Σελίδα 1 από 1

01/03-31/05: Σεμινάρια Ριζοσπαστικής Γεωγραφίας

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Πέμ, 07 Μαρ 2013 3:51 am
από lybe33
Σεμινάρια Ριζοσπαστικής Γεωγραφίας
ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ – ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Capture.JPG

Επαναλαμβάνονται και φέτος τα Σεμινάρια Ριζοσπαστικής Γεωγραφίας αυτή τη φορά κάθε Παρασκευή 7:00 μμ στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Ελ. Βενιζέλου 70 (γνωστή ως Θησέως), στο Τμήμα Γεωγραφίας, αιθ. 2.1, πρώτο επίπεδο κάτω από την είσοδο. Η προσπέλαση γίνεται εύκολα από τον σταθμό Ταύρος του ΗΣΑΠ, με τρόλεϊ από το Σύνταγμα και υπάρχει χώρος στάθμευσης μέσα στο πανεπιστήμιο (είσοδος από Θησέως).

Τα σεμινάρια είναι ανοικτά σε όσες/ους επιθυμούν και δεν είναι ενταγμένα σε κάποιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Τμήματος. Αν κάποιος/α επιθυμεί βεβαίωση, αυτή θα δοθεί από τον συντονιστή. Αρχίζουν τη Παρασκευή 1 Μαρτίου και θα ολοκληρωθούν (αν υπάρχει διάθεση) στις 31 Μαΐου. Θα υπάρξει ένα εκτεταμένο διάλλειμα 8 Απριλίου – 13 Μαΐου λόγω απουσίας του συντονιστή στο εξωτερικό και του Πάσχα.

Υπάρχει ιστοσελίδα με υλικό από τα σεμινάρια, σχετική βιβλιογραφία, video κλπ., βλ. http://radgeo.wordpress.com/ Στην ιστοσελίδα αυτή θα μπορούν να συμβάλλουν και όσοι/ες παρακολουθήσουν τα σεμινάρια. Σημαντικά βοηθήματα για τα σεμινάρια είναι τα νέα βιβλία των Ντίνας Βαΐου, Κωστή Χατζημιχάλη (2012) Ο Χώρος στην Αριστερή Σκέψη, Εκδόσεις Νήσος/Ίδρυμα Νίκος Πουλαντζάς: Αθήνα και David Harvey (2013) Εξεγερμένες Πόλεις: από το δικαίωμα στην πόλη στην επανάσταση της πόλης, ΚΨΜ: Αθήνα και παλαιότερα που αναφέρονται στη βιβλιογραφία.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ : 10 ανοικτά σεμινάρια, 2013

Μάρτης-Μάιος 2013

Συντονισμός: Κωστής Χατζημιχάλης, Τμήμα Γεωγραφίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Προσκεκλημένοι/ες ομιλητές/ριες: Michael Edwards, Ray Hudson, Ντίνα Βαΐου, Eric Clark


Οι φετινές θεματικές ενότητες αναφέρονται σε συγκεκριμένα θέματα που αφορούν άμεσα τη συγκυρία στην Ελλάδα και περιλαμβάνουν:

1. 1 Μαρτίου. Πως και γιατί αυτά τα σεμινάρια-Τι είναι η ριζοσπαστική γεωγραφία και πότε εμφανίζεται. Από την γεωγραφική και περιβαλλοντική αιτιοκρατία στη γεωπολιτική, τον ποσιμπιλισμό και την ποσοτική επανάσταση στις δεκαετίες 1960-1970. Η ανάδυση της ριζοσπαστικής γεωγραφίας μέσω της ανάλυσης της κοινωνικής και εκμεταλλευτικής οργάνωσης των πόλεων. Ανρύ Λεφέβρ, Ντέιβιτ Χάρβεϋ και το περιοδικό Antipode.

2. 8 Μαρτίου. Michael Edwards (University College, Dept. of Planning, London): Το ζήτημα της γαιοπροσόδου και η σημασία του σε περιόδους κρίσης. Η παρουσίαση θα γίνει στα αγγλικά και θα επακολουθήσει συζήτηση.

3. 5 Μαρτίου. Ray Hudson (Dept. of Geography, University of Durham): Άνιση γεωγραφική ανάπτυξη και η κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η παρουσίαση θα γίνει στα αγγλικά και θα επακολουθήσει συζήτηση.

4. 22 Μαρτίου. Σύντομη παρουσίαση από ΚΧ και συζήτηση-εμβάθυνση στα θέματα που αναπτύχθηκαν στα δυο προηγούμενα σεμινάρια.

5. 29 Μαρτίου. Ντίνα Βαΐου (Τομέας Πολεοδομίας, Χωροταξίας, Τμήμα Αρχιτεκτόνων, ΕΜΠ): Φεμινισμός και ριζοσπαστική γεωγραφία. Μετά την παρουσίαση θα γίνει συζήτηση.

6. 5 Απριλίου. Σύντομη παρουσίαση από ΚΧ και συζήτηση-εμβάθυνση στα θέματα που αναπτύχθηκαν στο προηγούμενο σεμινάριο.

Απρίλης – Πάσχα: εκτεταμένο διάλλειμα

7. 17 Μαΐου: Eric Clark (Dept. of Geography, Lund University): Ριζοσπαστική γεωγραφία και οικολογία: η εμπορευματοποίηση της φύσης. Η παρουσίαση θα γίνει στα αγγλικά και θα επακολουθήσει συζήτηση.

8. 24 Μαΐου: Σύντομη παρουσίαση από ΚΧ και συζήτηση-εμβάθυνση στα θέματα που αναπτύχθηκαν στο προηγούμενο σεμινάριο.

9. 31 Μαΐου: Η υφαρπαγή του δημόσιου χώρου και τα αδιέξοδα του ελληνικού συστήματος προγραμματισμού και σχεδιασμού. Η κρίση χρέους και τα μνημόνια ως ευκαιρία υφαρπαγής των δημόσιων, συλλογικών αγαθών. ΚΧ

10. 7 Ιουνίου: Χαρτογραφώντας τις ανισότητες στις πόλεις και στις περιφέρειες ή πως η αλληλεγγύη χρειάζεται συνέχεια και όχι μόνο στις περιόδους κρίσεις. ΚΧ