Σελίδα 1 από 2
Μηχανικοί - ανεργία - τώρα τι κάνουμε?

Δημοσιεύτηκε:
Σάβ, 22 Ιαν 2011 2:33 pm
από katerinio
παιδιά καλησπέρα,
πήρα πτυχίο τον Σεπτέμβριο και από τότε ψάχνω για δουλειά αλλά τίποτα. Έχω αρχίσει να αγχώνομαι πολύ για το μέλλον. Δεν έχω και τίποτα ουσιαστικά προσόντα, πήρα πτυχίο στα 8 χρόνια με βαθμό 6.5.
Έτσι αποφάσισα να επενδύσω σε τίποτα σεμινάρια μήπως και μάθω τίποτα εξειδικευμένο που θα μπορούσε να μου χρησιμεύσει σαν προσόν. Θα ήθελα τη γνώμη σας για το τι αξίζει τον κόπο να κάνει κανείς.
1. Σεμινάριο: Ms Project
2. Σεμινάριο: Autocad Civil 3D (αφορά κυρίως έργα οδοποϊίας)
3. Σεμινάριο: ArcGIS
4. Σεμινάριο: Autocad Architecture
οι γνώμες σας θα ήταν πολύ χρήσιμες για μένα.....
Re: Μηχανικοί - ανεργία - τώρα τι κάνουμε?

Δημοσιεύτηκε:
Σάβ, 22 Ιαν 2011 3:31 pm
από PAINTER
Συναδέλφισσα καλως ήρθες στην "λέσχη" των διπλωματούχων...
Πρώτον καλή τύχη στην ανεύρεση εργασίας,
Δευτερον άποψη μου είναι ότι είναι άσκοπο να κάνεις κάτι εξειδικευμένο τώρα που δεν ξέρεις ακόμα που θα καταλήξεις. Πχ προσωπικά έμαθα γεωτεχνικά προγράμματα αλλά ακόμα δεν τα έχω χρησιμοποιήσει (τα είχα μάθει στη σχολή απλά στο φέρνω ως παράδειγμα). Αντιθέτως λόγω της δουλειάς στην οποία βρίσκομαι, έμαθα εφαρμογές επί μεταλλικών κατασκευών, από επίπεδο απλού σχεδίου μέχρι και ανάλυσης και σχεδιασμού. Δεν είναι ότι υπάρχει πληθώρα δουλειών και μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάτι κάπου όπως και να έχει.
Κάτι που πιστεύω ότι είναι καλό σαν εφόδιο, ασχέτως το πού θα βρεις δουλειά αρχικά, είναι μια ξένη γλώσσα παραπάνω. Είτε μέσω φροντιστηρίου είτε μέσω ιδιαίτερων είτε μέσω αυτοδιδασκαλίας.
Βέβαια για να εμπλουτίσεις τις πιθανές επιλογές σου, πρέπει να λάβεις υπόψη σου ότι προσόν δεν θεωρείται μόνο η γνώση λογισμικού, αλλά και άλλα χαρακτηριστικά όπως πχ η γνώση οικονομικών ή θεμάτων διαχείρισης ή κτηματαγορών. Προσωπικά εγώ αυτά μελετάω αυτήν την περίοδο. Μπορείς να διαβάσεις μόνη σου ή να παρακολουθήσεις σεμινάρια που κάνει και το ιεκεμτεε.
Re: Μηχανικοί - ανεργία - τώρα τι κάνουμε?

Δημοσιεύτηκε:
Σάβ, 22 Ιαν 2011 3:51 pm
από katerinio
painter ευχαριστώ για την απάντηση.
Δηλαδή από τη δική σου εμπειρία στην αναζήτηση εργασίας, εκτιμάς ότι θα αξιολογηθεί καλύτερα ένα σεμινάριο από το ΤΕΕ π.χ
1. Πολεοδομικές Διατάξεις και Διαδικασία Έκδοσης Οικοδομικών Αδειών
2. Κοστολόγηση Έργων-Μέθοδοι και Έλεγχος του Κόστους
3. Εκτιμήσεις Εμπορικών Αξιών Ακινήτων
όταν λες οικονομικά εννοείς το κομμάτι του management? π.χ Ms Project, Primavera...
Re: Μηχανικοί - ανεργία - τώρα τι κάνουμε?

Δημοσιεύτηκε:
Σάβ, 22 Ιαν 2011 4:26 pm
από PAINTER
λοιπόν,
από τη δική μου εμπειρία κανένας δεν θα δώσει σημασία εάν έχεις κάνει οποιοδήποτε σεμινάριο. Δυστυχώς.
Αυτό που θα εκτιμήσουν (ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ) θα είναι εαν έχεις λιώσει το κορμί σου σε κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα ή θέμα (πχ έκδοση αδειών για φωτοβολταικά). Πχ έχω βρει αρκετές αγγελίες που ζητούσαν ΕΜΠΕΙΡΙΑ σε κάποια συγκεκριμένο λογισμικό ή κάποιο συγκεκριμένο θέμα. Τονίζω το θέμα της εμπειρίας, καθώς το σεμινάριο σου δίνει τα βασικά και σου λύνει αντε και κανα τυπικό παράδειγμα. Αυτός όμως που ζητάει σε μια αγγελία συγκεκριμένο θέμα, δεν περιμένει να λύσεις τυπικά παραδείγματα, αλλιώς θα το έκανε και μόνος του.
Για να μην σε τρομοκρατώ όμως άδικα, τα σεμινάρια (και ειδικά η προσωπική ενασχόληση, κάτι στο οποίο επενδύω) μπορεί να μην σου δίνουν άμεσα εμπειρία, όμως σου δίνουν μια ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ότι έχεις κάπου να πατήσεις για αρχή. Σου δίνουν έναν σύντομο μπούσουλα, γιατί κακά τα ψέμματα, το διάβασμα δεν τελειώνει παρά μόνο όταν πάρουμε σύνταξη (αν πάρουμε). Οπότε αν σε ενδιαφέρει ένα θέμα (όπως η έκδοση οικοδομικών αδειών) ίσως θα σε βοηθούσε η παρακολούθηση κάποιου σχετικού σεμιναρίου.
Το θέμα όμως είναι να μπορέσεις να περιορίσεις τους στόχους, γιατί για τα περισσότερα από αυτά και χρήμα χρειάζεται αλλά και χρόνος. Πχ το ιεκεμ τεε έχει και σεμινάριο για ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ. Εσένα μπορεί να σου φαίνεται άσχετο, εμένα ίσως ενδιαφέρον, αν το συνδιάσω πχ με τα κτηματομεσιτικά.
Τέλος τα MsProject και 3P δεν είναι διαχείριση, είναι ΕΡΓΑΛΕΙΑ διαχείρισης. Και αφού δεν ξέρεις ακόμα διαδικασίες (πχ τη ροη εργασιών ενός εργοταξίου) η γνώση τους είναι περιττή. Αλλωστε μην ανησυχείς, για να μπορούν να τα δουλεύουν μανατζερς, είναι προγράμματα της πλάκας, οπότε άμα τα χρειαστείς, τα μαθαίνεις μέσα σε ένα σ/κ. (Και δεν το λέω από κεφαλιού μου, το έχω δουλεψει και είναι πανεύκολο.)Αρκεί να ξέρεις το θεωρητικό υπόβαθρο...ΠΑΡΙΣ ΠΑΝΤΟΥΒΑΚΗΣ ΣΠΙΚΙΝΓΚ.
Η διαχείριση εμπεριέχει και χρηματοοικονομικά και οικονομικά. Μπορεί να μην σου χρειαστεί σε μια συγκεκριμένη δουλειά το να ξέρεις τις δομές μέσω των οποίων μπορείς να χρηματοδοτήσεις μια επιχείρηση, αλλά αυτές είναι γνώσεις πιο ευρείας κατανάλωσης και μπορεί να σε βοηθήσουν αργότερα ακόμα και σε δικιά σου επιχείρηση.
Μόρφωσε έναν πιο συγκεκριμένο στόχο και τα ξαναλέμε πιό συγκεκριμένα!
Re: Μηχανικοί - ανεργία - τώρα τι κάνουμε?

Δημοσιεύτηκε:
Σάβ, 22 Ιαν 2011 4:34 pm
από katerinio
painter ήσουν κατατοπιστικότατος,
η έλλειψη στόχευσης που διακρίνεις σε μένα δεν είναι έλλειμα προσανατολισμού, αλλά επειδή κατέληξα ότι δεν έχει νόημα να έχω μια στόχευση από τη στιγμή που η αγορά δεν δίνει καθαρό σήμα για να ξέρεις που να πατήσεις αποφάσισα να τσαλαβουτήσω λίγο από εδώ και από εκεί. έτσι προκύπτει το να κάνω ένα σεμινάριο από κάθε θεματική ενότητα.
Συμφωνώ ότι το σεμινάριο ουσιαστικά λειτουργεί στο να σε κάνει να νιώθεις πιο σίγουρος όταν αύριο θα κληθείς να αντιμετωπίσεις ένα συγκεκριμένο θέμα το οποίο και δνε έχεις ξανασυναντήσει.
και εγώ διαβάζω μόνη πράγματα, αλλά πιστεύω οτι κανένας εργοδότης δεν θα πιστέψει ότι έχω ασχοληθεί με κάτι σοβαρά μόνη μου (είναι που έχω αργήσει να πάρω και πτυχίο), οπότε ήλπιζα το χαρτί της πιστοποίησης (το χρυσοπληρωμένο) να δίνει ένα πιο θετικό σήμα
Re: Μηχανικοί - ανεργία - τώρα τι κάνουμε?

Δημοσιεύτηκε:
Σάβ, 22 Ιαν 2011 4:41 pm
από ili@
Σχετικά με το project management (pm), και λαμβάνοντας υπόψη ότι η διαχείριση (ανθρώπων, έργων, χρόνου, πόρων...) είναι εξαιρετικά σημαντική και μπορεί ακόμα να επηρεάσει το αποτελέσμα οιασδήποτε εργασίας, θα σου πρότεινα να παρακολουθήσεις κάποιο σεμινάριο pm
που να οδηγεί σε πιστοποίηση. Η καλύτερη προσέγγιση είναι του IPMA, του οποίου Εθνικός Φορέας είναι το PMGreece. Το Κέντρο Καινοτομίας Κατασκευών του ΕΜΠ παρέχει τέτοια στοχευμένα σεμινάρια και θα δεις και γνωστά πρόσωπα εκεί... Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να βρεις στη διεύθυνση:
http://pmgreece.gr/content.php?cid=certification.
Re: Μηχανικοί - ανεργία - τώρα τι κάνουμε?

Δημοσιεύτηκε:
Σάβ, 22 Ιαν 2011 4:48 pm
από PAINTER
katerinio έγραψε:έτσι προκύπτει το να κάνω ένα σεμινάριο από κάθε θεματική ενότητα
είναι χοντρά τα λεφτά ρε συ!
katerinio έγραψε:το χαρτί της πιστοποίησης (το χρυσοπληρωμένο) να δίνει ένα πιο θετικό σήμα
χμχμχ, αμα δεν δει ο άλλος να πετάς φλόγες, δεν θα δώσει σημασία στο χαρτί...το χαρτί είναι για θέματα υπογραφής.
katerinio έγραψε:και εγώ διαβάζω μόνη πράγματα, αλλά πιστεύω οτι κανένας εργοδότης δεν θα πιστέψει ότι έχω ασχοληθεί με κάτι σοβαρά μόνη μου
το προσωπικό διάβασμα έχει όμως να κάνει καθαρά με τον ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ. Η αυτοπεποίθηση που είπα νωρίτερα εαν είναι βάσιμη, θα φανεί και προς τον υποψήφιο εργοδότη, ασχετως χαρτιού.
katerinio έγραψε:είναι που έχω αργήσει να πάρω και πτυχίο
παρότι δεν είμαι φαν της μακροχρόνιας φοίτησης, υπάρχουν πολλοί επιτυχημένοι που δεν ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΚΑΝ τη σχολή τους (επιτυχημένοι επι θεμάτων του επαγγέλματος τους μάλιστα) οπότε μή μασάς.
Re: Μηχανικοί - ανεργία - τώρα τι κάνουμε?

Δημοσιεύτηκε:
Σάβ, 22 Ιαν 2011 6:54 pm
από lawine
katerinio κατ' αρχήν καλή σταδιοδρομία!
Το χρονικό διάστημα που ψάχνεις για δουλειά δεν είναι μεγάλο. Σε παλαιότερες εποχές θα είχες βρει κάτι μέσα σε δυο μήνες από την απόκτηση του διπλώματος. Αλλά μη στεναχωριέσαι που άργησες να πάρεις το δίπλωμα γιατί θα μπορούσαν να σε είχαν απολύσει, όπως έχει συμβεί σε πολλά παιδιά, οπότε πάλι θα βρισκόσουν στην ίδια θέση. Πρώτα από όλα συμβουλεύω καρτερικότητα και υπομονή!
Επειδή χωρίς όπλα, ακόμα κι αν θέλεις, δε μπορείς να πολεμήσεις, παρακολούθησε κάποιο σεμινάριο ή μάθε κάποιο πρόγραμμα. Αυτή την εποχή τα ενεργειακά είναι της μόδας! Καλό σεμινάριο θεωρώ αυτό της εκτίμησης ακινήτων.
Re: Μηχανικοί - ανεργία - τώρα τι κάνουμε?

Δημοσιεύτηκε:
Σάβ, 22 Ιαν 2011 8:22 pm
από katerinio
το ψάχνω βρε παιδιά αλλά και τα σεμινάρια που με ενδιαφέρουν δεν κάθονται. είχα δηλώσει στο ΙΕΚΕΜ ΤΕΕ για το σεμινάριο του Ms Project, περίμενα 2.5 μήνες και τελικά με ενημέρωσαν πως δεν πρόκειται να γίνει γιατί δεν έχει συμπληρωθεί ο αριθμός των ενδιαφερομενων.
Τώρα βρήκα ένα εντατικό σεμινάριο 48 ωρών (3 απογεύματα κάθε εβδομάδα από 4 ώρες για ένα μήνα ) στο Autocad Civil 3D και το σκέφτομαι σοβαρά, γιατί δεν μου αρέσει να περάσει άλλος ένας μήνας χαμένος. αλλά είναι και αυτά τα 500€ κόστος....
Re: Μηχανικοί - ανεργία - τώρα τι κάνουμε?

Δημοσιεύτηκε:
Σάβ, 22 Ιαν 2011 8:40 pm
από MAKIA182
αυτο με τη ξενη γλωσσα PAINTER νομιζω εχεις δικιο οτι ειναι σημαντικο εφοδιο... Ποια πιστευετε οτι ειναι μια γλωσσα που θα βοηθουσε οχι για να κανεις ερευνα αλλα για να εισαι ''ανταγωνιστικος'' στη δουλεια σου; Εκτος απο τα κλασικα αγγλικα, γαλλικα, γερμανικα... Ισπανικα, τουρκικα (ειναι και γειτονες και εχουν αναπτυξη στον κατασκευαστικο τομεα) ή κατι οπως αραβικα, κινεζικα (δυσκολες γλωσσες κατα τη γνωμη αλλα αυτο ειναι υποκειμενικο).