Εικαστική (graffiti) παρέμβαση στο συγκρότημα της Πατησίων

Συζητήστε θέματα παντός ενδιαφέροντος.

Εικαστική (graffiti) παρέμβαση στο συγκρότημα της Πατησίων

Δημοσίευσηαπό koutsou-bilo » Σάβ, 07 Μαρ 2015 1:39 am

Εικόνες από διάφορες οπτικές

Spoiler: show
σχωράτε με για τη lifo, αλλά είχε τις εικόνες

Τη δήλωση του πρύτανη επί του θέματος μπορείτε να την διαβάσετε στο ποστ του συναδέλφου στο τόπικ ειδήσεις-κείμενα. Εμένα, προσωπικά, λίγο με ενδιαφέρει η στάση του Γκόλια, ο οποίος, παρεπιπτόντως, σχολίασε την έλλειψη φυλάκων, χωρίς να αναφερθεί στο ζήτημα των διαθεσιμοτήτων που για ενάμιση χρόνο απασχόλησε το ΕΜΠ. Ο νοών νοείτω.

Ο λόγος που άνοιξα το θέμα είναι γιατί είμαι περίεργος να μάθω τις απόψεις των υπολοίπων όσον αφορά την εικαστική παρέμβαση.

Η δική μου γνώμη (κρίνοντας από τις φωτογραφίες) είναι ότι είναι πολύ καλή δουλειά, σε ασπρόμαυρο - διακριτικό μοτίβο, που, αν το θέλετε, θα δεχόμουν το ίδρυμα να πλήρωνε για να γίνει (πόσο, μάλλον, τσάμπα). Προφανώς, το συγκεκριμένο, αν δεχθούμε ότι αποτελεί κομμάτι "τέχνης", μπορεί να αρέσει ή να μην αρέσει. Αυτό για το οποίο, όμως, είμαι σίγουρος, ότι τα graffiti, είναι μακράν πιο επιθυμητά από βρώμικους τοίχους με tags, αλλά και από πεντακάθαρους φρεσκοβαμμένους τοίχους σε αποχρώσεις της ώχρας. Ένας, ακόμα, λόγος που τα graffiti είναι προτιμότερα, είναι το γεγονός ότι μεταξύ των γκραφιτάδων υπάρχει άτυπος κανόνας που προστατεύει τα "καλά κομμάτια" από το να πατιούνται για ένα διάστημα (πχ τα εκάστοτε graffiti στον μεγάλο τοίχο δίπλα στο στέκι των Εαακ).
Σήμερον ιδικό μου
Αύριον ιδικό σου
Μηδέποτε μηδενός

Βυζαντινό λαϊκό ρητό 9ος αιώνας

http://luben.tv/wp-content/uploads/2014/10/stin-ugeia-mas.gif?3fb042
Άβαταρ μέλους
koutsou-bilo

Έτος εισαγωγής: 2009

Re: Εικαστική (graffiti) παρέμβαση στο συγκρότημα της Πατησίων

Δημοσίευσηαπό OxYdO » Σάβ, 07 Μαρ 2015 2:38 am

Εμένα το συγκεκριμένο γκράφιτι μου φαίνεται παντελώς ακαλαίσθητο και με ενοχλεί που είναι τόσο "μεγάλης κλίμακας".

Στο υπόλοιπο σκεπτικό μαζί σου.
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
OxYdO Σημαντική βοήθεια στο MQN.gr

Έτος εισαγωγής: 2011

Δημοσίευσηαπό ice92 » Σάβ, 07 Μαρ 2015 9:59 am

Τι απαίσιο πράμα είναι αυτό πάλι!! Έλεος
Άβαταρ μέλους
ice92

Έτος εισαγωγής: 2013

Δημοσίευσηαπό edchar » Σάβ, 07 Μαρ 2015 11:25 am

Όχι. Αυτά τα ΚΛΑΣΙΚΑ κτίρια να φεσκοβαφούν σωστά. Και μέχρι οι γκραφιτάδες να καταλάβουν ότι δεν είναι σκύλοι να μαρκάρουν περιοχές κατουρώντας τις γωνίες, ας βάλουμε μέχρι ένα ύψος ένα υλικό που να μην "μένει" πάνω του το spray! Ας εκφράζουν σπίτι τους τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες και μετά να το κάνουν και εκθεσιακό κέντρο με εισιτήριο να βγάλουν και λεφτά. Και το συγκεκριμένο είναι και επιεικώς απαίσιο για το ιστορικότερο πανεπιστήμιο της χώρας. Σε clubάκι μπορεί να τα 'σπαγε... (Συγγνώμη για την παράβαση του κανόνα με τα κεφαλαία...)
Δε θέλω να με αγαπούν πολλοί, θέλω να με αγαπούν λίγοι και πολύ!
Άβαταρ μέλους
edchar

Δημοσίευσηαπό eX-mc » Σάβ, 07 Μαρ 2015 2:15 pm

koutsou-bilo έγραψε:Εικόνες από διάφορες οπτικές

σχωράτε με για τη lifo, αλλά είχε τις εικόνες

Κι έλεγα κι εγώ στο spoiler θα'ναι οι εικόνες.. δε τη γλιτώσαμε!

Στην αρχή με τις κοντινές φωτό δεν έβγαζα και πολύ άκρη (ίσως λίγο από τη δεύτερη) και δεν μ'αρεσε. Όταν έφτασα σ'αυτήν από την οδό Πατησίων κατέληξα:
Η δική μου άποψη θα είναι λίγο ακραία αλλά το graffiti γαμάει. ΟΚ, έχω δει καλύτερα γκραφίτι σε μεγάλη κλίμακα κι αυτό όμως δεν πάει πίσω. Αυτή η γωνία με κέρδισε κατευθείαν. Διατηρώ αμυδρές αμφιβολίες και περιμένω να το δω από κοντά αλλά από τον καναπέ και το pc μου γουστάρω :clap: πολύ καλύτερο από τις κωλο-tagιες που δε μπορώ να τις βλέπω τη μια πάνω στην άλλη και μακάρι να κρατήσει αλώβητο για καιρό γιατί όπως λέει κι ο συνάδελφος από πάνω..
koutsou-bilo έγραψε:Ένας, ακόμα, λόγος που τα graffiti είναι προτιμότερα, είναι το γεγονός ότι μεταξύ των γκραφιτάδων υπάρχει άτυπος κανόνας που προστατεύει τα "καλά κομμάτια" από το να πατιούνται για ένα διάστημα (πχ τα εκάστοτε graffiti στον μεγάλο τοίχο δίπλα στο στέκι των Εαακ).
ισχύει μεν αλλά και πάλι είναι ασέβαστοι! και το λέω γιατί τουλάχιστον δε κάνουν κάτι ανάλογο παρά κάτι καρικατούρες και tagιες παντού!! :sick:

Και για να μιλήσουμε και λίγο πιο σοβαρά αυτά που λένε περί ιστορικού κτιρίου και τα συναφή, για μένα δε στέκουν και πολύ. Ιστορικός χώρος είναι η Ακρόπολη και κτίριο ο Παρθενώνας που κι αυτό αν δε το φυλάγαν και δίναν ένα κάρο για συντήρηση θα είχε πάνω τις φιτσουλίες του. Καλά κάνουν βέβαια και τον συντηρούν, βγάζουμε έσοδα απ'αυτό και καλά κάνουμε. Αλλά όλο αυτό είναι θέμα παιδείας και πολιτισμού. Τώρα θυμηθήκαμε την ιστορικότητα που φέρει το κτίριο της Πατησίων ως σύμβολο κι όχι ως χώρος σαν κτίριο (μπετά με σίδερα κ.ο.κ.) -ενώ ο Παρθενώνας είναι αξιόλογος και για τα δύο αυτά- επειδή από το κακόγουστο κιτρινο-μπεζο..- κακό χρώμα τεσπα μπογιατίστηκε ένα γκραφίτι. Αστείο κατ'εμέ! Άσε που δεν θεωρώ ότι αυτή η ζωγραφιά προσβάλλει τη μνήμη κανενός κι ούτε του μνημίου. Πιστεύω ότι ιστορικά είναι το αφήνει αδιάφορο και εικαστικά, καλύτερο για να μη πω το σέβεται περισσότερο απ'ότι το βάψιμο που του είχαν πριν. Γιατί κάτι τέτοιο αγαπητοί θέλει δουλειά πολλή!
Να προσθέσω ότι το μόνο που θα μπορούσα να δεκτώ είναι να γίνει κάτι σαν εκλογή του ποιοι έχουν πρόβλημα και ποιοι όχι στο βωμό της δημοκρατίας δλδ γιατί ξέρω ότι μάλλον θα'βγαινε όχι, θα βαφόταν πάλι αυτό το.. χρώμα τέλος πάντων και θα γέμισε κουτσουλιές και tagιες και δε θέλω να το ρισκάρω! Αλλά εντάξει.. τι να κάνουμε δημοκρατία δεν(;;) έχουμε;

Κατά τ'άλλα ευχές για σύνεση και σεβασμό προς τους απαντοχού γκραφιτ-άδες για προστασία κι όχι βεβήλωση του έργου!

υ.γ. koutso-bilo, η εικαστική σου περιγραφή είναι πιο σοβαρή απ'ότι θα ήθελα!! :ellinofreneia:
c'est en faisant n'importe quoi
qu'on devient n'importe qui

δεν είναι πτήση, είναι πτώση με στυλ.
Άβαταρ μέλους
eX-mc
Site Admin

Έτος εισαγωγής: 2010

Δημοσίευσηαπό dionikkwna » Σάβ, 07 Μαρ 2015 10:41 pm

Το graffiti είναι σίγουρα τέχνη,προσωπικά θεωρώ οτι μπορούν να κάνουν έναν αποστειρωμένο χώρο πολύ πιο όμορφο και ζωντανό, ειδικά σε ένα πανεπιστήμιο. Σιχαίνομαι βέβαια τις παντελώς ανούσιες tag-κιες wannabe συμμοριών και τα Βαζελοι λαγοι , ΜΠΑΟΚ 67 ,54 . Το συγκεκριμένο ίσως σε κάποιους να φαίνεται όμορφο. Εμένα όμως μου βγάζει μια σκατοψυχίλα όλη αυτή η μαυρίλα, μπορούσε να γίνει κάτι καλύτερο.
dionikkwna

Έτος εισαγωγής: 2008

Δημοσίευσηαπό gousia » Σάβ, 07 Μαρ 2015 11:41 pm

Το graffiti και δεν ταιριαζει στα κτιρια του πολυτεχνειου και ασχημο ειναι.Απορω με οσους τους αρεσει!(γενικα και εμενα μου αρεσουν τα graffiti αλλα αυτο,οπως και πολλα αλλα,ειναι πανασχημο-ασυμμετρο-τερατωδες και ολα τα κακα του κοσμου)Γδαρμενη ζεβρα μου θυμιζει.
γιαούρτι με κέτσαπ
gousia

Δημοσίευσηαπό Zagreus » Κυρ, 08 Μαρ 2015 1:28 pm

Αχ μα δεν σκαμπάζετε από τέχνη MQNίτες αυτό το graffiti έχει πολλαπλά επίπεδα/γκεστάλτ. Σε πρώτο επίπεδο είναι μια μπούρδα. Σε δεύτερο επίπεδο όμως;

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Zagreus Σημαντική βοήθεια & οικονομική ενίσχυση στο MQN.gr

Έτος εισαγωγής: 2014

Δημοσίευσηαπό dannewyorker » Κυρ, 08 Μαρ 2015 2:58 pm

Εγώ πάντως παίδες όταν πρωτοείδα το graffiti ξαφνιάστηκα διότι πίστεψα πως είχε πάρει φωτιά το κτίριο και τελικά κατέληξε μέσα στην στάχτη και την μαυρίλα. Νομίζω, χωρίς να ξέρω, ότι αυτό θέλανε να εκφράσουνε μέσα από αυτή την παρέμβαση και το κατεφέρανε!!

Προσωπικά μου αρέσει και το επικροτώ διότι συνάδει με την 'σύγχρονη' ιστορία του κτιρίου. Όταν λέω 'σύγχρονη' ιστορία εννοώ το γνωστό serial όπου μετά από κάθε μεγάλη πορεία δημιουργείται από την μεριά της Στουρνάρη ένα πεδίο μάχης ανάμεσα στους 'αντεξουσιαστές' και την 'αστυνομία' και το κτίριο καταλήγει έρμαιο των περιστάσεων σ'ένα τοπίο με φωτιές γύρω-γύρω και τα λοιπά γνωστά αλλά μη εξαιρετέα..

Οπότε, το graffiti θεωρώ πως απεικονίζει το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης και όντως προκαλεί γιατί η τέχνη πρέπει να προκαλεί. Και βέβαια, γιατί διάβασα διάφορα τρελά, η τέχνη δεν είναι μόνο φρου-φρου, αρώματα και χρώματα και σε καμία περίπτωση δεν γεννάτε στα ρετιρέ κι ούτε παρουσιάζεται σε καμβάδες πίσω από κλειστές πόρτες όπου καταβάλλεις το αντίτιμο της τέχνης. Είναι καθαρά ζήτημα του ρόλου που διαδραματίζουν γενικά οι τέχνες στην κοινωνιά.

Συμπερασματικά, θεωρώ πως, μόνο και μόνο απ' τον ντόρο που προκάλεσε το graffiti, έχει πετύχει τον σκόπο του σαν τέχνη υψηλού επιπέδου.
Κι ας είμαστε λιγάκι σοβαροί... Βεβήλωση του μνημείου είναι το θεατράκι που παίζεται κάθε τρεις και λίγο με την αστυνομία και τα φιλαράκια της στο χώρο του Πολυτεχνείου. Όταν καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τέτοιου είδους παθογένειες κρίνοντας τα γεγονότα όπως είναι (κι όχι όπως θα θέλαμε να είναι) μπορούμε να μιλήσουμε περί βεβήλωσης(??) του 'ιστορικότερου πανεπιστημίου της χώρας'. Μέχρι τότε δείχνουμε απλά σοβαροφανείς και 'επιλεκτικοί' όσον αφορά στην ευαισθησία(?) μας για το κοινωνικό γίγνεσθαι.

Sorry για το μακροσκελές κείμενο αλλά το θέμα δεν μπορεί να αναλυθεί, έστω κι επιφανειακά, ούτε και σε επίπεδο διπλωματικής..
Prepare your anus!!Winter is coming..
dannewyorker

Δημοσίευσηαπό ice92 » Κυρ, 08 Μαρ 2015 11:23 pm

Ρε είστε σοβαροί;
Σας αρέσει αυτή η αηδία στην πρόσοψη του καημένου του κτηρίου; Είναι σκέτη παραφωνία.
Και σπουδάζετε και μηχανικοί; Και λέτε είναι ωραίο;; Αρχιτεκτονική χρωστάτε ακόμα; Όταν το κοιτάς τώρα το κτήριο με αυτά τα καραγκιοζιλίκια επάνω θες να τραβήξεις το βλέμμα να ξεκουραστούν τα μάτια σου!
Είναι ιεροσηλία.
Δεν υπάρχει κανένας σεβασμός πια; Για την ιστορία του ιδρύματος, τους ανθρώπους που το χρηματοδότησαν, τους αξιόλογους καθηγητές που δίδαξαν εκεί;
Σαν να πηγαίνεις στη μάνα σου και να τη βάφεις με σπρέι στη μούρη είναι.
Δικό τους ήταν στην τελική να πάνε να το κάνουν έτσι; Όταν περνάει ο άλλος απ έξω θα λέει αυτοί είναι οι φοιτητές του ΕΜΠ. Αυτοί θα μας χτίσουν τις υποδομές;.. Ελπίζω να μην ήταν φοιτητές αυτοί που το κάνανε αυτό. Πάντος κάποιοι άνθρωποι θα ζουν για να κατασρέφουν οτιδήποτε με το οποίο ανακατεύονται. Και στη ζωγράφου παντού όλα σκατά τα έχουνε κάνει.
Και είμαι σίγουρος οτι στους 100 που τα ανέχονται κάθε μέρα αρέσουν σε 7 - 8. Οι υπόλοιποι απλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι.
Το ωραίο φτιάχνεται δύσκολα και χρειάζεται πολλούς. Οι καταστροφές είναι εύκολες και γίνονται από λίγους, γρήγορα, σε μια νύχτα.
Άβαταρ μέλους
ice92

Επόμενο

Επιστροφή στο Γενικές Συζητήσεις

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες