Ειδήσεις & Κείμενα

Οι απόψεις σας πάνω σε γενικά κοινωνικοπολιτικά ζητήματα αναλύονται εδώ.

Re: Ειδήσεις & Κείμενα

Δημοσίευσηαπό merde_conserve » Σάβ, 02 Ιούλ 2011 8:28 pm

Και πάλι όμως, άμα βγεις στην ελληνική κοινωνία (προς το παρόν, δεν ξέρω μετά τι θα παίξει) και δηλώνεις ότι μας έφτιαξε με πηλό ο καλός Θεούλης, θα σου ρίχνουν φαπίδια από παιδία μέχρι γιαγιές. Η ελληνική εκπαίδευση, ευτυχώς κατά κάποια έννοια, είναι πολύ πιο πίσω από την κοινωνική συνειδητοποίηση. Ακόμα.
CSI computer expert έγραψε:I'll create a GUI interface using Visual Basic, see if i can track an IP Address out of this.

http://www.youtube.com/watch?v=ygB0Zviq ... r_embedded
Άβαταρ μέλους
merde_conserve
Ιδρυτικό Μέλος

Έτος εισαγωγής: 2005

Δημοσίευσηαπό neaoktana » Σάβ, 02 Ιούλ 2011 8:51 pm

Καλά αυτό με τα Θρησκευτικά είναι το κάτι άλλο.
Από τα "φαπίδια" των γριούλων, έως το να μην απολυθούν οι "Θεολόγοι" (= Ορθοδοξολόγοι και όχι ΘΕΟΛΟΓΟΙ).
Η Γαλλία - είναι πραγματικό ΛΑΪΚΟ κράτος - (παρ' όλη την επιρροή της Καθολικής Εκκλησίας, η οποία σε επίπεδο ιδεολογικής τρομοκρατίας είναι αιώνες "μπροστά" από την Ορθόδοξη, αλλά η "δική μας" είναι κρατικόδουλη - κρατικοδίαιτη - υπουλοκρατικοάρχουσα...)
Λύκειο πλησίον των Βερσαλλιών - 1965: (< 1968, άρα και παλαιότερον). Δεν υφίσταται "μάθημα" Θρησκευτικών, ούτε "Μη Θρησκευτικής Ηθικής", ούτε "Θρησκειολογίας". Είναι ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ!
Όλα τα δόγματα - όλων των θρησκειών - τις ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ώρες - ΕΚΤΟΣ σχολικής διαδικασίας έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν αίθουσα στα κτίρια και να "κατηχήσουν" ΟΣΟΥΣ/ΕΣ το γουστάρουν.
"Le meteque" - G. Moustaki (- 23/05/2013) & Zazie: https://www.youtube.com/watch?v=O51zyf83mfk
"Et nous ferons de chaque jour toute une eternite d' amour, que nous vivrons a en mourir..."
neaoktana
Επίτιμο μέλος

Έτος εισαγωγής: 1969

Δημοσίευσηαπό dimos » Κυρ, 03 Ιούλ 2011 1:56 am

Δε ξέρω αν η είδηση είναι πραγματική, αλλά αν ισχύει είναι με διαφορά ό,τι καλύτερο έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό. :D

Σε μια ψαροταβέρνα στον Πειραιά με δύο φίλους θέλησε να περάσει ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος πριν από μερικές μέρες. Ο ταβερνιάρης βλέποντας τον κύριο Πάγκαλο να μπαίνει στο μαγαζί του φρόντισε να του δώσει το καλύτερο τραπέζι. Η παρέα μετά τα πρώτα τσουγκρίσματα μπήκε στο ψητό παραγγέλνοντας ψαράκια φρέσκα κι μάλιστα εν αφθονία.

Ξαφνικά από το διπλανό τραπέζι των τεσσάρων ατόμων σηκώνεται ο ένας, καλοντυμένος κύριος γύρω στα 35 και πάει μπροστά στον κύριο Πάγκαλο.

«Συγγνώμη, εσείς δεν είστε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο κύριος Πάγκαλος;», ρώτησε με χιούμορ ο νεαρός, εισπράττοντας ένα ξερό ναι από τον αντιπρόεδρο.

«Κύριε Πάγκαλε να σας θυμίσω ότι είπατε ‘μαζί τα φάγαμε’ συνέχισε ο καλοντυμένος κύριος και ο αντιπρόεδρος άρχισε να αισθάνεται κάπως άβολα, παρακαλώντας το νεαρό να μην επαναλάβει την ιστορία που κοντεύει να τον συνοδέψει δια βίου... σαν τη δια βίου μάθηση.

«Μην ξαναγυρνάμε στα ίδια», απάντησε ο αντιπρόεδρος για να τελειώνει μ’ αυτή την ιστορία.

«Όχι κύριε Πάγκαλε, δίκιο έχετε, μαζί τα φάγαμε και μαζί θα τα φάμε! Μου επιτρέπετε σας παρακαλώ να πάρω την πιατέλα σας;», συνέχισε ο 35χρονος που χωρίς δεύτερη σκέψη παίρνει το δίσκο με τα ψάρια και τον πήγε στην παρέα του.

Κι αν νομίζετε ότι κάνουμε πλάκα, πλανάστε πλάνην οικτρά. Οι τέσσερις έφαγαν την πιατέλα του Πάγκαλου που έφυγε άρον- άρον μαζί με την παρέα του.

Πηγή: Ζούγκλας
Δυο δυο, τρεις τρεις, να παίξετε, να ερωτευθείτε,
Και να ξεσκάσετε, αδελφέ, μετά από τόση κούραση.

(Μας γέρασαν προώρως, Γιώργο, το κατάλαβες;)
Άβαταρ μέλους
dimos
Ιδρυτικό Μέλος

Έτος εισαγωγής: 2006

Δημοσίευσηαπό civileng » Δευτ, 04 Ιούλ 2011 2:03 pm

http://www.privateislandsonline.com/greece.htm

Greek islands are the ultimate status symbol, evoking images of sunglass sporting shipping magnates sipping champagne on the deck of enormous yachts. In reality, Greek islands are relatively affordable, costing as little as two million dollars - less than a ski chalet in Aspen or a walk up on the Upper East side. The hot dry summers in Greece are perfect for lazing around your island, sipping Ouzo and skinny-dipping in the Mediterranean. Some private islands in Greece are available on a freehold basis. If you require tourist amenities while visiting your private island, winter is pretty quiet in Greece as most of the tourist infrastructure goes into hibernation.

!!!!
Blame no one, Expect nothing, Do something!
civileng

Έτος εισαγωγής: 0

Δημοσίευσηαπό airetikos » Δευτ, 04 Ιούλ 2011 2:58 pm

Αλέκος Αθανασιάδης: «Δέχθηκα απειλητικά τηλεφωνήματα»
Ο βουλευτής Κοζάνης Αλέκος Αθανασιάδης στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σε τοπικό κανάλι ανέφερε ότι δέχθηκε απειλητικά τηλεφωνήματα, προσπαθώντας να εξηγήσει την αλλαγή στάσης του σχετικά με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

«Δέχθηκα απειλητικά τηλεφωνήματα ακόμη κι από το εξωτερικό: Μην τολμήσεις να ψηφίσεις "όχι", γιατί θα σε βρουν στο χαντάκι» είπε χαρακτηριστικά.

Εξηγώντας γιατί ενώ είχε ξεκαθαρίσει πως δεν θα ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο, έκανε στροφή 180 μοιρών, υπερψηφίζοντάς το, ο βουλευτής Κοζάνης σημείωσε: « Στον εργαζόμενο της ΔΕΗ, στον κάτοικο της περιοχής θα πω ότι εδώ και δύο μήνες έχω μπει στις μυλόπετρες. Με έχει συνθλίψει το σύστημα, με έχουν συνθλίψει τα συμφέροντα.

«Δέχθηκα απειλητικά τηλεφωνήματα, ανώνυμα, για να ψηφίσω "ναι". Μερικά ήταν από το εξωτερικό, που έλεγαν να μην τολμήσω να ψηφίσω "όχι" γιατί θα με βρουν σε χαντάκι».

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέκος Αθανασιάδης, μετά την ψήφο του υπέρ του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, δέχθηκε προπηλακισμό και επίθεση από ομάδα αγνώστων, ενώ περπατούσε μόνος στην Πανεπιστημίου και Βουκουρεστίου.
http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4639749
Όχι ότι δεν το περιμέναμε ότι θα υπάρχουν και απειλές από καθάρματα ώστε να περάσουν τα μετρα αλλά ρε γιατί δεν παραιτήθηκες να ησυχάσεις? Πολλά τα λεφτά Άρη?
Αρχιεπίσκοπος Άρειος ο Α'
airetikos

Έτος εισαγωγής: 2008

Δημοσίευσηαπό civileng » Δευτ, 04 Ιούλ 2011 3:29 pm

Το πάθος για το χρήμα σε κάνει Παύλο Τσίμα.

Αγαπητέ Κύριε,
Συγνώμην για την προσφώνηση, αλλά δεν σας γνωρίζω προσωπικά. Το ίδιο, προφανώς, δεν με γνωρίζετε κι εσείς. Αλλά βλέπω ότι αυτό δεν σας εμποδίζει να με κρίνετε- όχι αυτά που γράφω στα ΝΕΑ (τα οποία δεν φαντάζομαι να διαβάζετε), αυτά που λέω στο ραδιόφωνο (που δεν έχετε κανένα λόγο να ακούτε) ή που παρουσιάζω σε μια τηλεοπτική εκπομπή (που προβάλλεται, υποθέτω, πολύ αργά για εσάς), αλλά εμένα, τον χαρακτήρα μου, τα πάθη μου και τα κίνητρά μου. Έχω, όντως, ενθουσιαστεί. Μου υπέδειξαν το σημείωμά σας που με αφορά και το έστειλα και στην γυναίκα μου, η οποία ως τώρα παραπονιόταν πώς γίνεται, μετά από 35 χρόνια εργασίας, κάποια από αυτά καλοπληρωμένης, να έχω στον τραπεζικό μου λογαριασμό ίσα-ίσα το ισόποσο των τριών επόμενων δόσεων του στεγαστικού μας δανείου, ούτε μια μετοχή, ούτε έναν off shore λογαριασμό. Την αποστόμωσα: είναι που με κινούσε, όλα αυτά τα χρόνια, το πάθος για το χρήμα, ανόητη. Το λέει και ο πιτσιρίκος… (ο οποίος, ελπίζω, να έχει την αξιοπρέπεια να μην δημοσιεύσει κάτι που γράφω, ούτε εγώ ξέρω γιατί, για τα μάτια και μόνον).
Στην διάθεσή σας, αν χρειάζεστε δανεικά,

Παύλος Τσίμας

http://pitsirikos.net/2011/07/%ce%ba%ce ... %bf%cf%82/
Blame no one, Expect nothing, Do something!
civileng

Δημοσίευσηαπό lybe33 » Δευτ, 04 Ιούλ 2011 4:26 pm

Πράσινα σχέδια για ανάπλαση της φαληρικής ακτής
Σταυρογιάννη Λ.
Καταγραφή.JPG
Σε δύο εβδομάδες θα δοθεί για διαβούλευση η μελέτη, το γενικό σχέδιο του Ιταλού αρχιτέκτονα Renzo Piano, η οποία προβλέπει την ανάπλαση της φαληρικής ακτής και τη δημιουργία πάρκου 700 στρεμμάτων από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας έως το Φαληρικό Δέλτα, περιλαμβανομένων των εγκαταστάσεων του Τάε Κβον Ντο -ολυμπιακό απομεινάρι- οι οποίες ρημάζουν.

Εκεί, χθες το πρωί, ο αρχιτέκτονας παρουσίασε τις γενικές ιδέες του για την ευρύτερη περιοχή μαζί με τον χώρο του πρώην Ιπποδρόμου, υπογραμμίζοντας ότι είναι εφικτό να γίνει το πάρκο, καθώς υπάρχει προϋπολογισμός, ενώ ο "νέος υπουργός έχει αποδείξει ότι ενδιαφέρεται". Προηγουμένως δήλωσε εντυπωσιασμένος για τη γενναιοδωρία του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος.

Ως γνωστόν χρηματοδότησε τη γενική μελέτη και το ίδιο θα πράξει για τις μελέτες εφαρμογής (περί τα 4 εκατ. ευρώ). Ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι ο προϋπολογισμός για τη δημιουργία του πάρκου είναι 200 εκατ. ευρώ και το έργο θα ενταχθεί στο ΠΕΠ Αττικής.

Αργότερα το ΥΠΕΚΑ με ανακοίνωσή του ανέλαβε να εξειδικεύσει κάπως τις προτάσεις οι οποίες αναφέρονται "στη 'διείσδυση' του πάρκου προς την πόλη με φυτεύσεις όλων των διαθέσιμων χώρων. Οι δρόμοι, αντίστοιχα, εκτείνονται προς τη θάλασσα ως πεζόδρομοι και καταλήγουν σε προκυμαίες. Καταργείται ο σημερινός αυτοκινητόδρομος της λεωφόρου Ποσειδώνος και δημιουργείται νέος σε νέα θέση προς τη θάλασσα, που απέχει περίπου εκατό μέτρα από τη σημερινή του θέση, υπογειοποιείται και δεν είναι ορατός διότι περνάει από πάνω του το Πάρκο".

Ασαφές παραμένει πώς θα διασφαλιστεί η αντιπλημμυρική προστασία των περιοχών, π.χ. του Μοσχάτου, που βρίσκονται κάτω από τη στάθμη της θάλασσας. Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ το κόστος προεκτιμάται σε 215 εκατ. ευρώ και θα προσδιορισθεί ακριβώς μετά την οριστικοποίηση των μελετών ώστε να υποβληθεί πρόταση ένταξης στο ΕΣΠΑ και τοποθετείται τον Νοέμβριο του 2011.

Η στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων έχει ολοκληρωθεί και θα δοθεί για διαβούλευση, η ολοκλήρωση των τεχνικών μελετών τοποθετείται τον Μάιο του 2012, η δημοπράτηση του έργου τον Νοέμβριο του 2012 και η ανάδειξη του αναδόχου στις αρχές του 2013.

Εξάλλου, χθες, το ΥΠΕΚΑ ανακοίνωσε ότι εκδόθηκε η οικοδομική άδεια από τη Διεύθυνση Οικοδομικών και Κτηριοδομικών Κανονισμών (ΔΟΚΚ) για τα έργα του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος” στον χώρο του πρώην Ιπποδρόμου, τα οποία μάλιστα σπεύδει να χαρακτηρίσει "εθνικής σημασίας". Πρόκειται για τις νέες κτηριακές εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και το πάρκο πρασίνου "με χαρακτήρα εκπαιδευτικό, πολιτιστικό και αναψυχής".

Πηγή.
Άβαταρ μέλους
lybe33
Επίτιμο μέλος

Έτος εισαγωγής: 2008

Δημοσίευσηαπό woody_alex » Τρί, 05 Ιούλ 2011 5:48 pm

civileng έγραψε:Το πάθος για το χρήμα σε κάνει Παύλο Τσίμα.

Αγαπητέ Κύριε,
Συγνώμην για την προσφώνηση, αλλά δεν σας γνωρίζω προσωπικά. Το ίδιο, προφανώς, δεν με γνωρίζετε κι εσείς. Αλλά βλέπω ότι αυτό δεν σας εμποδίζει να με κρίνετε- όχι αυτά που γράφω στα ΝΕΑ (τα οποία δεν φαντάζομαι να διαβάζετε), αυτά που λέω στο ραδιόφωνο (που δεν έχετε κανένα λόγο να ακούτε) ή που παρουσιάζω σε μια τηλεοπτική εκπομπή (που προβάλλεται, υποθέτω, πολύ αργά για εσάς), αλλά εμένα, τον χαρακτήρα μου, τα πάθη μου και τα κίνητρά μου. Έχω, όντως, ενθουσιαστεί. Μου υπέδειξαν το σημείωμά σας που με αφορά και το έστειλα και στην γυναίκα μου, η οποία ως τώρα παραπονιόταν πώς γίνεται, μετά από 35 χρόνια εργασίας, κάποια από αυτά καλοπληρωμένης, να έχω στον τραπεζικό μου λογαριασμό ίσα-ίσα το ισόποσο των τριών επόμενων δόσεων του στεγαστικού μας δανείου, ούτε μια μετοχή, ούτε έναν off shore λογαριασμό. Την αποστόμωσα: είναι που με κινούσε, όλα αυτά τα χρόνια, το πάθος για το χρήμα, ανόητη. Το λέει και ο πιτσιρίκος… (ο οποίος, ελπίζω, να έχει την αξιοπρέπεια να μην δημοσιεύσει κάτι που γράφω, ούτε εγώ ξέρω γιατί, για τα μάτια και μόνον).
Στην διάθεσή σας, αν χρειάζεστε δανεικά,

Παύλος Τσίμας

http://pitsirikos.net/2011/07/%ce%ba%ce ... %bf%cf%82/

το κειμενο του πιτσιρικου επρεπε να ανεβασεις οχι του τσιμα
woody_alex

Έτος εισαγωγής: 2005

Δημοσίευσηαπό m.q.n.i.n.a » Τρί, 05 Ιούλ 2011 5:57 pm

Μα από τα bold είναι ξεκάθαρο ότι το ανέβασε για να ξέρουμε από πού μπορούμε να ζητήσουμε δανεικά για τα δίδακτρα.
Άβαταρ μέλους
m.q.n.i.n.a Σημαντική βοήθεια στο MQN.gr

Δημοσίευσηαπό Elendil » Τρί, 05 Ιούλ 2011 6:27 pm

Μακρύ αλλά ενδιαφέρον κείμενο, για το μέλλον του επιστημονικού κόσμου στην Ελλάδα, σε άμεση συνάφεια με το νομοσχέδιο-μπουμπούκι που πάνε να μας φορτώσουν: To τέλος της επιστημονικής έρευνας στην Ελλάδα

...Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης: «Κατά τη διάρκεια της περιόδου 1993-2008, ο αριθμός των ελληνικών επιστημονικών δημοσιεύσεων ακολουθεί συνεχή ανοδική πορεία, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να παρουσιάζει από τους μεγαλύτερους ρυθμούς αύξησης μεταξύ των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και των 30 χωρών μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι το 2008 δημοσιεύθηκαν 10.562 ελληνικές επιστημονικές εργασίες, αριθμός σχεδόν τετραπλάσιος σε σχέση με το 1993, και η Ελλάδα καταγράφει συντελεστή μεταβολής 3,98, ενώ ο μέσος όρος των χωρών μελών της ΕΕ είναι 1,87 και του ΟΟΣΑ 1,65. Η ικανοποιητική επίδοση της Ελλάδας στην παραγωγή επιστημονικών δημοσιεύσεων αποτυπώνεται και στον αριθμό των δημοσιεύσεων σε σχέση με τον πληθυσμό της. Το 2007, με 820 δημοσιεύσεις ανά 1.000.000 κατοίκους, η Ελλάδα κατατάσσεται 17η μεταξύ των χωρών μελών του ΟΟΣΑ, βελτιώνοντας σημαντικά τη θέση της σε σχέση με το 1993, και ξεπερνώντας χώρες όπως η Ιαπωνία, η Ιταλία και η Ισπανία...

...Σωρευτικά, όλα τα παραπάνω –κατάργηση ερευνητικών κέντρων, κατάργηση υποτροφιών, μπλοκάρισμα ερευνητικών προγραμμάτων, οικονομικός στραγγαλισμός πανεπιστημίων, παύση διορισμών, παύση προκηρύξεων θέσεων– θα οδηγήσει εκτός Ελλάδας μια ολόκληρη γενιά νέων ερευνητών και θα εμποδίσει να αναδειχθεί η επόμενη. Αυτό το φαινόμενο, γνωστό γενικότερα ως brain drain (διαρροή εγκεφάλων), μάστιζε την Ελλάδα ήδη πριν την εκδήλωση της παρούσας κρίσης, όπως αποδεικνύεται αναλυτικά από την τραγικά επίκαιρη έρευνα του καθηγητή Οικονομικής Γεωγραφίας Λόη Λαμπριανίδη που μόλις εκδόθηκε σε βιβλίο από τις εκδόσεις Κριτική με τον εύγλωττο όσο και σαρκαστικό τίτλο «Επενδύοντας στη φυγή. Η διαρροή επιστημόνων από την Ελλάδα την εποχή της παγκοσμιοποίησης». Ο Λ. Λαμπριανίδης υποστηρίζει ότι η έκταση του φαινομένου –110.000-135.000 υπολογίζονται οι Έλληνες πτυχιούχοι που έχουν φύγει στο εξωτερικό για να βρουν δουλειά– δεν πρέπει να αποδίδεται σε κάποια υποτιθέμενη «υπερπροσφορά» επιστημόνων ή «υπερεκπαίδευση», αλλά στο γεγονός ότι για σειρά από διαρθρωτικούς (και βεβαίως πολιτικούς) λόγους η εγχώρια αγορά εργασίας αδυνατεί να τους αξιοποιήσει, όντας προσηλωμένη στη λογική του χαμηλού κόστους και της ανειδίκευτης εργασίας. Προς το παρόν, αυτό που βλέπουμε με την κυβερνητική πολιτική είναι η ραγδαία επίταση αυτού του φαινομένου. Αλλά μόνο εάν ανατραπεί αυτή η λογική και προσανατολιστεί η οικονομία στην παραγωγή υπηρεσιών και προϊόντων με υψηλά ποσοστά ενσωματωμένης γνώσης και τεχνολογίας θα αποφύγουμε να πέσουν οι μισθοί στα επίπεδα της Βουλγαρίας, οπότε η πτώχευση (άσχετα αν τεχνικά δεν θα ονομαστεί έτσι) θα έχει ουσιαστικά επέλθει...

...Στο σημείο αυτό χρωστάω μια απάντηση στην αντίρρηση ότι απλώς «δεν υπάρχουν καθόλου λεφτά» (κάτι που ήδη διαψεύστηκε για τους διορισμούς ΔΕΠ). Ουδέν ψευδέστερο! Γνωρίζετε πόσα χρήματα ήταν διαθέσιμα μέσω του ΕΣΠΑ για την παιδεία για τη χώρα μας το 2010; 204.706.354 ευρώ. Γνωρίζετε πόσα «κατάφερε» να απορροφήσει; Μόλις 36.220.662 ευρώ. Δεν είναι ακριβώς λαμπρή επίδοση για μια υπουργό η οποία, υψώνοντας το δάχτυλο, «μαλώνει» τους πρυτάνεις για ανεπαρκή αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων των πανεπιστημίων τους οποίους μείωσε στο μισό...

...Η εξασφάλιση από εγχώριους φορείς έρευνας ερευνητικών κονδυλίων από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με κριτήρια αριστείας κατόπιν σκληρού ανταγωνισμού είναι πια υπόθεση ρουτίνας, ενίοτε μάλιστα αναλαμβάνουν και ρόλο συντονισμού του ερευνητικού έργου, ακριβώς επειδή αναγνωρίζεται η ποιότητα και αποτελεσματικότητα της εργασίας τους. Χαρακτηριστικά, το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο αναδεικνύεται 6ο πανευρωπαϊκά σε σύγκριση με όλους τους φορείς έρευνας στους επιστημονικούς τομείς που θεραπεύει, όσον αφορά τα έξι προγράμματα-πλαίσιο (1984-2006)...

...είναι λάθος να λογίζεται η χρηματοδότηση της έρευνας ως δαπάνη (εν πάση περιπτώσει ως δαπάνη σαν όλες τις άλλες), αλλά θα πρέπει να θεωρείται ως επένδυση. Μάλιστα, ακόμη και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά την εμμονή που τη διακρίνει στη διασφάλιση της διατήρησης του ελλείμματος κάθε κράτους κάτω του 3%, στην αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας το 2005 οριακά έστω θεωρήθηκε ότι οι μακροχρόνιες δημόσιες επενδύσεις και οι επενδύσεις στην έρευνα δεν πρέπει να υπολογίζονται με τον ίδιο τρόπο στα επιτρεπτά όρια ελλείμματος...

...Το Εθνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) το οποίο για δεύτερη συνεχή χρονιά η ΕΕ το προκρίνει ως επιστημονικό υπεύθυνο για την έρευνα στον μεσογειακό χώρο και στη Μαύρη Θάλασσα με τη συμμετοχή δεκάδων ευρωπαϊκών κέντρων και ινστιτούτων και το οποίο φέρνει στην Ελλάδα περί τα 20 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο από ευρωπαϊκά προγράμματα –πολλαπλάσιο ποσό της κρατικής επιχορήγησής του– «τιμωρείται» αντί να επιβραβεύεται. Πώς; Με απειλή λουκέτου! Ο τέως πρόεδρός του Γιώργος Χρόνης καταγγέλλει μάλιστα στην «Ελευθεροτυπία» ότι φαίνεται πως υπάρχουν ιδιώτες που θα είχαν συμφέρον από την εκποίηση εξοπλισμού κι άλλων περιουσιακών στοιχείων του.Παρόμοια τύχη φαίνεται να επιφυλάσσεται και στο Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ). Την άμεση ανάκληση της απόφασης της διϋπουργικής επιτροπής για κατάργησή του ζητούν οι εργαζόμενοι στο Ινστιτούτο καθώς, όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση-καταγγελία τους, αν υλοποιηθεί η Ελλάδα θα είναι η μόνη χώρα που δεν θα διαθέτει έναν ανεξάρτητο φορέα για τη γεωλογική και μεταλλευτική έρευνα...

...Αποφασίστηκε η αναστολή του προγράμματος διδακτορικής και μεταδιδακτορικής έρευνας για την Ελλάδα του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών για το 2011-12...

...Η στάση ακραίας περιφρόνησης προς στους διδάσκοντες στα πανεπιστήμια που εκδηλώθηκε με ποικίλους τρόπους επί υπουργίας Διαμαντοπούλου κι αποτυπώθηκε επίσης ποικιλοτρόπως στο σχέδιο νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που το φέρνει στη Βουλή κατακαλόκαιρο (μετά από ένα μπαράζ επιλεκτικών διαρροών που πότε διαψεύδονταν, πότε αφήνονταν να αιωρούνται, ενώ ποτέ δεν έγινε ειλικρινής διαβούλευση) συνδυάζεται από μια καραμπινάτη παρανομία για την οποία το υπουργείο θα λογοδοτήσει στα δικαστήρια. Αναφέρομαι στην αυθαίρετη παύση των εξελίξεων σε ανώτερη βαθμίδα των μελών Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) και κυρίως στην ουσιαστική παύση διορισμών εκλεγμένων μελών ΔΕΠ για τα οποία έχει ήδη εκδοθεί πράξη διορισμού τους από τον αντίστοιχο πρύτανη ο οποίος, σύμφωνα με πρόσφατο νόμο, ασκεί και τον προβλεπόμενο έλεγχο νομιμότητας, ακριβώς για να επιταχυνθούν οι ανέκαθεν αργόσυρτες διαδικασίες και να απομένει στο υπουργείο μόνον η τυπική έκδοση του σχετικού ΦΕΚ....Πρακτικά, αυτό που συμβαίνει είναι ότι περί τους 900 επιστήμονες –εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του 2011 θα έχουν φτάσει τους 1.200– που εξελέγησαν το 2009, το 2010 και το 2011 ως μέλη ΔΕΠ σε θέση προκηρυγμένη για πολλούς το 2008, για κάποιους ακόμη και το 2007, δηλαδή με διασφαλισμένα κονδύλια χρόνια πριν το Μνημόνιο –κάποιος πρέπει να λογοδοτήσει: πού πήγαν αυτά τα λεφτά;–, ούτε διορίζονται, ούτε τους ανακοινώνεται ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για το διορισμό τους ο οποίος μετατίθεται σε ένα ολοένα και πιο απροσδιόριστα μακρινό μέλλον. Κι έτσι ο επιστημονικός, επαγγελματικός και οικογενειακός τους προγραμματισμός τινάζεται στον αέρα....

...Το αποτέλεσμα είναι βέβαια ότι πολλοί νέοι επιστήμονες είναι στα πρόθυρα να τα παρατήσουν, ενώ όσοι δεν έχουν οικογενειακές ή άλλες δεσμεύσεις φεύγουν στο εξωτερικό, όπου δεν αντιμετωπίζονται με αυτό τον ταπεινωτικό τρόπο. Αντίθετα. Λόγου χάριν, ο φίλος μου Π.Β. έριξε μαύρη πέτρα πίσω του κι εργάζεται πλέον σε πανεπιστήμιο παραλιακής τουρκικής πόλης που έχει προσελκύσει διδάσκοντες από πολλές χώρες του κόσμου. Αντιμετωπίζεται με σεβασμό, έχει όσες παροχές χρειάζεται και λαμβάνει σχεδόν τα τριπλά από αυτά που θα έπαιρνε στην Ελλάδα. Εάν το δούμε με όρους ανθρώπινου κεφαλαίου αυτό που συμβαίνει εν προκειμένω είναι το εξής απλό: το ελληνικό δημόσιο κατέβαλε ένα σημαντικό στο σύνολο ποσό για την εκπαίδευση και τη συγκρότηση ενός λαμπρού επιστήμονα (πλήρωσε τις σπουδές του από το δημοτικό μέχρι το πανεπιστήμιο, πλήρωσε υποτροφία για συνέχιση σπουδών στο εξωτερικό, πλήρωσε την αμοιβή του ως διδάσκοντος για χρόνια σε ελληνικά πανεπιστήμια) και τη στιγμή ακριβώς που αυτή η πολύτιμη επένδυση άρχιζε να αποδίδει, τον απαξίωσε και τον εξώθησε να φύγει από τη χώρα, με αποτέλεσμα να επωφελείται αυτής της επένδυσης μια άλλη. Με άλλα λόγια, το ελληνικό δημόσιο δεν έκανε καμία εξοικονόμηση δαπανών, αλλά ακριβώς το αντίθετο: κατασπατάληση πόρων!

Αυτά τα λίγα και ωραία για να σας ανοίξει η όρεξη για το υπόλοιπο κείμενο :sick:
και δε δακρύζεις ποτέ σου μάνα μου Ελλάς
που τα παιδιά σου σκλάβους ξεπουλάς
Νίκος Γκάτσος

If you end up with a boring miserable life because you listened to your mom, your dad, your teacher, your priest, or some guy on television telling you how to do your shit, then you deserve it.
Frank Zappa
Άβαταρ μέλους
Elendil
Επίτιμο μέλος

Έτος εισαγωγής: 2007

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Πολιτική-Κοινωνική Συζήτηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Bing [Bot] και 1 επισκέπτης