@leo8
Ωραία να βγάλω και εγώ τα συμπεράσματά μου, ξεκινώντας με κάτι πιο γενικό στην αρχή, γιατί προφανώς δεν μπορώ να σχολιάζω χωρίς να αντιλαμβάνεστε την οπτική από την οποία κρίνω:
Προσωπικά θεωρώ ότι η κουβέντα για το εθνικό νόμισμα πρέπει να είναι μόνο κατά ένα ποσοστό "τεχνοκρατική". Δεν είναι, προφανώς, το ίδιο πράγμα μία "γερμανική δραχμή", δηλαδή πάλι με τον Σόιμπλε να μας επιβάλλει μνημόνια, με μία δραχμή που θα συνοδεύεται από ανεξάρτητη πολιτική. Είτε η πολιτική αυτή είναι περισσότερο ή λιγότερο ή καθόλου αριστερή, προφανώς αντιλαμβανόμαστε ότι όλες αυτές οι πτυχές διαφέρουν ως προς το αποτέλεσμα, παρ΄ότι έχουν ως κοινό παρονομαστή το εθνικό νόμισμα. (αν μας πετάξει ο Σόιμπλε στη δραχμή, δηλαδή, μην έρχεται μετά ο Κούλης και ο Τσίπρας και μας λένε "δραχμή δε θέλατε; Ορίστε τώρα!"... δεν μιλάμε για το ίδιο πράγμα )
Το "τεχνοκρατικό" κομμάτι, επομένως, έχει να κάνει με ότι αφορά τις άμεσες τεχνικές δυσκολίες του πρώτου διαστήματος. Το πολιτικό κομμάτι, έχει να κάνει με το τι στο διάολο θα γίνει για να ανασυγκροτηθεί η χώρα: από ποιους, με ποιους και για όφελος ποιων;
Γενικά, δυστυχώς, η κουβέντα για το εθνικό νόμισμα στην Ελλάδα είναι παντελώς αυτιστική τα τελευταία χρόνια με ευθύνες όλων μας.
Οι μεν μνημονιακοί (φρέσκοι ή μπαγιάτικοι) τη χρησιμούν μόνο για να προκαλέσουν τρόμο στους πολίτες, όποτε θέλουν να περάσουν νέα μέτρα.Όποτε πλησιάζουν τα μνημονιάκια, βάζουν μερικούς Ευρωπαίους (Ντράγκι και άλλοι καριόληδες τραπεζίτες που δεν τους έχει ψηφίσει ποτέ κανείς ευρωπαϊκός λαός για να είναι εκεί που είναι) ή/και εγχώριους (Ξυδάκης πρόσφατα) λαγούς , ώστε να φουντώσει η κουβέντα για το εθνικό νόμισμα, να αρχίσουν για τις Βενεζουέλες κ.ο.κ. να φοβήσουν τον κόσμο και να περάσουν τσιλλαριστοί τα μέτρα τους.
Οι δε αριστεροί που θεωρούν τη μετάβαση στο εθνικό νόμισμα ως απαραίτητο συστατικό (όχι ΤΗ λύση, αλλά κομμάτι ΤΗΣ λύσης) μιας πολιτικής διεξόδου προς όφελος των πολλών , (φρέσκοι, όπως ο γράφων, είτε μπαγιάτικοι) βολεμένοι στην ασφάλεια των μικρών ακροατηρίων, έχουν αρκεστεί, κατά κανόνα, σε μια αριστερή γενικόλογη επαναστατολογία.
Ο Λαπαβίτσας, παρότι ανήκει στους δεύτερους, αποτελεί μία από τις λίγες εξαιρέσεις. Προσπαθεί δηλαδή να τεκμηριώσει και επιστημονικά τη μετάβαση στο εθνικό νόμισμα. Και όταν εννοούμε επιστημονικά, όχι σαν 20χρονος Εαακίτης ή Αρενίτης που νομίζει ότι παίζει την πολιτική οικονομία και το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα στα δάχτυλα επειδή έχει διαβάσει λίγο Μαρξ.
Στην προκείμενη συνέντευξη, επειδή ήταν η αφορμή μας τι να πρωτοσχολιάσω:
α) Την Ρεβέκκα Πιτσίκα, η οποία είναι σύμβουλος του Κούλη στη ΝΔ, της οποίας η ιδιότητα αναγράφεται ως "Επιχειρηματίας" (ασχέτως αν προσφωνήθηκε ως επιχειρηματίας-συνεργάτης Κούλη νωρίτερα στην εκπομπή);
ΚΑΙ ΤΙ ΣΤΟΝ ΠΟΥΤΣΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ; Επιχειρηματίας που δεν ξέρει ούτε πώς καθορίζονται οι ισοτιμίες των νομισμάτων; Και να λέει ότι καθορίζονται με το χρυσό; Λες και ζούμε στο 1950; Ακόμα και εγώ ξέρω ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, που δεν σκαμπάζω γρι από οικονομική επιστήμη
β)Τον γελοίο δημοσιογραφίσκο της Καθημερινής με τις πανηλίθιες ερωτήσεις του; Γιατί είναι ακαλλιέργητα τα χωράφια αναρωτιέται και μάλιστα κάνει συγκρίσεις με το Ισραήλ (????).
γ)Τον γελοιοδέστατο δημοσιογραφίσκο της Αυγής, που πριν 2 χρόνια ήταν στα κάγκελα αγκαλίτσα με τους αγρότες και τώρα τους κράζει που κινητοποιούνται για τις επιδοτήσεις;
δ) Το ότι ο Λαπαβίτσας τους εξηγεί το πώς γίνονται οι εισαγωγές και ότι έχουν να κάνουν με το εμπορικό ισοζύγιο και όχι αποκλειστικά με το 1€=Χδραχμές και κάνουν πως δεν τον ακούνε;
Είσαι και μορφωμένος άνθρωπος ρε μαλακα. Η συζήτηση που γίνεται με όλους τους άσχετους (συμπεριλαμβανομένου και εμένα) , όταν έχει να κάνει με τις τεχνικές δυσκολίες της πρώτης περιόδου, είναι σαν να προσπαθείς να μάθεις μπετό στη γιαγιά σου και αυτή να επιμένει ότι το ξέρει καλύτερα από σένα, επειδή ο μακαρίτης ο άντρας της ήταν μαρμαράς.
Όπως προείπα δεν έχω τις τεχνικές γνώσεις για να κρίνω "επιστημονικά" το τι μπορεί να συμβεί βραχυπρόθεσμα, κατά τη μετάβαση στο εθνικό νόμισμα, αλλά, σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω την τρομοϋστερία που ακούγεται. Σε κάθε περίπτωση, έχει, προφανώς, να κάνει και με το τι έχει να χάσει ο καθένας. Όποιος έχει καταθέσεις έξω, προφανώς έχει να χάσει περισσότερα από τη δική μου οικογένεια. Δεν θεωρώ πάντως, ότι θα πέσει πείνα, ούτε θεωρώ ότι δεν θα βρίσκουμε φάρμακα.
Ένιγουεϊ, δεν ξέρω αν ο Λαπαβίτσας είναι πολύ δεξιός ή πολύ αριστερός για τα γούστα μου, αλλά θα είμαι εκεί στις 15 Φλεβάρη για να ακούσω και να κρίνω ο ίδιος.
Υ.Γ. Παρακαλώ τους υπερεπαναστάτες του φόρουμ να μην μου ξαναπουν πάλι τα ίδια για το σύριζα. Όποιος ενδιαφέρεται ας γυρίσει τρεις σελίδες πιο πίσω. Πέρα από το αυτομαστίγωμα, υπάρχει και η αυτοκριτική που πρέπει να γίνεται για τον ενεστώτα χρόνο. Και η αριστερά δεν μπορεί να πείσει για το εθνικό νόμισμα μόνο με την επαναστατολογία. Αυτή είναι η ταπεινή μου γνώμη