Ειδήσεις & Κείμενα

Οι απόψεις σας πάνω σε γενικά κοινωνικοπολιτικά ζητήματα αναλύονται εδώ.

Re: Ειδήσεις & Κείμενα

Δημοσίευσηαπό OxYdO » Σάβ, 04 Φεβ 2017 10:31 pm

@leo8
Ωραία να βγάλω και εγώ τα συμπεράσματά μου, ξεκινώντας με κάτι πιο γενικό στην αρχή, γιατί προφανώς δεν μπορώ να σχολιάζω χωρίς να αντιλαμβάνεστε την οπτική από την οποία κρίνω:

Προσωπικά θεωρώ ότι η κουβέντα για το εθνικό νόμισμα πρέπει να είναι μόνο κατά ένα ποσοστό "τεχνοκρατική". Δεν είναι, προφανώς, το ίδιο πράγμα μία "γερμανική δραχμή", δηλαδή πάλι με τον Σόιμπλε να μας επιβάλλει μνημόνια, με μία δραχμή που θα συνοδεύεται από ανεξάρτητη πολιτική. Είτε η πολιτική αυτή είναι περισσότερο ή λιγότερο ή καθόλου αριστερή, προφανώς αντιλαμβανόμαστε ότι όλες αυτές οι πτυχές διαφέρουν ως προς το αποτέλεσμα, παρ΄ότι έχουν ως κοινό παρονομαστή το εθνικό νόμισμα. (αν μας πετάξει ο Σόιμπλε στη δραχμή, δηλαδή, μην έρχεται μετά ο Κούλης και ο Τσίπρας και μας λένε "δραχμή δε θέλατε; Ορίστε τώρα!"... δεν μιλάμε για το ίδιο πράγμα )

Το "τεχνοκρατικό" κομμάτι, επομένως, έχει να κάνει με ότι αφορά τις άμεσες τεχνικές δυσκολίες του πρώτου διαστήματος. Το πολιτικό κομμάτι, έχει να κάνει με το τι στο διάολο θα γίνει για να ανασυγκροτηθεί η χώρα: από ποιους, με ποιους και για όφελος ποιων;

Γενικά, δυστυχώς, η κουβέντα για το εθνικό νόμισμα στην Ελλάδα είναι παντελώς αυτιστική τα τελευταία χρόνια με ευθύνες όλων μας.
Οι μεν μνημονιακοί (φρέσκοι ή μπαγιάτικοι) τη χρησιμούν μόνο για να προκαλέσουν τρόμο στους πολίτες, όποτε θέλουν να περάσουν νέα μέτρα.Όποτε πλησιάζουν τα μνημονιάκια, βάζουν μερικούς Ευρωπαίους (Ντράγκι και άλλοι καριόληδες τραπεζίτες που δεν τους έχει ψηφίσει ποτέ κανείς ευρωπαϊκός λαός για να είναι εκεί που είναι) ή/και εγχώριους (Ξυδάκης πρόσφατα) λαγούς , ώστε να φουντώσει η κουβέντα για το εθνικό νόμισμα, να αρχίσουν για τις Βενεζουέλες κ.ο.κ. να φοβήσουν τον κόσμο και να περάσουν τσιλλαριστοί τα μέτρα τους.

Οι δε αριστεροί που θεωρούν τη μετάβαση στο εθνικό νόμισμα ως απαραίτητο συστατικό (όχι ΤΗ λύση, αλλά κομμάτι ΤΗΣ λύσης) μιας πολιτικής διεξόδου προς όφελος των πολλών , (φρέσκοι, όπως ο γράφων, είτε μπαγιάτικοι) βολεμένοι στην ασφάλεια των μικρών ακροατηρίων, έχουν αρκεστεί, κατά κανόνα, σε μια αριστερή γενικόλογη επαναστατολογία.

Ο Λαπαβίτσας, παρότι ανήκει στους δεύτερους, αποτελεί μία από τις λίγες εξαιρέσεις. Προσπαθεί δηλαδή να τεκμηριώσει και επιστημονικά τη μετάβαση στο εθνικό νόμισμα. Και όταν εννοούμε επιστημονικά, όχι σαν 20χρονος Εαακίτης ή Αρενίτης που νομίζει ότι παίζει την πολιτική οικονομία και το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα στα δάχτυλα επειδή έχει διαβάσει λίγο Μαρξ.

Στην προκείμενη συνέντευξη, επειδή ήταν η αφορμή μας τι να πρωτοσχολιάσω:
α) Την Ρεβέκκα Πιτσίκα, η οποία είναι σύμβουλος του Κούλη στη ΝΔ, της οποίας η ιδιότητα αναγράφεται ως "Επιχειρηματίας" (ασχέτως αν προσφωνήθηκε ως επιχειρηματίας-συνεργάτης Κούλη νωρίτερα στην εκπομπή);
ΚΑΙ ΤΙ ΣΤΟΝ ΠΟΥΤΣΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ; Επιχειρηματίας που δεν ξέρει ούτε πώς καθορίζονται οι ισοτιμίες των νομισμάτων; Και να λέει ότι καθορίζονται με το χρυσό; Λες και ζούμε στο 1950; Ακόμα και εγώ ξέρω ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, που δεν σκαμπάζω γρι από οικονομική επιστήμη

β)Τον γελοίο δημοσιογραφίσκο της Καθημερινής με τις πανηλίθιες ερωτήσεις του; Γιατί είναι ακαλλιέργητα τα χωράφια αναρωτιέται και μάλιστα κάνει συγκρίσεις με το Ισραήλ (????).

γ)Τον γελοιοδέστατο δημοσιογραφίσκο της Αυγής, που πριν 2 χρόνια ήταν στα κάγκελα αγκαλίτσα με τους αγρότες και τώρα τους κράζει που κινητοποιούνται για τις επιδοτήσεις;

δ) Το ότι ο Λαπαβίτσας τους εξηγεί το πώς γίνονται οι εισαγωγές και ότι έχουν να κάνουν με το εμπορικό ισοζύγιο και όχι αποκλειστικά με το 1€=Χδραχμές και κάνουν πως δεν τον ακούνε;

Είσαι και μορφωμένος άνθρωπος ρε μαλακα. Η συζήτηση που γίνεται με όλους τους άσχετους (συμπεριλαμβανομένου και εμένα) , όταν έχει να κάνει με τις τεχνικές δυσκολίες της πρώτης περιόδου, είναι σαν να προσπαθείς να μάθεις μπετό στη γιαγιά σου και αυτή να επιμένει ότι το ξέρει καλύτερα από σένα, επειδή ο μακαρίτης ο άντρας της ήταν μαρμαράς.

Όπως προείπα δεν έχω τις τεχνικές γνώσεις για να κρίνω "επιστημονικά" το τι μπορεί να συμβεί βραχυπρόθεσμα, κατά τη μετάβαση στο εθνικό νόμισμα, αλλά, σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω την τρομοϋστερία που ακούγεται. Σε κάθε περίπτωση, έχει, προφανώς, να κάνει και με το τι έχει να χάσει ο καθένας. Όποιος έχει καταθέσεις έξω, προφανώς έχει να χάσει περισσότερα από τη δική μου οικογένεια. Δεν θεωρώ πάντως, ότι θα πέσει πείνα, ούτε θεωρώ ότι δεν θα βρίσκουμε φάρμακα.

Ένιγουεϊ, δεν ξέρω αν ο Λαπαβίτσας είναι πολύ δεξιός ή πολύ αριστερός για τα γούστα μου, αλλά θα είμαι εκεί στις 15 Φλεβάρη για να ακούσω και να κρίνω ο ίδιος.

Υ.Γ. Παρακαλώ τους υπερεπαναστάτες του φόρουμ να μην μου ξαναπουν πάλι τα ίδια για το σύριζα. Όποιος ενδιαφέρεται ας γυρίσει τρεις σελίδες πιο πίσω. Πέρα από το αυτομαστίγωμα, υπάρχει και η αυτοκριτική που πρέπει να γίνεται για τον ενεστώτα χρόνο. Και η αριστερά δεν μπορεί να πείσει για το εθνικό νόμισμα μόνο με την επαναστατολογία. Αυτή είναι η ταπεινή μου γνώμη
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
OxYdO Σημαντική βοήθεια στο MQN.gr

Έτος εισαγωγής: 2011

Δημοσίευσηαπό GiannisRad » Κυρ, 05 Φεβ 2017 12:22 am

Τόμσεν: Η Ελλάδα θα χρειαστεί 21 χρόνια για τη μείωση της ανεργίας Ζητω το Ευρω! Το Ευρω θελομεν και ας τρωγωμεν πετρες!
Για το πόσο θα χρειαστουμε για να ξαναγινουμε μια ανεξαρτητη, κυριαρχη χωρα, ουτε λογος. Μαλλον οταν θα σβησει ο ηλιος.

Δεν ξερω αν ειμαι μονο εγω, αλλα θελουμε πραγματικα να γινουμε ανεξαρτητη, κυριαρχη χωρα? Εννοω, προφανως ειναι αρνητικο να σου λενε οι αλλοι τι θα κανεις, ομως στο μυαλο μου τουλαχιστον υπαρχει σαν σκεψη το γεγονος οτι οι Ελλαδα και οι ελληνες σαν λαος δεν εχουν καμια δυνατοτητα και ικανοτητα σωστης αυτοκυβερνησης.

Ανηκω φυσικα στην (φανταζομαι μικροσκοπικη) μεριδα του κοσμου που θεωρει οτι για την σημερινη κατασταση στην χωρα φταινε μονο οι πολιτες, αφου και οι πολιτικοι δεν κατεβηκαν απο τον Αρη αλλα ειναι ελληνες πολιτες, κυριως ομως τους πολιτικους τους ψηφισαν οι ελληνες πολιτες, συνεπως η ευθυνη βαραινει αποκλειστικα αυτους και κανεναν αλλο. Ουτε καν τους πολιτικους, αφου ειναι δεδομενο οτι εαν βαλεις καποιους ανθρωπους σε θεση ευθυνης και διαχειρησης χρηματων, καποιοι θα φανε και ο αριθμος τους εχει αμεση σχεση με την ανοχη που εχεις στην κλεψια, αν ανεχεσαι θα τρωνε περισσοτεροι και περισσοτερο.

Υπο αυτη την σκοπια, σε συνδυασμο με την τωρινη κατασταση στην χωρα που δειχνει οτι οι ελληνες δεν εχουν καταλαβει που φταινε και η χωρα δεν προκειται ποτε να σωθει απο παθογενειες του παρελθοντος (π.χ. ποιος θα τολμισει να ακουμπησει την μονιμοτητα στο δημοσιο και να χασει 1 εκατομυριο ψηφους?), πιστευω οτι ισως η σωτηρια να μπορει να ερθει μοναχα απο εξω, απο χωρες οπως η Γερμανια ή οι σκανδιναβικες που αποδεδειγμενα ειναι ικανες στο στησιμο ενος κρατους που λειτουργει.

Ο Λαπαβίτσας, παρότι ανήκει στους δεύτερους, αποτελεί μία από τις λίγες εξαιρέσεις. Προσπαθεί δηλαδή να τεκμηριώσει και επιστημονικά τη μετάβαση στο εθνικό νόμισμα.

Σχετικα με τον κ.Λαπαβιτσα, ανεξαρτητα απο το εαν ξερει για τι πραμα μιλαει και το ποσο ικανος ειναι, για μενα (οχι οτι εχω δικιο εγω, αποψη μου ειναι) οτι και να πει παει κατευθειαν στον καδο της ανακυκλωσης, απλα και μονο επειδη συνεργαστηκε με τον Συριζα, το κομμα που εχει αποδειξει πλειστες φορες απο τοτε που πηρε την εξουσια οτι οποιοσδηποτε συνεργαζεται μαζι του ειναι αχρηστος.

Ολοι αυτοι οι τυποι ουρλιαζαν οτι εχουν σχεδιο ρεαλιστικο, οτι ειναι ολα τιμολογημενα, οτι θα κανουν ποσα πραγματα και τελικα δεν καταφεραν να κανουν τιποτα! Προσεξτε, δεν εχει σημασια εαν ο καθε Λαπαβιτσας εφυγε και το κραταει αληθινο στα στενα της αριστερας (με μπαφους και μπυρες), σημασια ειναι οτι ηταν τοσο χαζος και βλακας και ηλιθιος που πιστεψε (οικονομολογος και ολας) οτι οσα ελεγε ο Τσιπρας στεκουνε και οτι ηταν ρεαλιστικα! Ε δεν γινεται να τον παρεις στα σοβαρα μετα, οχι αφου πιστεψε οτι υπηρχε πιθανοτητα να γινει το οικονομικοπολιτικο θαυμα του Συριζα, που εαν γινοταν θα εκανε το θαυμα της Κανα να μοιαζει με ταχυδακτυλουργικο κολπακι της πλακας.

Επισης, επειδη τα οικονομικα ειναι μια περιεργη επιστημη που ακροβατει αναμεσα στην επιστημη και τις κοινωνιοψυχοπαπαρολογιες, το γεγονος οτι αυτος ο κυριος ειναι οικονομολογος δεν λεει απολυτως τιποτα. Ακομα και αν θεωρησουμε οτι οσα λεει στεκουν θεωρητικα, το πιθανοτερο ειναι να μην ειναι πραγματοποιησημα, αφου εαν τα οικονομικα ηταν σαν το μπετο, θα ειμασταν ολοι ζαμπλουτοι και τα αγαθα θα ηταν μοιρασμενα παγκοσμιως με τον βελτιστο τροπο. Το σημαντικοτερο ομως ειναι να καταλαβουμε ποιος ειναι ποιος και τι ειναι τι, γιατι εδω εχουμε ενα προβλημα Χιουστον. Στα οικονομικα, ακαδημαικος = [πουθενας,θεος). Οπως προειπα, η θεωρια εχει μια αγνωστη αποσταση απο την πραξη την οποια δεν την γνωριζεις εαν δεν προσπαθησεις να κανεις την θεωρεια πραξη. Αυτη η αποσταση μπορει να ειναι απειρη, μπορει και μηδεν και εδω μπαινει και παιζει ρολο το ποσο σπουδαιος ειναι ο καθε οικονομολογος, ωστε να μπορει να κρινει αν αυτα που λεει ειναι μπαρουφες ή ρεαλιστικα. Επειδη λοιπον για να δεις αν κατι στεκει ή οχι πρεπει να το δοκιμασεις, ε συγνωμη αν προτιμαω να δοκιμασω τις προτασεις ενος νομπελιστα που μιλαει και ελληνικα (οποιες και ας ειναι αυτες), παρα αυτες ενος πουθενα που πηγε και στηριξε Τσιπρα για να αποδειξει περιτρανα και με καθε σαφηνεια οτι βλακεια (στην καλυτερη η αφελεια) δεν γνωριζει απο ακαδημαικους και εργατες, βαραει στο ψαχνο και οποιον παρει ο χαρος.

Φυσικα, δεν σχολιαζω τα περι εθνικου νομισματος αφου δεν εχω ιδεα. Θελω ομως να σχολιασω κατι που ακουσα προσφατα και μου φανηκε πολυ ενδιαφερον, οτι δηλαδη η Ελλαδα για να μπει στο ευρω προετοιμαζοταν (κυριως απο την ΕΕ) για 3 χρονια, κατι που ειναι λογικο αν σκεφτεις για τι μιλαμε. Εγω φυσικα δεν το ειχα σκεφτει ποτε, οτι δηλαδη για να κανεις μια επιτυχη και χωρις παρατραγουδα και στιγμες κωμωδιας μεταβαση απο το ενα νομισμα στο αλλο χρειαζεσαι ενα σεβαστο χρονικο διαστημα. Τα λεω αυτα για να δειξω οτι μια τετοια αλλαγη ειναι πολυ δυσκολοτερη απο οσο ακουγεται, αφου ακομα και αν περασεις τα "λογιστικα" προβληματα ισοτημιων, υποτιμησης του νομισματος, της μειωσης του ελληνικου πληθυσμου που θα πεθανει απο την πεινα και την ελλειψη βασικων εισαγωμενων αγαθων, σου μενουν ολα εκεινα τα "τεχνικα" προβληματα που δεν εχει σκεφτει κανεις.
Άβαταρ μέλους
GiannisRad

Δημοσίευσηαπό dirtyharry » Κυρ, 05 Φεβ 2017 2:40 am

OxYdO έγραψε: Όποιος έχει καταθέσεις έξω, προφανώς έχει να χάσει περισσότερα από τη δική μου οικογένεια. Δεν θεωρώ πάντως, ότι θα πέσει πείνα, ούτε θεωρώ ότι δεν θα βρίσκουμε φάρμακα.

Οποιος έχει καταθέσεις έξω με την υποτίμηση που αναμένεται να γίνει στο εθνικό νόμισμα θα ειναι και ο τρελα κερδισμένος,υπο την έννοια οτι θα αυξηθει σημαντικα η αγοραστική του δύναμη στην Ελλάδα.Απο την αλλη η αύξηση του πληθωρισμού σε συνδυασμό με την υποτιμηση θα μειωσουν δραματικα την αγοραστική δυναμη οσων δεν διαθέτουν συνάλλαγμα σε σκληρό νόμισμα,δηλαδή των πιο αδύναμων οικονομικά.Δεν χρειάζεται να έχεις διδαχθεί μακροοικονομία για να καταλαβείς οτι εφ'όσον εισάγεις σχεδόν τα πάντα,και δεδομένου οτι το να τυπώνεις χαρτονομίσματα σαν αλλη Ραχήλ Μακρη δεν θα σου εξασφαλίζει ουτε και τα βασικά οπως φάρμακα,πετρέλαιο και τροφιμα αφότου τελειωσουν τα στρατηγικα αποθέματα.Το καλό ειναι οτι θα γίνουμε απο το πουθενα εκατομμυριουχοι,όπως οι φίλοι μας στην Βενεζουέλα,το κακό είναι οτι τοσο θα κοστιζει περιπου ενα 1λτρ γάλα.
dirtyharry

Έτος εισαγωγής: 2007

Δημοσίευσηαπό ScepticEngineer » Κυρ, 05 Φεβ 2017 3:09 am

GiannisRad έγραψε:Δεν ξερω αν ειμαι μονο εγω, αλλα θελουμε πραγματικα να γινουμε ανεξαρτητη, κυριαρχη χωρα? Εννοω, προφανως ειναι αρνητικο να σου λενε οι αλλοι τι θα κανεις, ομως στο μυαλο μου τουλαχιστον υπαρχει σαν σκεψη το γεγονος οτι οι Ελλαδα και οι ελληνες σαν λαος δεν εχουν καμια δυνατοτητα και ικανοτητα σωστης αυτοκυβερνησης.

GiannisRad έγραψε:... πιστευω οτι ισως η σωτηρια να μπορει να ερθει μοναχα απο εξω, απο χωρες οπως η Γερμανια ή οι σκανδιναβικες που αποδεδειγμενα ειναι ικανες στο στησιμο ενος κρατους που λειτουργει.

Πολυ αφελες σκεπτικο. Και ειναι αφελες, διοτι κανεις την αφελη υποθεση οτι οι γερμανοι, οι σκανδιναβοι κλπ εχουν εστω και την παραμικρη διαθεση να βοηθησουν πραγματικα. Ειμαστε ηδη 7 χρονια στο μνημονιο. Ποια ουσιωδη αλλαγη εχουν προτεινει οι ευρωπαιοι σωτηρες μας για να φτιαξουμε και μεις ενα κρατος που λειτουργει? Με απολυσεις και εργασιακο μεσαιωνα φτιαχνονται τα σωστα κρατη? Κακα τα ψεμματα, στον κανιβαλιστικο κοσμο που ζουμε ο καθενας, κρατος η ιδιωτης, κοιταει την παρτη του. Αυτη τη στιγμη αυτο που βολευει τους ευρωπαιους ειναι να γινει η Ελλαδα Κινα της Ευρωπης (εργασιακα). Το μονο σιγουρο ειναι οτι οσο ζουμε υπο καθεστως αποικιοκρατιας κεφαλι δεν θα σηκωσουμε ποτε. Οσο για τα περι ανικανοτητας διακυβερνησης, εν μερει συμφωνω, ωστοσο με σωστη παιδεια ολα λυνονται. Με τη διαφορα οτι σωστη παιδεια μονο ενα ανεξαρτητο κρατος μπορει διαμορφωσει για τους πολιτες τους.
“I’m sowing the seeds,
I’m sowing the seeds I’ve taken,
I’m sowing the seeds I’ve taken for granted

This thorn in my side
This thorn in my side is from the tree
This thorn in my side is from the tree I’ve planted

Ohh it tears me and I bleed…”
Άβαταρ μέλους
ScepticEngineer

Δημοσίευσηαπό OxYdO » Κυρ, 05 Φεβ 2017 5:12 am

Πολύ σύντομα ορισμένα σχόλια:

@dirtyharry
Έχεις δίκιο στην επισήμανση (αναφαίρομαι στα πρώτα που λες). Δικό μου λάθος που δεν έγραψα το τι εννοώ - το θεωρώ αυτονόητο. Εξηγώ: Με τη δική μου λογική (με τα λίγα που ξέρω), ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα μετάβασης στο εθνικό νόμισμα εννοείται πως περιλαμβάνει και περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων. Ήτοι: Έχεις λεφτά στο εξωτερικό; Ή τα αφήνεις έξω και κάντα ό,τι γουστάρεις ή, για να τα φέρεις στην Ελλάδα, κάποια θα σου κουρευτούν/παρακρατηθούν κ.ο.κ. Δύο λόγοι για αυτό: Ο ένας είναι ο προφανής, ότι, αν δεν γίνει αυτό, προφανώς και η χώρα θα ξεπουληθεί σε αυτούς που φέρνουν μέσα τα λεφτά τους (όπως σωστά επισημαίνεις). Ο δεύτερος λόγος είναι η τιμωρία, στον κάθε καραγκιόζη λεφτά που έβγαζε έξω τα λεφτά του και αφαιρούσε χρήμα από τη χώρα, αντί να το επανεπενδύει εδώ.

@giannisrad
α) Συμφωνώ στο ότι προφανώς, για κάποια από τα προβλήματα της χώρας, έχει ευθύνες ο ελληνικός λαός για αυτά που ψήφιζε. Είναι δεδομένο ότι μια κοινωνία που μαθαίνει στις πελατειακές σχέσεις θα αντιμετωπίσει και προβλήματα.
Το ξέρεις καλύτερα από εμένα φαντάζομαι. Είσαι στο ψηφοδέλτιο της ΔΑΠ, που είναι η ενσάρκωση των πελατειακών σχέσεων στα ελληνικά πανεπιστήμια (ματινούλες, μηνυματάκια, αντιγραφούλες κ.ο.κ.)

β)Το ότι κάποιος είναι νομπελίστας σημαίνει σίγουρα ότι είναι καλύτερος από τους ομοίους του. Όχι καλύτερος όλων. Στην επιστήμη δεν υπάρχει καλύτερος. Ανάμεσα σε έναν ορθόδοξο και έναν αιρετικό, κατά κανόνα το νόμπελ ο ορθόδοξος θα το πάρει, σε οποιοδήποτε πεδίο. Νόμπελ ειρήνης πήρε ο Ομπάμα, να θυμίσω. Τέλος πάντων, άλλη (ενδιαφέρουσα) κουβέντα αυτό για την επιστήμη και για την αντικειμενικότητα στην κρίση της.

γ)Δεν γίνεται να κρίνεις κάποιον με αποκλειστικό κριτήριο το τι στήριξε στο παρελθόν. Όλη η κοινωνία έχει στηρίξει πολλά και διαφορετικά πράγματα στο παρελθόν. Ας μην είμαστε επιλεκτικά αυστηροί. Θες να σου πω για τους ποταμίσιους που είναι σημιτικοί; Για τους νεοδημοκράτες και τους πασόκους που κατέστρεψαν τη χώρα και για όοολους αυτούς που τους ψήφιζαν; Δεν έχει λογική αυτό το πράγμα. Δεν θα μείνει κανείς.
Συγκεκριμένα για τον Λαπαβίτσα: έλεγε ανέκαθεν ότι η χώρα πρέπει να μεταβεί σε εθνικό νόμισμα.

δ)Και πιο σημαντικό : Το ότι για την κρίση χρέους της Ελλάδας φταίνε αποκλειστικά οι πολίτες της είναι ό,τι πιο (θα το θέσω κομψά) αφελές μπορεί να πει κανείς.
Δηλαδή, δεν φταίει η παγόσμια οικονομική κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, δεν φταίει η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση που έχουν κρίσεις χρέους όλες οι χώρες της εκτός της Γερμανίας, αλλά φταίει η κυραΣούλα που έχει το μπακάλικο και δεν έκοβε αποδείξεις, ο giannisrad που πάρκαρε στη ράμπα των αναπήρων, o scepticengineer που έβαλε μέσο για να μπει στο δημόσιο κ.ο.κ.
Δεν χρειάζεσαι να είσαι αριστερός για να συμφωνήσεις μαζί μου. Εκεί που μπορεί να διαφωνείς είναι στον τρόπο αντιμετώπισης, αλλά αυτό είναι άλλο ζήτημα. Οποιοσδήποτε σοβαρός οικονομολόγος, που δεν έχει κομματικές εξαρτήσεις με τα εν ελλάδι μνημονιακά κόμματα και τα μαγαζάκια τους, έχει αντιληφθεί τι συνέβη με τις φούσκες του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Δημιουργήθηκε λογιστικός πλούτος, με ευθύνες των τραπεζών, που δεν ανταποκρινόταν σε πραγματικό πλούτο. Όλοι οι φιλελεύθεροι σοβαροί οικονομολόγοι το δέχονται αυτό.
Όπως προείπα, οι πολίτες φταίνε για χίλια δύο κακά που έχει η ελληνική κοινωνία, αλλά όχι γαι την παγκόσμια οικονομική κρίση (που κομμάτι της είναι και η ελληνική). Επομένως, όχι, δεν φταίνε οι πολίτες.
Εικόνα
Άβαταρ μέλους

Δημοσίευσηαπό Dottore » Κυρ, 05 Φεβ 2017 9:15 pm

Δύο βασικές λεπτομέρειες προς διευκρίνηση πάνω στα λεγόμενα του Oxydo:

α) Το Νόμπελ Ειρήνης (βλέπε Ομπάμα) δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την επιστήμη. Για την ακρίβεια, αυτό είναι και το λιγότερο αξιόπιστο από όλα τα Νόμπελ καθότι δεν υπάρχουν επιστημονικά κριτήρια για την απονομή του. Και για τα υπόλοιπα, αν ψάξεις πολύ, μπορείς να βρεις περιπτώσεις που κάποιος εν τέλει δεν άξιζε την τιμή που του έγινε, αλλά μιλάμε για ποσοστά λάθους κάτω του 2%.

β) Για εμένα, το ποιος φταίει και ποιος δεν φταίει για το οικονομικοπολιτικό δυστύχημα της Ελλάδας είναι ανάλογο με το να βρεις τον φταίχτη στο παρακάτω σενάριο: Φαντάσου ότι κάποιος οδηγάει ένα λεωφορείο του ΚΤΕΛ σε αυτοκινητόδρομο και ξεκινάει ψιλόβροχο. Ο οδηγός έχει πιει ενδεχομένως και ένα ποτηράκι, οδηγάει και λίγο επιθετικά, χώνεται και από λωρίδα σε λωρίδα, δε θα τον έλεγες ακριβώς και επαγγελματία. Πίσω κάτι νέοι κάνουν πάρτυ και γενικό χαμό, κάτι παπούδες διαμαρτύρονται για την ησυχία τους και κανείς τους δεν κοιτάει το δρόμο. Το λεωφορείο το ίδιο έχει μικροθεματάκια με τα φρένα του, είναι γενικώς κακοσυντήρημένο αλλά όπως και να έχει τσουλάει. Κάποια στιγμή γίνεται η στραβή μπροστά, διπλώνει μια νταλίκα πάνω σε μια στροφή που δεν είναι ακριβώς και σύμφωνη με τις προδιαγραφές, ο οδηγός δεν το παίρνει έγκαιρα χαμπάρι και όταν πατήσει τα φρένα το λεωφορείο δεν ανταποκρίνεται σωστά και καρφώνεται. Οι μισοί καταλήγουν στα θυμαράκια και οι άλλοι μισοί στο νοσοκομείο. Στο τέλος, όσοι απέμειναν τσακώνονται για το ποιος έφταιγε: Ο αυτοκινητόδρομος, το λεωφορείο, όσοι οδηγούσαν το λεωφορείο παλιά και δεν το επισκεύαζαν, ο τρέχων οδηγός, οι επιβάτες που έκαναν το έργο του οδηγού δύσκολο, ο οδηγός της νταλίκας, η βροχή..... Κοινώς, άντε βγάλε άκρη. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ξέρουμε ποιοι την πλήρωσαν και η μόνη σωστή ερώτηση είναι τι θα κάνουμε για να πάρει ξανά το λεωφορείο μπροστά και μην ξανασυμβεί αυτό το δυστύχημα. Ατυχώς, την απάντηση στο τελευταίο φαίνεται ότι ακόμα την ψάχνουμε, και οι επιβάτες και ο οδηγός.
Dottore

Δημοσίευσηαπό leo8 » Κυρ, 05 Φεβ 2017 9:43 pm

OxYdO έγραψε:@leo8
Ωραία να βγάλω και εγώ τα συμπεράσματά μου, ξεκινώντας με κάτι πιο γενικό στην αρχή, γιατί προφανώς δεν μπορώ να σχολιάζω χωρίς να αντιλαμβάνεστε την οπτική από την οποία κρίνω:

Προσωπικά θεωρώ ότι η κουβέντα για το εθνικό νόμισμα πρέπει να είναι μόνο κατά ένα ποσοστό "τεχνοκρατική". Δεν είναι, προφανώς, το ίδιο πράγμα μία "γερμανική δραχμή", δηλαδή πάλι με τον Σόιμπλε να μας επιβάλλει μνημόνια, με μία δραχμή που θα συνοδεύεται από ανεξάρτητη πολιτική. Είτε η πολιτική αυτή είναι περισσότερο ή λιγότερο ή καθόλου αριστερή, προφανώς αντιλαμβανόμαστε ότι όλες αυτές οι πτυχές διαφέρουν ως προς το αποτέλεσμα, παρ΄ότι έχουν ως κοινό παρονομαστή το εθνικό νόμισμα. (αν μας πετάξει ο Σόιμπλε στη δραχμή, δηλαδή, μην έρχεται μετά ο Κούλης και ο Τσίπρας και μας λένε "δραχμή δε θέλατε; Ορίστε τώρα!"... δεν μιλάμε για το ίδιο πράγμα )

Το "τεχνοκρατικό" κομμάτι, επομένως, έχει να κάνει με ότι αφορά τις άμεσες τεχνικές δυσκολίες του πρώτου διαστήματος. Το πολιτικό κομμάτι, έχει να κάνει με το τι στο διάολο θα γίνει για να ανασυγκροτηθεί η χώρα: από ποιους, με ποιους και για όφελος ποιων;

Γενικά, δυστυχώς, η κουβέντα για το εθνικό νόμισμα στην Ελλάδα είναι παντελώς αυτιστική τα τελευταία χρόνια με ευθύνες όλων μας.
Οι μεν μνημονιακοί (φρέσκοι ή μπαγιάτικοι) τη χρησιμούν μόνο για να προκαλέσουν τρόμο στους πολίτες, όποτε θέλουν να περάσουν νέα μέτρα.Όποτε πλησιάζουν τα μνημονιάκια, βάζουν μερικούς Ευρωπαίους (Ντράγκι και άλλοι καριόληδες τραπεζίτες που δεν τους έχει ψηφίσει ποτέ κανείς ευρωπαϊκός λαός για να είναι εκεί που είναι) ή/και εγχώριους (Ξυδάκης πρόσφατα) λαγούς , ώστε να φουντώσει η κουβέντα για το εθνικό νόμισμα, να αρχίσουν για τις Βενεζουέλες κ.ο.κ. να φοβήσουν τον κόσμο και να περάσουν τσιλλαριστοί τα μέτρα τους.

Οι δε αριστεροί που θεωρούν τη μετάβαση στο εθνικό νόμισμα ως απαραίτητο συστατικό (όχι ΤΗ λύση, αλλά κομμάτι ΤΗΣ λύσης) μιας πολιτικής διεξόδου προς όφελος των πολλών , (φρέσκοι, όπως ο γράφων, είτε μπαγιάτικοι) βολεμένοι στην ασφάλεια των μικρών ακροατηρίων, έχουν αρκεστεί, κατά κανόνα, σε μια αριστερή γενικόλογη επαναστατολογία.

Ο Λαπαβίτσας, παρότι ανήκει στους δεύτερους, αποτελεί μία από τις λίγες εξαιρέσεις. Προσπαθεί δηλαδή να τεκμηριώσει και επιστημονικά τη μετάβαση στο εθνικό νόμισμα. Και όταν εννοούμε επιστημονικά, όχι σαν 20χρονος Εαακίτης ή Αρενίτης που νομίζει ότι παίζει την πολιτική οικονομία και το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα στα δάχτυλα επειδή έχει διαβάσει λίγο Μαρξ.

Στην προκείμενη συνέντευξη, επειδή ήταν η αφορμή μας τι να πρωτοσχολιάσω:
α) Την Ρεβέκκα Πιτσίκα, η οποία είναι σύμβουλος του Κούλη στη ΝΔ, της οποίας η ιδιότητα αναγράφεται ως "Επιχειρηματίας" (ασχέτως αν προσφωνήθηκε ως επιχειρηματίας-συνεργάτης Κούλη νωρίτερα στην εκπομπή);
ΚΑΙ ΤΙ ΣΤΟΝ ΠΟΥΤΣΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ; Επιχειρηματίας που δεν ξέρει ούτε πώς καθορίζονται οι ισοτιμίες των νομισμάτων; Και να λέει ότι καθορίζονται με το χρυσό; Λες και ζούμε στο 1950; Ακόμα και εγώ ξέρω ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, που δεν σκαμπάζω γρι από οικονομική επιστήμη

β)Τον γελοίο δημοσιογραφίσκο της Καθημερινής με τις πανηλίθιες ερωτήσεις του; Γιατί είναι ακαλλιέργητα τα χωράφια αναρωτιέται και μάλιστα κάνει συγκρίσεις με το Ισραήλ (????).

γ)Τον γελοιοδέστατο δημοσιογραφίσκο της Αυγής, που πριν 2 χρόνια ήταν στα κάγκελα αγκαλίτσα με τους αγρότες και τώρα τους κράζει που κινητοποιούνται για τις επιδοτήσεις;

δ) Το ότι ο Λαπαβίτσας τους εξηγεί το πώς γίνονται οι εισαγωγές και ότι έχουν να κάνουν με το εμπορικό ισοζύγιο και όχι αποκλειστικά με το 1€=Χδραχμές και κάνουν πως δεν τον ακούνε;

Είσαι και μορφωμένος άνθρωπος ρε μαλακα. Η συζήτηση που γίνεται με όλους τους άσχετους (συμπεριλαμβανομένου και εμένα) , όταν έχει να κάνει με τις τεχνικές δυσκολίες της πρώτης περιόδου, είναι σαν να προσπαθείς να μάθεις μπετό στη γιαγιά σου και αυτή να επιμένει ότι το ξέρει καλύτερα από σένα, επειδή ο μακαρίτης ο άντρας της ήταν μαρμαράς.

Όπως προείπα δεν έχω τις τεχνικές γνώσεις για να κρίνω "επιστημονικά" το τι μπορεί να συμβεί βραχυπρόθεσμα, κατά τη μετάβαση στο εθνικό νόμισμα, αλλά, σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω την τρομοϋστερία που ακούγεται. Σε κάθε περίπτωση, έχει, προφανώς, να κάνει και με το τι έχει να χάσει ο καθένας. Όποιος έχει καταθέσεις έξω, προφανώς έχει να χάσει περισσότερα από τη δική μου οικογένεια. Δεν θεωρώ πάντως, ότι θα πέσει πείνα, ούτε θεωρώ ότι δεν θα βρίσκουμε φάρμακα.

Ένιγουεϊ, δεν ξέρω αν ο Λαπαβίτσας είναι πολύ δεξιός ή πολύ αριστερός για τα γούστα μου, αλλά θα είμαι εκεί στις 15 Φλεβάρη για να ακούσω και να κρίνω ο ίδιος.

Υ.Γ. Παρακαλώ τους υπερεπαναστάτες του φόρουμ να μην μου ξαναπουν πάλι τα ίδια για το σύριζα. Όποιος ενδιαφέρεται ας γυρίσει τρεις σελίδες πιο πίσω. Πέρα από το αυτομαστίγωμα, υπάρχει και η αυτοκριτική που πρέπει να γίνεται για τον ενεστώτα χρόνο. Και η αριστερά δεν μπορεί να πείσει για το εθνικό νόμισμα μόνο με την επαναστατολογία. Αυτή είναι η ταπεινή μου γνώμη

Κανένας μας δεν είναι ειδήμων του θέματος, αλλά κουβέντα κάνουμε για γενικότερο προβληματισμό.

Κατά την γνώμη μου κάνεις ένα μεγάλο λάθος. Δεν σημαίνει το ότι επειδή διαφωνείς ιδεολογικά με κάποιον, πχ τον τυπάκο της καθημερινής (όπως τον χαρακτηρίζεις), ότι αυτός λέει μαλακίες επειδή εσύ είσαι προκατειλημμένος εξ’ αρχής. Στάσου στα λεγόμενα της συζήτησης – διαλόγου και δες τις απαντήσεις του Λαπαβίτσα.

Πιο συγκεκριμένα ρωτάει τον Λαπαβίτσα τι θα γίνει με τα φάρμακα, καύσιμα κλπ και ο Λαπαβίτσας απαντάει ότι θα κάνουμε ‘’διοικητική’’ μεταρρύθμιση και θα αντιστοιχήσουμε το 1 ευρώ με 1 δραχμή. Ωραία λέμε πως το κάνει αυτό, στο εξωτερικό όμως για τις εισαγωγές κλπ, η νομισματική αντιστοιχία καθορίζεται από τις αγορές, άρα 1 ευρώ θα είναι πχ 10 δραχμές. Άρα τι μαλακίες μου λέει και τί νόημα έχει η διοικητική αυτή μεταρρύθμιση αφού οι έξω θα καθορίσουν εν τέλει την νομισματική αντιστοιχία. Και πέρα από αυτό, λέει στην συνέχεια ο Λαπαβίτσας ότι θα επιβιώσουμε ισοσταθμίζοντας τις εισαγωγές με τις εξαγωγές. Αυτό που λέει είναι γενικά σωστό. Αλλά παραβλέπει το γεγονός ότι σε χώρες όπου έχουν διαλυμένη πρωτογενή παραγωγή και ανάπτυξη, όπως η Ελλάδα, είναι πολύ δύσκολο να αυξήσεις τις εξαγωγές. Πες μας ρε φίλε όμως πως θα γίνει αυτό?? Αφού οι εξαγωγές μας είναι 20 δις και οι εισαγωγές 45 δις. Άρα αυτά τα 15 δις που μένουν πώς θα τα παράξουμε?

Βλέπεις δηλαδή έναν τύπο όπου σε μια βδομάδα θα παρουσιάσει πρόγραμμα για επανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας μέσω της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα και δεν δίνει απαντήσεις σε πολύ απλά ερωτήματα, που τα έχει ο οποιοσδήποτε. Να δούμε τι θα πει και στις 15 Φλεβάρη.

Τέσπα για να μην μακρηγορούμε, θέλω να πω ότι με αερολογίες δεν πάμε μπροστά. Ο καθένας ας πιστεύει ότι θέλει, αλλά αν θέλουμε ως κοινωνία να πάμε μπροστά και να ‘’σχεδιάσουμε τη λύση’’ πρέπει να μιλάμε με επιχειρήματα, όντας αποστασιωποιημένοι από τρομολαγνείες και τακτικές εκφοβισμού οι οποίες το μόνο που κάνουν είναι να προκαλούν πανικό και να αποπροσανατολίζουν τον λαό, με στόχο οι κυβερνώντες να περάσουν τις ύπουλες πολιτικές τους αποφεύγοντας την όποια λαϊκή αντίσταση.
Ο καλύτερος τρόπος για να αξιολογείς μια ηγεσία είναι να διερωτάσαι τι σφάλματα είναι ικανοί να κάνουν.
Άβαταρ μέλους
leo8

Δημοσίευσηαπό OxYdO » Δευτ, 06 Φεβ 2017 1:07 am

3 πράγματα:
1.Η υποτίμιση του νομίσματος προφανώς και θα τονώσει τις εξαγωγές της ελληνικής οικονομίας. (και δεξιοί οικονομολόγοι το παραδέχονται, είναι το προφανές αυτό)

2.Σου λέει ότι τα αποθέματα μερικών μηνών αρκούν για τον πρώτο καιρό, μέχρι να πάρουν λίγο μπρος οι εξαγωγές

3.Σε έχω έτοιμο Πάρε άδεια και κατέβα 15 Φλεβάρη. Πρωί καφές, μεσημέρι φαΐ/τσίπουρα, απόγευμα λαπαβίτσας και βράδυ ποτό.
Εικόνα
Άβαταρ μέλους

Δημοσίευσηαπό Dottore » Δευτ, 06 Φεβ 2017 10:38 am

Καθότι δεν είμαστε μαθηματικοί αλλά μηχανικοί, μην ξεχνάμε ότι δεν παίζει ρόλο μόνο το πρόσημο της παραγώγου, αλλά και η τιμή της. Συμφωνώ ότι η υποτίμηση του νομίσματος θα τονώσει τη ζήτηση για τα ελληνικά προϊόντα, άρα και θα αυξήσει τις εξαγωγές. Την ίδια στιγμή όμως θα καταστήσει το ανελαστικό κομμάτι των εισαγωγών (φάρμακα, πετρέλαιο, ανταλλακτικά, σιτάρι, κρέας, κλπ) πιο ακριβό κατά το ίδιο ποσοστό. Για να ισορροπήσουν αυτά, θα πρέπει να υπάρχει αρκετή εμπιστοσύνη από την παγκόσμια αγορά, αρκετό απόθεμα συναλλάγματος στα ταμεία μας και αρκετή δυναμική από τους παραγωγούς της Ελλάδας (κηπευτικά, φρούτα, υπηρεσίες τουρισμού κλπ) ώστε να αντισταθμιστούν αυτές οι αυξήσεις στην τιμή των αγαθών που θέλουμε να εισάγουμε. Ατυχώς, εμπιστοσύνη δεν μας έχουν, τα ταμεία μας είναι άδεια και οι παραγωγοί μας θέλουν επενδύσεις για να μπορέσουν να αυξήσουν την παραγωγή τους (π.χ., πιο πολλές κλίνες, περισσότερα στρέμματα ντομάτες κλπ) και των περισσότερων οι τσέπες είναι ήδη άδειες. Νομοτελειακά, αυτό που θα γίνει είναι να ελαχιστοποιηθούν οι εισαγωγές, ακόμα και σε αυτό που απεκάλεσα ανελαστικό μέρος, γιατί δε θα βγαίνουν τα νούμερα. Θεωρητικά, αν όλα πάνε καλά, μετά από 2-3 χρόνια θα ισορροπήσει η κατάσταση και θα μάθουμε μία και καλή πόσο φτωχότεροι είμαστε, αντί από αυτό το μαρτύριο της σταγόνας με την σταδιακή εσωτερική υποτίμηση. Αν όμως δεν πάνε καλά, θα εισέλθουμε σε μια μακροχρόνια πτώση μεγαλύτερων και μεγαλύτερων υποτιμήσεων και φυσικά μεγαλύτερου πληθωρισμού, τύπου Τουρκίας των "παλιών καλών" εποχών, που οι εργάτες έτρεχαν στις ουρές να αλλάξουν το ημερομίσθιο τους σε δολάρια μετά τη δουλειά κάθε μέρα, γιατί η αξία της τουρκικής λίρας έπεφτε ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η πραγματική ερώτηση δηλαδή είναι το πού θα κάτσει η μπίλια. Υποθέτω ο Oxydo εμπιστεύεται τους κυβερνώντες και τους έξω αρκετά ώστε να πιστεύει στο πρώτο σενάριο. Ατυχώς εγώ πιστεύω στο δεύτερο, ειδικά όταν δε βλέπω στοιχεία και αναλύσεις από κυβερνώντες που παραδέχονται ότι την προηγούμενη φορά που το πρότειναν βασικά δεν είχαν σχέδιο (το περίφημο ανύπαρκτο Plan B) και έλεγαν λόγια του αέρα. Σε απλά ελληνικά: Δείξτε μου τα νούμερα, και μετά μιλάμε. Μέχρι τότε, και εσείς και εγώ απλά κουνάμε τα χέρια μας χωρίς να κρατάμε τίποτε. Λόγια και μόνο λόγια.
Dottore

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Πολιτική-Κοινωνική Συζήτηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 4 επισκέπτες