KEΣ...η Εμπορευματοποίηση της Εκπαίδευσης..

Οι απόψεις σας πάνω σε γενικά κοινωνικοπολιτικά ζητήματα αναλύονται εδώ.

KEΣ...η Εμπορευματοποίηση της Εκπαίδευσης..

Δημοσίευσηαπό PSW » Τρί, 25 Αύγ 2009 7:29 pm

Ειναι η ανακοινωση των καθηγητων που μας στηριζανε στους αγωνες μας για το αρθρο 16 και το ν.πλαισιο
Νομιζω οτι μετα το τελος της εξεταστικης θα πρεπει να ειμαστε σε επαγρυπνηση και ο φοιτητικος μας συλλογος να συζητησει πολυ σοβαρα τι θα κανει...

2009_08_06_Colleges.pdf
http://net.glotta.ntua.gr/
(73.42 KiB) Έχει μεταφορτωθεί 155 φορές

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης κολεγίων σε επιχειρήσεις ...

Η δημοσίευση σε Φ.Ε.Κ. {1} των αδειών ίδρυσης ιδιωτικών κολεγίων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε 33 επιχειρήσεις (39 με τα παραρτήματά τους) αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και εμπορευματοποίησης της πανεπιστημιακής μόρφωσης. Από το Σεπτέμβρη θα είμαστε αντιμέτωποι με την προοπτική να λειτουργήσουν ιδιωτικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με την τυπική έγκριση του ίδιου του Υπουργείου Παιδείας.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης αποδεικνύεται ότι οι υποτιθέμενοι αυστηροί έλεγχοι των αιτήσεων όσων ζήτησαν να πάρουν άδεια κολεγίου, αφορούσαν απλό τυπικό έλεγχο των στοιχειωδέστατων συνθηκών λειτουργίας. Θυμίζουμε τις κυριότερες από αυτές τις συνθήκες: (1) ύπαρξη ελάχιστων υλικοτεχνικών υποδομών (π.χ., χώροι 300m2 χωρίς ειδικές προδιαγραφές για βιβλιοθήκες ή εργαστήρια ηλεκτρονικών υπολογιστών), (2) οικονομική βιωσιμότητα της επιχείρησης για τρία χρόνια και (3) διδακτικό προσωπικό με ελάχιστα, κατά το
μεγαλύτερο ποσοστό, ακαδημαϊκά προσόντα – μόνο το 10% του διδακτικού προσωπικού ενός κολεγίου απαιτείται να έχει διδακτορικό δίπλωμα, ενώ για τα ΑΕΙ (συμπεριλαμβανομένων των διδασκόντων με συμβάσεις περιορισμένου χρόνου) το ποσοστό αυτό είναι 100%. {2}

Όμως, η κυβέρνηση δεν αρκείται στην παροχή άδειας λειτουργίας κολεγίου στους κάθε λογής εμπόρους {3}. Πολύ σύντομα θα εξομοιώσει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των κολεγίων με αυτά των πτυχιούχων πανεπιστημίων, καθώς επίκειται η ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας 36/2005 στην ελληνική νομοθεσία με Π.Δ. Με αυτή την ενσωμάτωση χιλιάδες απόφοιτοι των κολεγίων θα αποκτήσουν στην πραγματικότητα τίτλους ισότιμους με τα πανεπιστημιακά πτυχία.

Είναι προφανές ότι η αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων στις χιλιάδες των αποφοίτων των ιδιωτικών κολεγίων θα επιφέρει μια επιπλέον υποβάθμιση των πτυχίων των Δημοσίων Πανεπιστημίων, καθώς το αποτέλεσμα θα είναι η ισοπέδωση προς τα κάτω των επαγγελματικών – εργασιακών δικαιωμάτων των αποφοίτων των ελληνικών πανεπιστημίων, η μετατροπή του πτυχίου σε απλή βεβαίωση σπουδών και
φάκελο ατομικών προσόντων, η αποσύνδεση των πτυχίων από τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα.

Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση δίνει μια άνευ προηγούμενου ώθηση στους επιχειρηματίες της εκπαίδευσης για την εξεύρεση ακόμη περισσότερων πελατών την ίδια στιγμή που με το νέο νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ κλείνει ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και με τους «τετραετείς αναπτυξιακούς προγραμματισμούς» στραγγαλίζει οικονομικά τα πανεπιστήμια. Συνολικά, διαμορφώνει συνθήκη ακόμη μεγαλύτερης υποβάθμισης της Δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης η οποία έχει πλέον να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό από την ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο ανταγωνισμός αυτός δεν πρόκειται να συμβάλει, όπως αφελώς ανέμεναν ή αναμένουν ορισμένοι, στη βελτίωση της ποιότητας σπουδών δεδομένου ότι οι όροι για τη αδειοδότηση των κολεγίων υποβαθμίζουν κατά πολύ τις απαιτήσεις για την «παροχή υπηρεσιών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».

Στόχος είναι να πιεστούν και τα Δημόσια Πανεπιστήμια να ακολουθήσουν τις πρακτικές της ιδιωτικής τριτοβάθμια εκπαίδευσης: να εισάγουν και αυτά δίδακτρα{4} (όπως δυστυχώς ήδη γίνεται σε αρκετά μεταπτυχιακά προγράμματα), να στραφούν προς την προσφορά «ανταγωνιστικών» προγραμμάτων και αποσπασματικών γνώσεων και όχι ουσιαστικής διδασκαλίας και έρευνας, να επιδεινώσουν ριζικά την εργασιακή συνθήκη των διδασκόντων.

Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία ενός ενιαίου χώρου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που, με ελαχιστοποιημένες δημόσιες δαπάνες, θα παρέχει «υπηρεσίες απόκτησης και πιστοποίησης δεξιοτήτων σε μελλοντικούς ευέλικτους εργαζόμενους». Ιδιαίτερα μεγάλο θα είναι το πλήγμα από αυτή την εξέλιξη για τα Περιφερειακά Πανεπιστήμια στα οποία το μεγάλο κόστος διαβίωσης, εξαιτίας της απουσίας ουσιαστικής φοιτητικής μέριμνας, θα επιφέρει ακόμα μεγαλύτερη αφαίμαξη φοιτητών προς τα κολέγια.

Στήριγμα στην κυβέρνηση και τους σχεδιασμούς του ΥΠΕΠΘ αποτελεί αυτή τη στιγμή τόσο η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ανοιχτά συναινεί στην όλη διαδικασία, όσο και η εντυπωσιακή απροθυμία της «ηγεσίας» της ΠΟΣΔΕΠ που αρνείται να αναλάβει οποιαδήποτε δράση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, καλώντας τα μέλη ΔΕΠ των ελληνικών ΑΕΙ να αντιδράσουν βελτιώνοντας το επίπεδο σπουδών και έρευνας, την ίδια ώρα που αναλαμβάνει ενεργό ρόλο συνδιαμορφωτή της αντιδραστικής αναδιάρθρωσης μέσα από τη συμμετοχή της στο «διάλογο» του Υπουργείου Παιδείας.

Η πανεπιστημιακή κοινότητα πρέπει να αντιδράσει αποφασιστικά και να απαιτήσει την απαγόρευση κάθε είδους ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως αυτό προβλέπεται από το άρθρο 16 του Συντάγματος, το οποίο ισχύει χάρη στους αγώνες του κινήματος παιδείας.

Συμπορευόμαστε με τους φοιτητές μας σ’ έναν διαρκή αγώνα για την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν ανώτατης εκπαίδευσης, του επιπέδου των σπουδών και της αξίας των πτυχίων.

Απαιτούμε να καταργηθεί ο νόμος για τα “κολέγια”, να σταματήσει οποιαδήποτε διαδικασία εξομοίωσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων τους με αυτά των δημόσιων ΑΕΙ, να απαγορευτεί κάθε ιδιωτική δραστηριότητα στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. {5}


1 ΦΕΚ 1531/27-07-09:{pdf}, ΦΕΚ 1532/27-07-09:{pdf} και εγκύκλιοι:08-10-08, 15-12-08
2 Πρβλ. Με Νόμο για τα Κολέγια: http://net.glotta.ntua.gr/NOMOI/nomoi.html
3 Ιδιωτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο της μεταλυκειακής εκπαίδευσης:
http://glotta.ntua.gr/posdep/Internal/Private-Univ/
4 Έκθεση για την Ελλάδα 2009
5 Απόφαση Δ.Ε. ΠΟΣΔΕΠ (25-10-08)
Τελευταία επεξεργασία από ingenieurin26 και Σάβ, 29 Αύγ 2009 11:40 pm, έχει επεξεργασθεί 6 φορά/ες συνολικά
Αιτία: Προσθήκη συνημμένου και πηγής, μορφοποίηση κειμένου
PSW
 
Δημοσιεύσεις: 157
Εγγραφή: Πέμ, 19 Φεβ 2009 2:09 pm
Έτος εισαγωγής: 2003

Re: KEΣ...η Εμπορευματοποίηση της Εκπαίδευσης..

Δημοσίευσηαπό neaoktana » Τρί, 25 Αύγ 2009 8:44 pm

Κάποια ερωτήματα:
1. Πόσα είναι (αριθμητικώς) τα ιδιωτικά ΑΕΙ εις το Η.Β. - υπάρχουν δίδακτρα (στις προπτυχιακές) - ποιος τα πληρώνει ?
2. Πόσα είναι (ποσοστιαίως) τα "μη κρατικά" Πολυτεχνεία εις τη Γαλλία - υπάρχουν δίδακτρα (στις προπτυχιακές) - ποιος τα πληρώνει - υπάρχουν δίδακτρα στα μεταπτυχιακά ("κρατικά" ή όχι) ?
3. Σε ποιό βαθμό/επίπεδο/διάστημα θεωρείτε ότι εξαντλείται στην Ελλάδα η Συνταγματική επιταγή "δωρεάν" Ανωτάτης Εκπαίδευσης, την οποία η Κοινωνία χρηματοδοτεί ?
- 1ο πτυχίο - "όσο σου πάρει και γουστάρεις".
- νιοστό πτυχίο - "διότι η παιδεία είναι κοινωνικό αγαθό - για σένα ειδικώς".
- Μεταπτυχιακό (ά) - ("βλ. ως άνω κοινωνικό αγαθό").
4. Σε πόσα κράτη (όχι της Ε.Ε. , αλλά παγκοσμίως) υπάρχουν "ΚΕΣ - Κολλέγια & λοιπά μαϊμουδιάρικα" περισσότερα από πέντε (5) ?
5. Τι προδιαγράφει - επιτάσσει η "Μπολόνια" και δαιμονομοποιήθηκε "φτου κακά" ?
6. Σε πόσα ευνομούμενα κράτη της Ε.Ε. η ως άνω "Μπολόνια" αντί να δαιμονοποιηθεί ενσωματώθηκαν οι "ιστορικές και απαραίτητες εθνικές ιδιαιτερότητες" ?
7. Μετά το Δίπλωμα Μηχανικού (Ιατρού, Νομικού και λοιπών εφηρμοσμένων ειδικοτήτων είναι θεμιτό και αποτελεσματικό να υπάρχει πιστοποίηση (όχι απλώς γνώσεων πλέον) αλλά ικανοτήτων (= και εμπειρία στην εφαρμογή σε συγκεκριμμένα πεδία) ? Εφαρμόζεται ήδη αυτό στην Ελλάδα ? Χρειάζεται να επεκταθεί ?
8. Ποιός είναι ο χρόνος υποδιπλασιασμού των γνώσεων ενός Μηχανικού ? Υπάρχει σχετική μελέτη ?
9. Θεωρείτε ότι μεταξύ "καλουπατζή ή σιδερά" και Διπλωματούχου Μηχανικού υπάρχει αναγκαίο πεδίο δραστηριότητας /γνώσεων ?
10. Θεωρείτε ότι το (ελληνικό) ΑΤΕΙ "Εφαρμογές Πληροφορικής στην Καλλιέργεια Κάκτων" αξίζει τους πόρους τους οποίους η ελληνική κοινωνία διαθέτει για τη λειτουργία του ?
11. Θα στέλνατε το παιδί σας, ή θα συμβουλεύατε το νεώτερο αδελφό /ή σας να μεταβεί εις το Η.Β. ίνα αποφοιτήσει με ΒSc in "Applied Hydraulics with Choreography" ?
"Le meteque" - G. Moustaki (- 23/05/2013) & Zazie: https://www.youtube.com/watch?v=O51zyf83mfk
"Et nous ferons de chaque jour toute une eternite d' amour, que nous vivrons a en mourir..."
neaoktana
Επίτιμο μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 4405
Εγγραφή: Πέμ, 05 Ιουν 2008 3:24 pm
Έτος εισαγωγής: 1969

Re: KEΣ...η Εμπορευματοποίηση της Εκπαίδευσης..

Δημοσίευσηαπό PSW » Σάβ, 29 Αύγ 2009 8:14 pm

Δεν καταλαβαινω και πολυ το νοημα των ερωτηματων σου....
Παντως οτι η εκπαιδευση εχει εμπορευματοποιηθει σε οποια χωρα της Ε.Ε εφαρμοζεται η μπολωνια ειναι ενα γεγονος...και αν θελεις περισσοτερες πληροφοριες μπορεις να δεις το αντιστοιχο αγγλικο τμημα της ποσδεπ που εχει στοιχεια για τοποσοι φοιτητες πηγαινουν στην αγγλια...τι οικονομικης δυνατοτητας ειναι αυτοι οι φοιτητες,και πολλα αλλα....
PSW
 
Δημοσιεύσεις: 157
Εγγραφή: Πέμ, 19 Φεβ 2009 2:09 pm
Έτος εισαγωγής: 2003

Re: KEΣ...η Εμπορευματοποίηση της Εκπαίδευσης..

Δημοσίευσηαπό Alexander » Τρί, 01 Σεπ 2009 7:50 pm

"Παγώνουν" οι άδειες για τα κολέγια
Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι θα δοθεί παράταση στις αδειοδοτήσεις

Παγώνει η διαδικασία χορήγησης αδειών για τα κολέγια μετά και την παραίτηση δύο μελών της επιτροπής του υπουργείου Παιδείας, που χορηγεί τις άδειες.

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι θα δοθεί παράταση στις αδειοδοτήσεις, χωρίς να διευκρινίζεται το χρονικό διάστημα.

Ο πρύτανης του Μετσόβειου Πολυτεχνείου Κωνσταντίνος Μουτζούρης ξεκαθάρισε ότι και τα πανεπιστήμια δν θα ορίσουν νέο εκπρόσωπο για την επιτροπή.

απο skai.gr
Alexander Σημαντική βοήθεια στο MQN.gr
 
Δημοσιεύσεις: 465
Εγγραφή: Σάβ, 14 Ιουν 2008 1:00 am
Έτος εισαγωγής: 0

Re: KEΣ...η Εμπορευματοποίηση της Εκπαίδευσης..

Δημοσίευσηαπό akis » Δευτ, 14 Σεπ 2009 1:02 pm

Να αναφερω κατι που δειχνει οτι θελουν να νομιμοποιησουν στις συνειδησεις του κοσμου τα ΚΕΣ. Στο ΒΗΜagazino της Κυριακης υπαρχει αφιερωμα στην εκπαιδευση, οχι τπτ σπουδαιο απλα καποια αρθρα που αναφερονται στην ιστορια της εκπαιδευτικης διαδικασιας στην Ελλαδα, σ ενα ελληνικο σχολειο στην Τανζανια, στην Ιατρικη Αθηνων και στα καλυτερα πανεπιστημια του κοσμου. Σκορπιες σ αυτες τις σελιδες υπηρχαν πολλες διαφημισεις ιδιωτικων κολλεγιων γεγονος που μου κακοφανηκε διοτι δεν μπορεις να κανεις αφιερωμα στην ελληνικη εκπαιδευση με το BCA απο κοντα. Τελος παντων. Το καλυτερο ηταν οτι στο τελος του αφιερωματος ειχε προτασεις για σπουδες μετα το λυκειο και περιμενα να δω κατι γενικο για τα ελληνικα πανεπιστημια, τα ΤΕΙ, τις σχολες του ΟΑΕΔ ισως. Και τι βλεπω: ουτε μια ουτε δυο αλλα 19 παρουσιασεις ΚΕΣ αναλυτικα. Το αρθρο "Μετα το Λυκειο", οπως λεγεται, εν τω μεταξυ αρχιζει ως εξης: "Ενα κεφαλαιο κλεινει και ενας ολοκληρος κοσμος ανοιγεται μπροστα σας. Για να τον κατακτησετε, οι καταλληλες σπουδες ειναι απαραιτητες. Το ΒΗΜagazino συγκεντρωσε τις πλεον αξιολογες προτασεις που θα σας παρεχουν τα εφοδια για να υλοποιησετε τα σχεδια σας". Ειναι να τρελαινεσαι δλδ. Εκει που θα πρεπε να υπαρχει η ΑΣΟΕ υπαρχει το Deree, αντι του ΕΜΠ το ελληνο-βρετανικο και αντι του ΤΕΙ Αθηνων ο ομιλος akto. Ελεος... Ασε που λενε για ολα οτι πλεον εχουν αναγνωριστει τα δικαιωματα τους και τα παρουσιαζουν ολα ροδινα... Η παιδεια δεν ειναι εμπορευμα μ@λ@κες!!!!!
akis:-Πάμε για καφέ;
lybe:-Περιμένεις λίγο να πάω τα δίδακτρα στη Γραμματεία;
akis:-ΟΚ. Εγώ τα πλήρωσα χτες. Έμαθα θα σε πάρουν στο πρόγραμμα του ΑΚΤΩΡΑ.
lybe:-Ναι ισχύει. Καλός ο Μπόμπολας. Δίνει πολλά λεφτά στο ΕΜΠ. Δουλεύει κι η αδερφή μου εκεί. Πληρώνεται 500ευρώ το μήνα. Καλά είναι κι αν είναι καλή δεν θα την απολύσουν του χρόνου όπως μπορούν να κάνουν αλλά θα την κρατήσουν με 700ευρώ.
akis
Επίτιμο μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 807
Εγγραφή: Κυρ, 01 Φεβ 2009 10:35 pm
Έτος εισαγωγής: 2008

Re: KEΣ...η Εμπορευματοποίηση της Εκπαίδευσης..

Δημοσίευσηαπό intelx86 » Δευτ, 14 Σεπ 2009 1:29 pm

«Η αξιολόγηση των κτιρίων είναι αρμοδιότητα μηχανικών, όχι καθηγητών ΑΕΙ»
Μαζί με την παραίτησή του από την Επιτροπή Αξιολόγησης, ο καθηγητής κ.Βασιλείου έστειλε στον υπουργό Παιδείας, κ.Σπηλιοτόπουλο, μια επιστολή-καταπέλτη, στην οποία εξηγεί έναν προς έναν τους λόγους για τους οποίους δεν αποδέχεται το διορισμό του στην εν λόγω επιτροπή. Στην επιστολή του αυτή ρητά δηλώνει ότι αρνείται το διορισμό του διότι «η επιτροπή δεν έχει αρμοδιότητα να ελέγξει τα προγράμματα σπουδών και τα προσόντα των διδασκόντων (όπως για παράδειγμα, εάν όλοι οι διδάσκοντες είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος), που εμπίπτει στις αρμοδιότητες και την εμπειρία ενός καθηγητή πανεπιστημίου, αλλά ελέγχει τις κτιριακές εγκαταστάσεις των κολεγίων, που είναι αρμοδιότητα μηχανικών»!
Ποιος είδε τον ικανοτικό και δεν τον φοβήθηκε

I used to be an adventurer like you.
Then I took a longitudinal reinforcement in the knee.


Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Απολαύστε υπεύθυνα...
Άβαταρ μέλους
intelx86
Ιδρυτικό Μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 2211
Εγγραφή: Παρ, 16 Μάιος 2008 8:28 pm
Τοποθεσία: 127.0.0.1
Έτος εισαγωγής: 2006

Re: KEΣ...η Εμπορευματοποίηση της Εκπαίδευσης..

Δημοσίευσηαπό neaoktana » Δευτ, 14 Σεπ 2009 1:59 pm

Ας αρχίσω να απαντώ μόνος μου εις τα ερωτήματα τα οποία έθεσα προ δύο εβδομάδων:
1. Εις το Η.Β. υπάρχει μόνο ένα (1) ιδιωτικό ΑΕΙ. Σε όλα υπάρχουν δίδακτρα στις προπτυχιακές. Πλήρώνουν οι φοιτητές αναλόγως με την οικογενειακή τους οικονομική επιφάνεια. Στη συντριπτική πλειοψηφία πληρώνει αντ' αυτών η Τοπική Αυτοδιοίκηση ! Για το πρώτο πτυχίο μόνο και με περιορισμό στη διάρκεια των σπουδών τους.
2. Εις τη Γαλλία το ποσοστό των μη κρατικών-μη κερδοσκοπικών "Πολυτεχνείων" Grandes Ecoles) είναι 2/3 ! Από αυτά τα μισά (1/3 συνολικώς) "ανήκουν" (και χρηματοδοτούνται) σε Οργανισμούς του ιδιωτικού τομέα (πχ. Σύνδεσμος Χημικών Βιομηχανιών, ή Εμποροβομηχανικό Επιμελητήριο Νοτιοανατολικής Γαλλίας). Τα υπόλοιπα μισά (1/3 συνολικώς) "ανήκουν" (και χρηματοδοτούνται) σε Οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα (πχ. "Πολυτεχνείο για την Τ.Α του Μητροπολιτικού Δήμου των Παρισίων, Πολυτεχνείο της EDF = γαλλική ΔΕΗ <κάποτε>). Ακόμη και το υπόλοιπο 1/3 που "ανήκει" στο Υπουργείο Παιδιάς δεν ανήκει αλλά απλώς εποπτεύεται. Το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει καμία αρμοδιότητα για κανένα. Κυρίαρχη είναι η Γ.Σ. των "Πολυτεχνείων", η οποία αποφασίζει ποιό θα ιδρυθεί, ποιό μπορεί να δώσει Δίπλωμα (σε νέα ειδικότητα προ ή μεταπτυχιακή) για τα πάντα! Τα Διπλώματα ισχύουν επομένως με πλήρη "αυτοτέλεια" και απλώς επικυρώνονται από το Κράτος.
Εις τα Πανεπιστήμια ισχύει αντιθέτως κάτι ανάλογο με τα ελληνικά.
Δεν υπάρχουν σε κανένα "Πολυτεχνείο" δίδακτρα για το 5ετές Δίπλωμα, ενώ υπάρχουν όλες οι φοιτητικές παροχές (στέγασης, τροφής κλπ.) Ο χρόνος σπουδών είναι αυστηρός: υπάρχει "λογική έτους" και όχι εξαμήνων. Δεν μπορείς να επαναλάβεις ένα έτος πάνω από δύο φορές- διαγράφεσαι...
(συνεχίζεται)
"Le meteque" - G. Moustaki (- 23/05/2013) & Zazie: https://www.youtube.com/watch?v=O51zyf83mfk
"Et nous ferons de chaque jour toute une eternite d' amour, que nous vivrons a en mourir..."
neaoktana
Επίτιμο μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 4405
Εγγραφή: Πέμ, 05 Ιουν 2008 3:24 pm
Έτος εισαγωγής: 1969

Re: KEΣ...η Εμπορευματοποίηση της Εκπαίδευσης..

Δημοσίευσηαπό merde_conserve » Δευτ, 14 Σεπ 2009 2:12 pm

1. Εις το Η.Β. υπάρχει μόνο ένα (1) ιδιωτικό ΑΕΙ.


Αυτό βέβαια δεν εμποδίζει το Η.Β να "πουλάει" την παιδεία του ως εξαγόμενο προϊόν, ιδρύοντας "παραρτήματα" (λες και είμαστε αλυσίδα franchise ενα πραμα) από μέρος σε μέρος. Έτσι βλέπουμε αυτές τις μέρες τις διαφημίσεις για το Athens Metropolitan College που όπως διατυμπανίζει βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία (;) με το University of South Nothingness.

Ο χρόνος σπουδών είναι αυστηρός: υπάρχει "λογική έτους" και όχι εξαμήνων. Δεν μπορείς να επαναλάβεις ένα έτος πάνω από δύο φορές- διαγράφεσαι...


Δεν το θεωρώ προσόν ή ένδειξη ποιότητας. Χωρίς να λέω οτι δεν πρέπει να υπάρχει κανένα πλαφόν στο χρόνο σπουδών (αν και πιστεύω ότι αυτό πρέπει να έρχεται μετά από πολλάαα χρόνια), θεωρώ ότι οι λόγοι που ωθούν κάποιο να καθυστερήσει σημαντικά τις σπουδές του στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν είναι επειδή αυτός ξύνεται.
Γνωρίζω από συγγενικό μου πρόσωπο που βρίσκεται στη Γαλλία, πώς αυτό διαγράφτηκε από τη σχολή που είχε περάσει επειδή είχε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας και αναγκάστηκε να τη διακόψει για 1,5 χρόνο. Η σχολή μάλιστα δήλωσε εγγράφως ανίκανη να παράσχει τις υπηρεσίες παιδείας που οφείλει όταν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα υγείας, ένιψε δηλαδή τας χείρας της. Δεν θεωρώ αυτό το πράγμα ιδιαίτερα κολακευτικό για ένα εκπαιδευτικό σύστημα.
CSI computer expert έγραψε:I'll create a GUI interface using Visual Basic, see if i can track an IP Address out of this.

http://www.youtube.com/watch?v=ygB0Zviq ... r_embedded
Άβαταρ μέλους
merde_conserve
Ιδρυτικό Μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 3539
Εγγραφή: Παρ, 16 Μάιος 2008 9:43 pm
Τοποθεσία: Βαζελοχώρι (κοινώς Αμπελόκηποι)
Έτος εισαγωγής: 2005

Re: KEΣ...η Εμπορευματοποίηση της Εκπαίδευσης..

Δημοσίευσηαπό SoundOfSilence » Δευτ, 14 Σεπ 2009 2:19 pm

akis έγραψε:Το αρθρο "Μετα το Λυκειο", οπως λεγεται, εν τω μεταξυ αρχιζει ως εξης: "Ενα κεφαλαιο κλεινει και ενας ολοκληρος κοσμος ανοιγεται μπροστα σας. Για να τον κατακτησετε, οι καταλληλες σπουδες ειναι απαραιτητες. Το ΒΗΜagazino συγκεντρωσε τις πλεον αξιολογες προτασεις που θα σας παρεχουν τα εφοδια για να υλοποιησετε τα σχεδια σας".


Μα προφανως, δεν αναφέρει την ΑΣΟΕΕ και το Πολυτεχνείο, αφού το περιοδικό απλα σου προτείνει λύσεις αν δεν εχεις περάσει με πανελλήνιες..Μην τρελαθουμε, ποιος θα πηγαινε στα κολλέγια αυτα αν περνουσε σε καποιο απο τα δημοσια; Το θεμα είναι ένα κράτος με τόσους μηχανικούς αντέχει να τρεφει και άλλους τόσους κολλεγιαδες που με έμμεσους τροπους μπορεί να καταφέρνουν να παίρνουν και άδεια ασκήσεως επαγγελματος;Και αν δεν είναι θεμα ποιος θα τρεφει ποιον, να το θεσω αλλιώς πιο ρατσιστικά: Θέλει ένα κράτος τέτοιους "μηχανικους";Γιατι ποιος θα μου εγγυηθεί εμένα τι δουλεια γίνεται εκει μεσα; Δυστυχώς σε ένα συστημα παιδείας που κυριαρχει η παραπαιδεία σε μαθητικό επίπεδο και όλοι αναγνωρίζουμε τα προβλήματα που προκαλουνται, γιατί να ωθούμε ένα παρόμοιο συστημα σε πανεπιστημιακο επιπεδο; Θεωρώ ότι ριζικες αλλαγες στην μαθητική εκπαίδευση δεν γίνονται απο καμια κυβέρνηση, γιατί το πολιτικό κοστος του να σκοτωσεις την παραπαιδεία θα είναι τεράστιο και γιατι το κράτος είναι ανικανο να διορίσει και να πληρώνει τους διπλάσιους καθηγητες στα σχολεία του ώστε να γίνεται το μαθημα καλυτερα σε αίθουσες με μικρό αριθμό μαθητών ή να υπάρχει ενισχυτική διδασκαλία τέτοια που ουτε τους γονεις θα επιβαρυνει τόσο ούτε τους μαθητες θα φορτίζει με τόσες ώρες παρακολούθησης..Για τα πανεπιστημια είναι βεβαια αλλιώς και οι θεσεις που προσφέρονται καθε χρόνο στους φοιτητες ειναι περιορισμένες ανάλογα με το δυναμικό καθε σχολής, αλλά γιατί να μην φτιαχτούν περισσότερα δημόσια πανεπιστημια αν η κοινωνια το έχει ανάγκη;
when the violence causes silence, we must be mistaken
SoundOfSilence Σημαντική βοήθεια στο MQN.gr
 
Δημοσιεύσεις: 1182
Εγγραφή: Δευτ, 02 Ιουν 2008 6:56 pm
Έτος εισαγωγής: 2004

Re: KEΣ...η Εμπορευματοποίηση της Εκπαίδευσης..

Δημοσίευσηαπό merde_conserve » Δευτ, 14 Σεπ 2009 2:27 pm

Δυστυχώς σε ένα συστημα παιδείας που κυριαρχει η παραπαιδεία σε μαθητικό επίπεδο και όλοι αναγνωρίζουμε τα προβλήματα που προκαλλουνται, γιατί να ωθούμε ένα παρόμοιο συστημα σε πανεπιστημιακο επιπεδο; Θεωρώ ότι ριζικες αλλαγες στην μαθητική εκπαίδευση δεν γίνονται απο καμια κυβέρνηση, γιατί το πολιτικό κοστος του να σκοτωσεις την παραπαιδεία θα είναι τεράστιο και γιατι το κράτος είναι ανικανο να διορίσει και να πληρώνει τους διπλάσιους καθηγητες στα σχολεία του ώστε να γίνεται το μαθημα καλυτερα σε αίθουσες με μικρό αριθμό μαθητών ή να υπάρχει ενισχυτική διδασκαλία τέτοια που ουτε τους γονεις θα επιβαρυνει τόσο ούτε τους μαθητες θα φορτίζει με τόσες ώρες παρακολούθησης.


Και σε αυτό υπάρχουν πολιτικές λύσεις του στυλ και-την-πίτα-ολάκερη-και-τον-σκύλο-χορτάτο. Και η λύση αυτή λέγεται ανεξαρτητοποίηση του συστήματος εισαγωγής στα ΑΕΙ από το λύκειο. Γιατί τότε και η παραπαιδεία θα συνεχίσει να υφίσταται (διότι και η ανεξάρτητη εισαγωγή θα θέλει κάποια προετοιμασία, που δεν πιστεύω ότι θα την παράσχει το σχολείο επαρκώς), αλλά και το λύκειο θα έχει επιτέλους ανεξαρτητοποιηθεί από τη λογική της παπαγαλίας, του κυνηγιού της ύλης, των συμπιεσμένων και καλουπωμένων γνώσεων κ.ο.κ, και θα επιδέχεται πλέον μιας συστημικής διόρθωσης/αλλαγής που θα του επιτρέψει να λέγεται επιτέλους σύστημα Παιδείας. Γιατί η παιδεία και η μόρφωση δεν είναι μόνο αποστήθιση ιστορίας, ολοκληρωτικός λογισμός και οργανική χημεία (ποσώς τους ενδιαφέρει τους περισσότερους), αλλά αντίληψη, λογική, λογοτεχνία,έκφραση, δημιουργία.
CSI computer expert έγραψε:I'll create a GUI interface using Visual Basic, see if i can track an IP Address out of this.

http://www.youtube.com/watch?v=ygB0Zviq ... r_embedded
Άβαταρ μέλους
merde_conserve
Ιδρυτικό Μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 3539
Εγγραφή: Παρ, 16 Μάιος 2008 9:43 pm
Τοποθεσία: Βαζελοχώρι (κοινώς Αμπελόκηποι)
Έτος εισαγωγής: 2005

Επόμενο

Επιστροφή στο Πολιτική-Κοινωνική Συζήτηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 4 επισκέπτες