Ενημερώση κάθε 15 δευτερόλεπτα
Dottore έγραψε:Καθότι δεν είμαστε μαθηματικοί αλλά μηχανικοί, μην ξεχνάμε ότι δεν παίζει ρόλο μόνο το πρόσημο της παραγώγου, αλλά και η τιμή της. Συμφωνώ ότι η υποτίμηση του νομίσματος θα τονώσει τη ζήτηση για τα ελληνικά προϊόντα, άρα και θα αυξήσει τις εξαγωγές. Την ίδια στιγμή όμως θα καταστήσει το ανελαστικό κομμάτι των εισαγωγών (φάρμακα, πετρέλαιο, ανταλλακτικά, σιτάρι, κρέας, κλπ) πιο ακριβό κατά το ίδιο ποσοστό. Για να ισορροπήσουν αυτά, θα πρέπει να υπάρχει αρκετή εμπιστοσύνη από την παγκόσμια αγορά, αρκετό απόθεμα συναλλάγματος στα ταμεία μας και αρκετή δυναμική από τους παραγωγούς της Ελλάδας (κηπευτικά, φρούτα, υπηρεσίες τουρισμού κλπ) ώστε να αντισταθμιστούν αυτές οι αυξήσεις στην τιμή των αγαθών που θέλουμε να εισάγουμε. Ατυχώς, εμπιστοσύνη δεν μας έχουν, τα ταμεία μας είναι άδεια και οι παραγωγοί μας θέλουν επενδύσεις για να μπορέσουν να αυξήσουν την παραγωγή τους (π.χ., πιο πολλές κλίνες, περισσότερα στρέμματα ντομάτες κλπ) και των περισσότερων οι τσέπες είναι ήδη άδειες. Νομοτελειακά, αυτό που θα γίνει είναι να ελαχιστοποιηθούν οι εισαγωγές, ακόμα και σε αυτό που απεκάλεσα ανελαστικό μέρος, γιατί δε θα βγαίνουν τα νούμερα. Θεωρητικά, αν όλα πάνε καλά, μετά από 2-3 χρόνια θα ισορροπήσει η κατάσταση και θα μάθουμε μία και καλή πόσο φτωχότεροι είμαστε, αντί από αυτό το μαρτύριο της σταγόνας με την σταδιακή εσωτερική υποτίμηση. Αν όμως δεν πάνε καλά, θα εισέλθουμε σε μια μακροχρόνια πτώση μεγαλύτερων και μεγαλύτερων υποτιμήσεων και φυσικά μεγαλύτερου πληθωρισμού, τύπου Τουρκίας των "παλιών καλών" εποχών, που οι εργάτες έτρεχαν στις ουρές να αλλάξουν το ημερομίσθιο τους σε δολάρια μετά τη δουλειά κάθε μέρα, γιατί η αξία της τουρκικής λίρας έπεφτε ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η πραγματική ερώτηση δηλαδή είναι το πού θα κάτσει η μπίλια. Υποθέτω ο Oxydo εμπιστεύεται τους κυβερνώντες και τους έξω αρκετά ώστε να πιστεύει στο πρώτο σενάριο. Ατυχώς εγώ πιστεύω στο δεύτερο, ειδικά όταν δε βλέπω στοιχεία και αναλύσεις από κυβερνώντες που παραδέχονται ότι την προηγούμενη φορά που το πρότειναν βασικά δεν είχαν σχέδιο (το περίφημο ανύπαρκτο Plan B) και έλεγαν λόγια του αέρα. Σε απλά ελληνικά: Δείξτε μου τα νούμερα, και μετά μιλάμε. Μέχρι τότε, και εσείς και εγώ απλά κουνάμε τα χέρια μας χωρίς να κρατάμε τίποτε. Λόγια και μόνο λόγια.
Εξαιρετικο,δεν θα αλλαζα ουτε λέξη