Σελίδα 1 από 1

Rethink Athens - Μια συζήτηση για το κέντρο της Αθήνας

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί, 25 Ιουν 2013 3:22 am
από OxYdO
Εικόνα

Ο διαγωνισμός Rethink Athens είναι ένας αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, που διεξήχθη υπό την αιγίδα του ιδρύματος Ωνάση,με σκοπό την ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας, με άξονα την οδό Πανεπιστημίου. (http://www.rethinkathens.org)
Στα τέλη Φλεβάρη παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματά του (πατήστε εδώγια να δείτε το νικητήριο project)
Σε συνέχεια μιας συζήτησης που έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα σχετικά με το διαγωνισμό, τους στόχους του , τις κοινωνικές του προεκτάσεις και θεωρώντας ότι ο διάλογος για την ανάπλαση δεν μπορεί να είναι προνόμιο των λίγων, αλλά δικαίωμα όλων των κοινωνικών φορέων που εμπλέκονται με τη ζωή στο κέντρο της πόλης ανοίγω το τόπικ, προκειμένου να παραθέσουμε κείμενα και να ανοίξουμε μια συζήτηση και εδώ. Άλλωστε είναι ένα θέμα που άπτεται του επαγγέλματος του μηχανικού και ιδιαίτερα του κοινωνικού ρόλου που καλείται σήμερα να επιτελέσει ο νέος μηχανικός, αλλά και της αντίληψής μας απέναντι στο δημόσιο χώρο εν γένει.

Ξεκινάω (πλουραλιστικά ;) ) με ένα κείμενο- debate από την Εφημερίδα των Συντακτών, όπου υπέρ της ανάπλασης τάσσεται ο Κώστας Μωραΐτης, Αναπληρωτής καθηγητής της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου, μέλος της επιστημονικής ομάδας για την ανάπλαση της Πανεπιστημίου,
ενώ κατά τάσσεται η Πορτάλιου Ελένη, καθηγήτρια της Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ, δημοτική σύμβουλος δήμου Αθηναίων με την Ανοιχτή Πόλη.

Re: Rethink Athens - Μια συζήτηση για το κέντρο της Αθήνας

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ, 13 Νοέμ 2013 4:49 pm
από OxYdO
Rethink τους ιδιωτικούς διαγωνισμούς

[...]Με ομόφωνο ψήφισμα του 122ου ετησίου Συμβουλίου της [Διεθνής Ενωση Αρχιτεκτόνων (International Union Architects)], που έγινε στις 19-20 Οκτωβρίου στο Πεκίνο, επισημαίνει ότι για τη διαμόρφωση δημοσίων χώρων δεν είναι δυνατόν να διενεργούνται ιδιωτικοί διαγωνισμοί από ιδιωτικές επιχειρήσεις, όπως συνέβη για τον επανασχεδιασμό και τη διαμόρφωση της οδού Πανεπιστημίου στην Ελλάδα.

[...]«Δεν είναι δυνατόν να ανασχεδιάζονται δημόσιοι χώροι όπως είναι το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού και η Πανεπιστημίου και να διενεργούνται από ιδιωτικές επιχειρήσεις ιδιωτικοί αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί κατά παρέκκλιση των διεθνών συμβάσεων» υποστηρίζει ο κ. Φιντικάκης, διαβλέποντας πως με αυτό τον τρόπο ανοίγεται ένας δρόμος ιδιωτικοποίησης όλων των δημοσίων έργων, που δεν ξέρουμε πού θα οδηγήσει στο μέλλον.
Το ψήφισμα εκδόθηκε ύστερα από ομόφωνη απόφαση της διεθνούς κοινότητας των αρχιτεκτόνων που εκπροσωπεί 125 κράτη-μέλη απ’ όλο τον κόσμο και ενάμισι εκατ. αρχιτέκτονες. «Και αυτό συνέβη γιατί φαινόμενα εκποίησης της δημόσιας περιουσίας σε ιδιώτες δεν είναι ελληνικό μόνο φαινόμενο. Παρατηρούνται και σε άλλα μέρη του κόσμου με αποτέλεσμα να δημεύεται ουσιαστικά η δημόσια περιουσία» καταλήγει ο κ. Φιντικάκης.