Dottore έγραψε:Πριν παραθέσω την άποψή μου θα ήθελα να βάλω κάτω μερικά ζητήματα που θεωρώ οτι είναι σημαντικά για τη συζήτηση.
1) Κατά τον τρέχοντα νόμο η γνώμη των φοιτητών δεν έχει καμία νομική ισχύ. Δεν το λέω για να μειώσω την αξία της, ούτε για να ανοίξω συζήτηση για το αν αυτό είναι σωστό ή οχι. Απλά δηλώνω το πώς εχουν τα πράγματα.
2) Οφείλει να γίνει κατανοητό ότι οποιαδήποτε ομάδα προσεγγίσει τη συζήτηση με τη νοοτροπία "έτσι θέλουμε και έτσι θα γίνει", απλά δε θα εισακουστει από τους καθηγητές. Αν δείτε και τα σχετικά σχόλια στο φόρουμ, αλλά και την έως τώρα στάση τους σε πρόσφατες ΓΣ, θα αγνοησουν αυτό που βλέπουν ως μη νόμιμη παρέμβαση.
3) Αν και είναι συχνά ελκυστική η ιδέα ότι οι καθηγητές είναι βλοσυροι δυναστες που θέλουν να καταστρέψουν τους φοιτητές κρατώντας τους για πάντα στασιμους, ή κάνοντας τους εκπαιδευμενους δούλους του συστήματος, δε νομίζω ότι στέκει. Κανείς δεν κερδίζει από αυτά. Ούτε οι καθηγητές ούτε οι φοιτητές. Οι τελευταίοι ειδικά γιατί έτσι βρίσκουν μια εύκολη δικαιολογία για να στρέφονται ενάντια σε κάθε τι που δεν τους αρέσει ή δεν καταλαβαίνουν. Η εντύπωση μου είναι ότι όλοι θέλουν και έχουν συμφέρον ο φοιτητής να βγαίνει από τη σχόλη στα 5 αντε 5.5 χρόνια με καλές γνώσεις και πτυχίο που έχει αξία. Αν θέλετε να βρείτε τμήματα που αυτό δε συμβαίνει, ψάξτε κάτι παρωχημενες σχολές εκτός ΕΜΠ που οι καθηγητές δεν πατάνε, προοδοι και θέματα δεν υπάρχουν, εργαστήρια δε γίνονται ή έχουν περιορισμενες θέσεις παρακολουθησης για να μη χρειάζεται οι διδασκοντες να υπερβαινουν τις ελάχιστες ώρες διδασκαλίας.
Και τώρα η γνώμη μου: Οι καθηγητές θα δουν με θετική στάση μια παρέμβαση του συλλόγου που είναι ήπια, λογική και εφαρμοσιμη. Αλλιώς θα οχυρωθουν πίσω από το νόμο και τα δικαιώματα που τους δίνει και το θέμα θα λήξει εκεί με μια ηλεκτρονική ψηφοφορία. Πρακτικως έτσι έχει γίνει ήδη. Ας μπουν κάτω σωστά επιχειρήματα που θα έχουν σαφή στόχο το να τελειώνει ο φοιτητής στην ώρα του και με γνώσεις. Ας γίνει συζήτηση μάθημα προς μάθημα, τι μας αρέσει, τι θεωρούμε υπερβολικό, τι άχρηστο. Ας προταθουν συγκεκριμένες βελτιώσεις και αλλαγές που στοχεύουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα, όχι μια απλή απόρριψη κάθε πρότασης αλλαγής που ερχεται προς συζήτηση. Αν στηθεί ένα καλογραμμενο κείμενο με συγκεκριμενες προτάσεις, θα βρει σίγουρα υποστηρικτές μεταξύ των καθηγητών. Οι κλασικες διαμαρτυρίες/καταλήψεις/φωνές κλπ για ακυρωση μιας αποφασης της ΓΣ της σχολης δε νομίζω οτι θα φέρουν το παραμικρό αποτέλεσμα, μόνο μια κενή ικανοποίηση ότι "χάσαμε άλλα αγωνιστηκαμε". Και έτσι για να το ξεκινήσω, εγώ βλέπω πρόβλημα στα πρώτα έτη της σχολής, που ο ανυποψιαστος νεοεμφανιζομενος δεν περνάει από καμία προετοιμασία (πρόοδο, θέμα, ασκήσεις) πέραν των παραδοσεων προτού πέσει πάνω στις εξετάσεις. Θεωρώ οτι πολλοί απογοητευονται και τελματωνουν γυρω στο 2ο αντε 3ο εξάμηνο και μετά σερνονται για χρόνια. Οι περισσότεροι καθηγητές της σχολής δε γνωριζουν το πρόβλημα γιατι διδάσκουν σε ανώτερα ετη. Αυτούς τους φοιτητές πώς μπορούμε να τους βοηθήσουμε; Για τους ήδη τελματωμενους φοιτητές τι μεταβατικες διατάξεις μπορούμε να προβλεψουμε;
Κατανοώ ότι τα παραπάνω ίσως είναι δυσπεπτα. Ενδέχεται να είναι και εσφαλμενα, όντας άλλωστε η γνώμη μου. Θα χαρώ να τα συζητησω με συναδέλφους, αν υπάρχει ενδιαφέρον, αρκεί η συζήτηση να είναι νηφαλια και με επιχειρήματα. Εν τέλει πιστεύω ότι οτι όλοι μας προσεγγιζουμε τον ιδιο στόχο και με καλές προθέσεις. Είναι σημαντικό όμως να μη φορτιζεται ο διάλογος γιατί τότε απλά αποτυγχάνει.
Προσωπικά δεν πιστευώ ότι οι καθηγητές είναι βλοσυροί δυνάστες, ούτε μονόφθαλα τέρατα, ούτε θεωρώ ότι πρέπει να εντοπίζουμε τον εχθρό μας εκεί. Ο λόγος που γίνεται αναφορά στους καθηγητές από πλευράς μου είναι ότι αυτοί είναι οι εφαρμοστές του μέτρου στη σχολή. Το μόνο που θεωρώ τους καθηγητές είναι
ξένο σώμα από εμάς. Και αυτό γιατί 'εχουν διαφορετικό συμφέρον. Αυτό φένεται από την ανυπαρξία τους πολλές φορές από την εκπαιδευτική διαδικασάι που θέλουν "να βελτιώσουν" - ενώ πληρώνονται για αυτη - εξού και η χαζομάρα των επιχειρημάτων τους περί επιτηρητών διορθωτών κλπ, λες και αυτή δεν είναι δουλειά τους και πρέπει να την κάνουν απλήρωτοι μεταπυχιακοί-υ.δ., και ιδιαίτερα την μοναδική ενασχόληση ορισμένων με τα ερευνητικά προγράμματα - μάλλον γιατί ο χρόνος εκεί είναι πιο .... κερδοφόρος

.
Όσον αφορά τον τρόπο πάλης, διαλέγω την αναβαθμισμένη μορφή διαμαρτυρίας και όχι αυτήν που προτείνεις οχι γιατί είναι κάποια αυταξία, ή με ευχαριστεί, αλλά επειδή είναι
η μόνη νικηφόρα, πιστεύω σε αντίθεση με αυτό που λες και μπορώ να δώσω και μερικά πρόσφατα παραδείγματα. Το πρόγραμμα σπουδών - που θα εισήγαγε 2η διπλωματική και ηταν σε κατεύθυνση διάσπασης του πτυχίου και διαμελισμού της προσφερόμενης γνώσης - πάρθηκε πίσω λόγω του ότι ο Φ.Σ. δεν μπήκε σε "διάλογο με τα ΔΕΠ της σχολής. Στο αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων, οι καθηγητές ήταν οι πρώτοι που τους "πουλήσαν" σταματώντας την απεργία, ενώ η στάση των Φ.Σ. ΕΜΠ και των διοικητικών που δεν δέχτηκαν προτάσεις και επιμέρους βελτιώσεις -όπως πρότειναν ΔΕΠ και κυβέρνηση-... αλλά επαναπρόσληψη όλων των συναδέλφων, έπεξε καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του αγώνα.
Το γιατί δεν έχει αποτέλεσμα αυτός ο διάλογος, ξαναλέω δεν έχει να κάνει με καλούς "φοιτητές" και "κακούς" καθηγητές, αλλά λόγω ύπαρξης
ομάδων με διαφορετικά συμφέροντα. Εξ'άλλου οι καθηγητές είναι οι πρώτοι που δεν θέλουν διάλογο, όσο και αν τον επικαλλούνται. Κοίτα απλά με πιο τρόπο ψηφίσαν το μέτρο.
Μέσα σε εξεταστική, χωρίς να ρωτήσουν τον Φ.Σ. και τις διαδικασίες του απλά ρωτώντας τους εκπροσώπους ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ *συγκεκριμένα αυτήν την φορά μόνο μιας της ΔΑΠ που παρεβρισκόταν* που συμμετέχουν στην Επιτροπή Προπτυχιακών Σπουδών, ενώ όταν πήγαμε στο πρώτο τμήμα *αρχές εξεταστικής* που συζητιόταν το μέτρο καμιά 40αρα άτομα από την σχολή,
δεν μας δίναν καν τον λόγο και έπρεπε να τον διεκδικήσουμε. Τελικά μιλάμε για μια ομάδα στη σχολή που έχει συμφέρον από το να εφαρμόζει τις εντολές των υπουργείων και των μνημονίων (μόνο αυτό το άρθρο λέει πολλά :
http://www.kathimerini.gr/847748/article/epikairothta/ellada/oi-aiwnioi-eginan-aiwnioi-e3etazomenoi) , άσχετα από το ποιον και πόσο πλήττουν, και δεν πρόκειται να μας ρωτήσουν ούτε να ασχοληθούν με την γνώμη μας, αυτό μας το έχουν κάνει σαφές.
Άρα αυτό που προτείνω εγώ είναι το να δείξουμε την δύναμη του δικού μας συμφέροντος που είναι και πλειοψηφικό στη σχολή, πάνω στο δικό τους. Όποτε έγινε αυτό, πάντα η δεύτερη ομάδα έκανε υποχώρηση, όχι από την καλή της την καρδιά, αλλά για να μπορέσει να εξισορροπήσει την κατάσταση. Αναφέρω χαρακτηριστικά, την υποχώρηση στον αγώνα των διοικητικών - και αυτό γιατί όπως δήλωναν οι ίδιοι οι ΔΕΠ και η κυβέρνηση στα δικαστήρια χάναν λεφτά από τα ερευνητικά με την κατάληψη -, την υποχώρηση στο όριο δήλωσης που επιβλήθηκε στην σχολή ΗΜΜΥ Πολυτεχνείου Πάτρας, μετά από έναν σημαντικό αγώνα του Φ.Σ. εκεί με μαζικές συνελεύσεις και δυναμικές μορφές πάλης (ζωντανές καταλήψεις, κινητοποιήσεις κλπ).
Σε αυτό που συμφωνώ 100% είναι ότι μας λείπει πολύ συζήτηση να κάνουμε μεταξύ μας, με επιχειρήματα, στόχο και κατεύθυνση, και ο καλύτερος τόπος να γίνει αυτό είναι στην καθημερινότητα της σχολής και στη Γενική Συνέλευση