Ο κ.Κουτσογιάννης προτείνει, πλέον, ως όριο δήλωσης μαθημάτων τα
12 (από το μπλογκ της σχολής)
Κλείνοντας τα σχόλια μετά την πάροδο των δύο εβδομάδων, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλαν στη συζήτηση και βοήθησαν στο να διευκρινιστεί αλλά και να βελτιωθεί η παραπάνω πρόταση.
Νομίζω η ακόλουθη διατύπωση συνθέτει όσα συζητήθηκαν και τη θέτω σε ψηφοφορία (για τα μέλη της ΓΣ):
Με βάση την κοινή εισήγηση της Συντονιστικής Επιτροπής και της Επιτροπής Προπτυχιακών Σπουδών (7/1/2016), τη συζήτηση στη ΓΣ (συνεδρίαση 19/1/2016) και την ανταλλαγή απόψεων στο φόρουμ της Σχολής (http://www.civil.ntua.gr/civilgs/?p=252 ) το σύστημα εγγραφής φοιτητών σε μαθήματα στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ τροποποιείται ως εξής:
Σε κάθε εκπαιδευτικό εξάμηνο, κάθε φοιτητής εγγράφεται μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος εγγραφών σε αριθμό μαθημάτων που δεν μπορεί να υπερβεί τον αριθμό Α= 1.60 x ΜΑΜ, όπου ΜΑΜ ο Μέσος Αριθμός Μαθημάτων του κανονικού προγράμματος ανά εξάμηνο, με στρογγύλευση προς τα πάνω (στο σημερινό πρόγραμμα Α = 12). Κατά την επαναληπτική περίοδο του Σεπτεμβρίου, κάθε φοιτητής μπορεί να εξετασθεί στα μαθήματα που εγγράφηκε κατά το χειμερινό και εαρινό εξάμηνο.
Διευκρινίζεται ότι σε περιπτώσεις που ο νόμος επιτρέπει την εξέταση κάποιων κατηγοριών φοιτητών και σε μαθήματα διαφορετικού εξαμήνου (εαρινά μαθήματα στο χειμερινό εξάμηνο κτλ.) ο αριθμός Α αναφέρεται στο σύνολο των μαθημάτων ανά εξεταστική περίοδο (του χειμερινού ή εαρινού εξαμήνου) που κάθε φοιτητής μπορεί να εγγραφεί και να εξετασθεί. Κατά την επαναληπτική περίοδο του Σεπτεμβρίου, κάθε φοιτητής των ανωτέρω κατηγοριών μπορεί να εξετασθεί στο σύνολο των μαθημάτων που εγγράφηκε κατά το χειμερινό και εαρινό εξάμηνο.
Κατ’ εξαίρεση, για την τρέχουσα χειμερινή εξεταστική περίοδο, φοιτητές της κατηγορίας της ΠΝΠ του ΦΕΚ 184/30-12-2015 μπορούν να εξετάζονται και σε έως 3 εαρινά μαθήματα, ανεξαρτήτως του αριθμού χειμερινών μαθημάτων που έχουν δηλώσει, ή και παραπάνω από 3 εφόσον ο συνολικός αριθμός των μαθημάτων στα οποία εξετάζονται δεν υπερβαίνει τα 10.
Δημήτρης Κουτσογιάννης
Και ένα προσωπικό σχόλιο:
Εγώ είμαι διατεθειμένος να αντιληφθώ τα οργανωτικά προβλήματα που προκύοπτουν για τη σχολή τη στιγμή που κινητοποιούνται διδακτορικοί, κλείνονται αίθουσες και τυπώνονται θέματα για 180 (π.χ.) άτομα και εμφανίζονται να δώσουν τα 40.
Θα περίμενα, όμως,
προτού η διοίκηση προβεί σε «δραστικά» μέτρα, όπως να ορίζει ένα άνω όριο στη δήλωση των μαθημάτων,
να έχει προβεί σε μία σειρά κινήσεων και ενεργειών, για να βρει λύσεις για το πρόβλημα.
Θα περίμενα,
σε πρώτη φάση, η διοίκηση να έχει
γνωστοποιήσει το πρόβλημα στους φοιτητές της, ήδη από προηγούμενα εξάμηνα, με μία ανακοίνωση κατά την περίοδο των εγγραφών, με την οποία
θα ζητούσε την κατανόηση και τη σύμπραξη όλων. Ήτοι: «Για να διευκολύνεις την εξεταστική διαδικασία, μη δηλώνεις και τα 30 μαθήματα που χρωστάς, αν σκοπεύεις να δώσεις πολύ λιγότερα. Δήλωσε, αυτά με τα οπία είσαι διατεθειμένος να προσπαθήσεις να καταπιαστείς». Αυτό το πράγμα
δεν έγινε ποτέ και, ειλικρινά, πιστεύω ότι πολλοί από εμάς,
όταν δηλώναμε μαθήματα, δεν είχαμε ποτέ την παράμετρο αυτή στο μυαλό μας. Πιστεύω, λοιπόν, ότι, το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να έχει γίνει ή να δοκιμαστεί τώρα, είναι αυτό.
Σε δεύτερη φάση έχω να παραθέσω 2 σκέψεις:
α) Αφενός, δεν μπορώ να καταλάβω γ
ιατί η εγγραφή στο εξάμηνο πρέπει να συνδέεται και με τη δήλωση των μαθημάτων. Νομίζω ένα σύστημα που θα αποσυνέδεε αυτά τα δύο, θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα. Ήτοι: «Εγγράφεσαι κανονικά στο εξάμηνο (στην αρχή του εξαμήνου, χωρίς να δηλώσεις μαθήματα) και
1-2 μήνες πριν την εξεταστική (που, ούτως ή άλλως, γνωρίζεις πάνω-κάτω με τι έχεις ασχοληθεί και τι μπορείς να δώσεις),
δηλώνεις σε ποια μαθήματα θέλεις να εξετασθείς.Μέχρι τότε και, επειδή, ενδεχομένως, σε κάποια μαθήματα οι διδάσκοντες να χρειάζονται λίστες εγγεγραμμένων κατά τη διάρκεια του εξαμήνου (π.χ. για κατανομή ομάδων σε εργαστήρια, Πρόοδοι), νομίζω ότι η πλατφόρμα του mycourses μπορεί να χρησιμεύσει σε αυτή την κατεύθυνση.
β)Αφετέρου,
στο βαθμό που η παραπάνω διαδικασία ενδέχεται να μην μπορεί να πραγματοποιηθεί για τεχνικούς λόγους, μπορούμε να πάμε σε ένα μοντέλο που
θα εγγράφεσαι κανονικά στο εξάμηνο και σε όσα μαθήματα θες, αλλά για την εξέταση θα χρησιμοποιούνται ιντερνετικές φόρμες. Ακόμα καλύτερα, η δουλειά αυτή μπορεί να γίνει μέσα από το
mycourses.Δηλαδή,
ο καθηγητής 15 μέρες πριν την εξεταστική «καθαρίζει» τη σελίδα του μαθήματος στο mycourses από όλους τους φοιτητές και, όσοι/ες θέλουν να δώσουν το μάθημα, αρκεί να εγγραφούν στο mycourses. Είναι προφανές, ότι ο φοιτητής που δεν σκοπεύει να δώσει κανένα μάθημα, απλά δεν θα εγγραφεί στο mycourses ή, αν θέλει να δώσει λίγα, θα εγγραφεί μόνο σε αυτά που τον ενδιαφέρουν, ακόμα κι αν έχει δηλώσει κατά την εγγραφή του στο εξάμηνο 60 μαθήματα.
Επομένως, πιστεύω ότι, αν η διοίκηση θέλει να λύσει το οργανωτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Σχολή, υπάρχουν τρόποι για να το κάνει ,
χωρίς να προβεί στη θέσπιση ορίου δήλωσης. Αν πάλι, υπάρχουν άλλοι λόγοι, πιο «ιδεολογικής» φύσεως, τότε δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείται ως πρόφαση ένα οργανωτικό πρόβλημα και
θα ήταν καλύτερο να ακούσουμε σταράτες κουβέντες.Υ.Γ. Είναι εξαιρετικά
θλιβερό το γεγονός ότι ο "διάλογος"στο μπλογκ, ξεκίνησε μονάχα αφού οι φοιτητές παρενέβησαν στην περασμένη Γενική Συνέλευση της Σχολής. Και για αυτόν ακριβώς το λόγο, επειδή δεν είμαι διατεθειμένος να νομιμοποιήσω κανέναν τέτοιο «διάλογο», επέλεξα να γράψω τις σκέψεις μου εδώ και όχι στο μπλογκ της σχολής.
Υ.Γ.2. Είναι εξίσου
θλιβερό το γεγονός ότι η ιδέα κατατέθηκε σε
ΈΚΤΑΚΤΗ συνεδρίαση των επιτροπών της Σχολής στις
7 Γενάρη (εν ώρα μαθημάτων), που είχε καλεστεί με θεματολογία την οργάνωση της Επί πτυχίω εξεταστικής
,χωρίς να αναφέρεται τίποτα για όρια δήλωσης στην πρόσκληση.
Υ.Γ.3 Ας δοκιμαστεί οτιδήποτε από τα παραπάνω πιλοτικά και μετά ας ξανασυζητήσουμε επί στοιχείων