Σελίδα 1 από 1

13/12: Εκδήλωση-Συζήτηση "Μηχανικοί σε καιρό κρίσης και προοπτικές ανατροπής"

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ, 28 Νοέμ 2012 3:05 am
από lybe33
ekd.JPG

Re: 03/11: Εκδήλωση-Συζήτηση "Μηχανικοί σε καιρό κρίσης και προοπτικές ανατροπής"

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ, 28 Νοέμ 2012 3:28 pm
από lybe33
Λοιπόν η συζήτηση αναβάλλεται για ημερομηνία που θα ανακοινώσουμε εγκαίρως, μιας και έχουμε εξελίξεις σχετικές με τα συμβούλια διοίκησης στο ΕΜΠ τη Δευτέρα!

Re: 03/11: Εκδήλωση-Συζήτηση "Μηχανικοί σε καιρό κρίσης και προοπτικές ανατροπής"

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Κυρ, 09 Δεκ 2012 4:11 pm
από lybe33
Η εκδήλωση θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη, 13/12!
73222_4023349578489_1014084109_n.jpg
Όποιος μπορεί να αλλάξει την ημερομηνία στο όνομα του thread :angel:

Re: 13/12: Εκδήλωση-Συζήτηση "Μηχανικοί σε καιρό κρίσης και προοπτικές ανατροπής"

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί, 11 Δεκ 2012 5:10 pm
από akis
Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στο Αμφ. 1,2 την ίδια ώρα την Πέμπτη.

Re: 13/12: Εκδήλωση-Συζήτηση "Μηχανικοί σε καιρό κρίσης και προοπτικές ανατροπής"

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ, 12 Δεκ 2012 12:19 am
από OxYdO
Και το κείμενοπου γράψαμε για την εκδήλωση:

Οι μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζονται στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχουν αναμφίβολα καταστροφικές συνέπειες για την κοινωνία και την οικονομία μας. Η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, καθώς και οι δύο προηγούμενες, ακολουθούν την πάγια τακτική που χαρακτηρίζεται από τη λογική «πρώτα τα κέρδη και μετά οι άνθρωποι». Μια λογική που έχει φέρει την κοινωνία στα όριά της και έχει καταφέρει να εξαθλιώσει τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της συνολικής οικονομικής κατάρρευσης είναι η εξαιρετικά αυξημένη ανεργία και ιδιαίτερα όσον αφορά τους νέους ανθρώπους, στους οποίους το ποσοστό ξεπερνά το 50%. Ταυτόχρονα, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο κατασκευαστικός κλάδος περνάει μία εντονότατη κρίση, αλλά και με βάση τα στοιχεία του ΟΑΕΔ και του ΤΕΕ, εύκολα συμπεραίνει ότι η ανεργία έχει πλήξει και το δικό μας επάγγελμα, αυτό του μηχανικού.

Για το νέο ,κυρίως, μηχανικό, αυτή τη στιγμή έχει αρχίσει ήδη να αποτελεί πραγματικότητα ένα επισφαλές εργασιακό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από χαμηλούς μισθούς, εξαντλητικά ωράρια και ελαστικές σχέσεις εργασίας, ενώ οι περισσότεροι δουλεύουν με μπλοκάκι. Έχουμε μπει, δηλαδή, σε μία νέα φάση πλήρους ασυδοσίας των εργοδοτών, οι οποίοι εκμεταλλεύονται την ανάγκη των νέων μηχανικών για εργασία και απόκτηση εμπειρίας,

Ταυτόχρονα, στα πανεπιστήμια, ο νόμος Διαμαντοπούλου – Αρβανιτόπουλου, έρχεται να διασπάσει τα πτυχία μας, συγχωνεύοντας και κλείνοντας σχολές, εισάγοντας ένα νέο σύστημα πιστωτικών μονάδων και διασπώντας τις σπουδές μας σε 3+2 έτη. Συνεπώς, αν εφαρμοστεί, το μέχρι πρότινος ισχυρό, ενιαίο πτυχίο του Μηχανικού θα αποτελεί παρελθόν. Παράλληλα μέσω των διετών κύκλων σπουδών καθώς και των προσωπικών διαφορετικών προγραμματων σπουδών ανά φοιτητή, προδιαγραφεται η υπερεξειδίκευση-διάσπαση των πτυχίων μας, τα οποία χάνουν το γνωστικό τους εύρος, ώστε να συμπλέουν με τις εκάστοτε συγκεκριμένες ανάγκες της αγοράς, παράγοντας έτσι μονοδιάστατους επιστήμονες, οι οποίοι θα οδηγούνται στην ανεργία, κάθε φορά που οι απαιτήσεις της αγοράς θα αλλάζουν.

Η κατάθεση και ψήφιση ενός τέτοιου νόμου στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο μόνο ως τυχαίο γεγονός δε μπορεί να ερμηνευθεί. Η στόχευσή του είναι ξεκάθαρη! Να διασπάσει τα πτυχία μας, ώστε να μη μπορούμε να διεκδικούμε συλλογικά και να επιλέγουμε το μονόδρομο της ατομικής διαπραγμάτευσης με τον εκάστοτε εργοδότη. Με αυτόν τον τρόπο, θα αποτελέσουμε μία νέα φουρνιά επιστημονικού δυναμικού, η οποία θα αποτελέσει τα θεμέλια για την εδραίωση ενός νέου εργατικού μεσαίωνα, πιο σκληρού και με ακόμα πιο έντονο το χαρακτήρα της εκμετάλλευσης και της υποτέλειας στη σχέση εργοδότη- εργαζομένου.

Όπως καταλαβαίνουμε, η συγκυρία είναι ιδιαίτερα σημαντική για το μέλλον του κλάδου, αλλά και για το μέλλον μας ως μελλοντικοί εργαζόμενοι νέοι μηχανικοί. Συνεπώς, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, ότι, εφόσον δε ζούμε σε μία γυάλα, αλλά υπάρχει άμεση αλληλεπίδραση πανεπιστημίου και κοινωνίας, η αντίσταση στη μνημονιακή πολιτική τόσο μέσα στα πανεπιστήμια, όσο και έξω από αυτά είναι υπόθεση και των φοιτητών!

Λαμβάνοντας υπόψην, τα παραπάνω, κρίνεται αναγκαίο οι φοιτητές μηχανικοί, να ενημερωθούν, να προβληματιστούν, να σκεφτούν, αλλά κυρίως να βρεθούν και να συζητήσουν από κοινού για τα προβλήματα του κλάδου. Να προτείνουν δράσεις, να ανταλλάξουν απόψεις και μέσα από λογικές σύνθεσης να φτάσουν σε ένα πλάνο συλλογικών δράσεων και διεκδικήσεων, ώστε να πάρουν οι ίδιοι το μέλλον τους στα χέρια τους!

Σε αυτά τα πλαίσια και θέλοντας να συμβάλουν με όλες τους τις δυνάμεις στη συζήτηση αυτή, ο Εγκέλαδος Πολιτικών Μηχανικών και το Ρήγμα Τοπογράφων, Σχήματα της Αριστερής Ενότητας, διοργανώνουν την Πέμπτη 13/12 και ώρα 15:00 στο αμφιθέατρο 1,2 Πολ.Μηχ. εκδήλωση με θέμα «Μηχανικοί σε καιρό κρίσης και προοπτικές ανατροπής». Θα παρέμβουν οι:

Πάνος Σκουρλέτης
(εκπρόσωπος τύπου ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ)
Πέττυ Πέρκα
(μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ)

ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ Η ΧΑΜΕΝΗ ΓΕΝΙΑ!
ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΜΑΣ Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ!