Πέμπτη 7/12: "Μάνδρα, Οι Άνθρωποι Πάνω Από Τα Κέρδη" Εκδήλωση Φ.Σ. Πολιτικών και Τοπογράφων Μηχανικών

Εδώ ανακοινώνονται οι διεργασίες των θεσμικών οργάνων της σχολής και σχολιάζεται η δραστηριότητα και το αποτέλεσμά τους.

Πέμπτη 7/12: "Μάνδρα, Οι Άνθρωποι Πάνω Από Τα Κέρδη" Εκδήλωση Φ.Σ. Πολιτικών και Τοπογράφων Μηχανικών

Δημοσίευσηαπό Shi » Τετ, 06 Δεκ 2017 10:40 pm

Οι φοιτητικοί σύλλογοι Πολιτικών Μηχανικών και Τοπογράφων Μηχανικών (Ε.Μ.Π.) διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα:
"Μάνδρα, Οι Άνθρωποι Πάνω Από Τα Κέρδη"
Ομιλητές:
- Κική Βάσσου, Αρχιτέκτονας, μέλος της Αριστερής Κίνησης Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων στον ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, μέλος του ΣΜΤ
- Άκης Ζαρκαδούλας, Πολιτικός Μηχανικός, μέλος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών
- Ευη Γεωργιαδού, Χημικός Μηχανικός, μέλος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών

Εικόνα

Η διαχρονική κρατική ανεπάρκεια και κυβερνητική αδιαφορία για τον ορθό αντιπλημμυρικό και αντιπυρικό σχεδιασμό στη Μάνδρα Αττικής και τη Νέα Πέραμο, στοίχισε τη ζωή 22 ατόμων. Για άλλη μια φορά βρισκόμαστε απέναντι σε μία συνθήκη όπου οι αρμόδιοι, ακολουθώντας πιστά την λογική των προηγούμενων, αποποιούνται τις ευθύνες τους και υποκρίνονται στις πλάτες των νεκρών. Ωστόσο για μας, η απώλεια 20 ανθρώπινων ζωών, δεν αποτελεί τίποτα λιγότερο από κυβερνητικό έγκλημα. Για την ευρύτερη περιοχή του Θριασίου Πεδίου, που αποτελεί «φιλέτο» για τα κάθε λογής επιχειρηματικά συμφέροντα, δεν υπάρχει και δεν υπήρξε ποτέ προτεραιότητα στην υλοποίηση τεχνικών έργων με γνώμονα την ζωή και την αξιοπρέπεια των κατοίκων. Δεν έχουμε να κάνουμε ωστόσο με αμέλεια. Πρόκειται για μια συνειδητή διαχρονική πολιτική επιλογή, όπου στα χρόνια των μνημονίων και της έντονης λιτότητας εντάθηκε, λόγω του ότι δεν υπάρχει άλλη προτεραιότητα για το κράτος πέρα από την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Σε αυτό το πλαίσιο, τα αντιπλημμυρικά έργα, που δε φέρνουν άμεσα κέρδος, δε χωράνε, όπως δε χωράει και καμία άλλη κοινωνική πολιτική και επομένως καθίστανται «μη επιλέξιμα».

Πολύ περισσότερο, η καταστροφή στην Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο, αποδεικνύουν ότι η χρήση της επιστήμης διαπλέκεται με τους συσχετισμούς δυνάμεων εντός του κοινωνικού στερεώματος, με τις κοινωνικές αντιθέσεις. Συνδέεται το ζήτημα αυτό, με μια προηγούμενη συζήτηση που είχε ανοίξει στους συλλόγους μας, με αφορμή την διάρθρωση του προγράμματος σπουδών. Συνδέεται δηλαδή με την διάκριση του Μηχανικού που επιθυμεί να δημιουργήσει η αγορά και του Μηχανικού που απαιτούν οι κοινωνικές ανάγκες.

Είναι πολύ σημαντικό, σε τέτοιες κρίσιμες ώρες οι Φοιτητικοί Σύλλογοι να πάρουν θέση και να αποτελέσουν κομμάτι του κινήματος διεκδίκησης δημιουργίας των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων, έτσι ώστε οι ταξικές συνοικίες να μην είναι καταδικασμένες να θρηνούν θύματα σε κάθε ισχυρή βροχόπτωση. Πολύ περισσότερο, τέτοια τραγικά περιστατικά να μην αποτελέσουν κανονικότητα. Για αυτό προχωράμε σαν φοιτητικός σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών, μαζί με τον φοιτητικό σύλλογο Τοπογράφων, στην διοργάνωση εκδήλωσης γύρω από τις πολιτικές και επιστημονικές προεκτάσεις του ζητήματος. Έτσι, ανοίγωντας τη συζήτηση και δημιουργώντας πεδίο ενημέρωσης και ζύμωσης, θα βρεθούμε σε καλύτερες θέσεις μάχης.
«Απ’ τα τσακάλια δεν γλιτώνεις, με ευχές και παρακάλια»
«Κι (…) Αν είν’ ο λάκκος σου, πολύ βαθής, χρέος με τα χέρια σου, να σηκωθείς».
Άβαταρ μέλους
Shi
 
Δημοσιεύσεις: 256
Εγγραφή: Παρ, 21 Δεκ 2012 6:11 am
Έτος εισαγωγής: 2012

Re: Πέμπτη 7/12: "Μάνδρα, Οι Άνθρωποι Πάνω Από Τα Κέρδη" Εκδήλωση Φ.Σ. Πολιτικών και Τοπογράφων Μηχανικών

Δημοσίευσηαπό Shi » Πέμ, 07 Δεκ 2017 10:42 pm

Πετυχημένη η εκδήλωση των Φ.Σ. Πολιτικών και Τοπογράφων Μηχανικών "Μανδρα: Οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη". Πλούσια συζήτηση από τους εργαζόμενους μηχανικούς του πάνελ, καθώς και από τις τοποθετήσεις των φοιτητών. Συζητηθηκαν εκτενως οι πτυχες της ασκουμενης πολιτικης, του τροπου δόμησης της πολης και του αστικού δικτίου, των κριτηρίων που γίνεται σήμερα η υδρολογική μελέτη, ο σχεδιασμός των αντιπλημμυρικών έργων και των έργων προστασίας από φυσικές καταστροφές. Κοινη παραδοχη της συζητησης: Η ταξικοτητα του εγκληματος στην Μανδρα, η υπαιτιότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, της ΕΕ και της καπιταλιστικής "ανάπτυξης", η αναγκη ανατροπης του αναρχου πλαισίου που σχεδιάζονται οι πόλεις και τα έργα μας με κριτηριο το κερδος, η οικοδόμηση μιας κοινωνίας και οικονομίας με κριτήριο τον άνθρωπο, τις εργατικές-λαϊκές ανάγκες.
Σε αυτην την κατεύθυνση συνεχίζουμε: Με την οργάνωση της αλληλεγγύης στους πληγέντες και την παλη μας για ανατροπή αυτής της πολιτικής. Με την ανασυγκρότηση του Φοιτητικού μας Συλλόγου για να ειναι πραγματικά ανεξάρτητος από τις κομματικές επιδιώξεις, στα χερια των φοιτητων, με συνεχεια των συζητήσεων και εκδηλώσεων του για τα θέματα που μας αφορούν!
Εικόνα
Εικόνα
«Απ’ τα τσακάλια δεν γλιτώνεις, με ευχές και παρακάλια»
«Κι (…) Αν είν’ ο λάκκος σου, πολύ βαθής, χρέος με τα χέρια σου, να σηκωθείς».
Άβαταρ μέλους
Shi
 
Δημοσιεύσεις: 256
Εγγραφή: Παρ, 21 Δεκ 2012 6:11 am
Έτος εισαγωγής: 2012


Επιστροφή στο Φοιτητικός Σύλλογος Πολ. Μηχ.

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης