Σελίδα 1 από 9

Ορθολογική Οργάνωση Σπουδών - Κάποιες σκέψεις

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ, 14 Φεβ 2011 4:25 pm
από neaoktana
Εισαγωγή
Τα παρακάτω ελπίζω να αποτελέσουν έναυσμα για ορθολογική συζήτηση με επιχειρήματα και συναινετική διάθεση.
Θυμίζω ότι η διαδικασία συναίνεσης δε σημαίνει συμφωνία, αλλά άνάγνωση των διαφορετικών απόψεων με "ανοιχτό μυαλό" και ανάδειξη των προβλημάτων με στόχο τη συλλογική συμβολή σε προτάσεις επίλυσης τους.
Σημειώνω επίσης, ότι τα παραδείγματα προέρχονται από το πεδίο του γράφοντος (αλλά ευκόλως γενικεύονται...) και ότι δεν θα αναφερθώ σε "αξίες" μαθημάτων ή προτάσεις "κατάργησης ή μεταβολής" τους.

1. Παρούσα κατάσταση - Προβλήματα
1.1. Η προσωπική διαδρομή σπουδών <πολύ μεγάλου ποσοστού> είναι ανορθολογική και ο κόπος δυσανάλογος με τον απαιτούμενο.
1.2 Πέρα από <ειδικές περιπτώσεις> ο χρόνος σπουδών είναι "μεγάλος", αλλά και η αποτελεσματικότητα - αξία "μικρή".
1.3 Οι Δείκτες <αξία/κόπος> και <πραγματικός/απαιτούμενος χρόνοι> έχουν - απαράδεκτα - χαμηλή τιμή.

2. Παρούσα κατάσταση - Αιτίες
2.1. Η προσωπική επιλογή σπουδών - προσανατολισμός (επιλογή Σχολής) <πολύ μεγάλου ποσοστού> είναι τυχαία - ανορθολογική.
2.2 Η υπέρμετρη προσπάθεια "εισαγωγής" οδηγεί σε "χαλάρωση" στην αρχή των σπουδών.
2.3 Σε συνδυασμό με τα προηγούμενα η επαφή με το "πραγματικό πεδίο" σπουδών (4ο -5ο εξάμηνο, μαθήματα από Μηχανικούς για Μηχανικούς) είναι πολύ συχνά "τραυματική" (έως ...)
2.4. Δεν αξιοποιείται ο θεσμός του <Συμβούλου Διδάσκοντος>.
2.5 Η οργάνωση σπουδών βασίζεται σε απαράδεκτο υβριδικό σύστημα εξαμήνου / έτους.
2.6 Απουσιάζει ο προσανατολισμός - καθοδήγηση, επιτρέπεται η "εγγραφή" χωρίς "προαπαιτούμενα".
2.7 Αντ΄αυτού υπάρχει ένα απαράδεκτο σύστημα ποσοστού μαθημάτων!.. Ως εάν το να χρωστάς "Ξένη Γλώσσα" είναι εξ΄ίσου σημαντικό με το να επιλέγεις "υδραυλική κατεύθυνση" χωρίς να έχεις περάσει ούτε ένα μάθημα "υδραυλικής κορμού" (το "περάσει" μερικές φορές είναι: "ούτε περάσει έξω από την πόρτα για βόλτα"...)
2.8 Σε σχέση με το προηγούμενο ίσως υπάρχει ο αντίλογος: <Ευκολότερα "περνάς" <Μ.τ.Ρ.> ή / και <ΕφΥδρ> μετά τα <Αστικά>.
Λυπάμαι, αυτός ο τρόπος είναι ο "Αγγλοσαξωνικός" = Bachelor ("έτοιμος για την αγορά") και μετά Master ("πραγματικός Μηχανικός").
Ακόμη και αν σε κάποιους ταιριάζει όντως και <εκεί> έχει νόημα,.. <εδώ> η διδασκαλία γίνεται "πυραμιδωτά" (=το επόμενο βασίζεται στο προηγούμενο). Άρα "περνάς" αλλά δεν μαθαίνεις.

συνεχίζεται με 3. Προτάσεις

Re: Ορθολογική Οργάνωση Σπουδών - Κάποιες σκέψεις

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ, 14 Φεβ 2011 8:30 pm
από stalin
Δάσκαλε, θεωρείτε λογικό να χρειάζονται 62+ μαθήματα για να πάρει κανείς πτυχίο; Μήπως, κάθε καθηγητής τα προηγούμενα χρόνια έκανε και απο ένα μάθημα για να έχει το τσιφλίκι του; Οτι δεν υπάρχει επαφή με τον διδάσκοντα...(είχε στείλει e-mail ο πρόεδρος της σχολής στους διδάσκοντες πόσο χρόνο χρειάζονται για να ολοκληρώσουν το μαθημα τους και απάντησαν 6-7 αν δεν κανω λάθος, σκεφτείτε να στείλει ο φοιτητής e-mail στον καθηγητή...). Τα θέματα όπου υπάρχουν που εξετάζονται μια φορά στο τέλος του εξαμήνου αντι να υπάρχει συνεχής επαφή με τον καθηγητή. Οτι υπάρχουν καθηγητές που χαίρονται που το μαθημά τους το χρωστάνε 1000+ φοιτητές ενώ θα έπρεπε να ντρέπονται για την κατάντια τους που βλέπουν πόσο δυσκολεύονται οι φοιτητές και δεν βγάζουν σημειώσεις-βοηθήματα και είναι χαιρέκακοι και αλαζόνες. Κακά τα ψέμματα πρόκειται για ρεμπετ-ασκερ με λίγους αξιόλογους ανθρώπους που δουλεύουν και θέλουν να σου μάθουν ανάμεσα στους πολλούς αδιάφορους ή ακόμη χειρότερα καίσαρες που δεν τους ενδιαφέρει τίποτε και βγάζουν τα κόμπλεξ τους ανενόχλητοι πάνω μας αφού κανείς; δεν μπορεί να τους κουνίσει απο την θεσάρα τους.

Re: Ορθολογική Οργάνωση Σπουδών - Κάποιες σκέψεις

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί, 15 Φεβ 2011 11:56 am
από FREEMAN
Συναδελφε stalin,χωρις πλακα,σε συγχαιρω για την ικανοτητα σου να εκφραζεσαι.πραγματικα περιεγραψες πληρως την κατασταση απο πλευρας καθηγητων(υπαρχει και η αντιστοιχη των φοιτητων) μεσα σε μερικες αραδες!ησουν περιεκτικοτατος!!! :clap: .και παλι μπραβο!να το αξιοποιησεις το ταλεντο σου.συγγνωμη που ημουν off topic,αλλα μου εκανε εντυπωση.

Re: Ορθολογική Οργάνωση Σπουδών - Κάποιες σκέψεις

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί, 15 Φεβ 2011 1:10 pm
από eleni7
Συναδελφε stalin,μπραβο κ απο μενα..εγω με τη σειρα μου θα ηθελα να θιξω ενα αλλο θεμα που ειμαι σιγουρη οτι απασχολει μεγαλο αριθμο φοιτητων της σχολης μας..
Πριν μπω στη σχολη,κ μονο στο ακουσμα της λεξης 'πολυτεχνειο',ειχα στο μυαλο μου ουσιωδη,πρακτικα,ερευνητικα μαθηματα κ φυσικα ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ.ειναι δυνατον σε μια σχολη του ΕΜΠ να μην υπαρχουν (υποχρεωτικα παντα) εργαστηρια απο το 1ο κιολας ετος?ειναι δυνατον να βγαινουμε απο μια σχολη που το πτυχιο της μας δινει τοσα εργασιακα δικαιωματα κ στην ουσια να αδυνατουμε να τα εξασκησουμε γιατι η εμπειρια που αποκτουμε στα 5( :shock: ) ετη σπουδων ειναι τοσο μα τοσο ανεπαρκης?ειναι δυνατον η πρακτικη ασκηση να μη συμπεριλαμβανεται στα υποχρεωτικα μαθηματα ΟΛΩΝ των φοιτητων?χωρις να θελω να υποτιμησω τιποτα κ κανεναν,θεωρω πολλες φορες πιο σοβαρη τη δουλεια που γινεται στα αντιστοιχα ΤΕΙ,οπου οι φοιτητες εκει εχουν πολυ πιο πρακτικα μαθηματα απο ο,τι εμεις εδω του πολυτεχνειου..σιγουρα μας προσφερονται τρομερες γνωσεις αλλα δεν αρκει αυτο για να βγουμε αργοτερα εξω..εχω μελλον ακομη στη σχολη,αλλα αυτα ειναι τα συμπερασματα μου εως τωρα..

Re: Ορθολογική Οργάνωση Σπουδών - Κάποιες σκέψεις

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί, 15 Φεβ 2011 1:34 pm
από Alucard
@eleni7
Αρκετά "φρέσκια" η λογική σου, όμως η σχολή κινείται στο πνεύμα του "ισχυρότατου θεωρητικού υπόβαθρου", κάτι που αξιοποιεί πολύ περισσότερο ο ερευνητής από έναν μέσο μηχανικό ο οποίος δουλεύει έξω. Και πες η πρακτική άσκηση τώρα αρχίζει να γίνεται πιο σοβαρά, είναι ακόμα στα σπάργανα. (Νομίζω πως οι Χημικοί Μηχ. έχουν υποχρεωτική πριν πάρουν πτυχίο, όπως ακριβώς τα ΤΕΙ). Η Πειραματική Αντοχή Υλικών (4ο εξ.) ΠΩΣ είναι δυνατόν να μην είναι υποχρεωτικό μάθημα για Πολιτικό Μηχανικό?

Γενικώς...
Όσο για το πρακτικό μέρος των σπουδών μας, έχει πέσει στον καιάδα και κανείς απόφοιτος δεν διανοείται να μην μαθητεύσει κάπου, ορθώς, αλλά μετά τα 5 χρόνια σπουδών είναι λίγο τραγικό να μην μπορείς να στηριχτείς στις γνώσεις σου. Μαθαίνουμε να λύνουμε μερικές διαφορικές εξισώσεις και μιγαδικές συναρτήσεις (Ο_ο) αλλά να βγάλουμε μια άδεια από την Πολεοδομία το κάνουμε τουμπεκί. (Μου έχει πει γνωστός που έχει τελειώσει ότι μόλις έλεγε ότι είναι μηχανικός στον κόσμο τον ρωτούσαν συνέχεια αν ήξερε να βγάζει άδειες και κοκκίνιζε). Προφανώς δεν χωράνε όλα τέλεια στα ήδη υπερ-συμπυκνωμένα μας εξάμηνα αλλά πρέπει να γίνει ένας σωστότερος αναδασμός...
Και διορθώστε με αν κάνω λάθος, αλλά οι παραδόσεις που έχουν πρακτικό περιεχόμενο είναι σχεδόν πάντα πιο ενδιαφέρουσες από τις θεωρητικές (στο ίδιο μάθημα) και σημειώνουν μεγαλύτερη προσέλευση. Αντίστοιχα, τα συνολικά πιο πρακτικά μαθήματα προσελκύουν περισσότερο από τις "θεωρητικούρες". Οι όποιοι υπεύθυνοι του προγράμματος σπουδών μήπως θα έπρεπε να το λάβουν υπόψη αυτό?

Re: Ορθολογική Οργάνωση Σπουδών - Κάποιες σκέψεις

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί, 15 Φεβ 2011 1:44 pm
από intelx86
Alucard έγραψε:...υπεύθυνοι του προγράμματος σπουδών...

Τα 5 χρόνια που φοιτώ στη σχολή δεν έχω διαπιστώσει κανενός είδους υπευθυνότητα στο πρόγραμμα σπουδών. Τι να πρωτοθυμηθώ; Τις συνεχείς αλλαγές στις μηχανικές, την κατάργηση της εργαστηριακής Φυσικής I και την αντικατάστασή την υποχρεωτική πλέον Φυσική II, το ΣΜΣ; Όπως θα έχει διαπιστώσει, ειδικά με την τελευταία διοίκηση της σχολής, δεν υπάρχει υπεύθυνος για τίποτα.

Re: Ορθολογική Οργάνωση Σπουδών - Κάποιες σκέψεις

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί, 15 Φεβ 2011 1:51 pm
από stalin
Δυστυχώς, είμαστε τραγικά ανεπαρκείς συνάδελφοι έχετε απόλυτο δίκιο. Εάν ρωτήσω έναν συνάδελφο μόλις πάρει το πτυχίο του δεν θα ξέρει καν να μου πεί τι χρειάζεται για μία άδεια πόσο μάλον να συντάξει τις ανάλογες μελέτες ή να είναι σε θέση να υπερασπιστεί βάση του Γ.Ο.Κ. την μελέτη του. Και ρωτώ γιατί να προσλάβει μια εταιρεία έναν νέο μηχανικό; Για να του μάθει πρώτα τα διαδικαστικά των αδειών, να του μάθει (σοβαρά) autocad, να του μάθει etabs, να του μάθει πως γίνεται μία επίβλεψη και έπειτα να τον πληρώνει και απο πάνω για να του κάνει φροντιστήριο. Δεν προτείνω βέβαια να υπάρχουν μαθήματα etabs κτλπ αλλά τουλάχιστον να υπάρχουν παράλληλοι με τις σπουδές κύκλοι σεμιναρίων πάνω στο επάγγελμα. Αλλά για να τα κάνεις αυτά πρέπει να αφιερώνεις χρόνο στο πανεπιστήμιο, πότε θα προλάβεις να κάνεις τις bussiness με τις εταιρείες που έχεις στήσει έξω.

Υ.Σ.1 Παιδιά κακά τα ψέμματα για όλα αυτά φταίμε πρώτοι εμείς και κανένας άλλος που συμβιβαζόμαστε και δεν απαιτούμε. Κάνουμε τόσες συνελεύσεις και ασχολούμαστε με οτιδήποτε άλλο εκτός από το σπίτι μας, το οποίο και είναι έτοιμο να μας πλακώσει!!
Υ.Σ.2 Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια, δεν ακούγονται συχνά στο διαδίκτυο και αυτό τα κάνει ακόμη πιο σημαντικά.

Re: Ορθολογική Οργάνωση Σπουδών - Κάποιες σκέψεις

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί, 15 Φεβ 2011 2:07 pm
από efp@linos
Alucard έγραψε:@eleni7


Γενικώς...
Όσο για το πρακτικό μέρος των σπουδών μας, έχει πέσει στον καιάδα και κανείς απόφοιτος δεν διανοείται να μην μαθητεύσει κάπου, ορθώς, αλλά μετά τα 5 χρόνια σπουδών είναι λίγο τραγικό να μην μπορείς να στηριχτείς στις γνώσεις σου. Μαθαίνουμε να λύνουμε μερικές διαφορικές εξισώσεις και μιγαδικές συναρτήσεις (Ο_ο) αλλά να βγάλουμε μια άδεια από την Πολεοδομία το κάνουμε τουμπεκί. (Μου έχει πει γνωστός που έχει τελειώσει ότι μόλις έλεγε ότι είναι μηχανικός στον κόσμο τον ρωτούσαν συνέχεια αν ήξερε να βγάζει άδειες και κοκκίνιζε). Προφανώς δεν χωράνε όλα τέλεια στα ήδη υπερ-συμπυκνωμένα μας εξάμηνα αλλά πρέπει να γίνει ένας σωστότερος αναδασμός...
Και διορθώστε με αν κάνω λάθος, αλλά οι παραδόσεις που έχουν πρακτικό περιεχόμενο είναι σχεδόν πάντα πιο ενδιαφέρουσες από τις θεωρητικές (στο ίδιο μάθημα) και σημειώνουν μεγαλύτερη προσέλευση. Αντίστοιχα, τα συνολικά πιο πρακτικά μαθήματα προσελκύουν περισσότερο από τις "θεωρητικούρες". Οι όποιοι υπεύθυνοι του προγράμματος σπουδών μήπως θα έπρεπε να το λάβουν υπόψη αυτό?


Δεν συμφωνώ ! Δεν είναι θεωρητικούρες ! Και φυσικά χρειάζεσαι τις μερικές διαφορικές εξισώσεις για να γίνεις μηχανικός ! Αλλά της χρειάζεσαι με μία σύνδεση με την πράξη με τις εφαρμογές , με την ένταξη των μαθηματικών στους Υπολογιστές- Υπολογισμούς , όπως πρέπει να γίνεται και με τα άλλα μαθηματικά ... ( Αριθμητική ανάλυση και Στατιστική κυρίως )

Τώρα γι αυτό που λες με την πολεοδομία σιγά τα αυγά .... Ένα μήνα να κάτσεις θα τα μάθεις όλα , στο λέω από προσωπική εμπειρία , το επάγγελμα της άδειας - διεκπεραίωσης φακέλου στην Πολεοδομία είναι μια βαρετή και ηλίθια δουλειά που την κάνει ο καθένας .....

Όσο για την ορθολογικότερη οργάνωση σπουδών συμφωνώ με τον Δάσκαλο ... Η μη ύπαρξη προ-απαιτουμένων μαθημάτων καθιστά το πολυτεχνείο αντι-εκπαιδευτικό ! Επίσης μην ξεχάσω την συμβολή των κομματόσκυλων ( πες με δημοκρατικές παρατάξεις αριστεροδεξιές που αγωνίζομαι δήθεν για το καλό των φοιτητών ) . Θυμάμαι την πρώτη βδομάδα με είχε πιάσει ένα κομματόσκυλο μεγάλης κομματικής συμμορίας ( πες με παράταξη ) και μου έλεγε :

- Έλα ρε αυτό το μάθημα είναι 2 μέρες διάβασμα ,
Το άλλο είναι 3 μέρες δεν χρειάζεται να πηγαίνεις ,έχω κάτι γαμάτες σημειώσεις να σου δώσω ( στύλ έλα απόψε στο παρτάκι μας και άσε το διάβασμα )

Δηλαδή ρε παιδιά αν είναι έτσι να της βάλουμε τις μέρες μαζί κοντά κοντά και να πάρουμε πτυχίο σε 6 μήνες ....

Re: Ορθολογική Οργάνωση Σπουδών - Κάποιες σκέψεις

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί, 15 Φεβ 2011 2:12 pm
από lawine
Μιας και θα έχει συνέχεια ακολουθώ τη συλλογιστική σας πορεία
Εισαγωγή: δε βασίζομαι τόσο στον ορθολογισμό όσο σε προσωπικό βίωμα
Προβλήματα: γενικώς ο κατάλογος δεν τελειώνει
Αιτία: NO1 για μένα είναι η ψυχοσύνθεση μας...αρχίζω και πείθομαι... τρελά όμως! Βρισκόμαστε σα χώρα σε κατάσταση άγχους και πανικού και πάντα βρίσκουμε να πούμε ότι μας φταίνε πρώτα από όλα οι άλλοι. Για να ισχυροποιήσω το επιχείρημά μου απλώς αναφέρω κάτι που άκουσα..Στo Imperial από δω και πέρα παίρνουν το πολύ έναν - δύο Έλληνες γιατί αντιγράφαμε παλαιότερες εργασίες...καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα...υπονοώ ότι η λύση στα προβλήματα μας είναι να αναλαμβάνει καθένας τις ευθύνες του..δε φταίει η συνταγή που δε γίνεται καλό το γλυκό..πρώτα φταίει η νυκοκοιρά και δευτερευόντως η συνταγή...Και την καλύτερη συνταγή να είχαμε, πάλι "χάλια" θα τα κάναμε.
Κατά τα άλλα συμφωνώ με την προσέγγιση του stalin ως κάποιο βαθμό. Τα μαθήματα είναι πολλά και η παρατήρηση του δάσκαλου για το λόγο αξία/κόπος είναι πάρα πολύ εύστοχη!
Περιμένω τη συνέχεια με τις προτάσεις..

@Alucard
Για να μάθεις να βγάζεις οικοδομική άδεια, πως να κλείνεις ραντεβού στην πολεοδομία δε θέλει μελέτη..Πιο πολλή μελέτη θέλει, για το πως να βγάζεις λεφτά από τα χαρτάκια που μπορείς να πουλήσεις σε "ταλαίπωρους" μηχανικούς που περιμένουν να πάρουν σειρά. Δε το παίζω έξυπνη. Και έγω πέρασα, είδα και απήλθα..Δεν έκανα κάτι για να αλλάξω κάτι, έστω και μικρό.

Re: Ορθολογική Οργάνωση Σπουδών - Κάποιες σκέψεις

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί, 15 Φεβ 2011 2:26 pm
από stalin
efp@linos έγραψε:
Alucard έγραψε:@eleni7


Γενικώς...
Όσο για το πρακτικό μέρος των σπουδών μας, έχει πέσει στον καιάδα και κανείς απόφοιτος δεν διανοείται να μην μαθητεύσει κάπου, ορθώς, αλλά μετά τα 5 χρόνια σπουδών είναι λίγο τραγικό να μην μπορείς να στηριχτείς στις γνώσεις σου. Μαθαίνουμε να λύνουμε μερικές διαφορικές εξισώσεις και μιγαδικές συναρτήσεις (Ο_ο) αλλά να βγάλουμε μια άδεια από την Πολεοδομία το κάνουμε τουμπεκί. (Μου έχει πει γνωστός που έχει τελειώσει ότι μόλις έλεγε ότι είναι μηχανικός στον κόσμο τον ρωτούσαν συνέχεια αν ήξερε να βγάζει άδειες και κοκκίνιζε). Προφανώς δεν χωράνε όλα τέλεια στα ήδη υπερ-συμπυκνωμένα μας εξάμηνα αλλά πρέπει να γίνει ένας σωστότερος αναδασμός...
Και διορθώστε με αν κάνω λάθος, αλλά οι παραδόσεις που έχουν πρακτικό περιεχόμενο είναι σχεδόν πάντα πιο ενδιαφέρουσες από τις θεωρητικές (στο ίδιο μάθημα) και σημειώνουν μεγαλύτερη προσέλευση. Αντίστοιχα, τα συνολικά πιο πρακτικά μαθήματα προσελκύουν περισσότερο από τις "θεωρητικούρες". Οι όποιοι υπεύθυνοι του προγράμματος σπουδών μήπως θα έπρεπε να το λάβουν υπόψη αυτό?


Δεν συμφωνώ ! Δεν είναι θεωρητικούρες ! Και φυσικά χρειάζεσαι τις μερικές διαφορικές εξισώσεις για να γίνεις μηχανικός ! Αλλά της χρειάζεσαι με μία σύνδεση με την πράξη με τις εφαρμογές , με την ένταξη των μαθηματικών στους Υπολογιστές- Υπολογισμούς , όπως πρέπει να γίνεται και με τα άλλα μαθηματικά ... ( Αριθμητική ανάλυση και Στατιστική κυρίως )

Τώρα γι αυτό που λες με την πολεοδομία σιγά τα αυγά .... Ένα μήνα να κάτσεις θα τα μάθεις όλα , στο λέω από προσωπική εμπειρία , το επάγγελμα της άδειας - διεκπεραίωσης φακέλου στην Πολεοδομία είναι μια βαρετή και ηλίθια δουλειά που την κάνει ο καθένας .....

Όσο για την ορθολογικότερη οργάνωση σπουδών συμφωνώ με τον Δάσκαλο ... Η μη ύπαρξη προ-απαιτουμένων μαθημάτων καθιστά το πολυτεχνείο αντι-εκπαιδευτικό ! Επίσης μην ξεχάσω την συμβολή των κομματόσκυλων ( πες με δημοκρατικές παρατάξεις αριστεροδεξιές που αγωνίζομαι δήθεν για το καλό των φοιτητών ) . Θυμάμαι την πρώτη βδομάδα με είχε πιάσει ένα κομματόσκυλο μεγάλης κομματικής συμμορίας ( πες με παράταξη ) και μου έλεγε :

- Έλα ρε αυτό το μάθημα είναι 2 μέρες διάβασμα ,
Το άλλο είναι 3 μέρες δεν χρειάζεται να πηγαίνεις ,έχω κάτι γαμάτες σημειώσεις να σου δώσω ( στύλ έλα απόψε στο παρτάκι μας και άσε το διάβασμα )

Δηλαδή ρε παιδιά αν είναι έτσι να της βάλουμε τις μέρες μαζί κοντά κοντά και να πάρουμε πτυχίο σε 6 μήνες ....

Συνάδελφε συγχαρητήρια σε 1 μήνα θα μάθεις τον Γ.Ο.Κ. απέξω, τι να πώ. Τα στατικά προγράμματα σε πόσες μέρες θα τα μάθεις; Όσο για τις διαφορικές εξισώσεις, εαν δεν ασχοληθείς με την έρευνα, όπως και κάθε μηχανικός μετά απο 5 χρόνια εργασίας δεν θα θυμάσαι τίποτε.