Σελίδα 1 από 33

Νέες αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ, 30 Ιουν 2010 12:47 am
από 3
Τέλος εποχής για την Ανώτατη Εκπαίδευση

Ριζικές αλλαγές στην Ανώτατη εκπαίδευση προωθεί το Υπουργείο Παιδείας, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου στη Σύνοδο των Πρυτάνεων. Από το Υπουργείο προτείνονται αλλαγές τόσο στη διοίκηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όσο και στη φοίτηση.

Το υπουργείο προωθεί την αντικατάσταση των πρυτανικών αρχών με το «Συμβούλιο Διοίκησης», την εισαγωγή των φοιτητών σε πανεπιστήμια και όχι τμήματα, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, και ένα νέο εξεταστικό σύστημα. Ταυτόχρονα τα Πανεπιστήμια θα αποκτήσουν αυτοτέλεια και στον οικονομικό τομέα, ενώ προωθείται και η σύνδεσή τους με την αγορά και την βιομηχανία.

Ο διάλογος για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια Παιδεία αναμένεται να ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο, υπό την εποπτεία μιας επιτροπής που θα αναλάβει να επεξεργαστεί τις προτάσεις.

«Απαιτείται μια επιτροπή από διακεκριμένους καθηγητές που έχουν ασχοληθεί με το θέμα και διαθέτουν ελληνική και διεθνή εμπειρία», δήλωσε η κ. Διαμαντοπούλου στους πρυτάνεις, σημειώνοντας ότι «αρχικό βήμα για την παρουσίαση του πρώτου κειμένου διαβούλευσης θα είναι μια σύσκεψη εργασίας με τέσσερα workshops (ένα για κάθε ενότητα) την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων εμπειρογνωμόνων», απάντησε η Υπουργός.

Σε τέσσερις πυλώνες οι αλλαγές για τα Πανεπιστήμια

Αυτοτέλεια, αξιολόγηση-κοινωνική λογοδοσία, διεθνοποίηση, σύνδεση με την κοινωνία και την οικονομία, είναι οι τέσσερις πυλώνες, όπως τους παρουσίασε η υπουργός, στους οποίους θα βασιστούν οι δομικές αλλαγές για την Ανώτατη εκπαίδευση.

Στα σχέδια του Υπουργείου βρίσκεται και η χωροταξική αναδιάρθρωση της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με συγχωνεύσεις ιδρυμάτων και διοικητικές και οργανωτικές αλλαγές. Για τη χωροταξική αναδιάρθρωση προτείνεται η συγκρότηση συμβουλίου ανά περιφέρεια για τον συντονισμό όλων των ιδρυμάτων της περιοχής.

Στα «νέο Πανεπιστήμιο», όπως χαρακτηρίζεται από το υπουργείο, λόγο θα έχουν και εξωπανεπιστημιακοί. Η υπουργός χαρακτήρισε «εσωστρεφή» και «παρωχημένο» τον τρόπο λειτουργίας των Ελληνικών Δημόσιων Πανεπιστημίων, σημειώνοντας ότι «τα αμιγώς ακαδημαϊκά θέματα αφορούν τα ίδια τα πανεπιστήμια, όμως οι στρατηγικές επιλογές και κατευθύνσεις αφορούν και την κοινωνία». Ρόλο εκπροσώπου της κοινωνίας θα κληθεί να παίξει το «Συμβούλιο Διοίκησης», ενώ η σύνθεσή του θα αποτελέσει «αντικείμενο διαλόγου».

Τα πανεπιστημιακά Ιδρύματα αποκτούν αυτοτέλεια στη διαχείριση των οικονομικών τους και σε οργανωτικά θέματα, ενώ η χρηματοδότηση από το κράτος θα γίνεται επί τη βάσει προγραμματικών συμφωνιών.

Το Υπουργείο σκοπεύει να συνδέσει την Ανώτατη Εκπαίδευση και την έρευνα με την αγορά και την βιομηχανία. Μάλιστα, η αξιολόγηση των ερευνητικών προτάσεων θα γίνεται από ξένους κριτές.

Παράλληλα, θα επιχειρηθούν δομικές αλλαγές, ώστε να υπάρξει η εναρμόνιση με όλα τα ευρωπαϊκά πρότυπα (διδακτικές μονάδες, πιστοποίηση σπουδών, εθνικό πλαίσιο προσόντων). Το υπουργείο προωθεί κατάργηση των τμημάτων και οι φοιτητές θα εισάγονται σε σχολές, όπου θα επιλέγουν πρόγραμμα σπουδών μετά το μετά το πρώτο (προπαρασκευαστικό) έτος. Επιπλέον, καταργούνται οι εξεταστικές και εφαρμόζεται σύστημα αξιολόγησης, σύμφωνα με διεθνή πρότυπα, ενώ καθιερώνεται η αριστεία, το ψηφιακό σύγγραμμα κ.α.

Αξιολόγηση καθηγητών

Οι καθηγητές θα αξιολογούνται πλέον από ξένους εμπειρογνώμονες, με αυστηροποίηση του πλαίσιου κρίσης, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει η πόρτα σε Έλληνες του εξωτερικού με τη δυνατότητα ταυτόχρονης κατοχής θέσης ΔΕΠ σε ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια αλλά και σε αλλοδαπούς, οι οποίοι θα μπορούν να εκλέγονται ως μέλη ΔΕΠ. Ακόμη δίνεται η δυνατότητα ίδρυσης ακαδημαϊκών εδρών ΔΕΠ με χορηγία.

Δεν τίθεται θέμα για το άσυλο

«Μιλάω για τη μεταρρύθμιση στα Πανεπιστήμια. Δεν τίθεται κανένα τέτοιο θέμα. Η μεταρρύθμιση στα Πανεπιστήμια αφορά την ουσία της αλλαγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση», ήταν η απάντηση της υπουργού σε ερώτηση για το ενδεχόμενο κατάργησης του ασύλου.

Αυτοδυναμία ζητούν οι πρυτάνεις

Από την πλευρά τους οι πρυτάνεις, με ψήφισμα της Συνόδου, ζητούν την αυτοδυναμία της λειτουργίας των Πανεπιστημίων και προτρέπουν το Υπουργείο να ολοκληρώσει άμεσα τις αξιολογήσεις, τις χρηματοδοτήσεις και τις δράσεις που γίνονται με πόρους της Ε.Ε., όπως του Ηράκλειτου και του Θαλή.

Ακόμη ζητούν την προκήρυξη των προγραμμάτων Πυθαγόρας, Δημοσθένης κ.α. αλλά και τον καθορισμό σαφούς εθνικής πολιτικής για την έρευνα, με επαρκή σχετική χρηματοδότηση.

Τέλος, προτείνουν την ίδρυση Κέντρων Πιστοποίησης Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας (ΚΠΔΕ) σε όσα Πανεπιστήμια επιθυμούν και δύνανται να οργανώσουν σχετικά προγράμματα.

http://tvxs.gr/node/61219

Re: Νέες αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ, 30 Ιουν 2010 1:22 am
από 3
Εξηγω τα υπογραμμισμενα μου:

α)Για τις συγχωνευσεις το ειχα πει και την αλλη φορα πως στην ουσια ειναι στην κατευθυνση των ενιαιοποιησεων ερευνητικων, εργαστηριακων τμηματων/τομεων, αλλα και αμφιθεατρων/εργαστηριων (και αρα ισως και ακαδημαικων ενοποιησεων στο βαθος) για την περικοπη του οικονομικου κοστους. Ναι, βιωνουμε μια εποχη λιτοτητας και θα μειωσουν εξοδα απο οπου μπορουν.. κι αλλο! Παει πακετο με τις περικοπες μισθων, απολυσεις κι ολη την καινουρια οικονομικοτεχικη διαχειρηση που δημιουργειται

β)Η αυτοτελεια τελικα αποκαλυπτεται ως τι ειδους εννοια προκειται να ειναι. "Αν δεν εχεις χρηματα, κοψε τον λαιμο σου". Οι χρηματοδοτησεις εφοσον θα γινονται βαση προγραμματικων συμφωνιων, θα ειναι ληξιπροθεσμες και βραχυχονιες, με αρκετα ανταποδοτικα (οικονομικα και πολιτικα) κριτηρια. Παει το μοντελο της δημοσιας και δωρεαν παιδειας με την εξασφαλισμενη χρηματοδοτηση στην εκπαιδευση. Και μη μου πειτε οτι για τους οικονομικους τους πορους υπευθυνα πρεπει να ειναι αποκλειστικα και μονο τα πανεπιστημια, γιατι ετσι, θα ζητησω τους υπεραυξημενους τελευταια, αμεσους και εμμεσους φορους μου πισω..

γ)"Το Υπουργείο σκοπεύει να συνδέσει την Ανώτατη Εκπαίδευση και την έρευνα με την αγορά και την βιομηχανία". Τα λεει ολα μονο του. Τωρα θα δεις τι εστι βερικοκο..

δ)"Το υπουργείο προωθεί κατάργηση των τμημάτων και οι φοιτητές θα εισάγονται σε σχολές, όπου θα επιλέγουν πρόγραμμα σπουδών μετά το μετά το πρώτο (προπαρασκευαστικό) έτος". Και ετσι μετα ο καθενας θα διαλεγει το "δικο του" προγραμμα σπουδων για να φτιαξει το δικο του ατομικο πτυχιο και τη δικια του ατομικη διαπραγματευση με τον εργοδοτη στο χωρο εργασιας.. Και φυσικα για αυτο ακριβως θα υπαρχει το Ατομικο Μητρωο απο το Εθνικο Πλαισιο Προσοντων για να μας κατανειμει "αξιολογικα" (βασικα θα μας ταξινομει "οριζοντια", οχι "καθετα", "για να μας προστατεψει απο τα κολλεγια", οπως φαντασιωνονται πολλοι), οχι κατ'αναγκη μονο με τα Κολλεγια αλλα και με τους συναδελφους μας στο πανεπιστημιο. Αυτο θα απαξιωσει τα πτυχια φυσικα ακομα περισσοτερο. Για περισσοτερα δειγματα πανω σε αυτο, δειτε ΑΣΟΕΕ, ΦΛΣ κλπ κλπ

ε)Φυσικα ετσι πανε και οι πανελληνιες εξετασεις, (ενας θεσμος που ειχε αποδειξει εν τελει ποσο αδιαβλητος ηταν) και αρχιζει το συστημα "αξιοκρατικων" εξετασεων απο τα πανεπιστημια. Η διαπλοκη, το παραταξιακο πανηγυρι με τις υπεργαματες σημειωσεις, εντατικοποιηση στο πρωτο ετος για να πετυχεις στο τμημα που επιθυμεις, αλλα φυσικα και τα νεα υπεργαματα πανεπιστημιακα φροντιστηρια!

ζ)"Επιπλέον, καταργούνται οι εξεταστικές και εφαρμόζεται σύστημα αξιολόγησης, σύμφωνα με διεθνή πρότυπα, ενώ καθιερώνεται η αριστεία, το ψηφιακό σύγγραμμα κ.α.". Το "ψηφιακο συγγραμμα" φανταζεστε τι ειναι, δεν το αναλυω.. Η καταργηση των εξεταστικων δεν ειναι αυτο το γαματο που ακουγεται.. Αποκλειεται να γινει αυτο. Για την ακριβεια, αποκλειεται να μη δινουμε γραπτες εξετασεις στο πανεπιστημιο. Αυτο που θελει να πει ο ποιητης ειναι οτι θα ενισχυθει η απαιτηση του να γραψεις απλως ενα βαθμο μεγαλυτερο ή ισο του 5 σε δεδομενο χρονο εξετασεων οπως τωρα, να προσμετρουνται στον βαθμο σου υποχρεωτικα η καθημερινη επιδοση, οι εργασιες, τα θεματα, το interview, το project και οτι αλλο φανταστει-απαιτησει κανεις. Δυστυχως ετσι το πανεπιστημιο απλα θα δυσκολεψει δυσθεορατα, και προφανως θα γινει οσο πιο αντιακαδημαικο δεν παει.

η)"Οι καθηγητές θα αξιολογούνται πλέον από ξένους εμπειρογνώμονες, με αυστηροποίηση του πλαίσιου κρίσης". Σημειωση: Και με τον παροντα νομο, οι καθηγητες δεν κρινονται ως προς το διδακτικο τους εργο, αλλα ως προς το ερευνητικο τους εργο, τις δημοσιευσεις τους, τα papers κλπ και κυριως ΟΧΙ απο τις κρισεις των φοιτητων (αυτο μαλιστα το παραδεχονται και τα πανεπιστημιακα φροντηστηρια για να μειωσουν το κυρος του πανεπιστημιου και να φανε κανα πελατη απο την απελπισια του..)! Σιγα μην ακουσουμε και τους φοιτητες τωρα.. Θα φερουμε "εμπειρογνωμονες" απ'εξω! Η δυνατοτητα ιδρυσης ακαδημαικης εδρας απο τον χορηγο του πανεπιστημιου ΑΔΙΑΝΟΗΤΑ χυδαια... Δηλαδη στην Οδοντιατρικη θα δημιουργησει εδρα η Trident?

θ)Και μεσα σε ολα οι πρυτανεις ζητουν "αυτοδυναμια", κυριως για μην χασουν τις εισπραξεις τους απο τα μειωμενα κονδυλια. Το πως θα αλλαξει το ακαδημαικο περιβαλλον του πανεπιστημιου, και τα πτυχια των αποφοιτων, στα @@ τους..

Re: Νέες αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ, 30 Ιουν 2010 1:51 am
από lybe33
Παράλληλα, θα επιχειρηθούν δομικές αλλαγές, ώστε να υπάρξει η εναρμόνιση με όλα τα ευρωπαϊκά πρότυπα (διδακτικές μονάδες, πιστοποίηση σπουδών, εθνικό πλαίσιο προσόντων).

Να σημειώσω ότι το παιδικό επιχείρημα (όπως συχνά υιοθετείται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις) που υποστηρίζει ότι τα παραπάνω μέτρα συμβάλλουν στην ευελιξία του κύκλου σπουδών (δηλαδή να μπορεί ο σπουδαστής να ολοκληρώσει μέρη των σπουδών του σε διαφορετικά ιδρύματα) καταρρίπτεται για δύο λόγους:
  • Το πανεπιστήμιο δεν είναι περιοδεύων θίασος ούτε εταιρεία παροχής υπηρεσιών αλλά προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών που αντιστοιχεί στα ανάλογα επαγγελματικά δικαιώματα.
  • Οι αντίστοιχες εξελίξεις στη Γαλλία καταδεικνύουν την δυσάρεστη πλευρά του νομίσματος:το γαλλικό υπουργείο Παιδείας στοχεύει στην εισαγωγή προγραμμάτων σπουδών μέσα στα πανεπιστήμια, με διετή διάρκεια, τα οποία δε θα οδηγούν σε πτυχίο αλλά σε δίπλωμα, το οποίο θα καλύπτει προσωρινά τις ελλείψεις σε εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό.
Φυσικά στη Γαλλία οι φοιτητές δεν κάθισαν με σταυρωμένα τα χέρια αλλά προχώρησαν σε καταλήψεις (π.χ. Σορβόννη) με κυριότερο πρόταγμα την υποσκέλιση της εκπαίδευσης από τα κέρδη.
Αλλά βέβαια στη σχολή μας τα προτάγματα όλων των ευρωπαίων φοιτητών θεωρούνται παρωχημένα...
Πρωτοποριακές είναι οι προτάσεις για ''σοβαρά'' ζητήματα (ε καμιά Μύκονος,κανά Ακρωτήρι-στ' @ρχίδι@ μας άμα είναι παράνομο-και τίποτα ''έμπειρες'' σημειώσεις...)
Άλλωστε η ομαλότητα στη σχολή διαφυλάχθηκε και θα κάνουμε δυο μήνες διακοπές (αυτές μας μάραναν).
Καλό καλοκαίρι...

Re: Νέες αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί, 27 Ιούλ 2010 11:06 pm
από 3
http://tvxs.gr/node/62920

Μια χαρα σκοντο εκανε η κυβερνηση του ΠΑΣΟΚ. Αντι για 40 κολεγια που ειχε αναγνωρισει η ΝΔ, το ιδιο αναγνωρισε.. 30. Μα ειδατε που εχουν τελικα διαφορα τα 2 αυτα κομματα; :problem: Ολα τα ονοματα των οποιοων ετσι για τον συμβολισμο και για να ειναι λιγο πιο ευπεπτο για τον κοσμο, "ελληνοποιουνε" τα ονοματα τους. Welcome to ..ΝΤΕΡΗ!

Παρεπιπτοντως οι φετινες δηλωσεις της υπουργου μιλουσε πως με τον "πανεπιστημιακο Καλλικρατη" θα πεσει κοψιμο των ΑΕΙ-ΤΕΙ στα μισα απο οσα ειναι τωρα. Φανταστειτε τι εχει να γινει με 30 νεα κολεγια στην πιατσα..

Τα οποια να θυμισω οτι δινουν ΚΑΙ ΑΥΤΑ Master.

(Βλεπε στη φωτογραφια στη λεζαντα κατω απο το ονομα του κολεγιου που παραθετει τα "Master Programs" που ο σπουδαστης-πελατης μπορει να ακολουθησει. Στην αλλη οψη του κτηριου, απο Κατεχακη, παρατιθενται τα "Bachelor Programs".. Καθολου τυχαιο. "Ολοι μπορειτε να σπουδασετε".. με το αζημιωτο βεβαια..)

Κατι που αποδεικνυει/προϊδεαζει πως ενοσω η προσβαση σε αυτον τον τιτλο ειναι τοσο ευκολη, η μεταλλαξη του πτυχιου μας σε Master, ειδικα σε τετοιες μαζικες ποσοτητες, θα γινει με ορους απαξιωσης του, με ορους που δεχονται-προωθουν και τα κολεγια.. Δεν πρεπει να αφησουμε το Βασικο Διπλωμα Πολυτεχνειου να παρει αλλο ονομα. Γιατι πισω απο τα ονοματα καποιες φορες κρυβονται ολοκληρες πολιτικες (http://en.wikipedia.org/wiki/Identity_politics), εμεις πρεπει να θεσουμε το ζητημα μονο στην ουσια, στα επαγγελματικα και εργασιακα δικαιωματα που εξασφαλιζει το πτυχιο μας..

Re: Νέες αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ, 28 Ιούλ 2010 12:30 am
από lawine
Το προσχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΤΕΙ του κατασκευαστικού τομέα
PDprosxedioTei.pdf
(229.79 KiB) Έχει μεταφορτωθεί 259 φορές


Κάνω copy paste το επίμαχο σημείο
Οι οδηγίες 89/48/ΕΟΚ, 92/51/ΕΟΚ και 2001/19/ΕΚ καθώς και η πρόσφατη 2005/36/EE
καθόρισαν ένα δεσμευτικό πλαίσιο σχετικά με το γενικό σύστημα ισοτίμησης των ακαδημαϊκών
τίτλων και αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή παράδοση με βάση τους ακαδημαϊκούς τίτλους και τα
επαγγελματικά προσόντα δίνεται το δικαίωμα πρόσβασης σε επαγγελματικές εξετάσεις ή
επαγγελματικές ενώσεις, με κάποιου είδους πιστοποίηση τόσο εμπειρίας όσο και γνώσεων.
Η επιτυχία στις επαγγελματικές εξετάσεις ή στην επαγγελματική πιστοποίηση συνεπάγεται
αυτόματα και απονομή επαγγελματικών δικαιωμάτων, δηλαδή δυνατότητα ανάληψης ευθύνης ή
ελέγχου ή επιθεώρησης.


Πηγή:TEE

Re: Νέες αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ, 28 Ιούλ 2010 12:09 pm
από Alexander
3 έγραψε:Μια χαρα σκοντο εκανε η κυβερνηση του ΠΑΣΟΚ. Αντι για 40 κολεγια που ειχε αναγνωρισει η ΝΔ, το ιδιο αναγνωρισε.. 30. Μα ειδατε που εχουν τελικα διαφορα τα 2 αυτα κομματα; :problem: Ολα τα ονοματα των οποιοων ετσι για τον συμβολισμο και για να ειναι λιγο πιο ευπεπτο για τον κοσμο, "ελληνοποιουνε" τα ονοματα τους. Welcome to ..ΝΤΕΡΗ!

Ρε συ σταμάτα επιτέλους να είσαι κολλημένος, δεν είναι αυτή η μόνη διαφορά. Αλλάξανε επίσης το οτι δεν επιτρέπεται να τα λένε "κολέγια", αλλά "Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης" (αλλά και "Κολέγια" άμα θέλουν :lol: )
Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, η υπουργός Αννα Διαμαντοπούλου ανακοίνωσε πως οι αλλαγές στον συγκεκριμένο τομέα αρχίζουν κιόλας από την ονομασία, αφού ενέταξε τα εκπαιδευτήρια αυτά στο κομμάτι της μεταλυκειακής εκπαίδευσης, γι΄ αυτό και μετονομάστηκαν σε Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης. Μάλιστα, η υπουργός Παιδείας τόνισε πως ο όρος «κολέγια» θα μπορεί να χρησιμοποιείται, ωστόσο θα πρέπει απαραιτήτως να αναγράφεται συγχρόνως ότι είναι Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&c ... Id=4586579

Re: Νέες αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ, 28 Ιούλ 2010 6:48 pm
από 3
Εγω παλι νομιζω πως η διαφορα εγκειται στο γεγονος πως η Νεα Δημοκρατια ηθελε να περασει τα "κολεγια", ενω το ΠΑΣΟΚ τα "κολλεγια", με 2 "λ". Ακομα δεν εχει διευκρινιστει ποιος ειναι ο σωστοτερος ορος.

Μαλλον τα κωλεγια.. :silent:

Re: Νέες αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Κυρ, 26 Σεπ 2010 2:25 pm
από ingenieurin26
omilia_ypoyrgoy_delfoi26092010_100926.doc
Δελτίο Τύπου
(119.5 KiB) Έχει μεταφορτωθεί 227 φορές

Πηγή: εδώ


Διάλογος για τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
Πηγή: εδώ

Ο διάλογος αρχίζει σήμερα, θα διαρκέσει περίπου τρεις μήνες και θα καταλήξει με συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Σε αυτόν, θα συμμετέχουν, μέσω του Διαδικτύου, φοιτητές, καθηγητές αλλά και πολίτες.

Λόγο για «greek statistics» στην παιδεία έκανε η Αννα Διαμαντοπούλου περιγράφοντας την κατάσταση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. «Εδώ και εννέα μήνες προσπαθούμε με τον υφυπουργό να συλλέξουμε τα στοιχεία των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ», είπε και πρότεινε την καθιέρωση περιφερειακών συμβουλίων, τα οποία θα έχουν τον έλεγχο για τον αριθμό των φοιτητών, των διδασκόντων, των εισακτέων και των πτυχιούχων.

Η διοίκηση των Πανεπιστημίων, όπως είπε η υπουργός, προτείνεται να γίνεται μέσα από ένα συμβούλιο διοίκησης, το οποίο θα ασκεί και ένα μέρος των αρμοδιοτήτων του υπουργείου Παιδείας. Αυτό το συμβούλιο θα αναλαμβάνει και τη διαχείριση της χρηματοδότησης, ενώ το ακαδημαϊκό μέρος των υποθέσεων θα είναι αρμοδιότητα των πρυτανικών αρχών.

Η υπουργός προανήγγειλε ακόμη αλλαγές στην οργάνωση των σπουδών, τον τρόπο εξέτασης των φοιτητών, τον τρόπο διδασκαλίας, καθώς και συγκεκριμένα αλλαγή του τρόπου διανομής των συγγραμμάτων με την εισαγωγή του ηλεκτρονικού συγγράμματος. Ακόμα, αναφέρθηκε λεπτομερώς στη διεθνοποίηση των ελληνικών πανεπιστημίων τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να ιδρυθούν παραρτήματα των πανεπιστήμιων μας σε ξένες χώρες.

Τέλος, κάλεσε στον διάλογο όλες τις πολιτικές δυνάμεις, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Δεν ψήφισαν το μνημόνιο, που αν δεν είχε περάσει δεν θα ήμασταν εδώ σήμερα. Ελπίζω να μην γίνει το ίδιο και στην παιδεία» και πρόσθεσε: «οργανώνουμε τον διάλογο και καλούμε τα πανεπιστήμια να μπουν σε διαδικασία διαρκών συνεδριάσεων των Συγκλήτων τους. Θέλουμε να δώσουμε απάντηση ποιο είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο και ΤΕΙ που θέλουμε σήμερα, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας. Μιλάμε για διακριτούς ρόλους».

Οι αλλαγές

Σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής», οι αλλαγές που προβλέπει ο νέος νόμος-πλαίσιο, που αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή το α' δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου 2011, είναι οι εξής:

1. Πρυτάνεις με διεθνή διαγωνισμό

Spoiler: show
Με διεθνή διαγωνισμό θα καλύπτεται η θέση των πρυτάνεων στα μεγάλα και δημοφιλή ιδρύματα, ενώ σε άλλα θα υπάρχουν διορισμένοι από το υπουργείο πρυτάνεις ή πρόεδροι των διοικουσών επιτροπών (η Αρχή του πανεπιστημίου θα προκηρύσσει διαγωνισμό κύρους, για να βρίσκει τον καλύτερο πρύτανη που υπάρχει στον κόσμο). Το πρυτανικό συμβούλιο καταργείται, μαζί του φυσικά και η συμμετοχή των φοιτητών στη διοίκηση και αντικαθίσταται από διοικητικό συμβούλιο (ΔΣ), στο οποίο θα μπορούν να συμμετέχουν και προσωπικότητες κύρους εκ των ΑΕΙ.


2. Οριοθετούνται ΑΕΙ-ΤΕΙ
Spoiler: show
Επανεξετάζονται οι όροι πανεπιστήμιο και τεχνολογικό ίδρυμα. Ως «πανεπιστήμιο» θα νοείται το σύνολο των σπουδών σαν ενότητα. Το τεχνολογικό ίδρυμα θα επιτελεί διαφορετικό ρόλο και πάντως τα επιστημονικά τους αντικείμενα δεν θα συγχέονται. Η συγχώνευση ή η κατάργηση ιδρυμάτων θα οδηγήσει μεγάλο μέρος των ΤΕΙ στο να κατέβουν εκπαιδευτικό επίπεδο. Η πληθώρα των ΤΕΙ θα πάψει να ανήκει στην ανώτατη βαθμίδα, όπως συμβαίνει σήμερα. Το κριτήριο θα είναι το περιεχόμενο και η ποιότητα των παρεχόμενων σπουδών.


3. Θα μείνουν τα μισά Ιδρύματα

Spoiler: show
Ανασχεδιάζεται πλήρως ο χάρτης των Ιδρυμάτων και από τα συνολικά 40 ΑΕΙ και ΤΕΙ, που λειτουργούν σήμερα, θα συνεχίσουν να υπάρχουν στα τέλη του 2011 μόνο τα μισά. Θα γίνουν συγχωνεύσεις τμημάτων ή και σχολών ομοειδούς επιστημονικού αντικειμένου, συγχωνεύσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ μεταξύ τους, καθώς και ενσωμάτωση ενός μέρους πανεπιστημίου ή τεχνολογικού ιδρύματος σε ένα άλλο.


4. Αποβάλλονται οι «αιώνιοι»

Spoiler: show
Επανέρχονται τα προαπαιτούμενα μαθήματα. Δεν θα μπορεί ο φοιτητής να «ανεβαίνει έτος», εάν πρώτα δεν έχει περάσει έναν προκαθορισμένο αριθμό μαθημάτων που θα ορίζει η σχολή του, ως προαπαιτούμενα (θέμα συζήτησης θα είναι το πόσες φορές θα έχει πλέον τη δυνατότητα να εξεταστεί κάποιος σε ένα μάθημα, αλλά και το πότε θα βρίσκεται εκτός σχολής). Οι εξεταστικές περίοδοι θα μειωθούν δραστικά, ενώ μπαίνει τέρμα στην αιώνια φοίτηση. Επίσης, οι φοιτητές στο μέλλον και σε σύνδεση με το νέο εξεταστικό θα εισάγονται σε σχολές και όχι σε τμήματα, με δικαίωμα μεταπήδησης ή αλλαγής σχολής.

5. Θα υποδέχονται ξένους φοιτητές

Spoiler: show
Διεθνοποιούνται τα ανώτατα ιδρύματα με την πλήρη αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών τους. Με τα νέα προγράμματα σπουδών τα ελληνικά πανεπιστήμια θα μπορούν να δέχονται ξένους φοιτητές και να έχουν ξενόγλωσσα τμήματα, όπως συμβαίνει ήδη με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

6. Χρηματοδότηση με προϋποθέσεις

Spoiler: show
Συνδέεται η αξιολόγηση κι ο αριθμός των φοιτητών ή σπουδαστών που υποδέχεται το κάθε ίδρυμα με τη χρηματοδότησή του. Τους περισσότερους πόρους θα παίρνουν όσες σχολές ανταποκρίνονται στο επίπεδο σπουδών που τους αντιστοιχεί.


7. Αξιολογητές απ' όλο τον κόσμο

Spoiler: show
Αλλάζει ο τρόπος αξιολόγησης των προγραμμάτων ΑΕΙ-ΤΕΙ με την εισαγωγή και αλλοδαπών αξιολογητών στα ιδρύματα. Στα υπάρχοντα προγράμματα που αφορούν υποστήριξη ερευνητικών επιλογών στα πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ, τα ερευνητικά κέντρα, θα μπουν εξωτερικοί αξιολογητές, όπως συμβαίνει χωρίς εξαίρεση σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι πρυτάνεις θα χάσουν το προνόμιο τού να είναι οι ίδιοι αξιολογητές.

Re: Νέες αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Κυρ, 26 Σεπ 2010 3:39 pm
από PAINTER
ξέρουμε πως θα γίνει ο διάλογος για την παιδεία;μέσω ιντερνετ?

Re: Νέες αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Κυρ, 26 Σεπ 2010 4:31 pm
από lybe33
Νομίζω ότι τα σχόλια στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι λίγο περιττά (για την ακρίβεια γάμησε τα είναι η κατάσταση) αλλά ας κάνουμε μια προσπάθεια αποτίμησης των παραπάνω για να μην πάμε πάλι να ''διαφυλάξουμε την ομαλότητα'' όταν ξεκινήσουν τα μαθήματα.
Η διοίκηση των Πανεπιστημίων, όπως είπε η υπουργός, προτείνεται να γίνεται μέσα από ένα συμβούλιο διοίκησης, το οποίο θα ασκεί και ένα μέρος των αρμοδιοτήτων του υπουργείου Παιδείας.

Το πρυτανικό συμβούλιο καταργείται, μαζί του φυσικά και η συμμετοχή των φοιτητών στη διοίκηση και αντικαθίσταται από διοικητικό συμβούλιο (ΔΣ), στο οποίο θα μπορούν να συμμετέχουν και προσωπικότητες κύρους εκ των ΑΕΙ.

Εν ολίγοις καταργείται και το αυτοδιοίκητο των ιδρυμάτων αλλά και η όποια μορφή συνδιοίκησης (προφανώς και δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την υπαρχουσα μορφή αλλά αυτό δε σημαίνει και την πλήρη κατάργησή της).
Το πρότυπο του συμβουλίου διοίκησης προέρχεται απευθείας από την αμερικάνικη αγορά και είναι το λεγόμενο σύστημα των Board of Trustees (δηλαδή ένα πλαίσιο που εμπεριέχει τη διοίκηση των πανεπιστημίων από χορηγούς,εκπροσώπους επιχειρήσεων,managers,κτλ.).
Η πρότερη εμπειρία από την εφαρμογή αυτού του μέτρου δείχνει ότι σταδιακά και τεχνιέντως ''φιμώνονται'' οι όποιες αντιδραστικές φωνές συμμετέχουν αρχικά στη διοίκηση (έστω και αν η συμμετοχή αυτή είναι προσχηματική).
Αυτό το συμβούλιο θα αναλαμβάνει και τη διαχείριση της χρηματοδότησης, ενώ το ακαδημαϊκό μέρος των υποθέσεων θα είναι αρμοδιότητα των πρυτανικών αρχών.

Η παραπάνω εξαγγελία συνδέεται και με την ακόλουθη
Συνδέεται η αξιολόγηση κι ο αριθμός των φοιτητών ή σπουδαστών που υποδέχεται το κάθε ίδρυμα με τη χρηματοδότησή του. Τους περισσότερους πόρους θα παίρνουν όσες σχολές ανταποκρίνονται στο επίπεδο σπουδών που τους αντιστοιχεί.

Με λίγα λόγια τα κριτήρια χρηματοδότησης θα ταυτίζονται με δείκτες όπως οι ερευνητικές επιδόσεις,τα ποσοστά ανεργίας των πτυχιούχων (η λεγόμενη ''απορροφησιμότητα''),ο αριθμός των δημοσιεύσεων,κτλ.
Δηλαδή για τα αποτελέσματα των πολιτικών της εκάστοτε κυβέρνησης (ανεργία,υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων) θα ''την πληρώσουν'' τα ίδια τα πανεπιστήμια!!!
Όσο για την οικονομική αυτονόμηση του πανεπιστημίου αυτή πολύ απλά σημαίνει ότι το κόστος κοινωνικών παροχών προς τους φοιτητές (φοιτητική μέριμνα) αποδίδεται πλέον στο ίδρυμα (με ότι αυτό σημαίνει αν κοιτάξεις τα παραπάνω).
Η υπουργός προανήγγειλε ακόμη αλλαγές στην οργάνωση των σπουδών, τον τρόπο εξέτασης των φοιτητών, τον τρόπο διδασκαλίας, καθώς και συγκεκριμένα αλλαγή του τρόπου διανομής των συγγραμμάτων με την εισαγωγή του ηλεκτρονικού συγγράμματος.

Επανέρχονται τα προαπαιτούμενα μαθήματα. Δεν θα μπορεί ο φοιτητής να «ανεβαίνει έτος», εάν πρώτα δεν έχει περάσει έναν προκαθορισμένο αριθμό μαθημάτων που θα ορίζει η σχολή του, ως προαπαιτούμενα (θέμα συζήτησης θα είναι το πόσες φορές θα έχει πλέον τη δυνατότητα να εξεταστεί κάποιος σε ένα μάθημα, αλλά και το πότε θα βρίσκεται εκτός σχολής). Οι εξεταστικές περίοδοι θα μειωθούν δραστικά, ενώ μπαίνει τέρμα στην αιώνια φοίτηση. Επίσης, οι φοιτητές στο μέλλον και σε σύνδεση με το νέο εξεταστικό θα εισάγονται σε σχολές και όχι σε τμήματα, με δικαίωμα μεταπήδησης ή αλλαγής σχολής.

Η τελευταία αλλαγή που αναφέρεται είναι και η πλέον δομική.Ο φοιτητής θα παρακολουθεί ένα προπαρασκευαστικό έτος (γενικών γνώσεων μηχανικού-αν υπάρχει τέτοιο πράμα-στη δική μας περίπτωση) και έπειτα θα κατατάσσεται μέσω εξετάσεων σε μια ποικιλία διαφορετικών προγραμμάτων σπουδών.Δηλαδή ο φοιτητής καλείται να συγκροτήσει ένα δικό του πρόγραμμα επιλέγοντας μαθήματα από διάφορες σχολές.
Ξεχάστε το πτυχίο που αντιστοιχεί σε συγκεκριμένα επαγγελματικά δικαιώματα,μιας και πλέον θα συγκροτείται το ατομικό μας πτυχίο ως συνιστώσα ενός προσωπικού φακέλου δεξιοτήτων.Επίσης ας ξεχάσουμε τις συλλογικές διεκδικήσεις και συμβάσεις του κλάδου μας αλλά και κάθε άλλου κλάδου.
Για τις επιπτώσεις των αναγκών της αγοράς δε θα επεκταθω:εφόσον είναι ήδη εμφανείς σε ένα ενιαίο πτυχίο δε μπορώ να φανταστώ τις επιδράσεις τους σε ένα εξατομικευμένο.
Προαπαιτούμενα μαθήματα και κατάργηση της ''αιώνιας φοίτησης'' επίσης ασχολίαστα (τα νεοφιλελεύθερα περιβλήματα πέθαναν,απροκάλυπτος φασισμός της κυβέρνησης από δω και μπρος).
Επανεξετάζονται οι όροι πανεπιστήμιο και τεχνολογικό ίδρυμα. Ως «πανεπιστήμιο» θα νοείται το σύνολο των σπουδών σαν ενότητα. Το τεχνολογικό ίδρυμα θα επιτελεί διαφορετικό ρόλο και πάντως τα επιστημονικά τους αντικείμενα δεν θα συγχέονται. Η συγχώνευση ή η κατάργηση ιδρυμάτων θα οδηγήσει μεγάλο μέρος των ΤΕΙ στο να κατέβουν εκπαιδευτικό επίπεδο. Η πληθώρα των ΤΕΙ θα πάψει να ανήκει στην ανώτατη βαθμίδα, όπως συμβαίνει σήμερα. Το κριτήριο θα είναι το περιεχόμενο και η ποιότητα των παρεχόμενων σπουδών.

Ανασχεδιάζεται πλήρως ο χάρτης των Ιδρυμάτων και από τα συνολικά 40 ΑΕΙ και ΤΕΙ, που λειτουργούν σήμερα, θα συνεχίσουν να υπάρχουν στα τέλη του 2011 μόνο τα μισά. Θα γίνουν συγχωνεύσεις τμημάτων ή και σχολών ομοειδούς επιστημονικού αντικειμένου, συγχωνεύσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ μεταξύ τους, καθώς και ενσωμάτωση ενός μέρους πανεπιστημίου ή τεχνολογικού ιδρύματος σε ένα άλλο.

Πρόκειται περί του ''Καλλικράτη στα πανεπιστήμια'':αντί της αναβάθμισης των εκάστοτε ιδρυμάτων της περιφέρειας (έδραση σε στέρεο γνωστικό αντικείμενο) γίνεται μια βίαιη προσπάθεια περιορισμόυ δαπανών και μόνο,χωρίς να υπολογίζεται το κοινωνικό κόστος (άλλωστε η πληθώρα των ΤΕΙ επί ΠΑΣΟΚ ιδρύθηκε με μόνο γνώμονα την ενίσχυση των τοπικών οικονομιών και χωρίς κανένα επιστημολογικό ή κοινωνικό κριτήριο).
Η πρόταση της αριστεράς επί τόσα χρόνια (που κατά τα θρυλούμενα δεν έχει προτάσεις) περί ενιαίας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (και ενάντια στα χιλιοδιασπασμένα γνωστικά αντικείμενα) μάλλον παραήταν ριζοσπαστική για μια ''σοσιαλιστική'' κυβέρνηση (με τους χιλιάδες σπουδαστές των ΤΕΙ να πληρώνουν για άλλη μια φορά το μάρμαρο).
Αλλάζει ο τρόπος αξιολόγησης των προγραμμάτων ΑΕΙ-ΤΕΙ με την εισαγωγή και αλλοδαπών αξιολογητών στα ιδρύματα. Στα υπάρχοντα προγράμματα που αφορούν υποστήριξη ερευνητικών επιλογών στα πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ, τα ερευνητικά κέντρα, θα μπουν εξωτερικοί αξιολογητές, όπως συμβαίνει χωρίς εξαίρεση σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι πρυτάνεις θα χάσουν το προνόμιο τού να είναι οι ίδιοι αξιολογητές.

Με άλλα λόγια οίκοι αξιολόγησης ανάλογοι με αυτούς που κρίνουν την αξιοπιστία μιας οικονομίας (Moody's,Standard&Poor's,κτλ.) θα κρίνουν πλέον τα πανεπιστημιακά ιδρύματα (κάτι που αποδεικνύει περίτρανα πως έχουμε για τα καλά μπει στην εποχή του ΔΝΤ Πανεπιστημίου και σε μια οικονομίστικη αντίληψη για την παιδεία).