Ποτε προλαβες να τη δεις ρε θηριο; Εκτος αν σας εχουν ενημερωσει απ'τον Περισσο οτι ειναι "κακια" ταινια, οποτε παμε κατευθειαν στο θαψιμο της.
Η ταινια αγαπητε ειναι βασισμενη στο βιβλιο του Νικου Γκατζογιαννη, στο οποιο ο συγγραφεας εγραψε για γεγονοτα που εζησε ο ιδιος μικρος. Οποτε οσο κι αν σε τσουζει η αληθεια, αυτα που βλεπεις στην ταινια (και πολλα περισσοτερα που διαβαζεις στο βιβλιο) ειναι η θλιβερη πραγματικοτητα. Το ΕΑΜ στον εμφυλιο, αλλα και πριν απο αυτον, εκανε φοβερα εγκληματα, κι οση προπαγανδα κι αν εχει ριξει το ΚΚΕ για να το αγιοποιησει, ανθρωποι που διαβαζουν αντικειμενικα την ιστορια δεν γελιουνται.
Τωρα μην προσπαθεις να συγκρινεις την "Ελενη" με ταινιες προπαγανδας οπως ο "Γραμμος". Εκτος του, οπως ειπα και πριν, η Ελενη βασιζεται σε πραγματικη ιστορια, ειναι μια αναγνωρισμενη διεθνως ως αρτια ταινια, με καστ που περιλαμβανει ηθοποιους οπως ο Τζον Μαλκοβιτς.
Παντως η προβολη της ταινιας στην Ελλαδα ειναι αλλο ενα παραδειγμα της φοβερης δημοκρατικοτητας που διεπει το ΚΚΕ. Συγκεντρωση εξω απ'τον κινηματογραφο, ξυλο στους θεατες μεσα στον κινηματογραφο.... Ουτε οι παραχριστιανικες οργανωσεις εκαναν ετσι για τον "Τελευταιο πειρασμο"
Σημείωμα του συγγραφέα:
Ο κόσμος όπου έζησε και πέθανε η Ελένη αναπλάστηκε στο βιβλίο αυτό όχι μόνον από τις δικές μου αναμνήσεις και των αδερφάδων μου, αλλά και από τις θύμησες πάμπολλων ανθρώπων που ζουν τώρα σκορπισμένοι σε καμιά δεκαριά χώρες.
Όλα τα ονόματα, οι τόποι και οι ημερομηνίες είναι πραγματικά. Κάθε περιστατικό που περιγράφεται στο βιβλίο και που δεν το είδα με τα μάτια μου μου το έχουν περιγράψει τουλάχιστον δύο μάρτυρες με τους οποίους μίλησα χωριστά. Όλες οι συνομιλίες έχουν μαγνητοφωνηθεί, κρυφά στην περίπτωση κάποιων δύστροπων μαρτύρων.
Οι απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες και τα ντοκουμέντα που συγκέντρωσα (εφημερίδες, ημερολόγια, επιστολές, στρατιωτικές εκθέσεις, φωτογραφίες, χάρτες επιχειρήσεων) γεμίζουν ένα τοίχο με φακέλους στο σπίτι μου.