Γεια παιδιά,
Δεν είμαι από την σχολή ούτε καν από το πολυτεχνείο, αλλά επειδή έκανα πρόσφατα την διαδικασία (και έτυχε να δω το post) και με δεδομένο ότι σε γενικές γραμμές τα κριτήρια δεν αλλάζουν από τομέα σε τομέα, σας γράφω το τι παίζει γενικά:
α) Αν δεν έχεις πολλά λεφτά (κάποιες δεκάδες χιλιάδες δολλάρια), μεταπτυχιακό δεν παίζει. Πας κατ'ευθείαν για διδακτορικό και στην πορεία για το phD παίρνεις και το Master. Ο λόγος που το λέω, είναι ότι στα διδακτορικά γενικά παίζει αρκετή χρηματοδότηση*, ενώ στα μεταπτυχιακά από ελάχιστη εως καθόλου.
β) Σε γενικές γραμμές, ο βαθμός του πτυχίου και το πόσο πήρε από άποψη ετών, παίζει πολύ μικρό ρόλο. Τα βασικά που θέλουν είναι πολύ καλές συστατικές, κατά προτίμηση από "γνωστούς" καθηγητές (με αρκετά citations και αν γίνεται να έχουν σπουδάσει/εργαστεί/διδάξει στην Αμερική) και να έχετε συμμετάσχει σε ερευνητικά projects (παράδειγμα στην διπλωματική να πάρετε ερευνητικό θέμα, μόλις τελειώσετε να μπείτε σε κάποιο άλλο σε project, κατά την πρακτική κλπ). Μετά είναι το statement of purpose και μετά πάνε όλα τα άλλα (βαθμός, GRE, TOEFL, CV). Φυσικά αν έχετε κάποιο γνωστό εκεί (phD student ή τον καθηγητή για παράδειγμα) και σας κάνει recommend, είναι επίσης πολύ μεγάλο +.
*Η χρηματοδότηση έχει 2 βασικές μορφές:
1) Fellowship: Κανονική υποτροφία.
2) Assistantship: Δουλεύεις στο πανεπιστήμιο και πληρώνεσαι. Η δουλειά μπορεί να είναι είτε να διδάσκεις κάποια μαθήματα (teaching assistantship) είτε να δουλεύεις σε κάποιο ερευνητικό project (research assistantship) ένα minimum ωρών την βδομάδα.
Αυτά. Αν έχετε κάποια άλλη απορία και δεν είναι απόλυτα συνδεδεμένη με το αντικείμενο σας, πείτε μου μήπως ξέρω να σας βοηθήσω.
Καλή συνέχεια και καλή επιτυχία
