στο Μέτσοβο φτιάξαν σκεπές για το χιόνι.
Βιοκλιματισμός είναι λοιπόν προσαρμογη στο κλιμα του τόπου σου και συμφωνώ μαζί σου οτι πρέπει να ερευνούμε και να εξετάζουμε κάθε έργο ξεχωριστα, αλλιώς δεν θα χρειάζονταν οι μηχανικοί που κάνουν τις μελέτες, θα έβγαζε το κράτος π.χ. ένα σχέδιο πατέντα και οι μηχανικοί θα το κατασκεύαζαν, για να μην σου πω οτι ούτε αυτοι χρειάζονται αν κάθε φορά κάνεις το ίδιο πράγμα είναι σαν να ακολουθείς γραμμη παραγωγής και άρα χάνεις κάθε δημιουργικότητα. Ο μηχανικός εμπεριέχει την δημιουργία και αυτό σχετίζεται άμεσα με την μοναδικότητα του έργου του, των συνθηκών και του τόπου κατασκευής. Άρα όσο ακριβά ή μη αισθητικά ωραία είναι τα φωτοβολταϊκα στοιχεία και οι ηλιακοί καλούμαστε να τα χρησιμοποιήσουμε και να σχεδιάσουμε με τις νέες προκλήσεις, ώστε να τα κάνουμε να φαίνονται ωραία! Ετσι θα αξιοποιήσουμε και το κλίμα μας καλύτερα!

Re: Modeling the uber-efficient house

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Σάβ, 27 Ιουν 2009 6:09 pm
από merde_conserve
Σίγουρα η ενεργειακή απόδοση των κτηρίων είναι ένα θέμα που σε ένα κτήριο πριν τριάντα χρόνια δεν λαμβάνετο υπόψη απο κανένα αρχιτέκτονα


Πριν τριάντα χρόνια μια χαρά το είχαν λάβει υπόψη. Από τις αρχές του 20ου αιώνα, παράλληλα με την άνθηση των διαφόρων αρχιτεκτονικών ρευμάτων, την καταγραφή και συστηματοποίηση/προτυποποίηση των κατασκευαστικών διεργασιών και την ενσωμάτωση νέων δομικών υλικών, έχουμε ανάπτυξη του βιοκλιματικού σχεδιασμού και των τεχνικών ενεργειακής απόδοσης των κτιριών. Στο εξωτερικό πάντα, γιατί στην Ελλάδα όντως έχεις δίκιο. Για την Ελλάδα λοιπόν ισχύει:

Σίγουρα η ενεργειακή απόδοση των κτηρίων είναι ένα θέμα που σε ένα κτήριο πριν τριάντα χρόνια δεν λαμβάνετο υπόψη απο κανένα Πολιτικό Μηχανικό ο οποίος σχεδίαζε πολυκατοικίες-κουτιά με αντιπαροχή.


Η επιστήμη μας έχει δημιουργήσει το τεχνικό πεδίο καιρό τώρα. Η ελληνική πραγματικότητα των κατασκευών σίγουρα είναι ακόμα σε νηπιακό στάδιο.

Νιώθω πολύ μικρός για να κρίνω τον συγκεκριμένο αρχιτέκτονα-καλλιτέχνη και θα σου συνιστούσα και εσύ να απέφευγες τις εύκολες κρίσεις-επικρίσεις. Σίγουρα η ενεργειακή απόδοση των κτηρίων είναι ένα θέμα που σε ένα κτήριο πριν τριάντα χρόνια δεν λαμβάνετο υπόψη απο κανένα αρχιτέκτονα αλλά ας το κλείσω εδώ γιατί σε λίγο θα διαφωνήσουμε και για την ποιότητα της δουλειάς του Le Corbusier...


Αυτό μάλλον πάει σε εμένα, παρά στη soundofsilence. Η "ταύτιση" του Τομπάζη με τον Le Corbusier είναι μάλλον ατυχής, αντιλαμβάνεσαι την ανισότητα των μεγεθών. Ο Τομπάζης δεν έχει εισάγει κάποιο ρεύμα ή τεχνοτροπία, είναι απλά ένας ικανότατος αρχιτέκτονας. Τον έχω δει live και σε παρουσίαση και γνωρίζω τόσο το σχεδιαστικό του ταλέντο όσο και τη δεινή ικανότητά του να μεταδίδει γνώσεις, είναι ταλαντούχος άνθρωπος.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι ο Πάπας, ή ότι θα πρέπει να ακολουθούμε δογματικά και πιστά της συνταγές του (ίσως εσύ βέβαια, με τέτοιο username, να ακολουθείς διαφορετική άποψη). Ο αρχιτέκτονας όπως και ο ΠολΜηχ κρίνεται από το έργο του, και αφού το έργο του παρουσιάζει δύο ζώνες γιατί να μην τις αναφέρω;