xvantsik έγραψε:Για να απαντάμε και σοβαρά τώρα. Τι ποσοστό του συνολικού πληθυσμού των σολομών της ευρύτερης περιοχής αναπαράγεται σε αυτό το ποτάμι? Η ύπαρξη των σολομών ή και του υδρόβιου οικοσυστήματος πως συνδεόταν με την τοπική οικονομία ή και κουλτούρα? Έγινε λεπτομερής καταγραφή του οικοσυστήματος που αναπτύχθηκε λόγω της κατασκευής του φράγματος? Πόσο υδροδυναμικό αξιοποιούταν? Και άλλα πολλά ερωτήματα.
Φαντάζομαι ότι οι ερωτήσεις είναι ρητορικές δεν ξέρω αν έχουν συγκριθεί τα έσοδα από την αλιεία του άγριου σολομού στις δυτικές Η.Π.Α. σε σχέση με τα έσοδα από την παραγωγή ΥΗ ενέργειας στην αντίστοιχη περιοχή.
xvantsik έγραψε:Όλα τα βίντεο για με τα ψαράκια και τα τοπία κτλπ χωρίς σοβαρή μελέτη και καταγραφή εμένα δεν μου λέει τίποτα, δεν με πείθουν γιατί απλά και μόνο είναι φτιαγμένα για να χτυπάνε στο συναίσθημα (ω η φύση και τα ψαράκια που ο κακός άνθρωπος τα κατέστρεψε κτλπ). Αν θέλουν η μεν να φτιάξουν υδροηλεκτρικά ή η δε να ζούμε με την λάμπα πετρελαίου πρέπει να μπορούν να στηρίζουν με τεκμηριωμένες μελέτες την άποψη τους. Και από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα είναι πολιτικές αποφάσεις...
Που γράφει ότι δεν έγινε σοβαρή μελέτη για την απομάκρυνση του φράγματος. Δεν είναι επιστημονικό περιοδικό το National Geographic όμως για σου τη παρουσιάζει - απευθύνεται σε ένα ευρύτερο κοινό. Δεν νομίζω να παίζει σαν επιλογή στις Η.Π.Α. η λάμπα πετρελαίου, για Ελλάδα το συζητάμε. Οι σολομοί εκτός από τροφή για τους ανθρώπους και τα υπόλοιπα ζώα είναι το κορυφαίο λίπασμα για το δάσος (όπως πεθαίνουν κατά χιλιάδες στις όχθες και μεταφέρονται τα κουφάρια τους από τα αρπακτικά απελευθερώνουν φωσφόρο και άλλα στοιχεία). Μάλιστα σε ορισμένες κοιλάδες πλέον μεταφερουν και σκορπιζουν κουφάρια σολομού με ελικόπτερο (μήπως να υπολογίσουμε και αυτό το κόστος;) και
<εδώ> είναι ένα σχετικό επιστημονικό άρθρο αφού σου αρέσουν τα "επιστημονικά". Αυτά στη καπιταλιστική Αμερική που το κίνημα (οικολογικό εν προκειμένω) επιβάλει πολλές από τις διεκδικήσεις του. Εμείς ας αρκεστούμε στην αφήγηση
mamassis έγραψε:οι σολομοί ξεβολεύτηκαν
και ας ευχαριστήσουμε τα δικά μας κινήματα
OxYdO έγραψε:"ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ της αριστεράς, των κινημάτων και της Οικολογίας"
γιατί θα τη βγάζουμε "οικολογικά" μαθαίνοντας
xvantsik έγραψε:να ζούμε με την λάμπα πετρελαίου