Πριν κάνετε οτιδήποτε, καλύτερα είναι να κρατήσετε backups των αρχείων σας σε ένα εξωτερικό μέσο (πχ σκληρό δίσκο, φλασάκι κλπ). Για να έχετε πρόσβαση στα αρχεία σας, μπορείτε να κατεβάσετε κάποια έκδοση linux (πχ ubuntu) και να την τρέξετε απ ευθείας από το cd χωρίς να την εγκαταστήσετε, ώστε να αντιγράψετε τα αρχεία σας για σιγουριά. Αν κάνετε format, όλα τα αρχεία που έχετε στο ίδιο partition του δίσκου με τα windows θα διαγραφούν (αν δεν γίνουν σωστοί χειρισμοί ίσως και τα υπόλοιπα!).
Το πρώτο και βασικό βήμα είναι αυτό, το
backup όλων των σημαντικών αρχείων σας πριν αρχίσουν τα πειράματα στο PC. Αυτό μπορεί να γίνει όπως είπε και ο Lost (boot από CD από τα ίδια τα Windows ή κάποια έκδοση των Linux) ή με τον πιo hardware τρόπο, δηλαδή αφαίρεση των δίσκων, μετατροπή τους σε εξωτερικό (με κάποια θήκη ή bay) και τρέξιμο σε άλλο σύστημα ως εξωτερικούς.
Μετά οι λύσεις της επιδιόρθωσης (repair) και των αυτόματων "σημείων" backup που κάνουν τα Windows από μόνα τους είναι τουλάχισον αδύναμες και σπάνια επιλύουν την ουσία των προβλημάτων. Καλό θα είναι πάντως να τις δοκιμάσετε ως πρώτη λύση, πριν πάτε στο "σίγουρο" μεν, ζόρικο δε Format.
Και τέλος να αναφέρω απλά ότι αν το PC έχει ακόμα εγγύηση, δώστε το στην εγγύηση (ΜΕΤΑ ΤΟ BACKUP φυσικά). Έτσι θα διατηρήσετε και την εγγύηση, γιατί αλλιώς χαλάει με την παρέμβασή σας (τουλάχιστον για θέματα software).