Εδω ειναι μια εικονα που δειχνει μια ασχημη πτυχη της ζωης μεχρι και πριν εναν αιωνα, την παιδικη εργασια. Ανεβηκε σton ιστοτοπο
reddit πριν καμποσο καιρο, με τιτλο "
Coal workers in the US when we had a small government, no EPA, no unions and no regulation."
Σε πρωτη φαση, σκεφεται κανεις "οριστε τα κακα του καπιταλισμου και της ελευθερης αγορας, ντροπη και αισχος σε οσους ισχυριζονται οτι κανει καλο στον ανθρωπο η απελευθερωση της οικονομιας". Το ξερω γιατι το σκεφτηκα και εγω.
Στη συνεχεια, διαβαζεις σχολια χρηστών, αρκετα εξυπνα τα περισσοτερα, μεχρις οτου φτανεις σε αυτο:
"
The federal government didn't insitute child labor laws until 1938.
The fact is, our economy wasn't productive enough so that the majority of children didn't have to work. Children have had to work since the beginning of time, it wasn't until fairly recent that this was possible. By 1938, our economy had pretty much solved this problem by itself.
An anti-child labor initative was started in Bangladesh in the early 90's, and it was somewhat successful at limiting child labor in the country. However, what ended up happening was, those children and their families either starved, or the children had to prostitute themselves. This was found by Oxfam, and even referenced by Mr. Big Government himself, Paul Krugman.
Government cannot simply wave a magic wand and do away with the things we find beneath us. It requires progress through capital accumulation, so that entrepreneurs can reinvest in their capital goods, increasing productivity and efficiency, lowering the cost of goods and services, thereby increasing everyone's real wage, allowing just the parents to work to meet the needs for a family, which allows children to go to school for the first part of their lives rather than working.
tl;dr capitalism saved children from the coal mines, not government.
Krugman source:here."
Φυσικα, υπαρχει απαντηση σε αυτο το σχολιο, με αυτο
εδω. Προφανως, και οι δυο χρηστες εχουν δικιο, αφου ο πρωτος παραβλεπει την οποια θετικη συνεισφορα ειχαν οι νομοι των πολιτειων στην μειωση της παιδικης εργασιας, ο δε δευτερος παραβλεπει το γεγονος που αναφερει ο πρωτος, οτι εφαρμοστηκε τετοιο μετρο σε οικονομια που δεν ηταν ετοιμη και τα αποτελεσματα ηταν παλι ασχημα.
Εγω δεν ειμαι σε θεση να γνωριζω την αληθεια (αφου δεν εχω καμια οικονομικη εκπαιδευση), οποτε δεν κρινω ποιος εχει δικιο και ποιος αδικο. Πιστευω ομως πως εχω μια καποια κριτηκη ικανοτητα ωστε να δω οτι η αληθεια δεν ειναι ασπρο-μαυρο, αλλα καπου στην μεση. Προφανως παρεθεσα το πρωτο σχολιο ολοκληρο και μονο το λινκ του δευτερου, επειδη πρωτον ηθελε αρκετο φορματ το δευτερο και δευτερον, πιστευω οτι το πρωτο παρουσιαζει ενα λιγοτερο προφανες σκεπτικο, αρα εχει μεγαλυτερη αξια.